Rețea de trafic de migranți cu rută prin România, destructurată în Republica Moldova

Polițiștii și procurorii din România în colaborare cu polițiștii din Republica Moldova au destructurat o rețea de trafic de migranți de origine asiatică, racolați în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera României către statele din vestul Europei.

20 Aprilie 2022, 10:45 (actualizat 20 Aprilie 2022, 11:03) Știrile TVR |
Percheziții

În cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracțional organizat, structurat pe criterii ierarhice și compus din cetățeni moldoveni, grup specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, constând în recrutare, transport și transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei.

Grupul infracțional organizat a acționat și pe teritoriul României, prin transportarea migranților în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria, destinația finală a transporturilor fiind Austria și Germania. Mai multe astfel de transporturi au fost depistate de polițiștii de frontieră în PTF Nădlac II și Borș II, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022.

Migranții au fost transportați în grupuri mici, de aproximativ 6-10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).

Transporturile ilegale de migranți au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane și mărfuri.

De asemenea, transporturile de migranți au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecției transporturilor, acestea verificând și semnalând prezența în traficul rutier a autorităților și pentru a evita efectuarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Sumele de bani rezultate din activitatea de trafic de migranți au fost investite de membrii grupului infracțional organizat în autoturisme de lux și imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistați aproximativ 100 de migranți pe care grupul intenționa să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre țări din vestul Europei.

Potrivit unor comunicate de presă transmise, miercuri, de DIICOT şi IGPF, 66 de percheziţii au fost efectuate, marţi, pe teritoriul Republicii Moldova (Chişinău şi partea de sud a ţării), activitate desfăşurată ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova.

În urma activităților desfășurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor și au fost reținute pentru 72 de ore, 11 persoane de către autoritățile din Republica Moldova.

La acțiune au participat poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), ofițeri de poliție judiciară din cadrul și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Galați și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI