RCA mai scump, în ultima perioadă. Explicațiile date de clienți și brokerii de asigurări

Vântul falimentului care bate spre principalul jucător pe piața RCA din România, aduce deja scumpiri pe bandă rulantă. O decizie în ceea ce privește soarta City Insurance nu a fost luată, însă deja prețul polițelor a crescut. În unele cazuri și cu 600 de lei. Singurii fericiți par patronii de service-uri auto, care spun că abia după scumpiri s-a ajuns la un nivel care să acopere daunele. Guvernul promite să intervină.

15 Septembrie 2021, 17:45 (actualizat 15 Septembrie 2021, 19:40) Știrile TVR |
RCA mai scump

Clienții și brokerii de asigurări susțin că, în ultimele 10 zile, prețurile RCA au crescut considerabil pe fondul problemelor pe care le întâmpină liderul pieței, City Insurance.

Compania are peste 3 milioane de clienți și este aproape de procedura de faliment. Mai mult decât atât, protrivit brokerilor consultați de Știrile TVR, și Euroins, al doilea mare asigurator RCA, cu prețuri la fel de mici ca City, a majorat tarifele și cu 600 de lei în unele cazuri, iar alți asiguratori au urmat același trend.

Adrian Bența, analist economic: Dacă o societate de asigurare intră în insolvență și ulterior în faliment, evident, clienții acesteia vor preluați de celelalte companii care au prețuri mai mari pentru că prețurile mai mici au condus la starea de insolvență sau de faliment.

Reprezentanții asiguratorilor susțin că prețurile practicate, mai mici sau mai mari, sunt conform legii. Guvernul promite în schimb să îi ajute pe șoferi.

Mădălin Roșu, președinte, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România: Modul de selecție al unui asigurator, modul de expunere la risc și modul de segmentare a categoriilor de clienți pe care acel asigurator și-l dorește este politica proprie a fiecărui asigurator. Cum anume își construiește prețul sau politica de asigurare este chiar stabilit în lege. Nimeni nu poate să facă nimic ilegal.

Florin Cîțu, premierul României: Sunt două ordonanțe de urgență în avizare, o ordonanță care se referă la prețuri și una care se referă la această situație cu City Insurance. Dacă se întâmplă ceva, ne asigurăm că toți clienții sunt protejați.

Reprezentanții service-urilor susțin că aceste creșteri de prețuri erau de așteptat și abia acum s-a ajuns la valoarea reală a reparației.

Dan Barbu, președinte, Asociația Societăților de Service Auto Independente: Până acum despăgubirile se plăteau la jumătate din valoare și într-un termen foarte mare. Se ajungea și la 5 - 6 luni.

Reprezentanții ASF spun că "încearcă să corecteze dezechilibre care produc instabilitate în piața asigurărilor. Va urma o ședință în care se va lua o decizie, dar momentan nu pot spune când anume va avea loc", a declarat pentru hotnews.ro, Daniel Apostol.

Cei care au mașinile asigurate la City Insurance trebuie să știe că asigurarea rămâne validă până la expirare, denunțare din partea titularilor sau denunțare din partea lichidatorului judiciar.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI