Războiul peştelui dintre Franţa şi Marea Britanie ia amploare. Pescarii francezi amenință că le strică sărbătorile britanicilor

27 noiembrie 2021, 20:47

Londra refuză să le mai prelungească pescarilor francezi licențele de a lucra în apele teritoriale britanice. În multe familii franceze, această meserie se transmite de la o generație la alta, iar pescarii din Hexagon vor să primească din nou dreptul de a pescui în apele teritoriale britanice, unde crește o specie foarte importantă pentru gastronomia franceză: caracatița.

Problema drepturilor de pescuit a afectat ani de zile negocierea Brexitului.

Nu atât din cauza importanței economice, dar din perspectivă politică. Miza este la fel de importantă pentru președintele Emmanuel Macron, cât și pentru premierul Boris Johnson.

Pescarii spun că distanţa dintre Franţa și Anglia, de la Calais la Dover, este foarte mică, iar vasele lor ajung foarte repede în apele teritoriale britanice. Londra și Uniunea Europeană au stabilit un sistem de licențiere reciprocă, dar Franța susține că nu a primit atâtea aprobări câte a solicitat. Marea Britanie consideră că nu au obținut dreptul cerut doar cei care nu aveau documentația completă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite