Războiul pensiilor speciale. Carmen Dan: Avem 700 de cereri de pensionare de vineri până astăzi

1 august 2017, 20:13

În 2010, premierul de atunci Emil Boc voia să scape de pensiile speciale. Se plângea că duc bugetul de pensii la fundul sacului. A reuşit doar parţial, pentru că în doar câţiva ani pensiile speciale au revenit, iar numărul lor e tot mai mare – 200 de mii faţă de 8 mii cât erau în plină criză economică.

5,4 miliarde de lei merg anual către aceste pensii.

Mihai Tudose, premierul României: „Nu mai există nicăieri pe planeta aceasta o situație, o țară, un loc unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai„.

Fostul premier Dacian Cioloş a atras atenţia de mai multe ori că pensiile trebuie calculate pentru toată lumea la fel. Numai din Ministerul de Interne s-au pensionat anticipat 3.200 de persoane de la începutul acestui an. Totul doar pentru a prinde actuala lege care le aduce venituri substanţiale.

Sunt prea mari, susţin şi actualii guvernanţii. În mod paradoxal, promit că nimeni nu se leagă de cei care au apucat să se pensioneze.

Chiar dacă nu o spun răspicat, autorităţile vor să facă economii, susţin specialiştii în domeniu. Aceştia precizează că oricum pensiile se plătesc cu bani împrumutaţi. Orice nouă pensionare specială adânceşte criza.

Războiul pensiilor speciale va ajunge şi în instanţă. Sindicaliştii susţin că unii s-au pensionat doar ca să încaseze sumele mari de bani, iar apoi s-au întors în sistem, unde primesc şi salarii de mii de lei.

De altfel, valul de pensionări la cerere în rândurile ofiţerilor de rang înalt continuă.

După duzina de generali SRI care au preferat pensionarea pe actuala lege, astăzi preşedintele Klaus Iohannis a semnat încă 18 decrete pentru tot atâtea cadre militare din SRI, MAPN şi MAI. Printre acestea se numără 3 colonei de la SRI ridicaţi în gradul de generali de brigadă odată cu trecerea în rezervă.

„De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alți 11 chestori sunt demersuri în curs la Administrația Prezidențială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei și este o pensie pentru un fost secretar de stat”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan la un post de știri citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite