Războiul palmierilor din Capitală | Nicuşor Dan: O să scoatem palmierii de la Piaţa Unirii şi o să îi ducem domnului Negoiţă. Primarul Sect.3: Nu era nevoie de aviz pentru plantarea lor

15 mai 2023, 19:14

Edilul general a afirmat că terenul pe care a lucrat Primăria Sectorului 3 se află în proprietatea Primăriei Capitalei şi este administrat de Administraţia Străzilor. Astfel, orice intervenţie ar trebui realizată cu avizul Administraţiei Străzilor, a punctat Nicuşor Dan.

„O să îi scoatem şi o să îi ducem domnului Negoiţă. La primărie, acolo. Noi suntem administratori. O să se pomenească cu ei. Noi, totuşi, suntem un stat de drept, trebuie să respectăm legea. Aici este un teren care este în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti şi în administrarea Administraţiei Străzilor. Există o hotărâre de Consiliu General care spune că sectoarele pot să intervină pe bulevardele care sunt administrate de Primăria Municipiului Bucureşti sau de către subordonatele ei cu condiţia să ceară voie. Nu au cerut niciodată. Mai mult decât atât. În momentul în care ei au spart trotuarul din faţa Magazinului Unirii, au fost amendaţi şi li s-a spus să se oprească”, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a admis că a avut, în urmă cu un an, o discuţie cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, pe tema unor amenajări la Piaţa Unirii, dar că autoritatea locală nu a prezentat şi o documentaţie în acest sens.

Exprimând o opinie personală, edilul a declarat că palmierii „nu se potrivesc deloc” în Piaţa Unirii, deoarece România nu este o ţară exotică. El a adăugat că amenajarea urbanistică a centrului Capitalei trebuie realizată de specialişti.

„Suntem totuşi la kilometrul zero al Bucureştiului şi în momentul în care amenajezi kilometrul zero al Bucureştiului trebuie să te consulţi cu nişte specialişti. Nu poţi să vii de capul tău să pui meri”, a spus el.

Primarul general a informat că a trimis sâmbătă poliţiştii locali în Piaţa Unirii şi că aceştia au găsit „un cetăţean bulgar, care coordona nişte cetăţeni nepalezi, care nu aveau niciun act” şi care plantau palmierii.

„Suntem la al treilea episod. Mai întâi s-a pus acest spaţiu verde. Nu comentez. Nu am avut semafor trei săptămâni pentru că s-au tăiat cablurile de alimentare a semafoarelor. Al doilea episod, la fel, fără să ne întrebe nimeni nimic… ne-am trezit că lucrările pe care noi le făcusem şi stabilizasem plăcile din faţa Magazinului Unirii au fost sparte şi s-au înlocuit cu pavajul pe care îl vedem în tot Sectorul 3. Şi acum ne-am trezit din nou, fără să fim anunţaţi, cu aceşti copăcei. (…) Bucureştiul are nenumărate probleme. Cea mai importantă dintre ele – că nu se respectă legea. Aici e vorba de sfidare. În momentul în care primarul Municipiului Bucureşti i-a spus să se oprească şi el continuă, asta e sfidare, nu mai e dialog”, a subliniat el.

Nicuşor Dan a anunţat că Administraţia Străzilor a iniţiat un litigiu pentru recuperarea pagubelor, după ce Primăria Sectorului 3 a spart bordurile instalate de Municipalitate în centrul oraşului. El a menţionat însă că Primăria Capitalei nu va face demersuri împotriva spaţiilor verzi amenajate de către Primăria Sectorului 3 în Piaţa Unirii, chiar dacă acest lucru s-a făcut în mod ilegal.

„Pe trotuarul din faţa Magazinului Unirii o să intervenim noi şi o să cerem banii pe tot ce au stricat ei. Şi, în plus, pe lucrările pe care le facem a treia oară practic, pentru că noi le-am făcut în urmă cu şase – şapte luni. (…) Spaţiul verde, aşa cum este, mai puţin palmierii aceştia, are şanse de a intra în legalitate, făcându-se toate actele care sunt necesare”, a mai afirmat primarul.

 

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat, luni, că nu era nevoie de aviz pentru plantarea palmierilor la Piaţa Unirii, criticându-l pe edilul general Nicuşor Dan care a susţinut că arborii au fost puşi ilegal.

„Domnul primar Nicuşor Dan, care nu face nimic, de fapt, este foarte supărat pe oricine care face ceva. Eu mă bucur că am reuşit să transformăm Piaţa Unirii, care era o jale şi ruşine şi a început să arate cât de cât ok, cu spaţii verzi, cu nişte alveole, cu nişte copaci şi, evident, că nu ştiu dacă a fost ideea cea mai fericită, dar mi-o asum, să plantăm acolo nişte copaci exotici aclimatizaţi, care, conform specialiştilor, rezistă inclusiv iarna. Să înţeleg că îl supără că se întâmplă lucruri. (…) Pe partea legală, nu aveam nevoie de nimic ca să plantăm copaci. Nu există nicio prevedere în lege nicăieri sau cel puţin nu ştiu eu unde să ai nevoie de vreun aviz ceva. Într-un Bucureşti care este poluat şi are nevoie de mulţi copaci, de cât mai mulţi copaci, să vii tu să-mi spui că n-avem nevoie de spaţiu verde şi de copaci, mie mi se pare o nebunie”, a afirmat Negoiţă, la Digi 24.

În opinia sa, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, face „circ ieftin”. „Atâta vreme cât bucureştenii nu au apă caldă, (…) nu avem iluminat pe străzi, transportul public este vai de el, nu trebuie primarul general să facă ceva? Iată că şi-a găsit o ocupaţie. Scoate copacii plantaţi de Primăria Sectorului 3 într-o zonă centrală, unde este nevoie de verde. Niciodată nu este prea mult verde. (…) Îi arăt eu sute de copaci pe care Primăria Sectorului 3 i-a plantat pe zonele administrate de Primăria Generală şi ştiţi de ce? Pentru că mi-e jenă, sunt în Sectorul 3 şi mi-e jenă că Primăria Generală nu face nimic sau, mă rog, poate că ei fac, dar nu se vede de la noi”, a susţinut Robert Negoiţă.

El a subliniat că palmierii plantaţi în zona Unirii sunt aclimatizaţi şi rezistă şi iarna.

Preşedinta Asociaţiei Peisagiştilor din România apreciază că palmierii au şanse reduse să reziste în Bucureşti

Preşedinta Asociaţiei Peisagiştilor din România, Diana Culescu, apreciază că palmierii au şanse reduse să reziste în Bucureşti, oferind în acest sens exemplul arborilor plantaţi de către fostul primar al Constanţei Radu Mazăre sau de către fostul edil al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.

„În primul rând, nu o să fie bine. S-a mai dovedit lucrul acesta şi prin palmierii plantaţi de Mazăre la Constanţa, în urmă cu câţiva ani, şi de Primăria Sectorului 4, tot aşa, în urmă cu câţiva ani, când era primar Piedone. Acei palmieri n-au rezistat. Nu ştiu de ce ar rezista alţii, când de sute de milioane de ani, ei nu rezistă la temperaturi de -20 de grade, aşa cum sunt în Bucureşti. Nu au nicio legătură cu ceea ce are nevoie spaţiul public bucureştean, pentru că, de fapt, nu contribuie deloc la microclimat. Şi dacă ar fi să ne referim doar la valoarea estetică, nu au absolut nicio valoare, pentru că nu sunt puşi într-o amenajare care să-i pună pe ei în valoare, să aibă un sens”, a declarat Diana Culescu, pentru AGERPRES.

Ea a menţionat că arborii, dincolo de factorul estetic, au multe alte roluri într-un oraş. Astfel, ei contribuie la scăderea temperaturilor. Totodată, copaci precum stejarii, de exemplu, au o suprafaţă desfăşurată foarte mare, pe care se poate depune praful, care, astfel, nu mai este inhalat de către oameni, a explicat peisagistul.

„Unul dintre roluri este acela de a regla microclimatul prin evapotranspiraţie. Practic, scad temperaturile şi devine mediul plăcut pentru oameni, prin faptul că există frunzişul arborilor. Din acest motiv, vara, când sunt 45 de grade prin Bucureşti, preferăm să stăm în Herăstrău şi nu într-o parcare la mall, de exemplu”, a precizat preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România.

Suprafaţa desfăşurată nu este importantă doar din perspectiva reţinerii particulelor de praf, ci şi a stropilor de ploaie, susţine Diana Culescu, explicând că o parte dintre picăturile de apă provenite din precipitaţii rămân pe frunze, pe trunchi sau pe ramuri şi se evaporă ulterior, diminuând acumulările de pe străzi.

„Acea suprafaţă desfăşurată (…) reprezintă o suprafaţă pe care apa se poate opri şi se poate evapora de pe frunze, de pe trunchi, în loc să inunde străzile de prin Bucureşti, aşa cum se vede, de exemplu în Sectorul 4, unde s-au tăiat foarte mulţi arbori. Avem foarte des inundaţii. Şi nu numai acolo. Canalizările de la noi nu au fost făcute să suporte atâta suprafaţă minerală. De fapt, arborii care au fost plantaţi de la bun început în sectoarele respective aveau rolul acesta, de a regla tot ce înseamnă partea asta de ape pluviale. Din păcate, la noi nu se înţelege chestia asta. Se văd arborii doar din punct de vedere estetic, şi atunci ne apucăm să plantăm palmieri ca să atragem atenţia”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite