Războiul funcțiilor. „Armonia” dintre Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin ar ascunde un plan de mazilire a lui Serghei Șoigu de la șefia Ministerului rus al Apărării

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
5 octombrie 2022, 11:21

La 1 octombrie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că armata rusă a părăsit Liman, un oraș din regiunea Donețk  care fusese capturat de forțele de ocupație la începutul verii. Potrivit ministerului, trupele ruse s-au mutat acum „în poziții mai avantajoase”.

Acea declarație a fost urmată de remarca batjocoritoare a liderului cecen Ramzan Kadîrov: „Ieri, a fost parada de la Izium, astăzi este steagul ucrainean în Liman – și mâine ce va fi? Totul ar fi bine dacă nu ar fi atât de rău”, a glumit șeful Republicii Cecene.

La scurt timp după aceea, Evgheni Prigojin, omul din spatele Grupului Wagner, i-a răspuns lui Kadîrov: „Frumos, Ramzan, ține-o tot așa”.

Acesta nu a fost primul caz în care Ramzan Kadîrov a criticat Ministerul Apărării din Rusiei, fiind imediat dublat de Prigojin. Pe 24 septembrie, de exemplu, liderul cecen a cerut ca 50% din organele ruse de aplicare a legii să fie trimise pe front. Imediat, Prigojin a spus că liderul cecen are dreptate.

Sursele site-ului Meduza apropiate de Kremlin cred că este ceva mai mult decât o coincidență.

Iată conexiunile pe care le-au împărtășit cu Meduza și însemnătatea lor pentru viitorul armatei ruse.

Cu o zi înainte de retragerea Rusiei din Liman, Vladimir Putin a semnat mai multe „tratate” pentru anexarea teritoriilor ucrainene: autoproclamatele „DNR” și „LNR”, precum și regiunile ocupate Zaporojie și Herson. Evenimentul a fost urmat de un discurs confuz, cu o idee principală – aceea că Rusia nu își va „trăda” niciodată „poporul” în regiunile nou anexate.

După retragerea din Liman, a doua zi, Kadîrov a dat vina pentru eșec pe generalul colonel Alexander Lapin. Potrivit lui Kadîrov, Lapin era la comanda forțelor de apărare ruse din acea zonă, dar nu a reușit să furnizeze trupelor sale „comunicațiile, feedbackul și livrările de arme necesare”.

Liderul Ceceniei a mai subliniat că în iulie Lapin a primit titlul de Erou al Rusiei și o „stea de aur” pentru acapararea Lîsîceanskului, când, în realitate, potrivit lui Kadîrov, Lapin „nu era nici pe departe” în focul acțiunii. Kadîrov l-a numit fățiș pe Lapin o „mediocritate” care profită de faptul că este plăcut de Comandamentul General. Deplângând „nepotismul armatei”, Ramzan Kadîrov a cerut măsuri decisive, inclusiv o lovitură nucleară tactică asupra Ucrainei.

Remarcile lui Kadîrov au fost preluate rapid de Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, care este implicată activ în actuala invazie rusă. Chiar înainte de mobilizare, Prigojin recruta în mod agresiv luptători din pușcării, în ciuda faptului că acest lucru este ilegal în Rusia.

„Declarația expresivă a lui Kadîrov nu este deloc stilul meu”, a scris Prigojin pe site-ul companiei sale de catering, Concord.  „Dar pot să spun asta: «Frumos, Ramzan, ține-o tot așa». Acești borfași ar trebui să fie trimiși în față desculți cu mitraliere.”

Două dintre sursele Meduza apropiate de Kremlin cred că nu este o coincidență. Sursele cred că Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin aparțin ambii aripii radicale a așa-numitului „partid de război” – acei membri ai guvernului rus care pledează pentru invazie și, strategic, pentru escaladare. Potrivit uneia dintre sursele Meduza,  Prigojin îi poartă o veche ranchiună lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării. El crede că armata folosește metode învechite și că firma sa de mercenariat Wagner este o entitate de ultimă generație super-eficientă. De cealaltă parte, Șoigu și generalii cred că Wagner doar încurcă lucrurile.

O altă sursă a remarcat că, chiar înainte de invazie, Prigojin și Șoigu au intrat într-o ceartă „de netipărit” la una dintre întâlnirile Ministerului Apărării. În ultimii ani, Prigojin a pierdut și o mare parte din contractele sale guvernamentale cu ministerul.

Cât despre Ramzan Kadîrov, el a subliniat în repetate rânduri că unitățile cecene ale armatei ruse luptă mult mai bine decât restul ei și sunt pregătite „să ia Kievul mâine, dacă Putin ordonă”.

Sursele Meduza notează, de asemenea, că Kremlinul nu a încercat să-l mustre nici pe Kadîrov, nici pe Prigojin pentru criticile lor la adresa Ministerului Apărării. „Președintele consideră că munca batalioanelor cecene și ale lui Prigojin este destul de eficientă”, a subliniat o sursă apropiată președintelui rus.

Două surse, una dintre ele apropiată de Kremlin și cealaltă de guvernul federal, explică că, în lumina eșecurilor militare recente, Putin este „interesat de metode alternative de război”, și de oameni care i le pot oferi. Prigojin și Kadîrov sunt de interes pentru Putin tocmai din acest motiv. După cum a spus una dintre sursele Meduza, președintelui „îi plac acești oameni de pe front, «oameni adevărați». Prigojin și Kadîrov se potrivesc cu această descriere – sau încearcă să se potrivească.”

Sursele Meduza mai spun că valul de critici al lui Kadîrov și Prigojin la adresa armatei este susținut în tăcere de „un grup de tineri ambițioși ai FSO”, adică foștii ofițeri de securitate ai lui Putin – guvernatorul de Tula, Alexei Diumin, și fostul șef al regiunii Iaroslavl, Dmitri Mironov, care este acum asistent al președintelui. Potrivit unor surse apropiate Președinției, Mironov și Diumin vorbesc adesea și se întâlnesc personal. Surse din regiunile Iaroslavl și Tula confirmă această informație.

O sursă din administrația regională din Tula subliniază că, înainte de război, Evgheni Prigojin a colaborat cu administrația locală – de exemplu, aducând consultanți politici pentru a gestiona alegerile. The Insider (un proiect media considerat „agent străin” și „indezirabil” în Rusia) a scris și despre legătura lui Diumin cu Prigojin.

Dou surse apropiate Biroului Președintelui susțin că Ramzan Kadîrov a ajuns să-i cunoască atât pe Diumin, cât și pe Prigojin pe când erau încă gărzile de corp ale lui Putin. Aparent, Kadîrov a fost prietenos cu amândoi și chiar l-a numit pe Diumin „fratele său mai mare”.

Sursele sugerează, de asemenea, că atât Diumin, cât și Mironov ar putea fi interesați să submineze Ministerul Apărării. Zguduirea armatei pe front i-ar putea ajuta să avanseze în carieră. În trecut, ambii au lucrat în Serviciul Federal de Securitate (FSO), dar au ocupat și posturi importante în forțele de ordine. Mironov a fost cândva adjunctul șefului Ministerului de Interne. Diumin a fost odată al doilea după Șoigu în Ministerul Apărării. Diumin și Șoigu nu s-au înțeles, spun două surse. Se pare că Șoigu bănuia că Diumin râvnea la funcția sa. Potrivit uneia dintre sursele Meduza, Șoigu a fost cel care l-a trimis în cele din urmă pe Diumin la Tula.

Alexei Dyumin și Dmitri Mironov ar fi fost puși să umple niște „pantofi” mari ca guvernatori regionali, pentru a se întoarce mai târziu la Moscova ca miniștri. În 2017, Diumin a fost considerat chiar un posibil succesor al lui Putin. Dar niciunul dintre ei nu a primit încă o funcție de ministru sau chiar o promovare semnificativă.

Două dintre sursele noastre apropiate de Kremlin cred că Diumin ar putea spera să revină la Ministerul Apărării ca înlocuitor al lui Șoigu. Kadîrov și Prigojin, cred sursele, ar sprijini această „realiniere”, deoarece Diumin i-ar da lui Prigojin noi contracte guvernamentale, iar Kadîrov s-ar aștepta ca un nou ministru al Apărării să înceapă să acționeze mai puternic în Ucraina, poate atacând infrastructura critică de acolo.

Probabilitatea acestor schimbări de personal nu este foarte mare, chiar dacă sunt discutate la Kremlin, spun sursele Meduza. Sursele cred, de asemenea, că Putin rămâne „conservator în luarea deciziilor privind personalul”, chiar și în lumina eșecurilor sale militare. Sursele au dubii că liderul de la Kremlin ar face schimbări radicale într-un moment în care Ministerul Apărării este atacat public.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite