Războiul enegetic al Rusiei cu Europa. Ursula von der Leyen: Putin manipulează puternic pieţele energetice. Din cauza războiului său preţurile la energie sunt ridicate

10 octombrie 2022, 17:19

Liderul european, Ursula Von der Leyen consideră că planurile lui Vladimir Putin de scindare a europenilor, prin creșterea prețurilor la gaz și energie electrică, au eşuat. Mai mult, efectul acestei strategii a lovit direct în economia Rusiei care, potrivit președintei Comisiei Europene se prăbușește, după sancțiunile impuse de statele Uniunii Europene.

”Trebuie să îi protejăm pe cetăţenii europeni de războiul energiei al lui Putin. Putin manipulează puternic pieţele energetice. Din cauza lui Putin şi a războiului său preţurile la energie sunt ridicate, preţul gazului este ridicat, preţul electricităţii este ridicat. Acesta este preţul pe care vrea ca noi să îl plătim. Dar, şi acesta este modul în care a încercat să ne învrăjbească, în zadar. Nu a reuşit. Nu va reuşi”, a declarat Ursula Von der Leyen.

Între timp, însă, Ungaria anunță că va construi împreună cu Rusia o conductă care va transporta petrol rusesc spre Belgrad. Livrările de petrol rusesc către Serbia prin Croația au fost sistate ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. Anunțul vine la câteva zile de la acordul liderilor europeni de a aplica al optulea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Ungaria, dependentă în mare măsură de gazul și petrolul rusești, este unul dintre cei mai aprigi contestatari al sancțiunilor decise la Bruxelles.

În schimb, în Germania, țară care a ales independența energetică, o comisie de experți a făcut un plan prin care să reducă povara prețurilor mari la energie asupra populației. Acesta prevede o scutire a facturilor la gaz în decembrie, măsură urmată de scăderi ale prețurilor. Reducerea ar fi de 12 cenți pe kilowatt din martie 2023, până în aprilie 2024. Proiectul pentru luna decembrie ar costa 5 miliarde de euro.

”Facturile la gaz vor fi reduse, parţial, cu această plată. Este o abordare foarte pragmatică pentru a reduce povara preţului pentru cetăţeni”, anunță Veronika Grimm, preşedinte al Comisiei pentru preţul gazului.

Potrivit presei germane, comisia analizează o strategie separată pentru costul gazului în sectorul industrial. Site-ul Euractiv notează că oficialii de la Bruxelles vor să le ofere statelor membre posibilitatea să sprijine afacerile care au de suferit în noile condiții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite