Războiul dinaintea Unirii. Armata română a eliberat Basarabia de bolșevicii care prădau satele

27 martie 2018, 08:50

După îndelungi dezbateri, guvernul român a decis, în decembrie 1917, să autorizeze intervenția Armatei Române în Basarabia. Soldații români vor asigura paza căilor de transport, a depozitelor și vor împinge trupele bolșevicilor din satele pe care le prădau.

Sovietul bolșevic din Chișinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării.

Două divizii de cavalerie și două de infanterie ale Armatei Române au intrat în Basarabia și au asigurat ordinea din ianuarie 1918 până în martie. Soldații români au fost primiți cu entuzism de cea mai mare parte a populației.

Nu a fost vorba despre o invazie militară română care să impună unirea, cum mai încearcă și astăzi să manipuleze opinia publică unele grupări din Moldova.

Rolul armatei române regale a fost acela de a preveni o invazie a Rusiei și a Ucrainei bolșevice în Basarabia. Armata Română a mai dat piept o dată cu bolșevicii şi după realizarea Marii Uniri, în 1919. Era în timpul războiului civil din Rusia, iar trupe bolșevice au intrat în Basarabia. Armata română a intervenit din nou și le-a alungat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite