Războiul dinaintea Unirii. Armata română a eliberat Basarabia de bolșevicii care prădau satele

Jertfa soldatilor romani nu poate fi uitata! Acum 100 de ani, prin curajul si determinarea de care au dat dovada, reuseau sa elibereze Basarabia de trupele bolşevice. Soldatii rusi, aflati in retragere de pe front, din cauza Revolutiei Bolsevice, aruncau in aer depozite, jefuiau si violau. Sfatul Țării de la Chisinau se temea ca se va declanșa un război civil între mișcarea națională moldovenească și cea bolșevică. A solicitat sprijinul Guvernului României.

27 Martie 2018, 08:50 (actualizat 27 Martie 2018, 11:23) |
Războiul dinaintea Unirii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După îndelungi dezbateri, guvernul român a decis, în decembrie 1917, să autorizeze intervenția Armatei Române în Basarabia. Soldații români vor asigura paza căilor de transport, a depozitelor și vor împinge trupele bolșevicilor din satele pe care le prădau.

Sovietul bolșevic din Chișinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării.

Două divizii de cavalerie și două de infanterie ale Armatei Române au intrat în Basarabia și au asigurat ordinea din ianuarie 1918 până în martie. Soldații români au fost primiți cu entuzism de cea mai mare parte a populației.

Nu a fost vorba despre o invazie militară română care să impună unirea, cum mai încearcă și astăzi să manipuleze opinia publică unele grupări din Moldova.

Rolul armatei române regale a fost acela de a preveni o invazie a Rusiei și a Ucrainei bolșevice în Basarabia. Armata Română a mai dat piept o dată cu bolșevicii şi după realizarea Marii Uniri, în 1919. Era în timpul războiului civil din Rusia, iar trupe bolșevice au intrat în Basarabia. Armata română a intervenit din nou și le-a alungat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI