Războiul din umbră. Raport CEPA: Luptă acerbă pentru putere între serviciile secrete ale lui Putin

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
10 mai 2022, 11:41

Vladimir Putin a retras cel mai mare serviciu de informații al Rusiei, FSB, din rolul său de principală agenție de spionaj în Ucraina și a predat responsabilitatea unei ramuri puternic militarizate, GRU, notează cei doi autori.

„Noul ofițer principal, Vladimir Alexeiev, primul adjunct al șefului GRU, a fost puternic implicat în câteva dintre cele mai grave atacuri ale lui Putin asupra Occidentului din ultimul deceniu. El este acuzat de Marea Britanie și Uniunea Europeană că a supravegheat atacul cu arme chimice de la Salisbury în 2018. Ofițer cu experiență al forțelor speciale, el este, de asemenea, sancționat de SUA pentru interferență cibernetică directă în alegerile din SUA din 2016”, scriu Andrei Soldatov și Irina Borogan.

Semnalul public al schimbării a venit săptămâna trecută, când postul TV pro-Kremlin Tsargrad a difuzat un material intitulat „Generalii victoriei: cine este responsabil de operațiunea specială rusă?” Jurnaliștii sugerau că cei menționați în listă urmau să se asigure că armata rusă își va atinge în sfârșit obiectivele în Ucraina.

Unii dintre cei prezentați – precum generalul Alexander Dvornikov, căruia i s-a oferit comanda generală a operațiunii luna trecută – erau familiari telespectatorilor, la fel și șefii mai multor districte militare și unități majore. Dar a existat un nume care a ieșit în evidență.

„Alexiev a fost identificat pentru prima oară drept generalul de top pentru informații despre Ucraina”, subliniază Soldatov și Borogan.

„Tipi duri și gata să ucidă”

Vestea a marcat o schimbare semnificativă. Până acum, „problema ucraineană” a fost responsabilitatea Serviciului V al FSB, departamentul care i-a furnizat lui Putin informații despre Ucraina înainte de invazie. Nemulțumirile liderului de la Kremlin față de prestația șefului acestui birou, Serghei Beseda, au culminat cu arestarea acestuia și întemnițarea lui în celebrul penitenciar pentru agenți Lefortovo. Din acel moment, FSB a fost retrogradat pe lanțul de comandă al invaziei.

„Alexeiev este un tip foarte particular de ofițer de informații militare rusești. Și-a început cariera mai degrabă în forțele speciale, sau Spetsnaz, decât într-un fotoliu elegant și râvnit la o ambasadă din Occident. Sarcina lui în GRU era să supravegheze direcția a 14-a – care conduce Spetsnaz, brațul paramilitar al agenției – iar în 2011 a devenit prim-adjunct al șefului GRU”, se arată în analiza CEPA.

Promovarea unor astfel de agenți a fost tipică noii abordări aduse de Serghei Șoigu după ce a devenit ministru al Apărării în 2012. „Alexeiev și cei de teapa lui au devenit noua față a unei agenții pe care Șoigu era hotărât s-o extindă rapid. Dar unde să găsești personalul? Au început racolări din rândurile forțelor speciale. Poate că nu aveau abilitățile altor ofițeri de informații, dar erau tipi duri și gata să ucidă.”

Din același aluat pare și Vladimir Alexeiev, implicat în acțiunile militare din Siria și Donbas. „Colegii ofițeri îl consideră brutal și încrezător în sine până la imprudență”, subliniază Soldatov și Borogan.

Alba-neagra cu Beseda

Revenind la Serghei Beseda, după ce a fost aruncat în închisoarea Lefortovo, imputându-i-se faptul că i-a oferit informații eronate lui Putin despre complexitatea rezistenței ucrainene, fostul grangur FSB a fost găsit țap ispășitor pentru masiva hemoragie informațională care a permis Kievului să se pregătească de invazie.

Toată lumea se aștepta ca Beseda să zacă ani în șir la Lefortovo, „văgăuna” în care erau cândva aruncați cei căzuți în dizgrația lui Stalin. Numai că, în urmă cu două săptămâni, s-a zvonit în presa pro-Kremlin că Beseda fusese văzut la înmormântarea generalului KGB Nikolai Leonov.

„Potrivit informațiilor, Beseda a ținut un discurs. La funeralii, el a fost prezentat ca șef interimar al Serviciului al V-lea (deși nu au fost furnizate filmări.) Scopul era evident – să sufoce sau să minimizeze vestea căderii sale”, notează autorii analizei.

„Am verificat informația cu sursele noastre din Rusia. În cele din urmă, a venit vestea că Beseda a fost văzut intrând în biroul său din Lubyanka, sediul neobaroc al FSB din Moscova. Ceva foarte ciudat și complet fără precedent. A arunca un general în închisoare și apoi a-l readuce în funcție era genul de manevră pe care numai Stalin era capabil să le-o aplice generalilor săi.”

Praf în ochii elitelor

Dar există totuși o oarecare logică în această mișcare, consideră experții CEPA. Potrivit acestora, Vladimir Putin este ferm convins că războiul a decurs „conform planului” și probabil că acționează în consecință.

„Audiența lui nu este publicul larg, aflat încă foarte mult sub controlul propagandei de la Kremlin, ci elitele ruse – birocrația din capitală, și nu numai, inclusiv serviciile militare și secrete. Acestea au pus sub semnul întrebării strategia lui, chiar dacă numai în privat, și sunt oamenii pe care Putin trebuie să-i convingă că totul decurge conform planului în Ucraina.”

Aruncarea în închisoare a principalului „maestru de spionaj din Ucraina” contrazicea tocmai retorica triumfătoare pe care Kremlinul caută să o servească elitelor. „Așa că mesajul lui Putin este acum acela că nu s-a întâmplat nimic cu Beseda.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite