Războiul din Ucraina și noua eră a „supravegherii reciproc asigurate”. Cum ar trebui să folosească spionii, soldații și publicul informațiile din surse deschise

Războiul din Ucraina oferă lecții despre această nouă eră a supravegherii reciproc asigurate.
Războiul din Ucraina oferă lecții despre această nouă eră a supravegherii reciproc asigurate.
19 ianuarie 2023, 11:55

Când în Valea Morții au intrat cei șase sute, relatarea lui William Howard Russell despre încărcătura Brigăzii ușoare, un atac britanic eșuat asupra tunurilor rusești în războiul din Crimeea din 1854, a avut nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a apărea în Times. În noiembrie anul trecut, după ce soldații ucraineni au intrat în Herson și au împins forțele rusești peste Nipru, au trecut ore, dacă nu chiar minute, până când imaginile au fost împărtășite cu întreaga lume pe rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie.

O cantitate imensă de informații despre acest război iese din Ucraina datorită înregistrărilor video de pe telefoanele mobile, dronelor, imaginilor din satelit și altor forme de informații din surse deschise (osint). Sateliții comerciali oferă evaluări rapide și publice ale pagubelor provocate de bombardamentele ucrainene asupra bazelor rusești. Războiul acesta produce mai multe imagini video decât războiul civil din Siria. Abundența de surse deschise transformă modul în care lumea este martoră la război. A dat naștere unei noi rase de cetățeni-analiști, care sunt adesea anonimi.

Aceștia pot avea un mare impact. Să luăm ca exemplu explozia care a ucis doi oameni chiar peste graniță, în Polonia, la 15 noiembrie. Lumea și-a ținut respirația. Mulți au crezut că Rusia a lansat racheta și s-au temut că NATO va fi atrasă direct în luptă. Din fericire, experții în surse deschise au descoperit rapid că rămășițele proveneau de la un interceptor de apărare aeriană tras de o baterie ucraineană S-300.

Dar și informațiile pot induce în eroare. Ca în toate războaiele, adevărul este adesea o victimă. Datele pot fi abundente, dar incomplete, părtinitoare sau manipulate. Aveți mai multe șanse să vedeți distrugerea dramatică a țintelor decât loviturile eșuate; mai mult despre războiul terestru decât despre cel din ceruri; și mai mult despre problemele trupelor rusești decât despre necazurile adversarilor lor ucraineni.

Războiul din Ucraina oferă lecții despre această nouă eră a supravegherii reciproc asigurate. Una dintre ele este că publicul trebuie să se obișnuiască cu limitele osint-ului. O abundență de date poate crea la fel de multă ceață ca și lipsa ei. Imaginile blindatelor rusești distruse i-au determinat pe mulți să concluzioneze că tancurile sunt ceva învechit. De fapt, blindatele grele rămân esențiale. Ucraina pledează pentru tancuri occidentale pentru a lupta în următoarea fază a războiului. Marea Britanie trimite 14 Challengers; Germania este supusă unor presiuni extreme pentru a contribui cu Leopards – sau cel puțin să lase alte țări să facă acest lucru.

O altă lecție este că agențiile de informații ar trebui să acorde mai multă importanță datelor din surse deschise și mijloacelor de a le extrage și interpreta. Sursele deschise au fost cândva o linie secundară care susținea informațiile colectate prin metode clandestine. Acum rolurile se inversează. Informațiile umane, de semnal și geospațiale ajută la înțelegerea masei de date publice. În perioada premergătoare invaziei de anul trecut, analiștii din surse deschise au văzut consolidarea militară a Rusiei. Diferența dintre America și Marea Britanie, care au prezis un atac, și Franța și Germania, care nu au făcut-o, au fost metodele spionilor lor. În cazul în care președintele Vladimir Putin ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice, doar agențiile de informații ar putea spera să detecteze semnele de avertizare.

Ultima lecție este că a devenit greu pentru oricine să se ascundă. Fără detaliile digitale necesare, spionii se vor strădui să construiască povești de acoperire plauzibile. Soldații, de asemenea, trebuie să învețe să opereze sub panoptic. În caz de război cu China, să zicem că pușcașii marini americani plănuiesc să se împrăștie pe insulele din Pacific pentru a închide culoarele maritime cu ajutorul rachetelor anti-navă. Pentru a supraviețui, ei vor trebui să își ascundă emisiile radio în zgomotul electromagnetic din jur. Așa cum Rusia a învățat pe propria piele, discuțiile neglijente la telefoanele mobile pot atrage lovituri mortale. Chiar dacă succesorii lui William Howard Russell nu sunt la îndemână, un trecător ar putea fi acolo cu un telefon care să înregistreze războiul pentru a fi văzut de toată lumea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite