Războiul din Ucraina: Comisia Europeană se gândeşte la înfiinţarea unui parchet internaţional

Didier Reynders
Didier Reynders
18 ianuarie 2023, 07:30

„Înainte ca discuţiile cu privire la un tribunal special să poată obţine suficient consens şi sprijin internaţional, ar putea fi luat în considerare mai întâi un mecanism de anchetă”, a declarat comisarul UE pentru Justiţie, Didier Reynders, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Comisia are în vedere posibilitatea înfiinţării unui parchet internaţional în vederea declanşării unor anchete privind infracţiunea de agresiune cu scopul de a păstra şi stoca probe în vederea unor eventuale procese viitoare”, a spus acesta.

„Discuţiile sunt în desfăşurare (…), acesta va fi un prim nivel în lupta împotriva impunităţii”, a spus Reynders, insistând, de asemenea, asupra „angajamentului impecabil al Comisiei” pentru ca crimele comise în Ucraina „să nu poată rămâne nepedepsite” .

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus să se lucreze la crearea unui tribunal special „sprijinit de ONU” pentru a judeca „infracţiunile de agresiune” ale Rusiei în Ucraina, aşa cum solicită Kievul.

Luni, la sediul sediul Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, ministrul german de externe Annalena Baerbock, a cerut, de asemenea, un „nou format” de tribunal pentru „aducerea liderilor ruşi în faţa justiţiei”.

CPI are jurisdicţie doar asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu asupra „infracţiunilor de agresiune” ale Rusiei, întrucât Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Statului de la Roma de înfiinţare a Curţii.

În timp ce Ucraina a acceptat jurisdicţia CPI, care i-a permis în februarie să deschidă o anchetă privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii, „continuăm să credem că Ucraina ar trebui să ratifice Tratatul de la Roma”, a insistat Didier Reynders.”Acesta ar fi un semnal important din partea Ucrainei”, a adăugat comisarul european.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite