Războiul din Ucraina aduce un profit record gigantului Shell, cel mai mare din istoria de 115 ani a companiei

Războiul din Ucraina atunci un profit record gigantului Shell
Războiul din Ucraina atunci un profit record gigantului Shell
2 februarie 2023, 15:44

Profitul a ajuns la 39,9 miliarde de dolari (32,2 miliarde de lire sterline) în 2022, dublu față de anul trecut și cel mai mare din istoria sa de 115 ani.

Invazia a sporit presiunea asupra firmelor pentru a plăti mai multe taxe, în timp ce gospodăriile se luptă cu facturile în creștere.

Partidele de opoziție au declarat că profiturile Shell au fost „scandaloase” și că guvernul lasă firmele energetice „să scape din hățuri”. De asemenea, acestea au cerut ca majorarea planificată a plafonului prețurilor la energie, prevăzută pentru luna aprilie, să fie eliminată.

Prețurile la energie începuseră să urce după încheierea blocajelor Covid, dar au crescut brusc în luna martie a anului trecut, după ce evenimentele din Ucraina au dus la îngrijorări legate de aprovizionare.

Prețul țițeiului Brent a ajuns la aproape 128 de dolari pe baril după invazie, dar de atunci a scăzut la aproximativ 83 de dolari. Prețul gazelor a crescut și el, dar a scăzut de la maximele înregistrate.

Aceasta a dus la profituri uriașe pentru companiile energetice, dar a alimentat și o creștere a facturilor la energie pentru gospodării și întreprinderi.

Anul trecut, guvernul britanic a introdus un impozit pe profituri excepționale – numit Energy Profits Levy – pe câștigurile „extraordinare” ale firmelor pentru a contribui la finanțarea programului său de reducere a facturilor la gaze și electricitate.

În ciuda acestei măsuri, Shell a declarat că nu se așteaptă să plătească impozite în Marea Britanie în acest an, deoarece i se permite să compenseze costurile de dezafectare și investițiile în proiecte din Marea Britanie.

Cu toate acestea, joi a declarat că urmează să plătească 134 de milioane de dolari din impozitul excepțional din Marea Britanie pentru 2022 și că se așteaptă să plătească peste 500 de milioane de dolari în 2023.

Acest lucru poate părea mic în comparație cu profiturile sale, dar Shell obține doar aproximativ 5% din veniturile sale din Marea Britanie – restul este realizat și impozitat în alte jurisdicții.

Cu toate acestea, criticii subliniază că Shell este o companie cu sediul în Marea Britanie și că a plătit mai mult acționarilor săi decât cheltuiește pentru investițiile în domeniul energiei regenerabile.

Anunțul a alimentat apelurile către Rishi Sunak și Jeremy Hunt de a obține mai mulți bani din profiturile din petrol și gaze.

Un oficial de pe Downing Street a declarat că înțelege „absolut” furia față de profiturile „extraordinare”, dar a precizat că nu există planuri de a crește impozitul pe profitul excepțional.

Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că întrebările despre eventualele schimbări sunt „pentru cancelar”, atunci când a fost presat de reporteri.

Guvernul „este pregătit să ia măsuri” dacă scăderea costurilor energetice angro nu se reflectă în scăderea prețurilor la pompa de benzină, a adăugat oficialul, fără a detalia măsuri specifice.

În prezent, guvernul limitează facturile la gaz și electricitate, astfel încât o gospodărie care utilizează o cantitate obișnuită de energie va plăti 2.500 de lire sterline pe an.

Cifra profitului anual a depășit cu mult recordul anterior al Shell, stabilit în 2008. De asemenea, compania a declarat că a plătit 6,3 miliarde de dolari acționarilor săi în ultimele trei luni ale anului 2022 și că a planificat o altă răscumpărare de acțiuni în valoare de 4 miliarde de dolari.

Directorul general al Shell, Wael Sawan, a declarat că acestea sunt „vremuri incredibil de dificile – asistăm la o inflație galopantă în întreaga lume”, dar că Shell își joacă rolul său investind în tehnologii regenerabile.

Directorul său financiar Sinead Gorman a adăugat că Shell a plătit 13 miliarde de dolari în taxe la nivel global în 2022. De asemenea, a reprezentat 11% din livrările de gaze naturale lichefiate în UE, atenuând presiunea asupra aprovizionării cauzată de sancțiunile impuse Rusiei.

Secretarul din umbră al Partidului Laburist pentru schimbări climatice, Ed Miliband, a declarat: „În timp ce britanicii se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie de 40% în aprilie, guvernul lasă companiile de combustibili fosili care fac profituri uriașe să scape de răspundere prin refuzul de a pune în aplicare o taxă adecvată pe profitul excepțional.”

„Partidul Laburist ar împiedica creșterea plafonului prețurilor la energie în aprilie, deoarece este corect ca societățile care obțin profituri neașteptate din profiturile neașteptate din războaie să plătească partea lor echitabilă.”

Liderul liberal-democrat, Ed Davey, a declarat: „Nicio companie nu ar trebui să facă acest tip de profituri scandaloase din invazia ilegală a lui Putin în Ucraina.”

„Trebuie să impoziteze companiile de petrol și gaze în mod corespunzător și, cel puțin, să se asigure că facturile la energie nu cresc din nou în aprilie.”

Secretarul general al TUC, Paul Nowak, a cerut miniștrilor să impună o taxă mai mare pe profitul excepțional, adăugând: „Timpul pentru scuze s-a terminat.”

El a continuat: „În loc să țină în jos salariile paramedicilor, profesorilor, pompierilor și a milioane de alți funcționari publici aflați în dificultate, miniștrii ar trebui să oblige marile companii de petrol și gaze să plătească partea lor echitabilă.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă