Războiul din Ucraina afectează industria auto din România. Autoritățile caută soluții pentru ca unele materii prime importante să fie înlocuite cu cele din țară. Măsuri de sprijin pentru companii

Războiul din Ucraina are consecințe nefaste și asupra industriei auto din România. Din cauza conflictului, uzinele au probleme cu importurile unor materii prime. Și exporturile către Ucraina și Federația Rusă pot fi afectate, aşa că executivul pregătește măsuri de sprijin pentru salariați, în situația în care producţia va fi oprită.

05 Aprilie 2022, 20:00 (actualizat 05 Aprilie 2022, 20:24) Știrile TVR |
Războiul din Ucraina afectează industria auto din România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pentru constructorii din industria auto, noile probleme apărute pe lanțurile de aprovizionare cu materii prime din Ucraina și Federația Rusă s-au suprapus peste o criză a componentelor electronice, începută în perioada pandemiei.

Din aceste motive, livrările autoturismelor noi riscă să întârzie și mai mult.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: "Din informațiile pe care le-am primit, am înțeles că vorbim despre un număr de 10.000 de vehicule care în continuare așteaptă piese și bineînțeles că asta în continuare creează aceste disfuncționalități".

Carlos Carrinho, director uzină de vehicule: "Am întâmpinat destul de multe probleme în ultimele luni sau poate chiar ani: criza sanitară, criza componentelor electronice, acum avem prețul energiei".

Conform ministrului Economiei, guvernul pregătește o serie de măsuri de sprijin pentru companiile românești afectate de consecințele războiului din Ucraina, printre care procedura șomajului tehnic. De asemenea, este analizată și introducerea unui program flexibil de lucru.

Măsurile sunt cerute de sindicate în situația în care producția va fi redusă sau chiar oprită.

Viorel Ungureanu, preşedinte, Sindicatul Autoturisme Dacia: "Suntem îngrijorați, într-adevăr. Îngrijorarea oamenilor este că se tem pentru locurile de muncă. Am cerut și facem apel la Guvernul României pentru a adopta în regim de urgență măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice și sociale în urma războiului din Ucraina".

Pentru a continua producția în industria auto, unul dintre cei mai mari angajatori, autoritățile caută soluții astfel încât unele materii prime importante să fie înlocuite cu cele din țară.

Adrian Sandu, secretar general, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România: "De când a început acest conflict, ne confruntăm la nivel de industrie cu probleme legate de aprovizionarea cu materiale sau componente din Federația Rusă sau Ucraina, având în vedere că granițele sunt cam închise".

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: "Noile probleme ale industriei auto apar în contextul în care interesul clienților pt achizițiile de mașini e în creștere. În primul trimestru, înmatriculările de mașini noi au crescut cu aproape 40% față de perioada similară a noului trecut".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI