Războiul din Ucraina a redus contrabanda cu țigări. Mai multe rute de transport nu au mai putut fi accesate de către grupările de contrabandă

20 octombrie 2022, 21:06

Capturile de țigări la frontieră cu Ucraina au înregistrat o scădere permanentă începând cu februarie anul acesta.

Această scădere se datorează în primul rând măsurilor luate de autoritățile din România, dar și în contextul conflictului armat, pentru că mai multe rute de transport dinspre Rusia și Belarus nu au mai putut fi accesate de către grupările de contrabandă”, ne-a declarat Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial de Poliție Sighetu Marmației.

Cantitățile impresionante de țigări confiscate până acum urmează să fie distruse.

Într-un depozit al Poliției de Frontieră, din localitatea Sighetu Marmației, sunt depozitate peste 4 milioane de pachete de țigări confiscate. Valoarea acestora este de aproximativ 10 milioane de euro.

Grav este că prejudiciul anual adus statului român este mult mai mare.

”Economia României este prejudiciată cu aproximativ 2 miliarde de lei de traficul ilegal de țigări. Imaginați-vă că am putea reabilita cu această sumă peste 600 de km de drum național”, spune Ionuț Tănase, reprezentantul unei companii de tutun.

În primele 9 luni ale acestui an au fost confiscate 580.000 de pachete de țigări de contrabandă, în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost confiscate 1.400.000 de pachete. În scădere cu 60%.

Cu toate că avem contrabandă cu țigări, noi suntem sub media europeană. Anul trecut am avut 8,4% din piața ilicită, Anul acesta este, în continuare descrescător,  suntem pe primele nouă luni la 7,2%, ceea ce este sub media europeană”, anunță Marius Viziteu, director în Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

România are 2000 de km de granița cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la patru ori mai mic.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă