Acuzaţii grave aduse de procurorul general ministrului Justiţiei. Augustin Lazăr spune că Tudorel Toader a manipulat opinia publică atunci când a declarat că în mapa de candidatură pentru funcţia actuală era ataşată o decizie de clasare, semnată de Lazăr, în dosarul casei retrocedate de Klaus Iohannis, când era primar. Era însă vorba despre un alt magistrat cu acelaşi nume. Procurorul general ia în calcul să-l dea în judecată pe ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, neagă că l-a confundat pe Augustin Lazăr cu procurorul Cristian Lazăr, de la Parchetul general.
Toader a afirmat că în dosarul de candidatură din 2016 al procurorului general a fost inserată o clasare pentru un dosar al lui Klaus Iohannis, semnată de procurorul Lazăr. Dar nu a spus că este vorba despre Cristian Lazăr.
Procurorul Cristian Lazăr, cel care a clasat în septembrie 2014 un dosar pe numele lui Klaus Iohannis, a explicat că a disjuns o parte din dosar legată de doi consilieri locali din Sibiu și a trimis-o la Parchetul Curții de Apel Alba, unde pe atunci era șef Augustin Lazăr. Și această cauză a fost închisă, iar cele două clasări au fost inserate în dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr, 2 ani mai târziu.
Potrivit procurorului general, clasările au fost trimise din eroare, de o grefieră neatentă.
Raluca Prună, ministrul Justiției din 2016, cea care l-a propus pe Augustin Lazăr, spune că ordonanţa de clasare pe numele lui Klaus Iohannis inserată în dosarul de candidatură nu a fost trimisă și la Cotroceni.
Procurorul general respinge acuzațiile ministrului Tudorel Toader și spune că dosarul său de numire în funcție a fost întocmit corect.
Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr. CSM trebuie să dea un aviz consultativ pe 13 noiembrie.
___________________________
Ministrul Justiţiei a afirmat joi că, dacă se afla în fruntea ministerului la data la care a fost organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general, nu l-ar fi primit în competiţie pe Augustin Lazăr pe motiv că dosarul acestuia nu era complet.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că afirmaţia ministrului Justiţiei privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-a dovedit 'o manipulare a opiniei publice' şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.
"Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliul Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani - şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani - şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare", a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.
La rândul său, ministrul Justiției afirmat că Augustin Lazăr ar fi trebuit să spună dacă afirmațiile în ceea ce privește documentele din dosarul său de candidatură „sunt sau nu adevărate”.
„As prefera să nu comentez pentru faptul că domnia sa ar fi trebuit să spună dacă afirmațiile sunt sau nu adevărate. Adică noi riscăm să tragem concluzii înainte de a vedea dacă spusele sunt adevărate sau nu. 15 martie, orele 12:22, 2016. În condițiile în care legea spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse în dosar și se primește un mail cu o scrisoare de intenție și un CV atașat, eu personal, ca ministru, nu primeam dosarul. Sigur pot fi aduse și multe alte argumente”, a declarat, joi, Tudorel Toader, la intrarea în CSM.
Parchetul General a publicat joi, pe pagina de Facebook a instituţiei, un răspuns de la CSM din octombrie 2018, în care se arată că procurorul general Augustin Lazăr a obţinut, începând cu anul 1984 până în 2016, doar calificativul "foarte bine".
Fostul ministru al Justiției Raluca Prună a declarat, joi, într-o conferință de presă, că nu există niciun temei legal în baza căruia Tudorel Toader a cerut revocarea procurorului general Augustin Lazăr, iar condițiile revocării sunt foarte clar reglementate de lege.