Războiul ar putea scumpi alimentele. Șefi de stat atrag atenția că am putea asista la o criză alimentară, deoarece Ucraina și Federația Rusă sunt țări exportatoare de cereale

25 martie 2022, 19:50

Președintele Klaus Iohannis a explicat că România nu se va confrunta cu o criză alimentară ca urmare a războiului din Ucraina, dar nu exclude unele scumpiri: „România are o situație bună în ce privește agricultura și credem că nu vor fi probleme, însă, da, este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât și de care intenționăm să ne ținem să producă și mișcări la prețuri la alimente.”

Reprezentanții patronatelor din panificație spun că nu avem de ce să ne facem probleme.

Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN: „România mănâncă circa 4-4,5 milioane tone de grâu pentru panificaţie şi toate produsele făinoase. Noi în cel mai rău an agricol am produs 5 milioane de tone. Deci în mod normal noi ne asigurăm totdeauna necesarul de consum din producţia proprie de grâu”.

În ceea ce privește produsele din carne, acestea sunt deja foarte scumpe: vita și oaia s-au scumpit cu peste 50 la sută, iar pasărea şi porcul, cu 25-30%.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: „La ora actuală s-a ajuns la un maxim, poate să se mai încerce o uşoară scumpire, dar undeva la începutul verii va urma o uşoară scădere. Şi mai există cumpărătorul, puterea de cumpărare, nu are unde să se mai ducă.”

Și analiștii pieței consideră că România va avea alimente, dar sunt posibile scumpiri.

Președinții SUA și Franței, Joe Biden şi Emanuel Macron, au avertizat cu privire la o iminentă criză alimentară provocată de război, mai ales în statele sărace. Comisia Europeană a prezentat mai multe măsuri menite să consolideze securitatea alimentară și să sprijine fermierii și consumatorii din UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite