Război pe spitalele regionale. Premierul Dăncilă, pusă la zid de colegii de partid din administrație

18 februarie 2018, 17:56

Programul de guvernare asumat de PSD și ALDE stabilea inițial că cinci spitale regionale vor fi construite cu bani din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, care nu există deocamdată, și încă trei, din fonduri europene.

Corina Crețu, comisar european: „Am vorbit cu cei de la Banca Europeană de Investiții și m-au asigurat că studiile de fezabilitate pe care le fac pe cele 3 spitale regionale, la Cluj, Iași și Constanța vor fi gata în septembrie. Recomandarea mea a fost să ne grăbim puțin ca să nu se piardă niciun ban care a fost alocat acestor spitale regionale”.

Ministrul Sănătății din vara trecută o asigura pe Corina Crețu că va face toate demersurile, așa încât construcțiile să înceapă din 2018. Numai că, spre finalul anului trecut, optimismul lui Florian Bodog a dispărut.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: „Dacă vom deschide 200 de proiecte de spitale regionale, spitale regionale de pediatrie, nu vom închide niciunul”.

Între timp, guvernanții nu s-au mai ocupat nici de celelalte 5 spitale regionale din lipsă de fonduri. Acum, al treilea premier al PSD acuză autoritățile locale și pe ceilalți doi colegi predecesori că din cauza lor s-ar putea pierde finanțarea europeană pentru cele 3 spitale rămase.

Premierul Viorica Dăncilă: „Spitalul care trebuia să se construiască la Craiova – ni se cere o altă poziţionare, deci un alt teren pe care să construim un alt spital. Iar la spitalul de la Cluj ni se mai cere încă 1,4 ha pentru construirea acestui spital. Nu sunt trimise nici toate documentele, pe care ar fi trebuit să le avem deja, la Bruxelles”.

Autoritățile din Cluj și Craiova susțin că situația e cu totul alta.

Vakar Istvan, UDMR, vicepreședintele CJ Cluj: „Probabil că doamna premier nu s-a trezit încă, se crede în continuare la Bruxelles. Ar trebui să se informeze mai bine şi să constate că terenul pe care noi l-am dat către Ministerului Sănătăţii este de 14 hectare, cel mai generos ca suprafață dintre toate spitalele din ţară”.

Ion Prioteasa, PSD, pre;edintele CJ Dolj: „S-a obținut 18 hectare din cele 37 hectare cât este tot pământul de acolo. Între timp a intervenit și Universitatea, Facultatea de Medicină. S-a stabilit și săptămâna viitoare, în prima ședință de guvern, să se intre cu un proiect de hotărâre, în care să se ia tot terenul”.

Pentru construcția acestor trei spitale, Uniunea Europeană a alocat o linie de finanțare de 150 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite