Război „la mâna a doua”. The Moscow Times: Soldații ruși, nevoiți să își cumpere din propriii bani echipamentul de luptă

Soldații ruși care se pregătesc să fie trimiși la luptă în Ucraina trebuie să-și cumpere echipament pe cheltuiala lor, potrivit mai multor militari care au vorbit cu Serviciul rus al The Moscow Times, sub anonimat.

23 Mai 2022, 14:19 (actualizat 23 Mai 2022, 15:06) Știrile TVR |
Foto: Mvs.gov.ua

Printre articolele necesare care, aparent, nu le sunt asigurate militarilor se numără încălțămintea, vestele antiglonț, pansamente și bandaje de compresie.

„Dacă îți asigură o uniformă de teren, ai noroc – poți economisi niște bani. Noi încă trebuie să cumpărăm jacheta și pantalonii, cel puțin pentru a avea un schimb de haine… Voi fi fericit dacă cheltuielile noastre pentru uniforme vor fi decontate și nu vom fi înșelați la salariu”, a spus un agent contractual din cadrul Gărzii Naţionale (Rosgvardia).

Bărbații intervievați de The Moscow Times au afirmat că li s-a promis un salariu lunar de aproximativ 200.000 de ruble (3.365 de dolari) dacă semnau un contract pentru a se alătura trupelor ruse care luptă în Ucraina, dar că trebuiau să-și cumpere ei înșiși toate echipamentele.

„O vestă de luptă de nivel 4 – care poate opri pistolul și pușca, precum și proiectilele – costă în medie 70.000 de ruble (1.200 USD). O cască valorează încă 10.000 de ruble (160 USD). Cizmele decente costă aproximativ 5.000 de ruble (80 USD) și chiar ai nevoie de două perechi. O vestă tactică costă între 5.000 și 10.000 de ruble (80-160 USD). Și mai trebuie să cumperi o jachetă, pantaloni, tricouri și pulovere. Asta înseamnă aproximativ 200.000 de ruble (3.365 USD)”, a spus militarul Rosgvardia.

Un soldat rus dintr-o unitate militară din apropierea munților Urali a declarat pentru The Moscow Times că aproape niciun echipament nu a fost furnizat celor care se îndreaptă spre Ucraina.

„Trebuie să cumpărăm totul singuri, din banii noștri. Nici măcar nu vorbesc despre veste antiglonț și căști moderne: nu există haine groase, nu există provizii uscate sau truse de prim ajutor”, a spus el. „Tot echipamentul cu care luptăm în Ucraina miroase a naftalină, iar armele se blochează.”

„O cască ieftină este doar o șapcă”

Magazinele militare online înregistrează o cerere crescută pentru veste antiglonț, căști și uniforme antibalistice, potrivit managerilor care a discutat cu The Moscow Times.

„Una nivel de bază 4 costă în medie 52.000 de ruble (860 USD), dar nu te va proteja de gloanțe. O vestă de înaltă calitate, de nivel 4, cu protecție completă, costă 138.000 (2.280 USD)”, potrivit Elenei, consultantă la un magazin online, care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber.

Magazinul de echipamente Avangard vindea veste de nivel 4 pentru 195.000 de ruble (3.223 USD), în timp ce căștile aveau un preț de până la 50.000 de ruble (826 USD).

„Căștile cu vizetă sunt cele mai scumpe. O cască ieftină este doar o șapcă. Vizeta protejează ochii, deci prețul este mai mare”, a declarat un agent de vânzări Avangard pentru The Moscow Times.

Dar mulți soldați nu folosesc magazine specializate, preferând populara piață online rusă Avito pentru a cumpăra echipament și îmbrăcăminte militară.

Un vânzător de echipamente militare de pe Avito s-a prezentat ca Ilya când a fost contactat de The Moscow Times, spunând că lucra ca inginer de echipamente medicale la Ministerul Apărării.

Vânzările de veste și alte echipamente de protecție au crescut vertiginos pe Avito de la începutul războiului din Ucraina, potrivit lui Ilia.

„Mulți băieți vor să lupte. Abia am timp să pun un anunț când vând. Nu vând doar echipamente second-hand. Am căști, uniforme antibalistice și veste tactice.”

Ilia a spus că echipamentele pe care le vinde online au fost respinse de la unitățile militare.

„Tot ceea ce au ei este licențiat și aprobat de Ministerul Apărării, așa că dacă există un mic defect, echipamentul este scos din funcțiune. Îl vindem cu o mică reducere. Nu vrem să-l aruncăm. Dar este 100% de înaltă calitate”, a spus el.

„Cumpără echipament de cea mai bună calitate și nu negocia”

Militarii care au vorbit cu The Moscow Times au spus că nu li s-au asigurat trusele militare Ratnik ale Forțelor Armate Ruse – dar le pot cumpăra de pe Avito.

„Poți cumpăra un Ratnik pentru 35.000 de ruble (575 USD). Este ușor să mergi și să alergi, dar plăcile ceramice protejează doar pieptul și spatele. Cel mult poate proteja împotriva proiectilelor”, a spus Ilia.

O opțiune mai bună decât Ratnik este vesta antiglonț Gladiator care a fost folosită de armata rusă în Siria și costă 86.000 (1.410 USD), potrivit lui Ilia.

„Cumpără echipament de cea mai bună calitate și nu negocia. Merită să rămâi în viață”, a spus el.

De la începutul invaziei, au existat dovezi pe scară largă că armata rusă a avut probleme logistice și de aprovizionare în Ucraina. Unii soldați ruși au furat chiar încălțăminte de la ucraineni, potrivit rapoartelor presei ucrainene.

Un soldat rus care se afla în Ucraina la începutul războiului a declarat pentru The Moscow Times că pantofii și îmbrăcămintea care i s-au oferit nu erau echipamente de iarnă.

„Am avut degerături la ambele picioare”, a spus el. „În Ucraina eram mereu înghețați, zi sau noapte, și mă gândeam mereu cum să mă încălzesc.”

Nu toate corturile militare aveau sobe, iar soldații ruși încercau să se încălzească cu covoare, potrivit Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, care investighează activitatea militară și mercenară a Rusiei.

„Dacă nu îți echipezi propria trusă de prim ajutor, nimeni nu te va salva”

Soldații ruși care au vorbit cu The Moscow Times au spus că își pregătesc și propriile truse de prim ajutor.

„Cea pe care ei o asigură conține pansamente, iod și un bandaj de compresie”, a spus militarul Rosgvardia. „Îți spun din timp că nu te va salva dacă ești rănit. Dar a pune una împreună costă mai mulți bani.”

Ilia, vânzătorul de la Avito, a confirmat că situația medicală din clipa de față este problematică. „Am pus laolaltă o trusă de 20.000 de ruble (325 de dolari), și asta este minimul necesar: antibiotice, bandaje de compresie, un alexifarmic, tampon de traumă, seringi, coagulante. Dacă nu îți echipezi propria trusă de prim ajutor, nimeni nu te va salva. Pe câmpul de luptă nu poți întări sângele cu iod”, a spus el.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI