Război între Palate. Președintele Iohannis refuză din nou remanierea, premierul Dăncilă îl acuză de blocaj

12 septembrie 2019, 19:18

Președintele Klaus Iohannis argumentează că, potrivit articolului 85 din Constituție, odată cu plecarea de la guvernare a formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, compoziția politică a executivului s-a schimbat și premierul trebuie să se prezinte în Parlament pentru un vot de validare.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă îl acuză însă pe șeful statului de blocaj. Și încă din timpul ședinței de guvern de dimineață a făcut apel la Klaus Iohannis să renunțe la jocurile politice pentru a nu pune în pericol instituțiile statului.

Ba chiar a adoptat o ordonanță de urgență care să permită plata salariilor pentru angajații din ministerele Mediului, Energiei și Relației cu Parlamentul, rămase fără miniștri după retragerea ALDE de la guvernare.

În acest moment, miza este la ALDE. Câțiva parlamentari sunt alături de PSD și l-au votat pe Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului. Iar premierul Viorica Dăncilă a cooptat trei membri ALDE pentru ministerele Mediului, Energiei și Relației cu Parlamentul, rămase fără șefi.

A trimis propunerile la Cotroceni, alături de alte trei pentru Educație, Interne și vicepremier pe probleme economice.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, avertizează că o decizie adoptată recent îi lasă fără carnet de partid pe cei care au acceptat funcții de la PSD.

La sfârșitul lunii august, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat părăsirea coaliției de la putere și colaborarea cu formațiunea lui Victor Ponta, Pro România.

Șefa PSD, Viorica Dăncilă, a solicitat de trei ori până acum președintelui să accepte varianta remanierii. Între timp, sesizată de premierul Viorica Dăncilă, Curtea Constituțională va judeca pe 18 septembrie dacă exista un conflict juridic de natură constituțională între puterile statului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite