Război între ministrul Finanțelor și Gabriela Firea. Cîțu: Suma totală calculată în urma controlului la Primăria București ca fiind prejudiciu – în jur de 40 de milioane euro. Răspunsul primarului în exercițiu

Florin Cîțu
Florin Cîțu
12 octombrie 2020, 17:43

Veniturile PMB pentru 2020 sunt de circa 3,5 miliarde de lei, iar în luna septembrie încasările erau realizate în proporție de 99%, a subliniat ministrul Finanțelor Publice. Principalele cheltuieli erau subvenția la energia termică și cea pentru transportul în comun. La execuție, pentru căldură s-au plătit 331 de milioane de lei din suma programată, de 935 de milioane de lei, iar la transport 624 de milioane din 1,4 miliarde de lei, a spus Cîțu. „Bani au fost la primărie”, a subliniat el.

Ministrul spune că instituția are datorii către Elcen și Termoenergetica de 837 de milioane de lei, că banii au fost alocați, dar plata subvențiilor nu s-a făcut. „Unde au ajuns acești bani și la cine?”, a întrebat ministrul.

Cîțu spune că accesul echipei de inspecție nu a fost permis în instituție. Inspecția financiară a efectuat un control în perioada ianuarie – martie 2020 controlul la primările, dar acțiunea a fost suspendată pe 11 martie, când accesul echipei nu a mai fost permis, în urma unei dispoziții a primarului general, care a oprit interacțiunea angajaților cu persoane din exteriorul primăriei. „Nu ni s-a dat voie să facem controlul nici la distanță, iar laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate și le-am recuperat ulterior”, a spus Cîțu, citat de Mediafax.

„Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)”, a postat ministrul pe Facebook.

„Domnul ministru Cîţu a mai inventat încă o aşa zisă vinovăţie. A inventat şi un prejudiciu. Este de râs. Domnul ministru se bate cu mine pentru că eu sunt primul om pe lista PSD la Senat”, a arătat Gabriela Firea, într-o declaraţie acordată presei.

Firea a precizat că Primăria Capitalei, în timpul guvernării PSD, a fost sprijinită cu 500 de milioane de lei pentru termoficare şi că banii au fost alocaţi inclusiv pentru subvenţii destinate populaţiei, deoarece guvernul nu a precizat în mod explicit că sumele respective trebuie să ajungă în contul Escrow. Ea a adăugat că municipalitatea a primit banii respectivi de la guvern deoarece suma care îi revine lunar ca şi cotă din impozitul pe venit „este foarte mică”.

„Guvernele au înţeles în fiecare an să sprijine pe perioada iernii Primăria Capitalei, deci pe cetăţeni, ori cu aceste împrumuturi din Trezorerie, ori chiar bani din Fondul de rezervă al premierului. Aceşti bani au fost folosiţi numai pentru termoficare: plata subvenţiei şi, de asemenea, toţi aceşti bani s-au dus pentru populaţie, nu în altă direcţie. Bineînţeles că dumnealor au spus că suma integrală trebuia vărsată în contul Escrow şi nu folosită şi pentru subvenţie, deci pentru populaţie, ceea ce nu scria în documentul pe care noi l-am primit de la guvern. Dacă în acel document de transfer financiar s-ar fi făcut precizarea că cele 500 de milioane de lei ar fi trebuit să fie vărsate integral în contul Escrow RADET-ELCEN, aşa am fi făcut. Dar acolo scria negru pe alb că aceşti bani trebuie folosiţi pentru termoficare”, a explicat Gabriela Firea, citată de Agerpres

Ea a adăugat că inspectorii de la Ministerul de Finanţe nu au găsit în activitatea Primăriei Capitalei „nimic flagrant, nimic ilegal”, ci doar au descris nişte fapte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite