Război în Ucraina. Rușii au continuat atacul asupra siderurgiei Azovstal după evacuarea a 100 de civili. Explozii la Belgorod și Harkov

2 mai 2022, 05:27

ACTUALIZARE 05.50 Kremlinul a decis să atace Moldova, scrie The Times, citând date de la serviciile secrete ucrainene. Publicația susține că Rusia a elaborat planuri clare pentru invadarea Moldovei. O preluare cu succes ar duce la mutarea trupelor ruse în portul Odesa de la Marea Neagră, transmite Nexta Tv.

ACTUALIZARE 05.33 Echipa CNN din Ucraina de Sud a văzut un convoi de 120 de mașini transportând familii care au fugit de orașul Herson ocupat de ruși.

Convoiul de mașini a trecut prin orașul Kochubeivka și se îndrepta spre Kryvyi Rih. Unele vehicule aveau cârpe albe înfășurate în jurul mânerelor ușilor și al oglinzilor laterale, în timp ce altele aveau bannere cu cuvântul „copii” scris pe ele.

ACTUALIZARE 05.15 Peste 100 de civili au fost evacuați din uzina de oțel Azovstal din Mariupol, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Efortul este condus de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Națiunile Unite.

După evacuare, asupra combinatului siderurgic rușii au deschis din nou focul duminică seara, potrivit unui militar ucrainean din Mariupol. Consiliul orășenesc Mariupol a declarat că evacuările din orașul-port au fost întrerupte până luni.

Surse ucrainene spun că în ultima redută necucerită de ruși din orașul-port mai sunt 500 de civili și aproximativ o mie de soldați ucraineni.

Zelensky a spus că primii evacuați vor ajunge luni dimineața la Zaporojie, unde reprezentanți ai guvernul ucrainean îi vor întâmpina. El a adăugat că guvernul ucrainean va continua să evacueze oamenii din Mariupol luni, începând cu aproximativ 8, ora locală. Evacuarea civililor din orașul asediat Mariupol, din sudul Ucrainei, a fost întreruptă de duminică noaptea până luni din „motive de securitate”, a declarat Consiliul orășenesc Mariupol într-o postare Telegram. Evacuările vor începe acum la ora locală 8 a.m. (1 a.m. ET), în apropierea centrului comercial Port City din Mariupol, a adăugat postarea.

ACTUALIZARE  05.10 Două explozii au avut loc luni la primele ore ale zilei de la Belgorod, regiunea de sud a Rusiei la granița cu Ucraina, a scris Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii într-o postare pe rețelele de socializare. „Nu au existat victime sau pagube”, a scris Gladkov, potrivit Reuters.

Duminică, Gladkov a declarat că o persoană a fost rănită într-un incendiu produs la o clădire a ministerului rus al apărării din Belgorod, în timp ce șapte case au fost avariate.

ACTUALIZARE 05.05 Trei persoane au fost ucise și alte opt au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din regiunea Harkov duminică, potrivit Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale. „Cele mai active ostilități din regiunea Harkov continuă să aibă loc în zona Izium, unde rușii încearcă să avanseze, dar au suferit pierderi și au eșuat”, a spus el. „De asemenea, ocupanții au continuat să tragă asupra pozițiilor Forțelor Armate din zonele așezărilor Uda și Prudyanka și au suferit pierderi grele și în zona satului Stary Saltiv”, a spus Sinegubov. Forțele ruse au încercat să împingă cucririle spre sud și vest din zona Izium, din care o mare parte  au capturat-o în urmă cu o lună. Au existat, de asemenea, lupte la est de Harkov, în timp ce unitățile ucrainene încearcă să perturbe liniile de aprovizionare rusești de la graniță.

ACTUALIZARE 05.00 Președintele Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților din  SUA, Adam Schiff, a oferit detalii din cadrul discuțiile de aproximativ trei ore pe care membrii delegației Congresului la Kiev le-au avut duminică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și a spus că crede că „este doar o chestiune de timp” înainte ca președintele american Joe Biden să viziteze Ucraina.

Schiff a spus că întâlnirea cu Zelensky s-a concentrat pe prioritățile Ucrainei în vederea asistenței financiare suplimentare, mai ales pe măsură ce ucrainenii intră într-o nouă fază a războiului, cu lupte mai concentrate în partea de est a țării. Membrii delegației i-au transmis ulterior informațiile lui Joe Biden în timpul unui conversații telefonice, a spus Schiff, și i-au făcut recomandări președintelui.

 

––––––––––––––––––––-

Patru locuitori ai orașului Lyman din regiunea de est a Donețk au fost uciși duminică de bombardamentele rusești, potrivit Pavlo Kyriyenko, șeful Administrației Militare Regionale Donețk.

Lyman a fost bombardat frecvent în ultimele zile, în timp ce trupele ruse își intensifică ofensiva pentru a ocupa regiunile Donețk și Lugansk. Armata ucraineană spune că rușii au injectat trupe noi și artilerie în regiune, care a suferit și atacuri aeriene și cu drone. Kyriyenko a spus că alte 11 persoane au fost rănite în ultimul bombardament: șapte în Lyman, trei în Volodymirivka și una în Yarova.

Președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, la Kiev. „America este ferm alături de Ucraina”, a fost mesajul transmis de aceasta.

„Delegația noastră s-a deplasat la Kiev pentru a trimite un mesaj răsunător către întreaga lume: America este ferm alături de Ucraina. Întâlnirea noastră cu președintele Zelenskyy a început cu mesajul său de mulțumire către Statele Unite pentru asistența substanțială pe care am oferit-o. El a transmis că este nevoie în mod clar pentru continuarea securității, asistenței economice și umanitare din partea Statelor Unite pentru a ajuta poporul ucrainean devastat de de invazia diabolică a lui Putin. Delegația noastră a transmis că va fi acordat sprijin american suplimentar„, a declarat Pelosi, care a adăugat că delegația americană a transmis președintelui Zelenski un mesaj de respect și de recunoștință pentru modul în care conduce țara în această perioadă dificilă și admirația față de poporul ucrainean pentru curajul în lupta împotriva opresiunii ruse.

Nancy Pelosi și delegația care o însoțește își vor continua călătoria în Polonia, unde se va întâlni cu președintele Andrzej Duda și cu înalți oficiali, pentru a transmite un mesaj de mulțumire aliaților polonezi „pentru dăruirea și eforturile lor umanitare”.

”Vă vizităm pentru că vrem să vă mulțumim pentru lupta pe care o duceți pentru libertate… luptați pentru noi toți. Suntem angajați să fim aici pentru dumneavoastră până a finalul bătăliei”, i-a spus Pelosi lui Zelenski, potrivit unei înregistrări video publicate de Zelenski și citate de The Guardian.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj: ”Întâlnire cu președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi la Kiev. America este un lider în ce privește sprijinul puternic în lupta împotriva agresiunii rusești. Vă mulțumim pentru că ne ajutați să ne protejăm suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite