Război în Ucraina, ziua 66. Rușii sunt nevoiți să redistribuie unități epuizate și disperate, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Primii 20 de civili au părăsit combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol

30 aprilie 2022, 08:59

ACTUALIZARE 00.00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei este parte a negocierilor de pace cu Ucraina, însă negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak neagă acest lucru, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 23.58 Îngrijorare pe malurile Nistrului. Oamenii din satele din zona de securitate se tem că războiul s-ar putea extinde și în Republica Moldova

ACTUALIZARE 22.30 Douăzeci de civili au părăsit sâmbătă combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, un port din sud-estul Ucrainei asediat de ruşi, pentru a fi evacuaţi la Zaporojie, a anunţat regimentul Azov care apără locul, notează AFP.

ACTUALIZARE 20.29 UE ar urma să propună interzicerea țițeiului rusesc până la finalul anului, iar până atunci vor fi introduse restricţii graduale la importuri, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

ACTUALIZARE 19.33 Rusia crede că riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum şi că orice conflict armat între puteri nucleare trebuie prevenit, a declarat sâmbătă un oficial rus din Ministerul de Externe, citat de agenţia TASS, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 18.45 Statele Unite au acuzat Rusia și direct pe Vladimir Putin de cruzime și depravare pentru acţiunile armatei sale împotriva civililor din Ucraina. De cealaltă parte, ruşii spun că NATO subminează negocierile de pace, prin furnizarea de arme Kievului. Președintele Zelenski a reafirmat că este dispus să discute faţă în faţă cu Putin, deși este ceva extrem de dificil pentru un ucrainean în aceste momente și după tot ce s-a întâmplat.

ACTUALIZARE 18.30 Războiul din Ucraina a intrat în cea de a 66-a zi cu lupte grele în est. Ministerul britanic al Apărării are informații potrivit cărora rușii sunt nevoiți să redistribuie unități epuizate și disperate, în urma acțiunilor eșuate din regiune. Rușii au bombardat Harkov-ul și autoritățile locale au anunțat că o persoană a murit, iar alte 5 au fost rănite. Președintele Zelenski descrie situația din zonă grea, dar spune că armata ucraineană a înregistrat succese tactice importante.

ACTUALIZARE 17.50 Trupurile vizibil torturate a trei bărbaţi care au fost împuşcaţi mortal au fost găsite sâmbătă într-o groapă comună în apropiere de Bucha, cu mâinile legate şi ochii acoperiţi, a anunţat poliţia din Kiev, relatează AFP.

ACTUALIZARE 17.00 Rusia este nevoită să îşi reorganizeze forţele în nord-estul Ucrainei după eşecul unor încercări de a avansa, conform unei evaluări a Ministerul britanic al Apărării, citată de DPA.

ACTUALIZARE  15.27 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că forţele ruseşti încearcă să elimine viaţa din Donbas, estul ţării.

„În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă din acest teritoriu. Bombardamentele brutale constante, atacurile ruseşti constante asupra infrastructurii şi cartierelor rezidenţiale sunt dovada faptului că Rusia vrea ca acest teritoriu să fie pustiu”, a afirmat el într-un mesaj video transmis sâmbătă.

ACTUALIZARE 14.20 Statele Unite ale Americii acuză Rusia și pe Vladimir Putin de cruzime și depravare pentru acțiunile armatei sale împotriva civililor din Ucraina, informează Telejurnalul. Situația rămâne dramatică în special la Mariupol, acolo unde se speră din nou evacuarea civililor printr-un coridor al ONU, în timp ce, în regiunea Kiev, urmele crimelor odioase comise de ruși sunt încă proaspete. Chiar și în aceste condiții, președintele Zelenski este dispus să discute față în față cu Putin, oricît de dificil ar fi pentru un ucrainean să vorbească acum cu un rus, susține liderul de la Kiev.

ACTUALIZARE 11.19: Părți ale unui terminal petrolier și teritoriul adiacent au fost lovite de obuze în Zhecha, din regiunea rusă Bryansk, sâmbătă, potrivit informaţiilor apărute în presa de stat rusă, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 10.13: Autorităţile ruse au trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

ACTUALIZARE 09.30: Forțele ruse au furat „câteva sute de mii de tone” de cereale în zonele din Ucraina pe care le ocupă, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al agriculturii.

Taras Vysotskiy și-a exprimat îngrijorarea că 1,5 milioane de tone de cereale stocate în teritoriul ocupat ar putea fi furate și de forțele ruse, informează Reuters.

Ministerul de Externe al Ucrainei a acuzat joi Rusia că a furat cereale pe teritoriul pe care l-a ocupat, un act despre care a spus că „a crescut amenințarea la adresa securității alimentare globale”.

ACTUALIZARE 09.00: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”.

Asalt estic: bombardamentele puternice ale forțelor ruse au continuat vineri de-a lungul „întreagii linii de contact” în regiunile de est Donețk și Lugansk, potrivit armatei ucrainene. Trupele ruse au lovit un important nod feroviar și o linie de aprovizionare pentru ucrainenii din estul țării, conform imaginilor video publicate joi și vineri. Forțele ruse „par a înainta” spre Sloviansk și Baranivka în est, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării, adăugând că fac „unele progrese graduale, inegale și lente spre sud-est și sud-vest de Izium” în Ucraina.

Bombardament de la Kiev: Supraviețuitorii unui bombardament de la Kiev, care a spulberat pacea relativă în capitală, se ocupă de rămpşite după ce rachete de croazieră rusești au fost lansate joi seară într-un cartier central, la kilometri distanță de locul unde secretarul general al ONU încheia o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Un jurnalist ucrainean a fost ucis în atac, iar mai multe persoane au fost rănite.

Dilema G20: Președintele american Joe Biden și consilierii săi sunt încă în disacuţii despre cum să abordeze summitul Grupului celor 20 din noiembrie, după ce țara gazdă, Indonezia, a declarat vineri că a primit confirmarea că președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe. Biden a cerut ca Rusia să fie exclusă din grup. Oficialii americani au spus că probabil că nu va exista o decizie în termen scurt cu privire la un potențial boicot al summit-ului, deoarece cântăresc dezavantajele neparticipării la eveniment, care ar însemna ca deciziile să fie transferate către Rusia şi China.

Criză din Mariupol: Primarul orașului Mariupol a spus că peste 600 de persoane au fost rănite într-un bombardament rusesc care a lovit spitalul improvizat din cadrul complexului siderurgic asediat Azovstal. Fabrica a fost puternic bombardată miercuri seara, potrivit mai multor relatări. Un comandant din interiorul fabricii a declarat pentru CNN că nu a mai rămas multă hrană și apă pentru apărătorii fabricii și că au o cantitate limitată de muniție. O operațiune de evacuare a civililor din uzina din Mariupol a fost programată vineri, potrivit biroului președintelui.

Biden deplânge un american ucis în Ucraina: președintele american Joe Biden și-a exprimat vineri consternarea la știrea că un american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în timp ce lupta alături de forțele ucrainene. „Este foarte trist. A lăsat un copil mic în urmă”, a spus Biden reporterilor de la Casa Albă. Cancel a fost ucis luptând alături de forțele ucrainene, au confirmat membrii familiei lui Cancel pentru CNN. Tânărul în vârstă de 22 de ani lucra cu o firmă de contractare militară privată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă