Război în Ucraina ZIUA 51 | Oficial american: Crucișătorul Moskva, lovit de două rachete Neptun. Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul Mariupol

15 aprilie 2022, 06:24

ACTUALIZARE 23.37 Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să desemneze Rusia „stat sponsor al terorismului”.

ACTUALIZARE 22.26 Cristian Diaconescu la Tema Zilei: Cât timp plutea, nava Moskva încălca suveranitatea României. Ca atitudine din partea Moscovei, Bucureștiul ar trebui să fie foarte preocupat

ACTUALIZARE 21.03 Autoritățile ucrainene au identificat 900 de civili care au fost uciși în zona Kiev. „Toţi aceşti oameni au murit de mâinile armatei ruse”.

ACTUALIZARE 20.55 De duminică, nicio navă înmatriculată în Rusia nu va mai putea să acosteze în porturile românești de la Marea Neagră sau de pe Dunăre. Interdicția, anunțată de Autoritatea Navală Română, se aplică inclusiv iahturilor sau ambarcațiunilor de agrement.

ACTUALIZARE 20.52 ”Toate ţările lumii” trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat astăzi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat CNN. În interviul acordat prin videoconferinţă din biroul său prezidenţial de la Kiev, Zelenski a susţinut că Putin ar putea recurge la arme nucleare sau chimice pentru că nu-i pasă de vieţile ucrainenilor.

ACTUALIZARE 20.25 Vineri seară, agenția TASS transmite că echipajul crucișătorului a fost dus la Sevastopol. Sunt citate surse anonime. TASS nu oferă detalii privind numărul celor salvați. Guvernul rus nu a menționat nimic despre victime.

ACTUALIZARE 20.00 Rusia avertizează SUA să înceteze înarmarea Ucrainei.„Facem apel la SUA și aliații săi să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecințe imprevizibile pentru securitatea regională și internațională”, a transmis Rusia într-o notă diplomatică adresată SUA.

 

 

ACTUALIZARE 19.27 Autoritățile de la Kiev, primele care au indicat și dezastrul produs la bordul crucișătorului Moskva, au transmis vineri după-amiază că în explozia declanșată la bord după lovirea cu rachete anti-navă Neptun a murit și comandantul vasului amiral al Flotei ruse.

 

ACTUALIZARE 19.08 Uniunea Europeană condamnă „decizia fără temei” a Rusiei de a expulza 18 diplomați UE, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, într-o declarație. „Uniunea Europeană deplânge decizia nejustificată, fără temei, a Federației Ruse de a expulza 18 membri ai Delegației Uniunii Europene în Federația Rusă”, a spus Stano. „Diplomaticii UE în cauză își exercită funcțiile în cadrul și în deplin respect pentru Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”. Stano a numit decizia Rusiei „un pas pur de represalii” care „va adânci și mai mult izolarea sa internațională”. „Uniunea Europeană continuă să solicite ferm Rusiei să-și oprească agresiunea împotriva Ucrainei și să revină la respectarea regulilor internaționale și la cooperare”.

ACTUALIZARE 19.04  Cum au păcălit ucrainenii radarele crucișătorului „Moscova”. Rachetele Neptun, testate în premieră în condiții de război. Trupele ucrainene au folosit două rachete Neptun pentru a avaria crucișătorul rus. Și asta pentru că nava „Moscova” avea 12.000 de tone, în vreme ce rachetele Neptun sunt destinate pentru ținte navale de 5.000 de tone.

ACTUALIZARE 18.50 Primul zbor cu echipamente în valoare de 800 de milioane de dolari oferit de Statele Unite Ucrainei este așteptat să sosească în regiune în următoarele 24 de ore, a anunțat un oficial american al Apărării. Potrivit oficialului, echipamentele vor fi preluate de la graniță de ucraineni.

Deși lista exactă a acestei prime tranșe nu a fost făcută publică, potrivit declarațiilor anterioare, cele mai urgente solicitări sunt cele privind piesele de artilerie, muniția aferentă, precum și cele privind radarele. Se estimează că vor fi și primele expediate.

ACTUALIZARE 18.03 Potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați, aproape 5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului. 2,7 milioane de ucraineni au plecat în Polonia. În România – aproape 727.000, în Ungaria – 447.000, în Republica Moldova – 419.000, în Slovacia – 329.000.

ACTUALIZARE 17.47 Peste 900 de civili au fost uciși, de la declanșarea invaziei ruse, în regiunea Kiev, conform informațiilor transmise vineri de șeful Poliției Regionale, Andri Nebitov, citat de The Kyiv Independent. Cei mai mulți civili, peste 350, au fost uciși în Bucea.

 

 

ACTUALIZARE 16.55 Cincizeci și patru de marinari de la bordul navei-amiral „Moscova”, scufundată de două rachete Neptun ale forțelor ucrainene, au fost salvați de un vas turcesc în condiții de furtună. Anunțul a fost făcut pe Facebook de către ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas. Crucișătorul „Moscova”, vedeta flotei ruse de la Marea Neagră, a transmis un S.O.S noaptea. În ciuda vremii nefavorabile, nava turcească a răspuns apelului, salvând contracronometru cât de mulți marinari a putut.

ACTUALIZARE 16.50 Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol, pentru prima dată de la invazie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianik. Reuters îl citează spunând că Rusia își concentrează eforturile pentru a ocupa orașele Rubijne, Popasna și Mariupol.

ACTUALIZARE 16.05 Comportamentul trupelor ruse în Ucraina echivalează cu un genocid, a declarat preşedintele Letoniei, Egils Levits, după ce a revenit dintr-o vizită în Ucraina. Într-o declaraţie făcută joi seară la Riga, Levits s-a referit la ce a văzut personal în timpul unei vizite alături de preşedinţii Poloniei, Andrzej Duda, Estoniei, Alar Karis, şi Lituaniei, Gitanas Nauseda. „Aş spune că este vorba de genocid”, a declarat Levits, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adăugând că această chestiune ar putea fi rezolvată juridic de una din instanţele internaţionale.

ACTUALIZARE 15.58 O uzină din regiunea Kiev, care fabrică rachetele Neptun pe care armata ucraineană a anunţat că le-a folosit pentru a lovi crucişătorul rus Moskva, a fost vizată în cursul nopţii de joi spre vineri de un atac rus, au constatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului. Un atelier al uzinei şi o clădire administrativă adiacentă, situate în localitatea Vîşneve, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de capitala Ucrainei, au fost grav avariate. Aproximativ 50 de vehicule aflate în parcare au suferit avarii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat anterior că Rusia a distrus un atelier de rachete sol-aer al acestei uzine numite Vizar, folosind o rachetă de croazieră Kalibr.

 

ACTUALIZARE 15.11 „Navele rusești nu pot decât să se scufunde”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după lovirea crucișătorului „Moscova” cu rachete Neptun. Apărătorii ucraineni „au arătat că navele rusești nu pot să meargă decât la fund”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un mesaj video adresat cetățenilor ucraineni, filmat în apropiere de biroul său din Kiev, în cea de-a 50-a zi a invaziei.

ACTUALIZARE 14.59 Moscova blochează site-ul independent „The Moscow Times”. Autoritatatea rusă de reglementare a comunicațiilor, Roskomnadzor, a blocat accesul site-ului The Moscow Times, varianta de limbă rusă, potrivit CNN. Cotidianul independent The Moscow Times a relatat pe larg actualitatea rusă vreme de trei decenii, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

 

 

ACTUALIZARE 14.52 Cel puțin două persoane au fost ucise în atacurile asupra orașului Nikolaiev, din sudul Ucrainei, a declarat un oficial regional, citat de CNN. Dmitro Pletenchuk, ofițerul de presă al administrației militare din Nikolaiev, a declarat că mai multe persoane au fost rănite în bombardamente.

ACTUALIZARE 14.45 Șapte persoane au fost ucise când forțele ruse ar fi deschis focul asupra a două autobuze care evacuau civili, potrivit informațiilor preliminare, a declarat Procuratura Regională din Harkiv, citată de CNN.

ACTUALIZARE 14.16: Fostul deputat al Dumei de Stat și activist de opoziție Ilya Ponomarev a spus că dintre cei 510 de oameni care se aflau pe crucișătorul scufundat Moskva, doar 58 au fost salvați, anunţă Nexta.

ACTUALIZARE 14.10: Zelenski a raportat că în Mariupol ocupanții au distrus 95% din toate clădirile din oraș, potrivit Nexta. Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit astăzi cu Guvernul pentru a discuta despre repornirea economiei, în ciuda intensificării atacurilor trupelor ruse.

ACTUALIZARE 14.08: Un complex metalurgic din orașul Mariupol a fost ținta bombardamentelor neîncetate ale forțelor ruse care încearcă să preia controlul deplin asupra orașului-port.

Combinatul siderurgic Azovstal, unul dintre cele mai mari din Europa, a devenit o redută apocaliptică pentru forțele ucrainene care sunt depășite numeric și fragilizate de cele săptămâni de asediu rusesc asupra orașului.

ACTUALIZARE 14.00: În nord-estul ţării, bombardamentele ruşilor au distrus casa compozitorului Ceaikovski din regiunea Sumî. Alex Costache este acolo şi a povestit pentru TVR despre distrugerile provocate de ocupanții ruși.

ACTUALIZARE 13.47: Activiștii locali pro-Kremlin din Smolensk au organizat un miting la Memorialul Katyń pentru a protesta împotriva distrugerii monumentelor sovietice din Polonia.

ACTUALIZARE 12.47: Rusia lovește la periferia Kievului cu rachete de croazieră, anunţă Ministerul rus al Apărării.

ACTUALIZARE 12.45: Bombardamente puternice au loc pe o parte importantă a liniei frontului din regiunea Doneţk, au declarat vineri oficiali ucraineni, citaţi de CNN.

ACTUALIZARE 12.20: Scufundarea crucișătorului „Moscova” dă peste cap strategia Rusiei din Marea Neagră. România, o piesă importantă din puzzle.

ACTUALIZARE 11.20: Forțele ucrainene se vor confrunta cu o provocare uriașă în estul țării, unde trupele ruse se concentrează pentru un nou atac, a declarat pentru BBC David Petraeus, fost director al CIA.

ACTUALIZARE 11.00: Economiştii germani prognozează o recesiune în cea mai mare economie a Europei dacă livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi şi în restul continentului.

ACTUALIZARE 10.33: Nouă coridoare umanitare au fost convenite pentru vineri, a anunțat viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk.

Cei care doresc să plece din orașele Mariupol, Berdyansk, Tokmak și Energodar la Zaporojie o pot face cu mașina, a spus ea într-o postare în această dimineață pe aplicația de mesagerie Telegram.

Coridoarele umanitare din regiunea Luhansk vor funcționa doar sub rezerva încetării bombardamentelor de către forțele ruse, a adăugat ea.

ACTUALIZARE 10.20: Economiştii germani prognozează o recesiune în cea mai mare economie a Europei dacă livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi şi în restul continentului.

ACTUALIZARE 10.11: Rusia și-ar putea revizui strategia în Marea Neagră după ce a confirmat scufundarea navei amiral Moskva, se arată în raportul publicat vineri dimineața de ministerul britanic al apărării.

ACTUALIZARE 10.30: Un pastor ucrainean, tată a doi copii, s-a înrolat voluntar în Armată şi conduce un batalion de 120 de soldați cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani. Oleg Magdych a povestit pentru CNN că se pregăteşte să lupte alături de soldaţii lui în sudul Ucrainei, după ce până acum au apărat linia frontului la nord de Kiev.

ACTUALIZARE 09.15: Încercările Rusiei de a pune mâna pe Popasna și Rubijne în Donețk și Tavria din estul Ucrainei nu au reușit, se arată în cel mai recent comunicat al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

ACTUALIZARE O8.25: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat, astăzi, într-un nou mesaj postat pe reţelele de socializare, curajul Ucrainei care a rezistat 50 de zile invaziei ruse. „50 de zile de apărare reprezintă o realizare”, a spus el.

ACTUALIZARE 07.23: Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să folosească acolo o armă nucleară tactică sau de mică putere, a estimat joi şeful CIA, William Burns

ACTUALIZARE 06.50: Presa ucraineană relatează despre explozii puternice de la Kiev. Camerele CCTV ale orașului arată că, în urma bombardamentelor, unele cartiere ale orașului au rămas fără electricitate. Au existat, de asemenea, explozii în Harkov și Herson.

Iată cele mai importante informaţii din ultiele 24 de ore:

Mai multe zone rezidențiale din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au fost bombardate, a declarat joi Oleh Syniehubov, șeful administrației militare a regiunii, citat de CNN. „Acestea sunt zone exclusiv pașnice în care nu există infrastructură militară”, a spus el într-o declaraţie la televiziunea națională. „Și astfel inamicul încearcă să ne destabilizeze populația, de fapt, dând astfel de lovituri din care suferă de fapt doar civilii”.

Nava de război rusă Moskva s-a scufundat, a informat agenția de știri de stat rusă TASS, citând o declarație a Ministerului rus al Apărării.
„În timpul remorcării crucișătorului Moskva către portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avariei pe care a suferit-o în timpul unui incendiu de la detonarea muniției. În condițiile unor furtuni pe mare, nava s-a scufundat”, se arată în comunicat. TASS.
Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, se află în Ucraina investigând posibile crime de război comise de Rusia. După ce a vizitat Bucha, unde au fost descoperite gropi comune și civili uciși la începutul lunii aprilie, după retragerea forțelor ruse, Khan a spus că Ucraina este „o scenă a crimei” și că „acesta este un moment care ar trebui să trezească pe toată lumea”.

Potențială întâlnire între Zelensky și Putin: Turcia lucrează în continuare la organizarea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la postul de știri turc NTV. „Știm că subiectele critice vor fi decise de de lideri, așa că vom încerca să aducem liderii împreună”, a spus el.

Viețile a aproximativ 2,7 milioane de persoane cu dizabilități sunt în pericol în Ucraina, a avertizat un comitet al ONU, invocând rapoarte conform cărora mulți sunt prinși sau abandonați în casele lor, centrele de îngrijire și orfelinate fără provizii şi medicamente. Comitetul a spus că este „profund deranjat” că soarta persoanelor cu dizabilități din Ucraina este „în mare parte necunoscută”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a făcut un apel la Națiunile Unite să faciliteze întoarcerea copiilor ucraineni care au fost „deportați ilegal” în Rusia. Într-o declarație, ministerul a declarat că Rusia „s-a angajat în răpirea de copii organizată de stat și distrugerea viitorului națiunii ucrainene”.

Comisia de investigație a Rusiei a declarat că forțele ucrainene au efectuat cel puțin șase lovituri aeriene cu elicoptere în satul Klimovo din regiunea rusă Bryansk, rănind șapte persoane. Guvernatorul regiunii Bryansk a declarat mai devreme că două clădiri rezidențiale din sat au fost lovite de bombardamente, care se află la nord de regiunea ucraineană Cernihiv. În plus, un sat din regiunea Belgorod din Rusia a fost atacat din partea Ucrainei, a spus guvernatorul regiunii.

Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura alianței militare, atunci ar lua măsuri în Marea Baltică. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat: „Nu se mai poate vorbi despre vreun statut liber nuclear pentru Marea Baltică – echilibrul trebuie restabilit”. Finlanda și Suedia au făcut un pas major către aderarea la NATO, după ce prim-miniștrii lor au declarat că invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat „întregul peisaj de securitate” al Europei și „a modelat dramatic mentalitatea” în țările nordice.

Liderul de la Casa Albă a răspuns unui jurnalist că este gata să meargă el însuși la Kiev. Cercurile de la Washington au vehiculat numele secretarului de stat Antony Blinken sau pe cel al secretarului Apărării, Lloyd Austin.

Panglica bicoloră Sfântul Gheorghe şi literele Z şi V ca simboluri pro-ruse au fost interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

Ambasada Franţei în Ucraina, care a fost transferată la Liov la începutul lunii martie, după lansarea ofensivei ruse, se va întoarce la Kiev.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia își va schimba direcția exporturilor de petrol și gaze către Asia. El a avertizat că țările europene destabilizează piața îndepărtându-se de gazele și petrolul rusești.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „și-au câștigat banii în sângele altora”. Într-un interviu acordat BBC, el a evidențiat Germania și Ungaria.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut ca mai multe arme să fie livrate în țara sa. El a spus că sunt necesare pentru a pune capăt asediului din Mariupol.

Războiul din Ucraina afectează „sever” economia zonei euro și a cauzat creșterea costurilor energiei, întreruperi în lanțul de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite