Război în Ucraina, ziua 288 | Un mort și 2 răniți în bombardamentele din Donețk. Putin: Bombardamentele asupra infrastructurii energetice vor continua. Vedeta WNBA Brittney Griner, eliberată în schimbul traficantului de arme Viktor Bout

Un mort și doi răniți în bombardamentele rusești din oraşul Toreţk, regiunea Donețk. Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamente. Ministrul ucrainean de Externe, Dmtro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu agenția de supraveghere nucleară a ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie. Preşedintele rus dă asigurări că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua. Vedeta WNBA Brittney Griner este liberă. Administrația Biden a negociat eliberarea ei dintr-o colonie rusă în schimbul traficantului de arme Viktor Bout.

08 Decembrie 2022, 07:42 (actualizat 08 Decembrie 2022, 21:08) Știrile TVR |
Oraşul Toreţk, regiunea Doneţk / FOTO: Twitter WithUkraine 24/7
Oraşul Toreţk, regiunea Doneţk
Război in Ucraina

 

Sumarul zilei

 • Vladimir Putin a promis că va continua să atace sistemele energetice ucrainene.
 • Rusia este încă hotărâtă să cucerească părți din estul și sudul Ucrainei pe care Putin le-a revendicat ca fiind ale sale, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, este vulnerabilă la atacurile forțelor ucrainene, după ce oficialii de acolo au declarat că au doborât o dronă în apropierea unei baze navale cheie.
 • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu agenția de supraveghere nucleară a ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie. Kievul a rămas "în contact strâns" cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Rastislav Káčer, la Kiev.
 • Rusia a susținut că zona de siguranță propusă de ea în jurul centralei nucleare are ca scop "oprirea bombardamentelor ucrainene". Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat, de asemenea, că retragerea SUA dintr-un tratat care interzice rachetele nucleare cu rază intermediară de acțiune a fost un act "distructiv" care a creat un vid și a alimentat riscuri suplimentare de securitate.
 • Bombardamentele rusești asupra unui oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, s-au soldat cu un mort și doi răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kyrylenko. Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamentele din orașul Toreţk, a precizat el într-o postare pe Telegram.
 • Aproximativ 10.000 de membri ai serviciilor ucrainene și aproximativ același număr de civili ucraineni ar fi deținuți în centre de detenție rusești, potrivit unui oficial ucrainean.
 • Au fost raportate explozii la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie. Trei explozii mari au fost auzite, precum și altele mai mici, în apropierea orașului de pe coasta Mării Azov.
 • Forțele rusești au tras peste 1.000 de rachete asupra rețelei electrice din Ucraina, care funcționează în continuare în ciuda faptului că a suferit daune majore, a declarat un oficial de rang înalt. Volodymyr Kudrytsky, directorul executiv al operatorului de rețea Ukrenergo.
 • Trupele rusești ar participa la exerciții tactice în Belarus, potrivit Ministerului rus al Apărării. Clipurile video postate de minister au arătat soldați ruși în echipament de iarnă antrenându-se lângă tancuri într-un peisaj de iarnă, trăgând cu arme, inclusiv cu artileria.
 • Rusia a eliberat-o joi pe vedeta americană de baschet Brittney Griner, încarcerată, în cadrul unui schimb de prizonieri la nivel înalt cu celebrul traficant de arme Viktor Bout.
 • Mama celebrului traficant de arme, Viktor Bout, i-a mulțumit președintelui rus, Vladimir Putin, pentru eliberarea fiului său în cadrul unui schimb cu SUA. Bout, poreclit "Negustorul Morții", este un fost locotenent-colonel sovietic pe care Departamentul de Justiție al SUA l-a descris cândva ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume. Presa de stat rusă a anunțat că acesta a ajuns înapoi în țară.
 • Biden și-a exprimat regretul că acordul nu l-a inclus pe Paul Whelan, un american încarcerat din decembrie 2018 pentru acuzații de spionaj despre care familia sa și guvernul american spun că sunt nefondate. Un oficial american anonim a declarat pentru CNN că lăsarea lui Whelan în afara acordului a fost "o decizie dificilă", dar "a fost o alegere de a o obține pe Brittney sau nimic".
 • UE intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva complexului militar și industrial al Rusiei, a mass-mediei pro-Kremlin și a grupurilor naționaliste rusești care luptă în Ucraina, potrivit unor documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații. În total, opt persoane se confruntă cu sancțiuni personale, inclusiv oficiali ruși despre care se spune că sunt implicați în transferul și adopția ilegală de copii ucraineni în Rusia, precum și lideri ai unor grupuri naționaliste de dreapta.
 • Papa Francisc a plâns în timp ce se ruga pentru pacea din Ucraina, la Roma. Reuters relatează că Papa Francisc a fost nevoit să se oprească din vorbit și nu a mai putut continua timp de aproximativ 30 de secunde, iar capul îi tremura. Ulterior, el a scris pe Twitter că "pacea este posibilă; dezarmarea este posibilă".

ACTUALIZARE Slovacia va pune la dispoziția Ucrainei un sistem de deminare și aproximativ 300 de generatoare.

 

 

ACTUALIZARE Bundestagul a confirmat că SUA vor susține decizia Germaniei de a transfera tancurile Leopard 2 către Ucraina.

Germania poate furniza 80 de tancuri din stocurile producătorilor Rheinmetall și Krauss-Maffei Wegmann cât mai curând posibil, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE Bombardamentul rusesc asupra unui oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, s-a soldat cu un mort și doi răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko.

 

 

Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamentul din orașul Toreţk, a declarat el într-o postare pe Telegram.

ACTUALIZARE Mama cunoscutului traficant de arme Viktor Bout mulțumește pentru eliberarea acestuia, în schimbul baschetbalistei Brittney Griner "Sunt foarte recunoscătoare. Mă plec adânc în fața Ministerului rus de Externe".

ACTUALIZARE 61 de persoane au fost arestate de la începutul anului pentru introducerea ilegală de migranți în UE, prin Belarus și Rusia, informează Europol.

Suspecții percepeau între 3.000 și 15.000 de euro de persoană pentru serviciile lor, fluxul total de bani fiind estimat la cel puțin 16 milioane de euro.

ACTUALIZARE Ministrul ucrainean de Externe, Dmtro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu agenția de supraveghere nucleară a ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc.

Kievul a rămas "în contact strâns" cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Rastislav Káčer, la Kiev.

ACTUALIZARE Papa Francisc a cedat și a plâns în timp ce se ruga pentru pace în Ucraina, în timpul vizitei tradiționale de Crăciun, de la Roma.

Vocea Papei a început să tremure când a menționat suferința ucrainenilor. El a spus: Mi-ar fi plăcut să vă aduc mulțumirile poporului ucrainean ...

 

 

 

ACTUALIZARE Au fost auzite explozii la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie. Serviciile de urgență se îndreaptă spre locul incidentului. Nu au fost raportate victime.

 

 

ACTUALIZARE Preşedintele rus dă asigurări că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua.

Vladimir Putin: Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început?

 

ACTUALIZARE Vedeta WNBA Brittney Griner este liberă. Administrația Biden a negociat eliberarea ei dintr-o colonie rusă în schimbul traficantului de arme Viktor Bout.

Viktor Bout a ispăşit 11 ani ani de pedeapsă din cei 25, în Statele Unite. Măsura marchează unul dintre cele mai importante schimburi de prizonieri dintre Moscova și Washington de după Războiul Rece.

 

 

ACTUALIZARE Serviciul de Securitate al Ucrainei a făcut verificări la trei biserici ortodoxe ale Patriarhiei de la Moscova din regiunea Jitomir.

 

ACTUALIZARE Rusia recunoaşte că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea. Peskov: Există riscuri, pentru că partea ucraineană continuă să-şi urmărească linia ce constă în a organiza atacuri teroriste

ACTUALIZARE Noul timbru "Herson este Ucraina" va apărea pe 9 decembrie în oficiile poștale din țară.

 

 

ACTUALIZARE Kremlinul a criticat joi ''rusofobia'' şi ''orbirea'' revistei americane Time, care l-a desemnat drept ''Personalitatea anului 2022'' pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum şi "spiritul ucrainean" în faţa Moscovei, informează AFP.

ACTUALIZARE Kremlinul a anunţat joi că forţele ruse sunt hotărâte să recucerească părţi din sudul şi estul Ucrainei despre care Rusia susţine că îi aparţin, transmite Reuters.

Totuşi, preşedinţia Federaţiei Ruse nu a definit integral obiectivele campaniei sale militare, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a părut să stabilească o limită asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia încearcă să îl încorporeze.

ACTUALIZARE Rusia a susținut că zona de siguranță propusă în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia ar trebui să „oprească bombardamentele ucrainene”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a făcut aceste comentarii în această dimineață, potrivit Reuters.

Ambele părți s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Există temeri că atacurile ar putea provoca un accident nuclear.

Rusia a capturat-o la scurt timp după invazia sa din februarie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut o zonă de siguranță demilitarizată în jurul centralei.

ACTUALIZARE Rusia a anunţat joi că trupele sale iau parte la exerciţii tactice în Belarus, pe fondul temerilor că Moscova face presiuni asupra aliatului său să se implice mai mult în războiul din Ucraina, informează Reuters.

ACTUALIZARE Forțele ruse încearcă să mobilizeze localnicii din Zaporojie să lupte alături de Rusia.

Statul major al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că, în regiunea ocupată de ruși, autoritățile au emis somații bărbaților în vârstă de recrutare în Melitopol.

ACTUALIZARE Peste 93.000 de soldați ruși ar fi fost uciși de la invazie, conform statisticilor ucrainene

Armata ucraineană a ucis încă 340 de militari ruși în ultimele 24 de ore, potrivit unei postări pe Facebook a personalului general al forțelor armate.

Bătăliile din 8 decembrie au dus, de asemenea, la pierderea a două tancuri de luptă rusești, două vehicule de luptă blindate și două sisteme de artilerie.  Alte două drone, care au fost folosite pentru a ataca infrastructura și zonele rezidențiale ale Ucrainei, au fost doborâte, potrivit aceleiași relatări.

Sunt cifre furnizate de partea ucraineană, care nu au fost verificate de The Guardian. Statisticile publicate de Rusia arată un număr mult mai mic de pierderi.

 

ACTUALIZARE Coperta Times cu președintele Zelenski a fost proiectată în Times Square din New York City.

ACTUALIZARE Rușii au bombardat zone din Donețk. Kievul s-ar putea confrunta cu un scenariu apocaliptic

Guvernul ucrainean a difuzat imagini cu urmările atacului - scene de coșmar cu clădiri parțial distruse ori în flăcări, trupuri neînsuflețite pe caldarâm. De asemenea, rușii au bombardat obiective energetice și sute de localități din Ucraina au rămas, timp de câteva ore, în întuneric.

Forțele ruse au tras peste 1.000 de rachete și rachete în rețeaua electrică a Ucrainei, care încă funcționează în ciuda unor pagube majore, a declarat miercuri agenția de presă Interfax Ukraine, citată de un înalt oficial.

Volodimir Kudritski, directorul executiv al operatorului de rețea Ukrenergo, a declarat, de asemenea, la o întâlnire organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), că oficialii săi caută în lume echipamentele complexe necesare reparațiilor.

Opt valuri recente de atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii critice au deteriorat grav rețeaua și au dus la întreruperi de urgență și planificate în întreaga țară.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina crește fluxul de energie electrică în fiecare zi,  dar sunt probleme în Kiev și în alte câteva regiuni. „Nu trebuie să uităm... că este imposibil să restabilim 100% din sistemul energetic, așa cum era înainte de începerea terorii energetice rusești”, a spus el într-un material video, miercuri seară. „Este nevoie de timp. De aceea, întreruperile programate continuă în majoritatea orașelor și raioanelor”, a continuat el.

Zelenski a mai spus că în regiunea Donețk, districtele Bakhmut și alte locuri fierbinți are loc o confruntare foarte aprigă, fiecare metru contează.”

Zelenski a mai menționat că forțele ruse au lansat  o „lovitură brutală, absolut deliberată” asupra Kurahove, tot în regiunea Donețk.

Bombardamentele au ucis zece persoane.

”Astăzi [miercuri] armata rusă a lansat o lovitură brutală, absolut deliberată, la Kurahove. În zona de civili, asupra oamenilor obișnuiți, la piata, la benzinarie, în autogară, în blocurile de locuințe. Lista morților de până acum include zece persoane, sunt mulți răniți.”

SUA au denunțat „vorbirea liberă” despre armele nucleare, după ce președintele rus Vladimir Putin a ridicat,  într-un discurs, problema riscului tot mai mare  a unui război nuclear, dar a spus că Moscova nu va lovi prima.

Putin a dat de înțeles că „o astfel de amenințare crește” în timpul reuniunii de la Kremlin de miercuri, dar a asigurat că „Rusia în niciun caz nu le va folosi mai întâi”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, întrebat despre observațiile lui Putin, a refuzat să răspundă direct, dar a spus:

Credem că orice discuție fără rezerve despre arme nucleare este absolut iresponsabilă.

Price a spus că puterile nucleare din întreaga lume de la Războiul Rece, inclusiv China, India, Statele Unite și Rusia însăși, au fost clare că „un război nuclear este ceva care nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat”.


Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI