Ucraina va limita activitățile organizațiilor religioase afiliate Rusiei pe teritoriul său și va lua în discuție statutul Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei. Serviciile de securitate ucrainene au perchiziționat mai multe lăcașuri de cult din Kiev, Jitomir și Rivnie, în urma cărora au fost confiscate câteva mii de dolari şi "literatură pro-rusă".
Serviciul de securitate al Ucrainei a perchiziționat 5 parohii care țin de biserica subordonată Patriarhiei Moscovei, care însă ar fi rupt legăturile cu Rusia după începerea războiului.
Oficiali de la Kiev afirmă că serviciile speciale ruse s-au infiltrat în mediile religioase ucrainene.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Trebuie să ne asigurăm că niciun actor cu legături cu statul agresor nu-i poate manipula pe ucraineni şi nu poate slăbi Ucraina din interior. Consiliul Apărării Naţionale a cerut Guvernului să trimită în Parlament o lege prin care să se interzică organizaţiilor religioase afiliate centrelor de influenţă din Federaţia Rusă să opereze în Ucraina".
Bombardamentele rușilor din ultimele 24 de ore s-au concentrat în Herson, unde au murit cel puțin 3 oameni, și în zona Harkov.
Au fost lovite inclusiv blocuri de locuințe. Rușii au tras o rachetă S 300.
Atacurile din Herson au distrus punctele de distribuție a energiei electrice care de-abia fuseseră reparate după bombardamentele anterioare.
40% din rețeaua energetică a Ucrainei a fost distrusă de bombardamentele rusești.
Mai multe țări au început deja să livreze generatoare.
Cancelarul Olaf Scholz și președintele Vladimir Putin au vorbit vineri la telefon, pentru prima dată în ultimele 3 luni. Discuția a durat o oră. Cancelarul german l-a îndemnat pe Putin să găsească o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina, inclusiv prin retragerea trupelor rusești.
Putin i-a replicat cancelarului german că linia adoptată de Occident în privința Ucrainei este distructivă și că Berlinul ar trebui să-și regândească strategia.
ACTUALIZARE 15.30 Mai multe ambasade ale Ucrainei în străinătate au primit "pachete sângeroase" ce conțineau ochi de animale
Deși Kremlinul se declara gata de negocieri de pace - în anumite condiții - bombardamentele rușilor continuă. În Herson, bombele din ultimele 24 de ore au ucis 3 oameni, iar punctele de distribuție a energiei electrice, de abia reparate după atacurile anterioare, au fost din nou distruse. 40 la sută din rețeaua energetică a Ucrainei a fost distrusă de bombardamentele rusești. Mai multe țări au început deja să livreze generatoare.
ACTUALIZARE 14.00 Vladimir Putin i-a spus lui Scholz că poziţia Occidentului care sprijină Kievul este "distructivă"
VEZI ȘI Kremlinul respinge condițiile lui Joe Biden pentru discuții cu Vladimir Putin
ACTUALIZARE 10.30 Statele occidentale au stabilit un preț maximal de 60 de dolari pentru barilul de petrol exportat de Rusia în Europa. Măsura este menită să limiteze drastic fondurile necesare Moscovei pentru finanțarea războiului. Nu există, în acest moment, negocieri între Kiev și Moscova pentru încetarea conflictului. În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei încercând să limiteze aprovizionarea cu electricitate, gaze și apă curentă. Economia Ucrainei va avea nevoie de un miliard de dolari pe lună pentru a supraviețui anul viitor. Artileria rusă bombardează mai multe localități la nord de pozițiile ocupate pe malul stâng al Niprului.
ACTUALIZARE 09.15 Noul guvern de extremă dreapta al Italiei a emis joi un decret ce validează continuarea furnizării de arme către Ucraina în 2023, în continuitatea politicii duse de administraţia precedentă, informează AFP, citat de Agerpres. Decretul prelungeşte până pe 31 decembrie 2023 autorizaţia privind "transferul de mijloace, de materiale şi de echipamente militare către autorităţile guvernamentale ale Ucrainei", potrivit comunicatului.
ACTUALIZARE 08.40 Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost ucişi de la declanşarea invaziei de către Rusia, în februarie, a afirmat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP, citat de Agerpres. În tabăra adversă, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat în septembrie că 5.937 de soldaţi ruşi fuseseră ucişi până la acea dată de la începutul conflictului pe 24 februarie.
Cele două părţi adverse sunt suspectate să minimizează amploarea pierderilor de vieţi omeneşti, pentru a evita să afecteze moralul trupelor lor.
ACTUALIZARE 08.30 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi că Ucraina va limita activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei pe teritoriul său şi va pune în discuţie statutul Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei, informează AFP, preluat de Agerpres. Ucraina, ţară majoritar ortodoxă, este împărţită între o Biserică subordonată Patriarhiei Moscovei - care însă a anunţat că va rupe legăturile cu Rusia la sfârşitul lunii mai din cauza invaziei - şi o Biserică reprezentată de Patriarhia Kievului, care, în 2019, a depus jurământ de credinţă Patriarhului Bartolomeu, cu sediul la Istanbul.
ACTUALIZARE 08.00 Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron şi-au manifestat, joi, la Washington, dorinţa de a căuta împreună o soluţie la războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev, în timpul unei vizite de stat a preşedintelui Franţei în SUA caracterizată de afecţiune diplomatică, relatează AFP.
Evenimentele ultimelor 24 de ore