Război în Ucraina, ziua 279 | ONU: Cel puțin 6.655 de civili au fost uciși și 10.368, răniți de la începutul invaziei. Lupte grele se dau în tranșeele pline de noroi și apă din estul țării

29 noiembrie 2022, 06:05

 

Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina, care reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”, afirmă miniştrii de Externe ai statelor membre NATO în declaraţia comună semnată la reuniunea de la Bucureşti.

În Declarația NATO de la București, miniștrii de Externe ai statelor aliate și invitate au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populației și infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar, precum și șantajul energetic practicat de Moscova.

ACTUALIZARE 18.00 Armamentul livrat de aliații NATO Ucrainei a contat foarte mult și a ajutat țara aflată în război să respingă avansurile Rusiei, a spuns ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, aflat la București la reuniunea miniștrilor de Externe NATO.

„Ultima dată când am fost la o astfel de întâlnire am cerut „arme, arme, arme”. Multe s-au schimbat de atunci și ați văzut cât a contat, cât am putut să le valorificăm. Vreau să vă mulțumesc pentru că ați livrat armele necesare Ucrainei”, a spus Dmitro Kuleba, într-o declarație comună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg

ACTUALIZARE 16.30 Ucraina a reținut un șef adjunct al consiliului municipal al orașului Herson, suspectat de complicitate cu forțele de ocupație rusești care au preluat controlul orașului în luna martie, a declarat procurorul general al Ucrainei.

 

 

Reuters a relatat că oficialul din Herson ar fi cooperat cu autoritățile de ocupație și ar fi ajutat la funcționarea serviciilor publice sub comanda rușilor, potrivit procurorului.

ACTUALIZARE 15.30 Directorul Energocom: De la 1 decembrie există certitudinea că R. Moldova va contracta cantități suplimentare de electricitate, fiind deja semnată o înțelegere cu o companie din România, transmite TVR Moldova.

Republica Moldova înregistrează astăzi un deficit de 74% de energie electrică, care va fi acoperit prin contracte de urgență. Potrivit oficialilor de la Energocom, în prezent, odată cu scumpirea electricității pe piețele europene, nu există producători disponibili care ar putea să ofere Republicii Moldova tot necesarul de consum, unica soluție fiind încheierea contractelor în România, transmite Radio Chișinău.

ACTUALIZARE 15.00 A început reuniunea NATO. Stoltenberg: Nu suntem parte din conflict, dar vom susţine Ucraina. Iohannis: Ușa NATO trebuie să rămână deschisă și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia.

În marja reuniunii au avut loc întâlniri la nivel înalt, în urma cărora participanţii la ministeriala NATO au făcut declarații. Mesajul comun al acestora a fost că Alianţa va sprijini Ucraina în perioada următoare.

ACTUALIZARE 14.30 Operatorul energetic de stat al Ucrainei, Ukrenegro, a declarat că încă se străduiește să restabilească alimentarea cu energie electrică, la aproape o săptămână după ce loviturile cu rachete rusești au avariat instalații energetice din întreaga țară, transmite The Guardian.

Deficitul de energie era de 30% la ora locală 11:00 (09:00 GMT), a precizat Ukrenegro într-un comunicat.

Comunicatul Ukrenegro a adăugat: Subliniem că deficitul general din sistemul energetic este o consecință a șapte valuri de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice a țării.

ACTUALIZARE 14.00 Alerte de raid aerian au fost emise marţi la prânz pe întreg teritoriul Ucrainei, dar deocamdată nu au existat nici un fel de rapoarte privind noi atacuri ruseşti cu rachete, relatează Reuters.

La Kiev totul este în regulă, dar oficialii ucraineni au cerut populaţiei prudenţă în urma avertismentului preşedintelui Volodimir Zelenski că Rusia ar putea pregăti noi atacuri la aproape o săptămână după ultimul val important de bombardamente cu rachete.

ACTUALIZARE 13.00 Cheltuielile militare ale Rusiei în timpul celor nouă luni de război în Ucraina se ridică la aproximativ 82 miliarde de dolari, această cifră cuprinzând sumele nemijlocite utilizate pentru susţinerea efortului de război, conform estimărilor ediţiei ucrainene a Forbes.

CITEȘTE ȘI: Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO. Stoltenberg: Avem nevoie să sprijinim Ucraina, pentru că vedem că Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă de război. Da, așteptăm atacuri asupra Ucrainei, nu putem spune câte.

ACTUALIZARE 12.10 ONU: Cel puțin 17.023 de victime civile au fost înregistrate în Ucraina din cauza războiului Rusiei.

Potrivit ONU, în războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost uciși cel puțin 6.655 de civili și a răniți cel puțin 10.368.

ACTUALIZARE 12.05 Un număr de 88.380 de militari din armata rusă și-au pierdut viața în războiul provocat în țara vecină, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE 12.00 Rusia protestează față de criticile aduse de Vatican în legătură cu războiul din Ucraina

Trimisul Rusiei și-a exprimat nemulțumirea puternică a Moscovei față de Vatican după cea mai recenta condamnare a Papei Francisc a „cruzimii” acțiunilor Rusiei în Ucraina, a informat agenția de presă RIA Novosti.

Papa Francisc a declarat revistei iezuite America într-un interviu: Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre cruzime pentru că am multe informații despre cruzimea trupelor care au venit. În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiție rusă, precum cecenii, buriatii și așa mai departe. Cu siguranță, cel care invadează este statul rus. Acest lucru este foarte clar.

ACTUALIZARE 11.30 Ucraina a primit din partea Slovaciei 30 de vehicule de luptă BVP-1 din epoca sovietică, a anunţat ministrul apărării slovac, Jaroslav Nad (OLaNO), marţi pe contul său de Facebook, informează agenţia slovacă TASR.

CITEȘTE ȘI: Olena Zelenska la Forumul Aspen: Rusia este ea însăși teroristă, s-a scufundat în întuneric pentru atât de mult timp, încât caută să împrăștie acest întuneric și altora

ACTUALIZARE 10.30 Autoritățile ucrainene investighează locuri din orașul Herson în care se presupune că au avut loc torturi. La mai bine de două săptămâni după ce rușii s-au retras, anchetatorii spun că au fost găsite cinci camere de tortură în oraș și cel puțin încă patru în regiunea Herson. Ucrainenii susțin că au fost închiși, bătuți, torturați cu șocuri electrice, interogați și amenințați cu moartea, a transmis AP.

Experții în drepturile omului au avertizat că acuzațiile făcute până acum sunt doar începutul.

Poliția națională ucraineană spune că peste 460 de crime de război au fost comise de soldații ruși în zonele recent ocupate din Herson.

ACTUALIZARE 10.00 NATO rămâne hotărâtă să sprijine Ucraina într-o iarnă „dificilă”, chiar dacă nu se întrevede o încetare a conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de Externe al Canadei pentru The Guardian.

„Rusia nu este deloc la masa negocierilor. Așadar, scopul nostru în acest moment este doar să consolidăm poziția Ucrainei pe teren prin oferirea de ajutor militar, schimb de informații și sprijin financiar”, a spus Mélanie Joly. „Pentru că atunci când facem asta, de fapt le consolidăm poziția la masa negocierilor. În cele din urmă, va exista o soluție diplomatică. Așa a fost cazul în fiecare conflict. Dar nu suntem încă acolo.

În ciuda informațiilor potrivit cărora aliații occidentali sunt din ce în ce mai atenți în privința  transporturilor continue și costisitoare de arme către Ucraina, dar și îngrijorați în legătură cu viteza cu care Ucraina își folosește muniția – Joly a spus înainte de summitul NATO că există „sprijin puternic pentru Ucraina”.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile a Ucrainei, în special a centralelor electrice, a determinat doar un sprijin sporit din partea aliaților, a spus Joly.

Trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să treacă peste această iarnă grea”, a spus ea, adăugând că miniștrii Energiei din țările NATO caută soluții la criza energetică care se profilează.

CITEȘTE ȘI: ”Nu îi putem permite lui Putin să ne fure Crăciunul”. Autoritățile din Kiev vor să instaleze brazi festivi în tot orașul

ACTUALIZARE 07.00 Statele Unite ar urma să anunţe marţi un ajutor financiar „substanţial” acordat Ucrainei pentru a o sprijini să facă faţă daunelor pe care Rusia le-a provocat infrastructurii sale energetice, în marja reuniunii NATO din România, au indicat luni înalţi responsabili americani, scrie AFP.

Luptele din jurul orașului-cheie Bahmut, din estul Ucrainei, se dau într-o mlaștină sângeroasă, cu sute de morți și răniți raportați zilnic, deoarece nici forțele ruse, nici cele ucrainene nu au reușit să facă un progres semnificativ după luni de lupte.

Pe măsură ce Rusia a mutat în zonă noi formațiuni militare în ultimele săptămâni, inclusiv întăriri care fuseseră trimise inițial în regiunea Herson, luptele din Bahmut au coborât la nivelul unui război de tranșee care amintește de primul război mondial.

În weekend, au fost publicate imagini cu soldați ucraineni în tranșee inundate și noroioase și pe câmpuri de luptă pline de cioturi de copaci puși la pământ de lovituri de artilerie țintite.

Luptele grele au continuat luni în jurul orașlui Soledar, cu mercenari din gruparea militară privată Wagner din Rusia, care include condamnați grațiați, în prim-plan.

Biroul prezidențial al Ucrainei a anunțat luni că cel puțin patru civili au fost uciși și alți 11 răniți în ultimele atacuri rusești. Luptele intense continuă de-a lungul liniei frontului în est, rușii bombardând Bahmut și Torețk.

Oamenii se adăpostesc în subsoluri, multe dintre ele umplute cu apă”, a spus guvernatorul Donețkului, Pavlo Kirilenko. „Ei trăiesc în condiții catastrofale, fără energie electrică sau încălzire.

Majoritatea luptelor recente s-au concentrat în jurul orașului distrus Bahmut, în mare parte abandonat de cei 70.000 de locuitori ai săi, ambele părți trimițând întăriri pentru o bătălie care a continuat fără încetare încă din vară, când Moscova a căutat să obțină o victorie după o serie de eșecuri și retrageri pe câmpul de luptă.

 

 

Şapte miniştri de Externe ai ţărilor baltice şi nordice s-au deplasat luni la Kiev pentru a-şi reitera sprijinul faţă de Ucraina care se confruntă cu întreruperi masive de curent cauzate de atacurile ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Miniștrii de Externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei și Suediei s-au aflat luni la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Echipa TVR a ajuns la Cernihiv, în nordul Ucrainei: În „centrele de invincibilitate” sunt copii care desenează și se uită pe tabletă, dar și adulți care lucrează online. Acasă nu au electricitate și este frig.

Forțele ruse continuă să bombardeze infrastructura rezidențială și locuințe în orașul Herson, recent eliberat, potrivit armatei ucrainene. În actualizarea sa de luni, grupul de reflecție american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că trupele ruse sapă tranșee și își fortifică pozițiile în pregătirea unei posibile contraofensive ucrainene în estul Hersonului.

CITEȘTE ȘI: Alexandru Costache, din Ucraina: Probabilitatea unui nou atac masiv cu rachete din partea rușilor este foarte ridicată

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a afirmat, luni, în timpul unei conferinţe la Londra, că „violenţele şi crimele sexuale” fac parte din „arsenalul” rus menit să-i „umilească pe ucraineni”, îndemnând la un „răspuns global” din partea liderilor lumii, informează AFP.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite