Ucraina se aşteaptă la o nouă săptămână de întuneric şi frig, dar şi la noi bombardamente. Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat că atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice vor continua atât timp cât Moscova va mai avea rachete. Şapte miniştri de Externe din ţările baltice şi nordice s-au deplasat la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Ucraina. Kievul a respins două ofensive ruseşti şi a anunţat că mai multe blindate au fost distruse de forţele sale. Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că 329 de copii sunt în prezent considerați dispăruți în Ucraina, în timp ce 12.034 au fost deportați în Rusia.
ACTUALIZARE 20.30 Primarul din Nikolaev, Oleksandr Sienkievich, a declarat că nu va exista alimentare cu apă potabilă în orașul din sudul Ucrainei după ce forțele ruse au avariat o stație de pompare din regiunea vecină Herson.
Într-o postare pe Telegram, el a spus: În timpul unui atac cu rachete, teroriștii ruși au avariat o stație de pompare a MKP Nikolaivvodokanal, situată în regiunea Herson.
ACTUALIZARE 20.10 Rusia a lansat peste 16.000 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, dintre care 97% au fost ținte civile, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.
Over the past nine months, russia has launched more than 16,000 missile attacks on Ukraine.
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) November 28, 2022
97% of russian targets are CIVILIAN.
We are fighting against a terrorist state. Ukraine will prevail and will bring the war criminals to justice. pic.twitter.com/IGsC09G4Hr
După declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, "oportunităţile ocupanţilor (ruşi) s-au extins pentru a-i umili pe ucraineni şi, din nefericire, violenţele sexuale şi crimele sexuale fac parte din arsenalul lor", a afirmat Olena Zelenska. Rusia a recurs la violenţa sexuală "sistematic şi făţiş", a subliniat ea.
ACTUALIZARE 19.30 Ministrul Culturii Lucian Romașcanu a anunțat, pe Facebook, că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson. La începutul lunii, apăruseră informații conform cărora militarii ruși ar fi furat pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare expuse în muzeul de istorie din orașul Herson.
“Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română.
ACTUALIZARE 19.15 Compania ucraineană de tranzacţionare a energiei EKU a anunţat că a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt de energie electrică, din România.
Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate, după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone.
"Aşa cum aţi văzut în săptămânile care au trecut, au loc atacuri îngrozitoare asupra oraşelor ucrainene, asupra infrastructurii critice şi zonelor rezidenţiale. Preşedintele Putin încearcă să distrugă sistemul de alimentare cu energie electrică, infrastructura de gaze şi serviciile de bază pentru populaţia Ucrainei. Venind iarna, e evident că preşedintele Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă în războiul împotriva Ucrainei. Este un lucru îngrozitor şi trebuie să fim pregătiţi pentru alte atacuri, în continuare", a precizat secretarul general al NATO.
Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate, după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone.
Miniștrii de Externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei și Suediei se află astăzi la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina.
ACTUALIZARE 14.00 Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că 329 de copii sunt în prezent considerați dispăruți în Ucraina, în timp ce 12.034 au fost deportați în Rusia, transmite The Guardian.
Într-o declarație postată pe Telegram, acesta a spus: Datele privind copiii afectați la 28 noiembrie 2022: 329 sunt dispăruți, 12.034 - deportați și 7.819 - găsiți. Aceasta a subliniat că cifrele nu sunt definitive, deoarece încă se lucrează la verificarea rapoartelor venite de pe linia frontului, precum și din părțile ocupate și eliberate ale Ucrainei.
Sumarul zilei
"Avem nevoie de generatoare şi transformatoare auto, care sunt în special afectate de atacurile ruseşti cu rachete", a declarat luni Makeiev pentru televiziunea publică ZDF.
ACTUALIZARE 11.00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat informațiile potrivit cărora forțele ruse intenționau să părăsească centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, spunând reporterilor că nu ar trebui să caute semne acolo unde nu există.
Kremlinul atransmis că a salutat oferta Vaticanului de a oferi o platformă de negociere pentru a rezolva conflictul din Ucraina, dar că poziția Kievului a făcut acest lucru „imposibil”.
Papa Francisc a reiterat în urmă cu 10 zile că Vaticanul este gata să facă orice pentru a media și a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, într-un interviu acordat cotidianului italian La Stampa.
ACTUALIZARE 10.00 Rusia şi SUA dispun de modalităţi de a gestiona riscurile nucleare la nivel de agenţii de informaţii, a declarat luni însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane din Moscova, Elizabeth Rood, pentru agenţia de stat rusă RIA Novosti, adăugând că pentru moment nu este prevăzută vreo reuniune între cele două părţi, relatează Reuters.
ACTUALIZARE 09.45 Centrala Zaporojie rămâne sub controlul Rusiei, a declarat administrația instalată de Moscova în orașul ocupat Energodar, unde se află unitatea nucleară. Anunțul vine după ce șeful companiei de stat din Ucraina de energie nucleară a sugerat că există semne că forțele ruse s-ar putea pregăti să părăsească centrala ocupată. Petro Kotin, șeful Energoatom, a declarat duminică la televiziunea națională: ”În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că, eventual, se pregătesc să părăsească (centrala). Pare că își fac bagajele și fură tot ce pot.” Administrația susținută de Rusia a emis astăzi un comunicat care infirmă spusele lui Kotin : ”Mass-media răspândesc în mod activ falsuri despre cum Rusia intenționează să se retragă din Energodar și să părăsească [centrala nucleară]. Aceste informații nu sunt adevărate.”
ACTUALIZARE 09.30 Pentagonul are în vedere o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe ieftine, de precizie, montate pe rachete care sunt disponibile din abundență, permițând astfel Kievului să lovească mult în spatele liniilor rusești, potrivit Reuters.
ACTUALIZARE 08.25 Rusia a trecut în defensivă pe o linie de front lungă de 1000 de kilometri. Armata ucraineană duce o contraofensivă lentă încetinită de ploaie și noroi. Luptele acerbe sugerează că iarna nu va opri intensitatea războiului. Potrivit estimărilor, Moscova controla 25% din teritoriul Ucrainei în martie, față de aproximativ 15% cât controlează în prezent.
ACTUALIZARE 08.00 Alimentarea cu energie electrică ar fi fost parțial restabilită în Herson, potrivit guvernatorului regiunii. Informația a fost confiemată și de Anton Gherașenco, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne. Un total de 17% din gospodării ar fi conectate al rețea. Curentul electric e restabilit pentru prima oară în Herson după ce orașul a fos eliberat pe 11 noiembrie de sub dominația rusă.
Finally Kherson's homes have light again!>
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 27, 2022
pic.twitter.com/x6ad9p1s9X
Milioane de locuitori din Kiev au acces limitat la electricitate și încălzire în contextul în care a nins în capitala ucraineană, iar temperaturile se mențin sun zero grade.
• Se dau lupte grele în sudul și estul Ucrainei unde rușii încearcă o străpungere a liniei de rezistență ucraineane. Totuși, Institutul pentru Studierea Războiului constată că ritmul operațiunilor pe linia frontului a fost considerabil încetinit de ploi și frig. Între timp, de Ziua Mamei, în Rusia, mamele celor plecați pe front au făcut o petiție online prin care cer Dumei retragerea armatei ruse din Ucraina.
Rușii au atacat cu artileria localitatea Kurakhovo, din regiunea Donețk. Agenția Unian scrie că două persoane au fost ucise și una rănită.
• Sute de ucraineni au părăsit duminică din orașul Herson din cauza bombardamentelor rusești. În urmă cu două săptămâni, recucerirea orașului de sub ocupația rusă i-a determinat pe localnici să sărbătorească în stradă.
It’s hard to describe the moment I entered Kherson for the first time with @WCKitchen.. I promised the team I’d come back to Ukraine when Kherson was free, and what I saw was so much joy but also devastation.. no power, water, food. We must keep standing by the people of Ukraine! pic.twitter.com/LHKR8nufKZ
— José Andrés (@chefjoseandres) November 28, 2022
Eliberarea Hersonului a însemnat un câștig major pe câmpul de luptă pentru Kiev. Orașul a fost recucerit după ce rușii s-au retras pe malul de est al râului Nipro. Cu toate acestea, de atunci, locuitorii s-au confruntat cu lipsa apei curente, a încălzirii și electricității, deoarece trupele Moscovei au distrus centralele termice și electrice înainte de a pleca.
Evacuările au început săptămâna trecută pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii cauzate de război ar fi prea grave pentru ca oamenii să le poată îndura lipsurile pe timpul iernii grele din Ucraina. Exodul a fost exacerbat de bombardamentele rusești care au ucis 32 de civili de când forțele ruse au părăsit orașul pe 9 noiembrie.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în mesajul video de duminică seara că ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o iarnă lungă şi grea, marcată de atacuri din partea Rusiei, transmite dpa.
"Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri", a spus şeful statului ucrainean, conform Reuters, referindu-se la atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii critice din ultimele săptămâni.
• Autoritățile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu energie electrică. Cele patru centrale nucleare ale țării au fost reconectate în sistemul național, dar milioane de oameni sunt încă fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare atacuri aeriene lansate de ruși. „Am restabilit generarea și furnizarea de energie electrică zi de zi”, a spus Zelenski în discursul său de duminică seara.
• Aflat în vizită în Ucraina premierul belgian a vizitat gropile comune din localitățile Bucea și Borodianska. După ce a văzut de ce sunt capabili rușii, Alexander de Croo a spus că în aceste condiții nici nu se poate vorbi de negocieri cu Moscova.
Alexander De Croo, premierul belgian: Dacă ai văzut ce e aici, atunci nu-mi pot imagina cum să negociezi cu Rusia. După ce am văzut aici, singurul nostru obiectiv este să ajutăm la eliberarea Ucrainei.
• Se fac deja planuri și pentru reconstrucția Ucrainei. Ambasadorul României la Kiev, Victor Micula a declarat pentru Agerpres că țara noastră se va implica în acest proces prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, dar și prin proiecte care s-ar putea derula sub steag românesc.
• Primarul Kievului a avut un schimb de declarații cu președintele Zelenski și aliații săi cu privire la modul în care gestionează ajutorul acordat locuitorilor pe fondul întreruperilor de curent. Fostul boxer profesionist Vitali Klitschko a spus că 430 de „centre de încălzire” îi ajută pe rezidenți să facă față efectelor atacurilor rusești asupra centralelor electrice și au fost planificate în plus peste 100 de centre suplimentare în caz de condiții extreme. Klitschko a spus că aliații lui Zelenski s-au angajat într-o acțiune de „manipulare” cu privire la eforturile pe care le fac autoritățile orașului, acțiune care vizează inclusiv „fotografii de neînțeles” postate online. „Nu vreau să mă implic în bătălii politice, în special în situația actuală”, a spus el într-un videoclip postat duminică pe Telegram. „Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș.” Zelenski a spus anterior că autoritățile din Kiev nu au luat măsuri suficiente pentru a-i ajuta pe locuitori.
• Marea Britanie va menține sau va majora ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor, potrivit unui fragment dintr-un discurs pe care premierul Rishi Sunak intenționează să îl susțină astăzi. „Vom fi alături de Ucraina cât va fi nevoie. Vom menține sau crește ajutorul militar anul viitor. Și vom oferi un nou sprijin pentru apărarea aeriană”, va spune Sunak.
Ministerul Apărării din Regatul Unit a confirmat că a furnizat forțelor armate ucrainene rachete ghidate, de precizie, Brimstone 2. „Acest ajutor a jucat un rol crucial în blocarea progreselor militare ale Rusiei”, potrivit autorităților din Londra.
Electricitatea a fost restabilită în aproape tot Kievul, la patru zile după un atac devastator asupra infrastructurii sale critice, a informat administraţia militară din capitala Ucrainei.