Peste 6 milioane de ucraineni sunt în continuare fără curent și apă, în ciuda eforturilor făcute de autorități pentru a repara avariile provocate de ruși. Șeful poliției naționale a Ucrainei, Ihor Klimenko, a declarat că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care l-au ocupat timp de opt luni. De atunci, trupele ruse bombardează în mod frecvent Hersonul. Kievul acuză Moscova că folosește aceleași tactici ca ale lui Stalin, din genocidul ucrainenilor, din anii '30 ai secolului trecut. Ucraina a comemorat cele peste 4 milioane de victime ale genocidului comis de Stalin în 1932-1933 împotriva populației ucrainene. Marea foamete din Ucraina sovietică a durat aproape 22 de luni și a rămas în istorie ca una dintre cele mai crime ale regimului stalinist. Deși dovezile privind bombardamentele intenționate asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii energetice a Ucrainei sunt evidente, Moscova continua să susțină că războiul nu este împotriva populației.
Sumarul zilei
ACTUALIZARE 20.30 Președintele Ucrainei și premierul Belgiei au semnat sâmbătă, în timpul vizitei de lucru a lui De Croo la Kiev, o declarație de susținere a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.
"Mulțumesc Belgiei și premierului De Croo pentru declarația comună semnată astăzi. Acest document atestă sprijinul Belgiei pentru mișcarea noastră către o aderare deplină la Uniunea Europeană și la NATO. Vom obține cu siguranță acest rezultat important pentru noi", a declarat Zelenski, citat de CNN.
ACTUALIZARE 20.00 Imagini cu soldați în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut.
Bon Appétit from Bakhmut
— Defense of Ukraine (@DefenceU) November 26, 2022
Viktor Borinets pic.twitter.com/XavV2l4RzI
ACTUALIZARE 19.06 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că inițiativa „Grâne din Ucraina” a demonstrat că securitatea alimentară globală nu reprezintă „doar cuvinte goale” pentru Kiev. Liderul de la Kiev a anunțat că Ucraina a strâns aproximativ 150 de milioane de dolari din peste 20 de țări și din Uniunea Europeană pentru a exporta cereale în țări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.
„Plănuim să trimitem cel puțin 60 de nave din porturile ucrainene în țările care se confruntă cel mai mult cu amenințarea foametei și a secetei”, a spus Zelenski la adunare, citat de Guardian.
ACTUALIZARE 18.09 Șeful poliției naționale a Ucrainei, Ihor Klimenko, a declarat sâmbătă că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care l-au ocupat timp de opt luni, relatează Kyiv Independent, preluată de Guardian. De atunci, trupele ruse bombardează în mod frecvent Hersonul. Numai pe 24 noiembrie, armata rusă a efectuat 17 atacuri asupra orașului, ucigând șapte persoane și rănind 21, potrivit unui raport al guvernatorului regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici.
ACTUALIZARE 17.49 La 26 noiembrie Ucraina comemorează victimele Holodomorului, foametea artificială care a ucis milioane de ucraineni în perioada 1932-1933. Au fost aprinse lumânări în memoria victimelor.
Today, on Nov. 26, Ukraine commemorates the victims of Holodomor, the artificial famine that killed millions of Ukrainians in 1932-1933.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) November 26, 2022
At 4 p.m. today, we light candles to honor their memory. pic.twitter.com/oR28xuXqKK
CITIȚI ȘI: The New York Times: Americanii repară echipamentul militar ucrainean defect în Polonia
ACTUALIZARE 16.55 Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei – Ingrida Šimonytė, Mateusz Morawiecki și Denis Șmihal – s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru a discuta și a-și reitera angajamentul de a lucra împreună „în contracararea agresiunii armate a Rusiei”.
A 2nd Lublin triangle meeting of the & PM's today in Kyiv, reconfirming trilateral cooperation, first of all, in helping Ukraine to defend its own freedom, as well as the rules-based world order. Our support to Ukraine must and will continue till their victory and ours. pic.twitter.com/pavaRtB8Kz
— Ingrida Šimonytė (@IngridaSimonyte) November 26, 2022
ACTUALIZARE 15.45 Ministrul de externe al Belarus, Vladimir Makei, a murit, potrivit presei de stat din Belarus, citată de Guardian. În septembrie, Makei a repetat o parte din propaganda Kremlinului despre motivul războiului din Ucraina, dând vina pe NATO și pe Occidentul care „au trecut cu vederea interesele legitime de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Belarusului”.
ACTUALIZARE 15.00 Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri. Nouă prizonieri de război ruși au fost eliberați sâmbătă în schimbul a 12 ucraineni, printre care și trei civili despre care se credea că ar fi dispăruți.
„La 26 noiembrie, ca urmare a procesului de negocieri, nouă militari ruși care erau în pericol de moarte în captivitate au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.
12 people returned from Russian captivity, the President's Office reported
— NEXTA (@nexta_tv) November 26, 2022
Among them are three civilians who were considered missing.
Ukraine, returned 9 invaders. pic.twitter.com/vzmrh8okzu
ACTUALIZARE 14.00 Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale.
ACTUALIZARE 13.30 Consecințele atacului cu rachete asupra orașului Dnipro. Nu au fost raportate victime până acum.
Consequences of the missile attack on the city of #Dnipro.
— NEXTA (@nexta_tv) November 26, 2022
No casualties have been reported so far. pic.twitter.com/iuJXce9JD7
Atacurile rușilor asupra așezărilor civile sunt tot mai intense. Președintele Zelenski a fost să vadă cu ochii lui dezastrul provocat mai multor blocuri de locuințe din Vişhorod, o localitate din regiunea Kievului. Șeful statului a mers și în câteva așa-numite "centre de invincibilitate", corturi și alte spații publice unde autoritățile oferă gratuit oamenilor un loc unde să se încălzească, să-și încarce dispozitivele electronice și să aibă acces la internet. Într-un rar gest de dezaprobare Zelenski l-a criticat pe primarul capitalei pentru organizarea precară a acestor centre.
VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: Centre de Invincibilitate au fost deschise în toată ţara dar, din nefericire, autoritățile locale nu au făcut o treabă bună peste tot. În special sunt multe reclamaţii la Kiev. Practic, singurele locuri care funcționează corect sunt cele organizate în spațiile serviciilor de urgență şi în gara centrală. În restul, şi sunt reţinut când spun asta, mai este multă treabă de făcut.
Kievul este printre orașele care suferă cel mai mult din cauza întreruperilor. Potrivit lui Zelenski peste 600 de mii de locuitori din capitală nu au curent, în unele cazuri de mai mult de 30 de ore. Și la Odesa doar farurile mașinilor oferă lumină, în timp ce întreruperi în alimentarea cu energie sunt raportate pe zone extinse și la Liov, Vinitia și Dnipropetrovsk.
JENS LAERKE, purtător de cuvânt, biroul ONU pentru Ajutor Umanitar: Ucraina devine tot mai rece fără energie, fără apă curentă şi fără căldură. Împreună cu partenerii ajutăm autorităţile cu generatoare pentru instituții vitale cum sunt spitalele și școlile. Aproape 400 de generatoare au fost deja livrate de diferite agenții ONU și alte câteva mii urmează să fie trimise.
Agenția americană USAID a donat ucrainenilor zeci de mii de paturi. Ambasadorul SUA în Ucraina a mers pesonal la gara din Kiev unde 22 de mii de astfel de paturi au fost oferite căilor ferate pentru a-i ajuta pe pasageri să îndure frigul din sălile de așteptare.
BRIDGET BRINK, ambasadorul SUA în Ucraina: Încercarea rușilor de a arunca Ucraina în frig şi întuneric, îi face pe ucraineni, dar și pe noi, să fim cu atât mai determinați să muncim fără oprire că să ne pregătim de iarnă.
Și ministrul britanic de externe, aflat în vizită la Kiev a promis că Londra va oferi un spijin practic crucial Ucrainei în această iarnă. James Cleverly a promis că Regatul Unit va aloca încă 3 milioane de lire în așa-numitul fond de parteneriat pentru o Ucraină rezilientă și a anunțat că Londra va mai furniza 24 de ambulanțe și 6 vehicule blindate cu scopul de a ajuta populația civilă.
Civilii sunt permanent și ținta atacurilor rușilor. Cel puțin 15 oameni au murit și 35 au fost răniți la Herson unde armata rusă a lovit de aproape 50 de ori într-o singură zi. Spitalul din oraș a fost evacuat. Potrivit serviciilor britanice de informații în multe atacuri rușii folosesc rachete de croazieră din anii '80 de pe care au fost scoase focoasele nucleare. O improvizație care, spun analiștii, arată gravele probleme privind stocurile de armanent ale armatei ruse.
ACTUALIZARE 13.00 Grădina zoologică din oraşul Nikolaiev, în sudul Ucrainei, supravieţuieşte datorită voluntarilor. Oameni din toată lumea cumpără bilete online pentru a o susține.
ACTUALIZARE 09.15 Liderii Ucrainei vor trebui să privească în perspectivă pentru a obţine pacea, a declarat vineri Papa Francisc, sugerând că Kievul va fi nevoit să facă unele concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters.
La începutul acestei luni, Suveranul Pontif a făcut apel la un armistiţiu pentru a evita riscul unei escaladări a războiului şi s-a rugat la Dumnezeu "să grăbească" sfârşitul conflictului.
Într-un interviu pentru o publicaţie, apărut de asemenea săptămâna trecută, Papa Francisc a spus că Vaticanul este dispus să facă orice este posibil pentru a media şi pentru a se pune capăt războiului.
ACTUALIZARE 08.00 Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat vineri că un "fost general" al infanteriei marine a SUA (United States Marine Corps, USMC) face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina, scrie AFP.
Evgheni Prigojin, care a fost supranumit "bucătarul lui Putin" din cauza contractelor grupului său de catering cu Kremlinul, se spune că a devenit miliardar datorită contractelor publice pe care le-a obţinut. El face obiectul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.
ACTUALIZARE 07.30 Peste şase milioane de locuinţe erau afectate de întreruperile de curent în Ucraina vineri, la două zile după lovituri masive ale Rusiei împotriva acestei ţări, a afirmat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP și preluat de Agerpres.
"Vineri seara, întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor şi la Kiev. Peste şase milioane de gospodării în total", faţă de aproape 12 milioane de miercuri, ziua în care au avut loc bombardamentele masive, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.
Kievul - cu aproximativ 600.000 de locuinţe fără electricitate vineri seara - şi regiunea sa, precum şi provinciile Odesa (sud), Lvov, Viniţia (vest) şi Dnipro (centru-est), sunt cele mai afectate întreruperi, a adăugat el, făcând apel la ucraineni să economisească energia electrică în zonele în care curentul a fost restabilit.
Strategia Moscovei de a bombarda instalaţiile energetice ucrainene, urmată din octombrie pe fondul eşecurilor militare, reprezintă o "crimă de război" pentru aliaţii occidentali ai Ucrainei şi considerată "crimă împotriva umanităţii" de către preşedintele Zelenski care în cursul zilei a vizitat Vîşhorod, un oraş la circa 20 de kilometri nord de Kiev, unde loviturile au făcut şase morţi şi zeci de răniţi miercuri.
Evenimentele din ultimele 24 de ore:
- Copiii internați la spitalul regional din Herson sunt transportați la Mykolaiv din cauza bombardamentelor constante ale rușilor.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că informațiile despre planurile lui Putin de a anunța „mobilizarea țării” în mesajul său către Adunarea Federală nu sunt adevărate
- Toate centralele nucleare din zonele controlate de guvernul ucrainean sunt din nou în funcțiune și sunt conectate la rețeaua electrică principală, a anunțat furnizorul de energie al țării, Ukrenergo.