Război în Ucraina, ziua 269 | Vizită surpriză la Kiev a noului premier britanic, Rishi Sunak, care anunță un ajutor consistent. Primul tren dinspre capitală a ajuns în Hersonul eliberat. Populația civilă, îndemnată să economisească energia electrică

19 noiembrie 2022, 07:52

ACTUALIZARE Șeful celei mai mari companii de electricitate private din Ucraina le-a recomandat cetățenilor, într-un interviu pentru BBC, să părăsească țara pe timpul iernii, tocmai pentru a reduce consumul de energie.

Dacă găsesc un loc alternativ unde să stea pentru următoarele 3 sau 4 luni, ar fi de mare ajutor pentru sistem. (…) Dacă vom consuma mai puțin, atunci spitalele unde sunt îngrijiți soldații răniți au garantată furnizarea de energie electrică. Astfel putem să le explicăm că, printr-un consum scăzut sau plecând îi ajută pe ceilalți„, a declarat Maxim Timchenko, director executiv al companiei energetice DTEK.

ACTUALIZARE Armata ucraineană a anunţat că va verifica autenticitatea înregistrărilor video care, potrivit Moscovei, demonstrează că regimul de la Kiev ar fi executat mai mulţi soldaţi ruşi care s-au predat, informează AFP.

ACTUALIZARE Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a mers la Kiev. Pachet de apărare antiaeriană pentru Ucraina în valoare de 50 de milioane de lire sterline.

ACTUALIZARE Adjunctul ministrului Apărării de la Kiev, fost atașat militar în România: Forțele ucrainene ar putea ajunge în Crimeea până la finalul lui decembrie, iar războiul s-ar putea încheia în primăvară.

CITEȘTE și Faimosul artist Banksy le-a lăsat ucrainenilor mai multe mesaje de solidaritate, în stilul său caracteristic. ”Este un simbol că suntem de neînvins și că țara noastră este de neînvins”

ACTUALIZARE În Hersonul eliberat a ajuns primul tren dinspre Kiev.

 

ACTUALIZARE Ajutor pentru Ucraina. Primăria Iași a trimis la Cernăuți 3 generatoare de mare putere. Unul dintre ele poate acoperi nevoile unui spital.

CITEȘTE și Voluntarii lituanieni confecționează „lumânări de tranșee” pentru Ucraina. Cele mai mari pot arde până la șase ore

ACTUALIZARE 437 de copii din Ucraina au fost uciși în războiul declanșat de Rusia și aproape o mie au fost răniți, potrivit Biroului procurorului general al Ucrainei.

ACTUALIZARE Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a respins teoriile conspirației potrivit cărora Ucraina s-ar preda.

„Ucraina nu va îngenunchea în fața rușilor”, a scris Podoliak pe Twitter.

„Nu e o problemă de politică. E o chestiune de existență”, a subliniat el.

ACTUALIZARE Oficialii ruși se pregătesc să mobilizeze și mai mult personal, chiar dacă recrutarea de toamnă este în plină desfășurare, creând premisele să îngreuneze și mai mult un aparat militar deja împovărat, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului.

Un nou val de mobilizări în lunile următoare nu va face decât să înrăutățească situația și să scadă calitatea trupelor trimise în prima linie în Ucraina, notează analiștii think tank-ului american.

CITEȘTE și Cea mai mare misiune de instruire militară lansată vreodată de Uniunea Europeană este destinată soldaților ucraineni. Sediul misiunii – în Polonia şi Germania

ACTUALIZARE Forțele rusești continuă operațiunile defensive pe malul estic (stâng) al râului Dnipro din regiunea Kherson, în timp ce forțele ucrainene continuă să lovească grupările de ocupație de la sud, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele Moscovei se bazează pe liniile logistice din sud, în special pe cele care conectează Melitopol de Crimeea, pentru a-și putea continua aprovizionarea trupelor.

Moscova pierde teren și la nivel discursiv. Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că forțele sale au capturat localitatea Optyne, situată la 4 km sud-vest de Avdiivka. Doar că anunțul vine la două zile după ce autoritățile pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk au pretins că forțele sale au capturat așezarea.

O imagine surprinsă în Bakhmut, după un nou atac al rușilor, face înconjurul lumii prin intermediul internetului. Doi vârstnici răniți se alină unul pe celălalt după ce rachetele rusești le-au distrus locuința.

Rachetele rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat guvernul de la Kiev, în timp ce autoritățile au avertizat că orașul s-ar putea confrunta cu o oprire totală a alimentării cu energie electrică pe măsură ce se apropie iarna.

Potrivit Associated Press, alimentarea cu energie electrică este întreruptă pentru cel puțin 40% dintre locuitorii Ucrainei.

În Kiev, temperaturile sunt în scădere și a căzut prima ninsoare. Autoritățile lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie la nivel național după unele dintre cele mai puternice bombardamente ale infrastructurii civile ucrainene din război. ONU transmite că penuria de electricitate și apă din Ucraina sunt premise pentru un dezastru umanitar.

Chirurgii din Liov continuă să facă operații în pofida penelor de curent.

CITEȘTE ȘI: Aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean, scos din funcţiune de atacurile ruseşti. Când este pană de curent, sirenele de alarmă nu pot funcţiona

Sute de persoane au fost reţinute sau au dispărut în regiunea Herson în perioada în care aceasta s-a aflat sub controlul Rusiei, iar zeci de persoane este posibil să fi fost torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susţinut de Departamentul de Stat al SUA, informează Reuters.

Aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei este minat ca urmare a războiului, ceea ce corespunde unei dimensiuni de aproximativ două ori suprafaţa Austriei, a anunţat vineri serviciul pentru situaţii de urgenţă de la Kiev pe site-ul său, informează dpa.

CITEȘTE ȘI: Preşedintele Zelenski cere noi sancţiuni la adresa Rusiei şi consideră că un armistiţiu nu face decât să înrăutăţească situaţia

Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că Ucraina a executat cel puţin 10 prizonieri de război ruşi și a acuzat Kievul de comiterea unor crime de război pentru care promite că preşedintele Volodimir Zelenski va fi judecat.

CITEȘTE ȘI: Urmele loviturilor aeriene masive din ultima săptămână se văd și la Kiev. Corespondență de la Alexandru Costache

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă