Război în Ucraina, ziua 256 | Zelenski acuză Iranul că minte în privința dronelor kamikaze date Rusiei. Administraţia Biden ar fi cerut Kievului deschidere faţă de negocieri cu Moscova. Kliciko: Putin vrea să murim, să îngheţăm, să plecăm

6 noiembrie 2022, 07:00

Ar fi fost lansate 6 rachete Himars. Cinci au fost doborâte și una a avariat ecluza digului, susține administrația pro-rusă din zonă. Orașul Herson, capitala regiunii cu același nume, a rămas fără electricitate și fără apă.

Reprezentanții Moscovei pretind că a fost un act de sabotaj, menit să provoace o catastrofă umanitară. Orașul Herson se afla în mâinile rușilor.

Analiștii militari estimează că trupele ucraiene ar urma să înceapă ofensiva asupra acestui punct strategic din sudul Ucrainei.

Cel puțin 2 oameni au murit în ultimele 24 de ore, în bombardamentele rusești asupra orașului Zaporojie. Rușii au atacat cu rachete S 300.

Într-o convorbire cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Volodimir Zelenski a atras atenția din nou asupra faptului că Ucraina are nevoie de susținere macro-financiară din partea Uniunii Europene. În plus, Zelenski și Von der Leyen au discutat despre impunerea unor sancțiuni Iranului pentru dronele vândute Rusiei.

Kievul ar putea rămâne complet în beznă, atrage atenția primarul capitalei ucrainene.

Vitali Kliciko le cere locuitorilor să fie pregătiți pentru orice. Deja sunt ore întregi pe zi în care oamenii stau fără apă, fără lumină și fără căldură, iar întreruperile ar putea fi tot mai dese.

Nu e război, e terorism, genocid. Putin nu are nevoie de ucraineni, el vrea teritorii, vrea Ucraina fără noi. Tot ce se întâmplă acum e genocid. Putin vrea să murim, să îngheţăm, să plecăm din ţara noastră„, a transmis Vitali Kliciko.

După bombardamentele rusești din ultimele săptămâni, 40% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost distrusă.

Guvernul de la Kiev a anunțat că are nevoie urgentă de fonduri pentru a restabili alimentarea cu energie electrică și căldură cât mai repede, ținând cont că iarna bate la ușă.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 16.45 Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a avut o convorbire prin telefon cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre asistența la nivel macro-financiar pentru următorii ani.

Întărirea sancțiunilor la adresa Iranului „care sprijină agresiunea” Rusiei în Ucraina a constituit de asemenea o temă de discuție.

ACTULIZARE 16.08 Orașul ucrainean Herson, aflat sub ocupație rusă, a rămas fără curent electric. Pro-rușii se tem de contraofensiva Ucrainei.

ACTUALIZARE 15.00 Vladimir Putin a convocat Consiliul Național de Securitate într-o ședință care se va desfășura săptămâna viitoare.

ACTUALIZARE 14.52 Barajul de la Nova Kahovka, din Herson, avariat de bombardamente.

Expertul militar rus Vladislav Şurighin a comentat pentru postul de radio Govorit Moskva că atacul asupra barajului hidroelectric, punct-cheie pentru viitorul acces al trupelor ucrainene în Herson, înseamnă că Kievul va începe o ofensivă asupra oraşului, singura capitală regională cucerită de ruşi de la începerea campaniei militare din Ucraina, transmite EFE.

Totodată, analistul rus a susţinut că ecluza poate fi distrusă foarte greu cu o rachetă, drept urmare consecinţele actualului atac nu sunt grave.

Autorităţile ucrainene au estimat că, din octombrie, 8.732 de copii au fost deportaţi în Rusia şi 238 sunt daţi dispăruţi pe fondul invaziei ruse în Ucraina, a informat sâmbătă presa locală, după ce s-a aflat despre deportarea forţată a 34 de copii din Herson (sud), transmite EFE.

ACTUALIZARE 14.00 Explozie la un terminal petrolier din regiunea rusă Belgorod.

Guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov, a confirmat informația pe Telegram.

ACTUALIZARE 13.45 Un număr de 75.930 de militari ai armatei ruse au fost uciși de la începutul războiului, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE 13.30 Pe rețelele de socializare au fost făcute publice imagini ale distrugerilor produse de atacurile lansate de ruși în Zaporojie, sâmbătă noaptea. O persoană a fost ucisă, iar o clădire comercială cu două etaje a fost distrusă, potrivit guvernatorului regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, citat de The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 13.10 Monumentul Ecaterinei a II-a din Odesa a fost parțial închis din cauza atacurilor repetate lansate asupra acestuia.

ACTUALIZARE 13.00 Podul din Stoianca, regiunea Kiev, a fost complet restaurat, relatează Kanal 5, citat de Nexta TV. În februarie, a ajutat la oprirea ofensivei rusilor asupra Kievului.

ACTUALIZARE 12.30 Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la Rusia să excludă fără echivoc folosirea armelor atomice în războiul din Ucraina, transmite duminică EFE.

ACTUALIZARE 12.00 Autoritățile de la Kiev au început să planifice evacuarea celor 3 milioane de locuitori ai orașului în eventualitatea în care alimentării cu energie electrică ar fi completă oprită, potrivit New York Times. Rușii continuă să bombardeze pe scară largă infrastructura energetică critică din întreaga țară.  40% din infrastructura energetică a Ucrainei este deteriorată sau distrusă. Muncitorii municipali instalează 1.000 de adăposturi cu încălzire carepot servi și ca  buncăre, în timp ce inginerii încearcă să repare centralele bombardate fără să aibă echipamentul necesar, relatează NYT.

CITEȘTE ȘI: Kievul s-ar putea confrunta cu pene de curent şi cu întreruperi ale reţelei de alimentare cu apă şi căldură din cauza atacurilor ruse asupra reţelei energetice ucrainene, a declarat sâmbătă seara primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, la postul naţional de televiziune

ACTUALIZARE 09.45 Un general colonel rus ar fi fost înlocuit în cadrul celei mai recente „serii de demiteri” de înalți comandanți militari din armata rusă, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie. Generalul-major Alexander Linkov a fost numit joi comandant interimar al districtului militar central al Rusiei, în locul col-generalului Alexander Lapin. Lapin a fost criticat pe scară largă pentru performanța slabă pe câmpul de luptă din Ucraina atât de liderul cecen Ramzan Kadyrov, cât și de șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin. Aceste demiteri ale comandanților militari ruși de rang înalt au loc după eșecurile înregistrate în atingerea obiectivelor Rusiei pe câmpul de luptă.

ACTUALIZARE 09.30 Administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă la negocierile cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere, a informat sâmbătă cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters şi EFE.

ACTUALIZARE 09.00 Locuitorii orașului asediat Bahmut, situat în estul Ucrainei, trăiesc în condiții dificile. Civili sunt uciși și răniți zilnic, în timp ce luptele dintre forțele ruse și ucrainene se desfășoară în jurul orașului.

„Pe zi ce trece, devine din ce în ce mai greu să supraviețuiești în acest oraș”, a declarat viceprimarul Oleksandr Marchenko pentru Reuters. El a spus că peste 120 de civili au fost uciși în Bakhmut de la invazia Rusiei din februarie. Bakhmut a rămas fără electricitate, gaz și apă curentă de aproape două luni. Iarna care vine va fi cea mai dificilă pentru bătrâni și infirmi, a spus Marchenko.

ACTUALIZARE 08.00 Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară din Zaporojie, a anunțat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. În urmă cu două zile, unitatea a fost deconectată de la rețeaua electrică, după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile de înaltă tensiune.

Două linii au fost afectate după bombardamentele din zonă, obligând centrala să folosească generatoare diesel timp de două zile, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Centrala şi-a pierdut alimentarea externă cu energie electrică de mai multe ori după invazia rusă în Ucraina. Deşi centrala nucleară nu este în prezent operaţională, Zaporojie are în continuare nevoie de electricitate pentru a-şi răci materialele din miezul reactoarelor şi a preveni un accident nuclear.

• Întreruperile programate de curent vor avea loc duminică în șapte provincii ucrainene, inclusiv în orașe mari precum Kiev. Alte provincii afectate sunt Harkov, Cernihiv, Cherkasi, Jîtomir, Sumî și Poltava. Aproximativ 500 de generatoare de energie au fost trimise în Ucraina de 17 țări din UE pentru a ajuta la remedierea problemelor energetice cauzate de atacurile rusești.

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că țara a furnizat Rusiei drone, dar că a avut aceasta a avut loc înainte ca armata președintelui Vladimir Putin să invadeze Kievul. Dronele au fost folosite în atacuri asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje.

Președintele Volodimir Zelenski a respins discuțiile despre livrările limitate iraniene către Rusia, spunând că Kievul a doborât 11 drone doar vineri. El a spus: „Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va depune și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și asupra a ce anume plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat că Iranul „ar trebui să realizeze că consecințele complicității la crimele agresiunii ruse împotriva Ucrainei vor fi mult mai mari decât beneficiile sprijinului Rusiei”.

• Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina.

• Forțele armate ale Ucrainei au ucis încă 600 de soldați ruși în ultimele 24 de ore, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev.

• Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an, potrivit Reuters. Primul val, de 43.000 de ruși, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar al doilea val a venit după ce Putin a anunțat o mobilizare la nivel național la sfârșitul lunii septembrie.

CITEȘTE ȘI: Câțiva lideri ai opoziţiei prodemocratice ruse plănuiesc o posibilă alternativă la regimul lui Putin, la un congres în Polonia

Forţele ruse au furat picturi şi artefacte din aur din muzeele aflate în oraşele pe care le-au devastat în Ucraina. Confirmarea vine de la ministrul ucrainean al Culturii care a discutat cu ministrul Lucian Romaşcanu despre cum ar putea fi salvate unele obiecte de tezaur. Lucian Romaşcanu aşteaptă detalii şi despre furtul probabil al pisaniilor lui Ştefan cel Mare din Muzeul de Istorie din Herson.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite