Război în Ucraina, ziua 241 | Ploaie de rachete rusești asupra centralelor electrice și a punctelor de distribuire a apei din Ucraina. Nikolaev, zona cea mai afectată. Municipalitatea îi acuză pe ruși de terorism

22 octombrie 2022, 09:38

Antiaeriana ucraineană a reușit să intercepteze aproape jumătate din rachetele rusești.

Totuși, pagubele sunt uriașe, comparabile sau mai mari decât cele din primul val de atacuri masive, din 10-12 octombrie, apreciază Ukrenergo, operatorul național de electricitate.

În mai multe regiuni din Ucraina a fost întreruptă alimentarea cu electricitate și apă potabilă.

În toată țara, livrarea de apă și curent e drastic restricționată.

În Nikolaev, sute de oameni stau la coadă la apă de la primele ore ale dimineții. Orașul se alimenta cu apă din Herson, localitatea învecinată, aflată în mâinile rușilor.

Autoritățile pro-ruse din Herson au tăiat conductele, iar bombardamentele din Nikolaev, din ultimele zile, au lăsat practic populația fără strop de apă.

Boris Dydenko, şef companie distribuţie apă, Nikolaev: Da, putem să bănuim că e un fel de răzbunare. Să zicem că a fost un accident, atunci ruşii de ce nu ne lasă să facem reparaţii, ca să scape oamenii de tortura lipsei de apă?

Ucraina face apel la comunitatea internațională să trimită o misiune de supraveghere la barajul de la Kahovka. Guvernul de la Kiev acuză Rusia că a minat acest obiectiv din regiunea ocupată Herson.

Aruncarea în aer a barajului ar putea face mii de victime.

Autoritățile ruse din Herson neagă faptul că ar fi minat barajul și îi acuză pe ucraineni că mint.

Americanii atrag atenția că Rusia nu dă semne că ar avea de gând să pună capăt agresiunii din Ucraina.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA:Indiciile sunt că, departe de a dori implicarea într-un efort diplomatic consistent, preşedintele Putin merge exact în direcţia opusă. Problema fundamentală pe care o are este că ucrainenii nu doar că sunt un popor extraordinar de curajos şi de rezistent, ci că reuşesc, cu succes, nu doar să respingă agresiunea, ci şi să-şi recucerească pământurile„.

De asemenea, Statele Unite cer o anchetă ONU în scandalul dronelor.

Rușii sunt acuzați că folosesc în ofensiva din Ucraina drone iraniene. Experții ucraineni care le analizează afirmă că dronele au componente inclusiv din Polonia, Italia și din alte țări.

Supus de ani de zile sancțiunilor internaționale, Iranul nu ar avea, teoretic, posibilitatea să achiziționeze asemenea componente din Occident.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 19.23 Madridul întărește scutul aerian pe flancul de est al NATO cu 14 avioane de vânătoare, dintre care 8 vor fi trimise în România.

ACTUALIZARE 17.52 Joe Biden a declarat că „abia așteaptă” să coopereze cu noul premier al Italiei, Giorgia Meloni, în favoarea Ucrainei.

ACTUALIZARE 16.29 Autorităţile proruse din regiunea Herson le cer civililor să părăsească ”imediat” capitala regiunii, în fața avansului forțelor ucrainene.

ACTUALIZARE 15.11 Noi lovituri aeriene ruseşti au provocat pene de curent în mai multe regiuni.

Noi lovituri ruseşti au vizat sâmbătă infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo, în timp ce responsabili locali au vorbit despre pene de curent în mai multe regiuni ale ţării.

Forţele ruse „au efectuat un nou atac cu rachete asupra instalaţiilor energetice ale principalelor reţele din regiunile de vest ale Ucrainei”, a explicat Ukrenergo pe reţelele sociale.

„Amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăşi consecinţele atacului din 10-12 octombrie”, a adăugat operatorul, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE 15.02 Premierul Ucrainei avertizează în privinţa unui ”tsunami al migraţiei”, dacă loviturile aeriene ruseşti vor continua

Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat împotriva unui „nou tsunami al migraţiei” dacă Rusia îşi va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din ţara sa, într-un interviu care urmează să fie publicat integral duminică, relatează AFP, preluată de Agerpres.

ACTUALIZARE 12.50 Armata ucraineană publică un video în care se vede cum au fost capturați câțiva luptători ceceni, în sudul Ucrainei. Aceștia vor fi schimbați cu prizonieri de război.

ACTUALIZARE 11.02 Un avion cu reacție ucrainean a doborât o rachetă rusească, în regiunea Odesa.

ACTUALIZARE 10.20 Ucraina solicită misiune de supraveghere, la barajul de la Kahovka

Ucraina face apel la comunitatea internaţională să trimită o misiune de supraveghere la barajul de la Kahovka.

ACTUALIZARE 09.50 Volodimir Zelenski acuză Rusia că întârzie ”în mod deliberat” exporturile de cereale ucrainene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că întârzie „în mod deliberat” trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitală pentru multe ţări din Africa şi Asia, relatează AFP.

ACTUALIZARE 09.40 Comandamentul Operațional Sud din Ucraina anunță că Rusia ”continuă să terorizeze regiunile Ucrainei cu atacuri cu drone kamikaze”.

Vineri noaptea, în timpul unui atac masiv asupra regiunilor sudice, forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus 10 drone de atac, deasupra regiunii Mykolayiv și încă una peste regiunea Kirovohrad.

Una dintre infrastructurile critice ale regiunii Cherkasy a fost lovită, rezultând un incediu puternic.

ACTUALIZARE 09.05 SUA nu văd semne că Rusia ar fi interesată să pună capăt agresiunii în Ucraina.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters.

ACTUALIZARE 08.50 Forțele ruse lovesc Nikopol peste noapte, relatează Kyiv Independent.

”Loviturile au afectat peste 20 de clădiri și mai multe conducte de gaz”, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.

”Ca urmare, aproape 1.000 de familii au rămas fără electricitate”, a mai spus Reznichenko.

ACTUALIZARE 08.33 Rusia își sporește numărul de nave în Marea Neagră.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că Rusia și-a mărit gruparea de nave din Marea Neagră la zece nave, care include trei nave purtătoare de rachete sol-aer, echipate cu 24 de rachete Kalibr.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite