Război în Ucraina, ziua 231 | Șapte persoane au murit, iar opt au fost rănite după ce trupele ruse au lansat atacuri asupra pieței centrale din Avdiivka

12 octombrie 2022, 06:47

Ucraina anunţă că a recucerit încă 5 localităţi din regiunea Herson, anexată ilegal de Rusia. Atacurile au vizat inclusiv poduri, pentru a perturba aprovizionarea logistică a forţelor ruse.

Nu sunt singurele vești bune primite azi de ucraineni. Au fost anunțați și că au de acum primul lor sistem de apărare antiaeriana Iris-T, livrat de Germania. Și nu e decât începutul, scrie ministrul ucrainean al Apărării, într-o postare pe Twitter.

Între timp, la Kiev și în alte orașe bombardate furibund de ruși timp de două zile, localnicii încearcă să îndepărteze urmele dezastrului și să își reia viața normală.

Nu există cuvinte respectabile pentru a descrie oroarea prin care am trăit după atacul invadatorilor ruși. Nici măcar nu mă pot referi la ei drept oameni. Sunt mai răi decât zombi, creaturi care vor să distrugă națiunea ucraineană. Ei nu luptă cu armata, sunt doar mânați de dorința de a ne distruge, de a distruge, de a ne distruge„.

Apocalipsă. Nu există alt cuvânt pentru asta. Este teroare și război împotriva civililor nevinovați, care nu s-au așteptat la aşa ceva. Este oribil„.

300 de localități ucrainene, printre care capitala și orașul strategic Lvov, au rămas fără curent electric în urma bombardamentelor rusești.

Autorităţile de la Kiev le-au cerut civililor din întreaga țară să nu utilizeze aparate electrocasnice, cum ar fi maşinile de spălat, pentru a economisi energia.

Pagubele materiale sunt greu de evaluat, deocamdată, dar președintele Zelenski are un mesaj de speranță: „Acolo unde s-au provocat daune – peste tot vor fi construite noi infrastructuri. Acolo unde am avut pierderi, vor fi șantiere. Acolo unde există speranțe ale inamicului, vor fi ruine ale statului rus”.

În orașul Liman din sudul eliberat al Ucrainei a fost descoperită o altă groapă comună, în care se aflau 55 de cadavre. Este o nouă dovadă, spun ucrainenii, că Rusia comite atrocități în teritoriile ocupate, deși Moscova a negat mereu acest lucru.

Înaltul comisariat ONU pentru drepturile omului declară că orientarea atacurilor direct împotriva civililor și a infrastructurii civile este o crimă de război. La fel consideră România și încă 10 state NATO care condamnă la unison aceste atacuri.

ACTUALIZARE 20.22 NATO, un nou mesaj de susținere pentru Ucraina. Jens Stoltenberg: „Suntem pregătiți pentru o perioadă lungă și îi vom sprijini atâta timp cât va fi nevoie”.

ACTUALIZARE 17.48 Judecătorul care o cerceta pe fiica lui Ramzan Kadîrov ar fi murit în explozia de pe Podul Kerci. Autoritățile ruse, acuzate de mușamalizare.

ACTUALIZARE 15.34 Putin propune Europei repararea gazoductelor Nord Stream sau crearea unui hub al gazelor în Turcia.

ACTUALIZARE 15.24 Metsola: Republica Moldova necesită o atenţie specială. E o situaţie în care oricând o opoziţie ostilă poate face pasul înainte.

VEZI și „Acum arzi, pământ inamic!” – Centrul pentru Analiza Politicii Europene: Cum a învățat Rusia să iubească bomba nucleară

ACTUALIZARE 14.37 Ucraina cere dovezi de „romantism” Franței: Dacă vreţi să ne câştigaţi inimile, trimiteţi arme. Trimiteți mai multe, vă rugăm! Merci beaucoup, France!

ACTUALIZARE 13.50 Trupele ruse au lansata atacuri asupra piaței centrale din Avdiivka în această dimineața, ucigând cel puțin șapte persoane și rănind opt, a informat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.

ACTUALIZARE 13.30 Turcia face apel la Rusia și Ucraina să agreeze un armistițiu.

ACTUALIZARE 13.00: FSB, Serviciul Federal de Securitate, a făcut publică o filmare a  inspecției efectuate la camionul care ar fi transportat încărcătura care a explodat pe podul Kerci. Autoritățile ruse susțin că au prezentat și o imagine în infraroșu a încărcăturii care a provocat explozia în weekendul de pe podul Crimeea. Internauții au comentat ironic după ce au observat că în imaginea în infraroșu, mașina are un ax și 2 roți în plus față de mașina din filmare.

ACTUALIZARE 12.30 Energoatom, compania de stat ucraineană care administrează centrala nucleară Zaporojie, a acuzat forțele ruse care o ocupă că au refuzat accesul unui convoi de vehicule ale companiei care transportă motorină pentru a alimenta generatoarele centralei.

ACTUALIZARE 11.55 Papa Francisc a condamnat miercuri „bombardările necruțătoare” ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a făcut apel „celor care au soarta războiului în mână” să înceteze.

Papa Francisc a spus că „Inima mea este întotdeauna îndreptată către poporul Ucrainei, în special către cei care trăiesc în locurile lovite de bombardament”.

ACTUALIZARE 11.30 Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri dimineaţa recucerirea din mâinile forţelor militare ruse a cinci localităţi din regiunea Herson, unde Ucraina desfăşoară o contraofensivă, determinând retragerea trupelor ruse într-o regiune pe care Moscova susţine că a anexat-o, informează AFP.

ACTUALIZARE 11.15 AIEA: Centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la sursa de energie pentru a doua oară în cinci zile

ACTUALIZARE 10.30 Rusia a reținut opt persoane în legătură cu exploziile care au avariat podul din Crimeea. O entitate din Ucraina, nominalizată drept organizatoare a atacului. Schema operațiunii, în presa rusă

ACTUALIZARE 09.00 Explozii au fost auzite miercuri în oraşele Herson şi Melitopol.

ACTUALIZARE 08.40 Orașul Nikopol a fost vizat peste noapte de 100 de obuze rusești, O reședință privată a fost distrusă, iar o fetiță de 6 ani și mama ei, dar și o altă femeie au fost rănite, a informat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentin Reznichenko pe Twitter.

În total, peste 30 de clădiri și reședințe private, două grădinițe, o școală, o serie de magazine, un sistem de transport de gaze și linii electrice au fost avariate în atacul lansat asupra orașului Nikopol, potrivit lui Reznichenko.

ACTUALIZARE 08.30 Peste 20 de ruși au navigat cu iahturi din porturile localizate în Pacificul de Nord către Coreea de Sud, relatează Reuters. Aceștia fug pentru a evita decretul militar care îi convoacă la luptă în Ucraina. Autoritățile coreene au refuzat să îi primească pe majoritatea fugarilor deoarece au considerat că motivul cererii lor de intrare în țară este ”ambiguu”.

ACTUALIZARE 08.10 Germania, în cooperare cu Norvegia și Danemarca, intenționează să achiziționeze în comun 16 obuziere de tanc cu roți autopropulsate Zuzana-2 din Slovacia pentru a oferi asistență suplimentară Ucrainei.

Sistemele de artilerie vor fi produse în Republica Slovacă cu termen de livrare în 2023.

ACTUALIZARE 07.35 Rusia încarcă trenuri cu arme, echipamente, muniții și alte materiale din Belarus pentru a le reloca în zone din sud și est, transmite Institutul pentru Studierea Războiului care a citat surse militare ucrainene.

Experții consideră că o astfel de activitate este incompatibilă cu crearea unor condiții pentru un atac pe scară largă împotriva Ucrainei din Belarus, potrivit The Kyiv Independent.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Moscova că doreşte să atragă Belarus în conflict, şi a cerut ‘o misiune de observatori internaţionali care să staţioneze la frontiera între Ucraina şi Belarus pentru a supraveghea situaţia de securitate de acolo’.

‘Rusia încearcă să atragă direct Belarus în acest război’, a denunţat el.

Minskul a anunţat luni crearea unei forţe militare comune cu aliatul său rus şi a acuzat Kievul de orchestrarea unui atac împotriva Belarus, ceea ce a suscitat temeri privind intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

Ucraina nu a plănuit şi nu planifică acţiuni militare împotriva Belarus’, a reiterat marţi Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE  07.20 Trupele ruse au suferit pierderi de echipamente și personal în sudul Ucrainei, a transmis Kyiv Independent, citând Comandamentul Operațional al Ucrainei. „Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a informat că a finalizat peste 300 de misiuni, țintind și distrugând două obuziere autopropulsate rusești Gvozdika și un APC”.

ACTUALIZARE 07.05 Patru sisteme HIMARS promise anterior de Statele Unite au ajuns în Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, citat de Nexta Tv.

ACTUALIZARE 07.00 Sunt semnalate explozii în Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk.

ACTUALIZARE 06.57 Germania a transferat primul sistem de apărare aeriană Iris-T în Ucraina, transmite Der Spiegel.

ACTUALIZARE 06.55 Preşedintele american, Joe Biden, a declarat, într-un interviu difuzat marţi de CNN, că nu crede că omologul său rus, Vladimir Putin, va folosi arma nucleară tactică în războiul cu Ucraina, potrivit Reuters şi AFP.

ACTUALIZARE 06.50 Joe Biden a mai afirmat marţi că Vladimir Putin, „în mod clar” a evaluat greşit situaţia din Ucraina şi „a făcut un calcul complet greşit” cu privire la rezistenţa pe care o va întâlni. „Cred că este o persoană raţională care în mod clar a evaluat greşit” situaţia, a mai declarat Joe Biden. „A crezut că va fi primit cu braţele deschise (…) şi cred că a făcut un calcul complet greşit”, a mai spus preşedintele american în legătură cu omologul său rus. Rusia a revendicat marţi responsabilitatea pentru noi lovituri „masive” asupra infrastructurii ucrainene, pentru care G7, reunit de urgenţă, a promis că „îi va cere socoteală” preşedintelui rus.

Biroul procurorului general al Ucrainei a anunţat marţi că au fost exhumate corpurile a 78 de civili în două oraşe din regiunea Doneţk, în estul ţării, recent recucerite de către forţele ucrainene, transmite AFP, citată de Agerpres .

‘Numeroase morminte au fost descoperite în oraşele eliberate Sviatogorsk şi Liman’, a indicat acesta, specificând că 34 de corpuri au fost exhumate la Sviatogorsk şi 44 în Liman.

Lângă Sviatohirsk Lavra, a fost găsită o cameră de tortură în care ruşii îi torturau pe localnici, transmite Nexta.

Președintele Vladimir Putin i-a spus șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că situația din jurul centralei nucleare Zaporojie, deținută de ruși în Ucraina, este „îngrijorătoare”.

În cadrul unei întâlniri de la Sankt Petersburg, transmisă de televiziunea de stat rusă, Putin i-a spus lui Grossi că Moscova este deschisă la dialog și că va discuta „toate problemele” referitoare la operațiunile instalației nucleare.

Şeful statului rus, Vladimir Putin, mai are încă mijloace de ‘escaladare’, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs susţinut în faţa liderilor G7, cărora le-a cerut să ajute Ucraina să-şi creeze un scut antiaerian pentru a opri atacurile ruseşti intense cu rachete.

‘Liderul rus, care se află la finalul domniei sale, mai are încă mijloace de escaladare’, a declarat Zelenski în cadrul unei regiuni de urgenţă, ce se desfăşoară în format de videoconferinţă, a liderilor din Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7- SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada), potrivit textului în limba engleză al discursului său, difuzat de preşedinţia ucraineană.

CITEȘTE ȘI: Serviciile de informații britanice: Armata rusă este într-o situație disperată și rămâne fără muniție

• Kremlinul susţine că se aşteaptă la o şi mai mare „confruntare” cu Occidentul

• Directorul general adjunct pentru Resurse Umane de la centrala nucleară din Zaporojie a fost răpit de ruşi. Energoatom: Personalul ucrainean, forţat să lucreze pentru opratorul rus Rosatom

• Bombardamentele ruse de luni asupra mai multor oraşe din Ucraina ar putea constitui încălcări ale legilor războiului, a apreciat marţi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost afectată de Rusia de luni, de când a lansat seria de atacuri. Milioane de ucraineni se confruntă cu pene de curent din cauza atacurilor cu rachete. Guvernul de la Kiev a îndemnat civilii să-și reducă consumul de energie electrică și să nu folosească aparate electrocasnice, cum ar fi cuptoarele și mașinile de spălat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite