Război în Ucraina, ziua 227 | Ziua în care podul Kerci a fost parțial distrus. Calcule pentru contraofensiva ucraineană. Zelenski: Oficialii ruși au început să „pregătească societatea” pentru o posibilă utilizare a armelor nucleare

Rusia amenințare nucleară
Rusia amenințare nucleară
8 octombrie 2022, 07:01

ACTUALIZARE 17.39 Ucraina ar putea învinge Rusia înainte de Crăciun. Opiniile experților din SUA și Marea Britanie.

ACTUALIZARE 17.16 Rusia îl înlocuiește pe comandantul ofensivei militare din Ucraina. Putin își aliniază comandanții în ziua în care podul Kerci a fost parțial distrus.

ACTUALIZARE 13.30 Marea Britanie a respins cererea Moscovei de a se organiza un vot secret în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite care va avea loc săptămâna viitoare pentru a condamna decizia Rusiei de a anexa patru regiuni din Ucraina. Londra a cerut ca organismul format din 193 de membri să voteze public, transmite agenția Reuters, citată de The Guardian.

CITEȘTE ȘI: „La mulți ani, Putin”, „Putem repara podul, dar ne trebuie masa aia lungă”, „A strănutat cățelul Patron”. Val de ironii pe rețelele de socializare după exploziile de pe podul Kerci. Moscova se supără

ACTUALIZARE 13.00 Liderul partidului președintelui Volodimir Zelenski nu a afirmat că Kievul a fost responsabil pentru explozia podului Kerci, dar a părut să prezinte incidentul drept o consecință a preluării Crimeei de către Moscova și a încercărilor de a integra peninsula cu Rusia continentală.

Construcțiile ilegale din Rusia încep să se destrame și să ia foc. Motivul este simplu: dacă construiești ceva exploziv, atunci mai devreme sau mai târziu va exploda”, a scris David Arakhamia, liderul partidului Servitorul Poporului, pe Telegram.

Și acesta este doar începutul. Dintre toate lucrurile, construcția de încredere nu este ceva pentru care Rusia este deosebit de renumită”, a spus el.

ACTUALIZARE 12.00 Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă dimineaţa devreme, în urma unui bombardament, a indicat conducerea societății nucleare ucrainene Energoatom.

ACTUALIZARE 11.00Deranj la Moscova după incendiul de pe podul Kerci și prăbușirea unei porțiuni din infrastructură. Putin cere o comisie, un parlamentar avertizează cu un răspuns „asimetric”

ACTUALIZARE 10.00: Rușii susțin că incendiul care a cuprins podul Kerci a fost provocat de o mașină capcană. Comitetul național antiterorist intră în acțiune cu propria ipoteză

CITEȘTE ȘI: Muniții pentru Ucraina: Armata americană își atinge limitele pentru anumite tipuri de echipamente. Analiză France Presse

ACTUALIZARE 08.40 O explozie puternică s-a produs, sâmbătă dimineaţă, pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia şi peninsula Crimeea. Vagoane-cisternă au luat foc pe pod, a anunțat agenția de știri de stat rusă RIA, în timp ce presa ucraineană a raportat o explozie. Acesta este parțial distrus. Circulația pe pod complet închisă.

 

ACTUALIZARE 08.30 Armata ucraineană a eliberat 7 așezări în regiunea Lugansk, a declarat șeful administrației militare regionale, Serhii Haidai.

 

ACTUALIZARE 08.15 Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care recunoaște Insulele Kurile ca teritoriu al Japoniei, potrivit Nexta TV.  „Ucraina și-a confirmat respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Japoniei, inclusiv a Teritoriilor din Nord”, a spus Zelenski în discursul său video de vineri seara.

 

CITEȘTE ȘI: FMI: Ucraina primeşte o finanţare de urgenţă de 1,3 miliarde de dolari

ACTUALIZARE 07.07 O serie de explozii au zguduit orașul Harkov sâmbătă dimineața.  Associated Press a relatat că nu există informații despre victime. Exploziile au venit la câteva ore după ce Rusia și-a concentrat atacurile asupra zonelor pe care le-a anexat ilegal.

ACTUALIZARE 07.00 Volodimir Zelenski spune că oficialii ruși au început să-și „pregătească societatea” pentru o posibilă utilizare a armelor nucleare în război. Într-un interviu acordat BBC, președintele ucrainean a negat că a cerut comunității internaționale să lanseze atacuri împotriva Rusiei, cerând în schimb să se impună sancțiuni preventive Moscovei.

„Nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Nu știu dacă o vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar să vorbesc despre asta.”, i-a spus Zelenski jurnalistului BBC.  Președintele ucrainean a adăugat în ucraineană: „Ceea ce vedem este că populației în putere din Rusia îi place viața și, prin urmare, cred că riscul folosirii armelor nucleare nu este atât de clar precum spun unii experți, pentru că ei înțeleg că nu există nicio cale de întoarcere după ce le-au folosit, nu numai pentru istoria țării lor, ci și  pentru ei înșiși ca personalități.

CITEȘTE ȘI: Armele nucleare de mici dimensiuni ale Rusiei: o opțiune riscantă atât pentru Putin, cât și pentru Ucraina. Analiză New York Times

ACTUALIZARE 06.55 Forţele militare ruse au atacat vineri oraşul Zaporojie – centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei – utilizând, pentru prima oară, drone iraniene, conform şefului administraţiei militare regionale Oleksandr Staruh. Un număr de 11 civili au fost uciși după bombardarea unui bloc în Zaporojie.

Staruh a indicat pe canalul său Telegram că „astăzi, ocupanţii au utilizat pentru prima oară drone” împotriva oraşului Zaporojie, controlat de Kiev, şi că aparate de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136, cunoscute şi ca ‘drone kamikaze’, au fost utilizate anterior în alte părţi ale Ucrainei.

Potrivit acestuia, obiective de infrastructură au fost distruse în două cartiere din Zaporojie.

Ministerul iranian de Externe a negat că a furnizat dronele Rusiei.

ACTUALIZARE 06.55 Ministerul rus al Justiției a declarat că unul dintre cei mai populari rapperi ai țării este „agent străin”. Sintagma a fost folosită pentru a-i hărțui pe criticii Kremlinului. Oxxxymiron – pe numele real Miron Fyodorov – a fost adăugat pe o listă de agenți străini alături de patru jurnaliști și Dmitri Glukhovsky, un scriitor proeminent. Rapperul a numit ofensiva Kremlinului din Ucraina o „catastrofă și o crimă”.

CITEȘTE ȘI: Justiţia rusă a ordonat confiscarea birourilor Memorial din Moscova la câteva ore după ce ONG-ul a câştigat Premiul Nobel pentru Pace

ACTUALIZARE 06.50 Autoritățile ucrainene au găsit o groapă comună în orașul Liman, din Donețk, din estul recent recucerit, și încă nu este clar câte cadavre conține, a declarat vineri guvernatorul regional, Pavlo Kyrylenko, într-o postare online. Separat, agenția de știri Ukrinform a citat un înalt oficial al poliției care a spus că în mormânt au fost găsite 180 de cadavre.

Familii întregi zac în gropi comune, uneori există morminte ale copiilor născuți în 2019-2021, potrivit postului ucrainean Radio Liberty.

• Zelenski a spus vineri că forțele ucrainene au recucerit aproape 2.500 km pătrați (965 mile pătrate) de teritoriu de sub dominația Rusiei în contraofensiva care a început la sfârșitul lunii trecute. „Numai în această săptămână, soldații noștri au eliberat 776 de kilometri pătrați de teritoriu în estul țării noastre și 29 de așezări, inclusiv șase în regiunea Lugansk”, a declarat  președintele ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite