Război în Ucraina, ziua 207 |Patru medici uciși și doi pacienți răniți după ce rușii au bombardat un spital de psihiatrie din zona Harkov. Invadatorii au comis peste 34.000 de crime de război, a transmis Kievul

Familie ucisă în urma unui bombardament și îngropată la Izium
Familie ucisă în urma unui bombardament și îngropată la Izium
18 septembrie 2022, 07:41

EXCLUSIVITATE Echipa TVR, prinsă în schimbul de focuri din regiunea Harkov. Corespondență de la trimisul special, Alex Costache: „Sunt bombardamente puternice chiar în acest moment, militarii ne-au spus să stăm culcați”

EXCLUSIVITATE Trimisul special al TVR în Ucraina, Alex Costache, despre momentul schimbului de focuri din zona Harkov: Trebuie să recunosc, m-a cuprins frica. Nu știam câte lovituri vor mai fi. Am alergat instinctiv către mașină


REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE Rușii anunță că „au eliminat” un grup armat la Herson. Autenticitatea imaginilor care au circulat sâmbătă seara pe rețelele de socializare nu a putut fi confirmată.

ACTUALIZARE La Izium continuă muncă de deshumare și de identificare a sutelor de cadavre îngropate într-o pădure.

O atrocitate despre care nici locuitorii din zonă nu știau și asta pentru că 5 luni au trăit sub ocupația rușilor, sub amenințarea puștilor și fară acces la niciun fel de informație.

Volodimir este din Izium și a mers în pădurea de pini să-și caute rudele și prietenii. Multe cruci sunt marcate doar cu numere.

„Aşa o să ştim mai bine cine este îngropat aici şi identificarea nu vă dura luni de zile. Aici este vărul meu. Soţia vărului meu, Svitlana Yakovenko, este la numărul 164. Iar mama vărului, mătuşa mea Nataliia Yakovenko este la numărul 174.”

ACTUALIZARE Vladimir Putin „eșuează în toate obiectivele sale strategice militare”, a spus șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie într-un interviu acordat BBC.

Sir Tony Radakin a declarat că probabil conflictul „va continua pentru mult timp”, în ciuda succeselor recente ale forțelor militare ucrainene.

VEZI și Ambasada Ucrainei reacționează după remarcile fostului ministru Andrei Marga, care a spus că „Ucraina trebuie să cedeze teritorii”.

ACTUALIZARE Patru medici au fost uciși și doi pacienți, răniți după ce rușii au bombardat un spital de psihiatrie din satul Strelechya, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov.

Unitatea era în curs de evacuare. Personalul medical scotea pacienții din spital în timp ce rușii lansau atacuri masive asupra unității medicale, a spus Siniehubov.

ACTUALIZARE Australia nu va interzice turiștilor ruși să intre în țară ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a anunțat astăzi ministrul Apărării Richard Marles. De la începutul conflictului, Australia a sancționat sute de indivizi și entități rusești, relatează Reuters. De asemenea, a furnizat Ucrainei echipamente de apărare și materiale umanitare, în timp ce a interzis exporturile de aluminiu și minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia. Întrebat dacă Australia va interzice și turiștii ruși, Marles a spus că sancțiunile vizează guvernul Rusiei, „nu poporul rus însuși”.

ACTUALIZARE Un total de 165 de nave cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord au părăsit Ucraina în cadrul unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia pentru deblocarea porturilor maritime ucrainene, a anunțat astăzi Ministerul Infrastructurii ucrainene.

Ministerul a declarat că 10 nave cu 169.300 de tone de produse agricole urmează să părăsească porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters.

ACTUALIZARE Rusia a reacționat la eșecurile sale militare de săptămâna trecută prin creșterea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina, chiar dacă acestea nu auniciun impact militar, potrivit celor mai recente informații de pe front transmise de Ministerul Britanic al Apărării. Într-o postare pe Twitte, instituția de la Londra snotează că strategia rușilor are scopul de a distruge moralul poporului ucrainean.

ACTUALIZARE Invadarea Ucrainei de către Rusia și criza alimentară globală agravată de război vor fi în centrul atenției liderilor mondiali atunci când se vor reuni în cadrul Organizației Națiunilor Unite, la New York, săptămâna aceasta.

Ar fi naiv să credem că suntem aproape de posibilitatea unui acord de pace”, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres înaintea reuniunii la nivel înalt a adunării generale a ONU, formată din 193 de membri, care începe marți. „Șansele unui acord de pace sunt minime, în prezent.”

ACTUALIZARE Forțele ruse au comis peste 34.000 de crime de război de la începutul invaziei, a transmis procurorul general al Ucrainei sâmbătă.

Forţele ruse îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson. Au scufundat în Nipru 9 vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia, afirmă Statul Major al armatei ucrainene, într-un buletin informativ de sâmbătă seara, citat de Unian şi Ukrainska Pravda.

Cehia, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, după descoperirea în estul Ucrainei a sute de corpuri înhumate sumar, relatează AFP.

Au apărut imagini din satelit ale gropii comune descoperite recent de lângă Izium. Imaginile, difuzate de Maxar Technologies, arată zona „Cimitirului din Pădure” din martie până în luna august a acestui an.

O bombă – 6 morminte”,  notează Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter. ”Pe 9 martie, o bombă aeriană rusească a lovit casa familiei Stolpakov. Olesya în vârstă de 6 ani, Sasha în vârstă de 8 ani, părinții și bunicii lor sunt îngropați alături de sute de alți rezidenți din Izium. Au fost „eliberați” dintr-o viață pașnică de către ucigașii ruși.”

Centrala nucleară din Zaporojie a fost reconectată la rețeaua ucraineană. A fost reparată linia care alimentează centrala cu electricitatea necesară pentru a asigura răcirea reactoarelor.

Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat din nou pe omologul său rus Vladimir Putin să nu folosească armele chimice sau nucleare în Ucraina. Avertismentul, un extras din emisiunea 60 Minutes care va fi difuzată duminică pe CBS, a fost dat publicității în avans.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin că „acum nu este timpul războiului”, la întâlnirea sa cu dictatorul rus de la OCS, Organizația de Cooperare de la Shanghai.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a spus liderilor reuniți la summitul din Uzbekistan că se fac eforturi „pentru a finaliza cât mai curând posibil conflictul din Ucraina prin diplomație”. Putin i-a spus lui Erdogan, care a fost un intermediar cheie în acordurile limitate dintre Rusia și Ucraina, că Moscova este dornică să construiască legături mai strânse cu Turcia și este gata să „crească semnificativ” toate exporturile către această țară.

Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că ofițerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei au torturat locuitorii din Kupiansk, un oraș din regiunea Harkov. Când ofițerii FSU s-au aflat în Kupiansk, pe atunci ocupat, au torturau rezidenții și i-au amenințat că îi vor trimite pe câmpurile minate și le vor ucide familiile, potrivit The Kyiv Independent.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite