Război în Ucraina, ziua 130 | Kievul confirmă că armata sa s-a retras din Lisiciansk. Zeci de atacuri ucrainene la o bază a rușilor din Melitopolul ocupat. Bombardamente puternice în Sloviansk

Rușii au anunțat duminică dimineață că au cucerit orașul Lisiciansk, din estul Ucrainei, precum și întreaga regiune Lugansk. Duminică seară, guvernul de la Kiev a confirmat retragerea trupelor ucrainene din Lisiciansk. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în localitatea Belgorod din Rusia, la granița cu Ucraina, s-au produs mai multe explozii și zeci de case au fost distruse. Moscova spune că ar fi murit cel puțin 3 persoane. Armata ucraineană nu a revendicat atacurile de pe teritoriul rus. Peste 30 de atacuri aeriene desfășurate de forțele ucrainene au lovit duminică dimineață una dintre bazele militare ale armatei ruse din orașul Melitopol, cucerit de ruși în primele zile de război.

03 Iulie 2022, 08:59 (actualizat 03 Iulie 2022, 21:22) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Razboi in Ucraina"
 |  GALERIE FOTO

Ministrul Apărării de la Moscova l-a informat oficial pe Vladimir Putin că armata rusă a preluat controlul total asupra provinciei Lugansk și că orașul Lisiciansk din est a fost cucerit.

Lisiciansk este ultimul bastion important din provincia Lugansk și de zile întregi este scena unor lupte intense între ruși și armata ucraineană.

Moscova acuză armata ucraineană că ar fi atacat orașul Belgorod, aflat aproape de frontiera cu Ucraina.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, localitatea a fost zguduită de mai multe explozii care, afirmă rușii, au provocat victime și pagube materiale.

La Harkov se dau lupte, iar azi-noapte armata ucraineană și-a intensificat ofensiva în Melitopol, oraș din sud, aflat sub controlul rușilor. O bază a armatei ruse a fost lovită de cel puțin 30 de ori.

Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, aflat în exil: "Fasciştii ruşi au înfiinţat 4 baze militare pe teritoriul oraşului Melitopol. Azi-noapte, forţele armate ucrainene au distrus una dintre ele. La miezul nopţii şi în zori au avut loc 30 de lovituri aeriene asupra unei singure baze. Fasciştii ruşi au încercat să recupereze echipamente militare, însă toate au fost distruse".

Cel puțin 6 morți și 20 de răniți este bilanțul atacului masiv lansat de ruși în cursul după-amiezii asupra orașului Sloviansk, din estul Ucrainei.

Autoritățile locale spun că au fost cele mai puternice bombardamente din ultimele două luni.

ACTUALIZARE 20.25 Armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, informează AFP.

"Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage" din oraş, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, subliniind" superioritatea multiplă" a armatei ruse pe plan material.

Cu puţin timp înainte de acest anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că Lisiciank reprezintă "situaţia cea mai dificilă şi mai periculoasă" pentru Ucraina. "Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm", a afirmat el, adăugând totodată că luptele continuă în suburbiile oraşului.

ACTUALIZARE 17.47 Ambasadorul Ucrainei la Ankara: Nava rusă care transporta grâu ucrainean a fost arestată în Turcia.

ACTUALIZARE 17.16 Moscova a acuzat naţiunile occidentale că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul.

"Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă.

Potrivit lui Peskov, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor "să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta".

VEZI și EXCLUSIV Mărturia unei mame din oraşul Mykolaiv: "Sunt mamă, am doi copii, şi îmi este teamă pentru ei. Este înfricoşător. În fiecare zi, trăim pe holul apartamentului"

ACTUALIZARE 16.13 Premierul ceh: Avioanele noastre de luptă vor proteja spațiul aerian al Slovaciei din septembrie.

ACTUALIZARE 15.50 Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost, duminică, ţinta unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete, bombardamente în timpul cărora au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah, informează Reuters.

"Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi", a scris Leah pe Telegram. El a subliniat că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul Sloviansk.

ACTUALIZARE 15.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă noaptea că reconstrucţia Ucrainei, "în sensul amplu al cuvântului", va fi "cel mai mare proiect economic în Europa" şi va pune noi baze pentru o Ucraină "sigură şi modernă", relatează duminică EFE.

În discursul său din noaptea de sâmbătă spre duminică, preluat de agenţia locală Unian, Zelenski s-a referit la Conferinţa privind Reconstrucţia Ucrainei, care începe luni la Lugano (Elveţia), ca la "un mare eveniment internaţional" dedicat reconstrucţiei ţării "în sensul larg al cuvântului".

"Nu trebuie să ne limităm la reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, comodă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme", a subliniat Zelenski.

Zelenski a mai spus că autorităţile ucrainene au început deja, cu propriile mijloace, să revină la viaţa normală în zonele şi teritoriile eliberate, "însă a pune în mişcare un proiect de asemenea anvergură în întreaga ţară, a oferi noi standarde de securitate, o nouă calitate a vieţii, este posibil doar atrăgând capacităţi internaţionale", a insistat el.

Pe de altă parte, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să recurgă la toate contactele din străinătate şi la toate posibilităţile pe care le au la îndemână pentru a transmite adevărul despre război.

VEZI și EXCLUSIV Jurnaliștii TVR aflaţi în Ucraina au stat de vorbă cu guvernatorul regiunii Mykolaiv, ținta nr.1 a rușilor în această zonă

ACTUALIZARE 15.00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Yuriy Sak, care a declarat pentru BBC că „nu va fi finalul” pentru regiunea Donbas dacă Rusia va captura întregul Luhansk. El spune că există „alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk”, care sunt sub controlul forțelor armate ucrainene. „Acestea sunt orașe care în ultimele două zile au fost ținta unor atacuri severe cu rachete, bombardamente de artilerie”, spune el, „dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”.

ACTUALIZARE 13.30 Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite duminică AFP, care citează Ministerul Apărării rus.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, "l-a informat pe comandantul şef al forţelor armate ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, despre eliberarea republicii populare Lugansk", se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de agenţiile de presă ruse.

Forţele ruse şi separatiste din estul Ucrainei au obţinut controlul total al oraşului Lisiciansk, a relatat agenţia de stat rusă TASS, care citează Ministerul Apărării de la Moscova, informează şi Reuters.

Anterior, citând tot Ministerul Apărării rus, Reuters relatase că trupele ruse au încercuit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, ultimul bastion important ucrainean din regiunea Lugansk. Ministerul Apărării rus afirmase că trupele sale au capturat satele din jurul Lisiciansk, încercuind zona, unde luptau în interiorul oraşului cu trupele ucrainene.
"Trupe şi unităţi ruse ale (autoproclamatei) republici populare Lugansk luptă în interiorul Lisiciansk, învingând total duşmanul încercuit", a susţinut ministerul rus într-o declaraţie.

(w620) Razboi in

Ministerul Apărării rus a adăugat că a lovit infrastructura militară în estul Harkovului (oraş în estul Ucrainei), precum şi o bază folosită de luptători străini la periferia oraşului Nikolaev (Mikolaiv), din sudul Ucrainei.

Rusia s-a concentrat pe alungarea forţelor ucrainene din regiunile Lugansk şi Doneţk din Donbas, unde separatişti susţinuţi de Moscova luptă împotriva Kievului de la prima intervenţie militară a Rusiei în Ucraina, în 2014.

Reuters menţionează că apelurile adresate Statului Major ucrainean şi Ministerului Apărării de la Kiev au rămas fără răspuns, iar ministerul ucrainean nu a răspuns imediat unei solicitări adresate pe email de Reuters de a comenta informaţia.

ACTUALIZARE 13.00 Trupele ruse au încercuit orașul Lisichank, din estul Ucrainei, ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Luhansk, a anunțat duminică ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Rusia s-a concentrat pe alungarea forțelor ucrainene din regiunile Luhansk și Donețk din Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova luptă de la prima intervenție militară a Rusiei în Ucraina, în 2014. Ministerul apărării a declarat că trupele sale au capturat satele din jurul Lisichansk, încercuind zona și că acum lupta cu trupele ucrainene în interiorul orașului. „Trupele și unitățile ruse ale Republicii Populare Luhansk luptă în interiorul Lisichansk, învingând complet inamicul încercuit”, a spus ministerul într-un comunicat. Statul Major al armatei ucrainene și Ministerul Apărării de la Kiev nu au oferit niciun răspuns.

(w620) Ucraina1

ACTUALIZARE 12.00 Oleksi Arestovich a spus că forțele ruse au trecut în sfârșit râul Siverski Doneț și se apropie de orașul cheie Lisichans, ultimul bastion al ucrainenilor din Luhansk, relatează Reuters. „Acesta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea”, a spus el. „Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două”. Trupele ucrainene de pe frontul de est afirmă că au loc baraje de artilerie intense asupra zonelor rezidențiale, în timp ce Kievul spune că Moscova a intensificat atacurile cu rachete asupra orașelor aflate departe de principalele câmpuri de luptă din est. Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autoproclamatei Republicii Populare Luhansk, a declarat pentru televiziunea rusă că Lisichansk este „sub control”, dar „nu a fost încă eliberat”. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai, spune că asaltul asupra Lisichansk nu a fost oprit, rușii apropiindu-se de orașul asediat din toate părțile.

ACTUALIZARE 10.00 Soldații ucraineni au reușit să respingă tentative de avansare ale armatei ruse lângă orașele Harkov și Sloviansk din estul Ucrainei, transmite Statul Major al armatei ucrainene în actualizarea zilnică. Forțele ruse sunt concentrate pe asigurarea pozițiilor în apropiere de Lisichansk și Verkhnokamianske. Rușii au efectuat, de asemenea, lovituri aeriene asupra localității Ivanivka, regiunii Herson și Mikolaiv.

ACTUALIZARE 09.30 Forţele ucrainene au lovit de peste 30 de ori o bază rusă în Melitopol, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse, a anunţat duminică primarul exilat al localităţii, Ivan Fedorov, transmite Reuters.

Agenţia de presă rusă RIA a relatat că forţele ucrainene au atacat zona în care se află aeroportul din Melitopol, dar nu a precizat dacă aerodromul a fost lovit. Reuters menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente.

Pe de altă parte, Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, relatează dpa. "În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lisiceansk şi Verhoniokamianka", a transmis duminică Statul Major general ucrainean.

Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhii Gaidai, a confirmat pe canalul său de Telegram că trupele ruse ''au făcut o breşă în districtul Lisiceansk".

Nu este clar dacă unităţi ale armatei ucrainene au mai rămas în oraş, notează dpa.

Separatiştii proruşi au anunţat încă de sâmbătă capturarea oraşului Lisiceansk, în timp ce Kievul a afirmat că oraşul de importanţă strategică se află în continuare sub controlul său.

Lisiceansk ar fi ultimul mare oraş controlat de ucraineni din regiunea Lugansk, după căderea oraşului Severodoneţk.

(w620) Ucraina

ACTUALIZARE 09.00 Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe aplicaţia Telegram.

Anterior, Gladkov a declarat că "incidentul" este investigat. "Probabil că sistemul de apărare aeriană a funcţionat", a adăugat el.

Cel puţin patru persoane au fost rănite şi două spitalizate, între care un băiat de 10 ani, potrivit lui Gladkov.

Reuters notează că nu a putut verifica independent relatările şi că, de partea ucraineană, nu există deocamdată o reacţie.

Belgorod, oraş cu aproape 400.000 de locuitori, situat la circa 40 km nord de graniţa cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, au existat numeroase relatări privind atacuri asupra Belgorodului şi asupra altor regiuni aflate la graniţa cu Ucraina, Moscova acuzând Kievul că a lansat aceste atacuri.

Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile anterioare, însă a descris incidentele drept răzbunare şi "karma" pentru invazia Rusiei, care numeşte asaltul asupra Ucrainei drept "operaţiune militară specială" menită să dezarmeze ţara vecină şi să o protejeze de fascişti. În schimb, Ucraina şi aliaţii săi din Occident afirmă că acuzaţia de fascism este fără fundament şi că războiul este în fapt un act neprovocat de agresiune.

(w620) Ucraina

ACTUALIZARE 08.30 Fragmente umane, recuperate din mall-ul din Kremenchuk, lovit de ruși.

Salvatorii au recuperat până la 29 de fragmente de cadavre din mijlocul dărâmurilor centrului comercial lovit cu rachete, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise luni după ce două rachete de croazieră rusești X-22 au lovit un centru comercial aglomerat din Kremenchuk, au declarat oficialii.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI