Război în Ucraina, ziua 128 | Cel puțin 21 persoane, între care doi copii, au murit, iar alte 38 au fost rănite după un atac rusesc cu rachete la Odesa

1 iulie 2022, 06:54

ACTUALIZARE 22.30 EXCLUSIV Primarul din Mykolaiv: Cel mai prețios lucru e viața, îi sfătuiesc pe locuitori să părăsească orașul. În două minute, o rachetă poate să ajungă de la Herson aici.

O echipă a TVR se află în Ucraina, iar vineri seara jurnaliștii au transmis în direct din orașul Mykoliav, intens bombardat în ultimele zile de trupele ruse, emisiunea „Frontul”, moderată de Alina Grigore, care a realizat și un interviu în exclusivitate cu primarul orașului, Oleksandr Senkevich.

ACTUALIZARE 22.15 Separatiștii pro-ruși din Donețk au inculpat încă doi prizonieri britanici. Autorităţile autoproclamatei republici populare Doneţk (RPD) din estul Ucrainei au anunţat vineri punerea sub acuzare a încă doi combatanţi britanici care au luptat alături de armata ucraineană împotriva trupelor ruse, în timp ce alţi doi combatanţi străini, un britanic şi un marocan, condamnaţi anterior la moarte de un tribunal al separatiştilor pro-ruşi, au formulat recurs în aceeaşi zi, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

ACTUALIZARE 22.11 Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP.

ACTUALIZARE 21.45 Armata bulgară a detonat joi seara o mină navală de producție sovietică. Mina s-a deplasat aproape de coasta Bulgariei, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Sofia, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 21.05 Bilanțul a crescut la cel puțin 21 de persoane ucise  după atacul rusesc din Odesa.

ACTUALIZARE 20.00 Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus joi preluarea consorţiului Sakhalin Energy Investment Co de către o altă companie, decizie ce ar putea afecta aprovizionarea Japoniei cu gaze naturale lichefiate (GNL) şi să pună mai multă presiune pe preţul acestor gaze pe piaţa mondială.

ACTUALIZARE 19.19 Ucraina a cerut Turciei să rețină și să aresteze o navă de marfă sub pavilion rusesc care transporta cereale ucrainene, relatează Reuters.  Nava Zhibek Zholy a fost implicată în „exportul ilegal de cereale ucrainene” din portul Berdiansk ocupat de ruși și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu 7.000 de tone de mărfuri, a declarat procuratura generală a Ucrainei, într-o scrisoare către ministerul de justiție al Turciei.

ACTUALIZARE 19.00 La TVR1 a început o ediție specială a emisiunii Frontul, realizată de jurnalista TVR Alina Grigore în orașul Mykolaiv din Ucraina.

ACTUALIZARE 18.49 Președintele Volodimir Zelenski a declarat liberă Insula Șerpilor și a salutat victoria armatei ucrainene împotriva forțelor ruse care ocupau acest punct strategic din Marea Neagră. Un general ucrainean a declarat că echipamentele militare ale rușilor au fost distruse. De cealaltă parte, rușii spun că s-au retras în semn de bunavoință pentru a facilita exportul de cereale. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat implicațiile retragerii rușilor din acest punct strategic: „Pentru noi este un lucru bun, pentru că e o amenințare strategică. Insula Șerpilor putând fi folosită în orice fel de către Federația Rusă. Eu nu cred că este o formă de generozitate a Rusiei, care vrea să lase mai liber exportul de cereale. Eu cred că, în acest moment, Rusia, în fața atacurilor repetate ale Ucrainei cu armament modern asupra navelor din această zonă și asupra instalațiilor de pe Insula Șerpilor, nu a mai putut susține acest punct strategic important.”

ACTUALIZARE 17.15 Școlile din Kiev se vor redeschide în septembrie cu prezență fizică. Elevii și profesorii vor fi instruiți pentru situația unei alerte aeriene.

ACTUALIZARE 16.58 Moscova i-a instruit pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în câteva săptămâni un document care să ateste dorinţa lor de a trece la predarea programei şcolare ruseşti, relatează The Guardian. Decizia îi pune pe mulţi dintre profesorii ucraineni într-o postură dificilă. Dacă nu semnează, îşi vor pierde locurile de muncă şi vor fi expuşi riscului de a fi victimele represaliilor forţelor ruse. Dacă semnează, există riscul unor acuzaţii din partea autorităţilor ucrainene, care consideră predarea programei şcolare ruseşti ca pe o formă de colaborare cu inamicul.

ACTUALIZARE 16.14 Uniunea Europeană lucrează la un nou set de sancţiuni, care să vizeze aurul rusesc, pentru a copia o iniţiativă a G7 destinată să restrângă şi mai mult resursele de venituri ale Moscovei, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

ACTUALIZARE 16.10 Cetăţenii ruşi vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina, deoarece Kievul a renunţat la regimul vechi de un deceniu care nu presupunea emiterea vizelor şi care a facilitat călătoriile peste graniţe pentru cetăţenii ambelor ţări, relatează CNN.

ACTUALIZARE 15.57 Cel puțin 19 persoane, inclusiv doi copii, au decedat după loviturile cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente și a unei stațiuni din Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni. Alte 38 de persoane, inclusiv 6 copii și o femeie însărcinată, au fost spitalizate cu răni, a declarat serviciul de securitate al Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.46 Pe 10 iunie, Albina Abaeva a postat o scurtă remarcă pe rețeaua de socializare VK: „Gazprom zp a venit”, se spunea în rusă. Prolix, dar în context sensul era clar: soțul ei, care lupta în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, își primise salariul de la armată și banii au venit prin Gazprombank. Banca conectată la monopolul gazelor naturale al Gazprom este a treia ca mărime din Rusia, după Sberbank și VTB. Și este singura dintre cele trei care nu a fost lovită de cele mai dure sancțiuni impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite – o excepție care rezultă din faptul că țările UE plătesc Rusiei pentru gaze naturale, o sursă majoră de venituri invazia rusă, prin Gazprombank.

ACTUALIZARE 13.30 Separaţiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, unde doi britanici şi un marocan au fost condamnaţi la moarte, anunţă că pedeapsa cu moartea va începe să fie aplicată din 2025, potrivit unui cod penal actualizat al Republicii Populare Doneţk (RPD), relatează Reuters.

ACTUALIZARE 12.38 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel vineri la Ucraina să îşi accelereze reformele împotriva corupţiei, asigurând Kievul de sprijinul statelor membre pentru „drumul lung” spre aderarea la UE.

 

ACTUALIZARE 11.16 Trupele ruse încearcă să încercuiască forţele ucrainene la periferia oraşului Lisiceansk, în regiunea Lugansk (estul Ucrainei) pentru a putea prelua controlul ultimei redute importante ucrainene în această regiune din Donbas, pe care o asediază de mai multe săptămâni, relatează vineri EFE şi Unian, potrivit Agerpres. Ruşii atacă cu tiruri de artilerie puţinele poziţii pe care ucrainenii le mai deţin la Lisiceansk, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene într-un buletin cu situaţia de pe front, publicat vineri pe pagina sa de Facebook.

ACTUALIZARE 09.15 Doi copii se numără printre cele 18 persoane ucise în urma unei lovituri cu rachete la Odesa, potrivit ultimei actualizări a guvernatorului regional Maksym Marchenko.

Un bloc de locuințe și un centru de recreere au fost atacate cu trei rachete X-22  lansate de pe aeronave strategice Tu-22 din Marea Neagră în cartierul Belgorod-Nistru, din regiunea Odesa. Până la ora 9 dimineața, au fost identificate 18 victime, inclusiv 2 copii, iar 31 de persoane au fost internate, inclusiv 4 copii și o femeie însărcinată. Alți 8 au cerut ajutor medical. De sub moloz, au fost salvate 8 persoane, inclusiv 3 copii. Lucrările de salvare continuă, a transmis Maksym Marchenko.

Anterior, deputatul ucrainean Roman Hryshchuk, a distribuit un videoclip cu urmările atacului, spunând „Imaginați-vă: vă treziți și vă dați seama că nu există nicio ieșire. Oamenii au fost prinși în propriile lor apartamente după ce rachetele rusești au lovit un cartier rezidențial din Odesa.”

ACTUALIZARE 08.30 Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod ”semnificativ” spre Uniunea Europeană, prin România, a anunţat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 08.00 Un număr de 17 persoane au murit, iar alte 31 au fost rănite după ce o rachetă  lansată de un ”avion strategic” din Marea Neagră a lovit vineri dimineața un bloc de apartamente cu mai multe etaje din portul ucrainean Odesa.

O altă rachetă, lansată de acelaşi avion, a lovit alte două clădiri din apropiere, omorând ”trei oameni, între care un copil”, au adăugat echipele de salvare. Operaţiunile de salvare, complicate de un incendiu, continuă.

În primul atac ”a fost lovită o clădire rezidenţială de nouă etaje din regiunea Bilgorod-Nistru”, la aproximativ 80 km sud de Odesa, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa, Serghei Braciuk.

Acest atacuri survin în contextul în care NATO a promis joi sprijinul său neclintit Ucrainei, la încheierea summitului de la Madrid, notează AFP.

ACTUALIZARE 07.25 Kiev, Harkov, Kremenciuk, Odesa, Mykolaiv și alte orașe sunt în mod constant atacate, potrivit Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe.

ACTUALIZARE 07.00 O rachetă rusă a lovit vineri dimineața un bloc de apartamente cu mai multe etaje din portul ucrainean Odesa, la Marea Neagră, ucigând cel puțin 14 persoane, potrivit Serviciului ucrainean pentru Situații de urgență. Printre victime se află și copii.

 

Alte trei persoane au murit după ce invadatorii au atacat un centru de recreere din Odesa.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că o nouă „cortina de fier” coboară între Rusia și vest și că Moscova nu va avea încredere în Washington și Bruxelles „de acum înainte”. Procesul „a început”, a spus Lavrov după discuții cu omologul său din Belarus. „În ceea ce privește o perdea de fier, în esență ea coboară deja.”

Forțele ucrainene spun că au gonit forțele ruse de pe Insula Șerpilor, un avanpost strategic al Mării Negre în largul coastei de sud. Rusia a descris retragerea de pe insulă ca pe un „gest de bunăvoință”. Armata ucraineană a declarat că rușii au fugit de pe insulă cu două bărci cu motor în urma unei șarje de artilerie și lovituri cu rachete lansate de armata ucraineană.

Situația din orașul Lisiciansk, din estul Ucrainei, este „extrem de dificilă”, deoarece bombardamentele continue ale forțelor ruse fac imposibilă evacuarea civililor, spun oficialii. „Sunt multe bombardamente și sunt lansate din mai multe direcții. Armata rusă se apropie din diferite direcții de Lisiciansk”, a spus guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, adăugând că forțele ruse au rămas la periferia orașului, unde în prezent nu există lupte de stradă.

Rusia folosește rachete care lovesc fără precizie, din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina, ceea ce duce la pierderi semnificative de vieți civili, a declarat un general de brigadă din Forțele Armate ale Ucrainei. Rata loviturilor ruse în Ucraina s-a majorat cu mai mult de 50% în ultimele două săptămâni, a declarat generalul de brigadă Oleksii Hromov la o conferinţă de presă.

O navă de marfă a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de ruși, pentru prima dată de când orașul a fost capturat de trupele Moscovei, potrivit unui oficial pro-rus. Yevgeni Balitski, șeful administrației pro-ruse, a spus că prima navă de marfă care a părăsit Berdiansk transportă 7.000 de tone de cereale către „țările prietene”.

Joe Biden a declarat că aliații SUA și NATO vor rămâne alături de Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, Alianța militară a promis că va suplimenta efectivele militare cu sute de mii de soldați pentru a apăra Europa de Est. Președintele SUA a anunțat, de asemenea, un alt ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Kiev.

După summitul NATO de la Madrid, secretarul general al Alinaței, Jens Stoltenberg, a spus că liderii au decis să sprijine Kievul „pentru a se asigura că Ucraina va învinge și va rămâne stat suveran, independent în Europa”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite