Război în Ucraina, ziua 127. Ziua în care Ucraina a recâștigat Insula Șerpilor. Moscova a confirmat plecarea militarilor săi. Orașul Lisiciansk este bombardat în mod constant. 341 de copii uciși de la începutul invaziei ruse

30 iunie 2022, 07:09

Generalul ucrainean de brigadă Oleksii Hromov a precizat că tot armamentul și echipamentul rusesc deplasat pe insulă a fost distrus.

Militarii ruși au plecat în grabă, la bordul a două vedete rapide. Hromov a adăugat că, în acest moment, nu sunt militari ucraineni acolo, dar curând vor fi mutate trupe pe insula care domină Marea Neagră și în special rutele navale spre și dinspre Odesa.

Retragerea rușilor va permite reluarea exporturilor ucrainene de cereale.

Oleksii Hromov, general de brigadă: Conducerea politică şi forţele armate plănuiesc să preia controlul fizic asupra insulei. În acest moment, controlăm insula cu armamentul, artilerie cu rază lungă de acţiune, rachete şi paraşutişti. În privinţa vaselor cu grâne, forţele armate ale Ucrainei vor face totul pentru a stabiliza situaţia pentru ca navele să poată trece în siguranţă prin apele teritoriale„.

Kievul a reușit să obțină eliberarea a 144 de luptători de la complexul siderugic Azovstal din Mariupol.

Sunt militari din armată, marină, trupele de grăniceri, poliție, dar și din celebrul Batalion Azov din Garda Națională.

A fost cel mai amplu schimb de prizonieri de la declanșarea războiului. Totuși, oficiali ruși au anunțat că unii dintre membrii Batalionului Azov vor fi judecați în Rusia.

Batalionul ultranaționalist Azov a fost înființat în 2014 de o formațiune de extremă dreapta, pentru a lupta împotriva separatiștilor ruși din Donbas. Ulterior, unitatea a încercat să își curețe imaginea și a fost admisă în Garda Națională, care aparține de Ministerul de Interne ucrainean. Moscova susține că au fost capturați sau s-au predat 6.000 de luptători ucraineni.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 17.06 Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a calificat joi drept „ridicolă” acuzaţia preşedintelui rus Vladimir Putin, care a estimat miercuri că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) are „ambiţii imperialiste”.

ACTUALIZARE 16.54 Președintele rus Vladimir Putin a respins joi acuzația premierului britanic Boris Johnson potrivit căreia dacă ar fi fost femeie nu ar fi invadat Ucraina, relatează Reuters. Președintele Rusiei a indicat decizia fostului lider britanic Margaret Thatcher de a trimite trupe în Insulele Falklands ca o replică la teoria lui Boris Johnson.

ACTUALIZARE 15.03 Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a afirmat joi că, în anumite circumstanţe, sancţiunile împotriva Moscovei ar putea fi considerate un act de agresiune şi ar putea justifica un război.

ACTUALIZARE 14.45 Rusia anunţă joi că deţine „peste 6.000” de prizonieri de război ucraineni şi confirmă că a efectuat un schimb de 144 de prizonieri de război cu Ucraina, care a eliberat atât ruşi, cât şi proruşi, relatează AFP. Acest număr nu poate fi verificat imediat, în mod independent, scrie AFP.

(w500) Foto: Twit

ACTUALIZARE 14.40 Invazia Ucrainei de către Rusia provoacă foamete la nivel mondial și prețuri galopante la alimente, iar viitoarele întreruperi ale lanțului de aprovizionare vor aduce și mai mult marasm, scrie într-un editorial din Wall Street Journal Elisabeth Braw, expertă a American Enterprise Institute (AEI). Multe țări își dau seama că ar trebui să cultive mai multe alimente, dar au vândut o mare parte din cele mai bune pământuri ale lor Chinei, care le folosește pentru a-și hrăni propria populație. În urmă cu câțiva ani, China a cumpărat aproape o zecime din terenurile agricole arabile ale Ucrainei. Țările ar trebui să înceapă să-i verifice pe cei care doresc să cumpere terenuri agricole, așa cum o fac deja cu potențialii cumpărători de tehnologie sensibilă, notează Braw.

ACTUALIZARE 13.18 Ucraina va face tot posibilul ‘pentru a-i recupera din captivitatea rusă pe toţi apărătorii ucraineni care în prezent se află acolo’, a transmis preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat în noaptea de miercuri spre joi, potrivit EFE, transmite Agerpres.

ACTUALIZARE 12.34 Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense, informează AFP.

ACTUALIZARE 12.24 O primă navă rusească – încărcată cu 7.000 de tone de cereale -, protejată de Marina rusă, a plecat din portul ucrainean Berdeansk, ocupat de Rusia, anunţă autorităţile desemnate de către Moscova, relatează AFP.

ACTUALIZARE 12.10 Declarațiile oficiale și imaginile publicate de Ministerul rus al Apărării sugerează că Rusia a schimbat recent din nou conducerea militară a trupelor din Ucraina. Apariția adjunctul ministrului Apărării de la Moscova, Ghenadi Jidko, alături de șeful său, Serghei Șoigu, într-o vizită în estul Ucrainei în weekend, a provocat speculații privind numirea în funcția de comandant al campaniei militare ruse din Ucraina. Generalul Alexandr Dvornikov, supranumit „Călăul din Siria”, care conducea ofensiva rusă în Ucraina, nu a mai fost văzut în public de mai multe săptămâni.

ACTUALIZARE 11.24 Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă.

ACTUALIZARE 11.07 Armata rusă îşi concentrează joi luptele pentru înfrângerea buzunarelor de rezistenţă care au mai rămas în oraşul Lisiceansk, a cărui ocupare i-ar permite să controleze întreaga regiune Lugansk din estul ţării, relatează EFE şi Ukrinform, citând un raport al Statului Major General al forţelor armate ucrainene cu privire la situaţia la zi de pe front.

ACTUALIZARE 10.20 O persoană a fost ucisă și șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 11 ani, în urma atacurilor rusești în regiunea Harkov, potrivit ultimelor informații transmise de Oleg Synyehubov, guvernatorul Harkovului. În consecință, fetița de 11 ani a fost internată la spital. Synyehubov a transmis: ”Luptele continuă în regiune. În direcția Harkov, ocupanții duc bătălii defensive, încercând să ne restrângă armata. Inamicul trage din tancuri, cu mortiere și artilerie asupra pozițiilor armatei noastre și asupra orașelor și satelor pașnice.”

ACTUALIZARE 09.55 Republica Cehă restricționează accesul rușilor la universități cu specialități tehnice. Cei care se distanțează în scris de războiul împotriva Ucrainei își vor putea continua studiile, potrivit Deutsche Welle.

ACTUALIZARE 09.45 Bombardamentul de la 16 martie asupra teatrului din Mariupol, în Ucraina, unde se refugiaseră numeroşi civili, este „clar o crimă de război” comisă de Rusia, susţine joi un raport al Amnesty International (AI), care estimează că numărul victimelor este mult mai mic decât cel care s-a crezut iniţial.

ACTUALIZARE 09.40 Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a informat că,în 28 iunie, forțele ruse au pierdut 40 de soldați, un sistem de rachete Pantsir S-1 pe Insula Serpilor, două obuziere „Msta-B” și obuzier autopropulsat „Msta-S”, precum și trei unități de vehicule blindate și alte vehicule militare pe frontul de sud, notează The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 09.30 De la începutul invadării Ucrainei, 341 de copii au fost uciși și alți 631 au fost răniți.

CITEȘTE ȘI: Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate ruşilor din arhipelagul arctic norvegian Svalbard, după ameninţări cu represalii din partea Moscovei.

ACTUALIZARE 09.15 Producătorul chinez de smartphone-uri Honor, deținut anterior de Huawei, a suspendat livrările de dispozitive către Rusia, relatează presa rusă.

ACTUALIZARE 09.00 Președintele indonezian, Joko Widodo, a vorbit despre vizita sa la Kiev, unde l-a întâlnit pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiyi, descriind-o ca pe o „manifestare a preocupării poporului indonezian pentru situația din Ucraina”.

ACTALIZARE 08.45 Japonia va oferi Ucrainei un ajutor umanitar suplimentar de 100 de milioane de dolari, a anunțat premierul Fumio Kishida, relatează Japan Today.

CITEȘTE ȘI: Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria. Regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk

ACTUALIZARE 08.30 Putin neagă atacul terorist asupra centrului comercial din Kremenchuk: „Armata rusă nu lovește niciun obiect civil. Nu este nevoie de asta”, a declarat președintele rus.

ACTUALIZARE 08.00 Lisiciansk, orașul din estul Ucrainei, este bombardat cu înverșunare în timp ce Rusia își continuă ofensiva în estul Ucrainei. Guvernatorul regional Serhii Haidai a declarat pentru televiziunea ucraineană: ”Luptele au loc tot timpul. Rușii sunt constant în ofensivă. Nu există nicio încetinire. Absolut totul este bombardat.”

Autoritățile ucrainene au spus că încearcă să evacueze rezidenții din oraș, unde aproximativ 15.000 de oameni au rămas sub bombardamentele necruțătoarei. Scopul invadatorilor este să încercuiască orașul în timp ce se pregătesc să captureze întreaga regiunea industrializată Donbas.

ACTUALIZARE 07.30 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat procesul Ucrainei împotriva Rusiei, anunță Euromaidan Press.  În cadrul acestui proces, Ucraina cere, pe lângă retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, despăgubiri financiare pentru victime. Kievul acuză Moscova de agresiune militară, atacuri asupra civililor și alte încălcări ale drepturilor omului.

ACTUALIZARE 07.15 Un videoclip care arată atacul Rusiei asupra unui bloc de apartamente din Mykolaiv a fost făcut public. Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite în urma atacului.

ACTUALIZARE 07.00 În regiunea Kiev, fulgerele au distrus un pod peste Irpin după ce au lovit o mină. Incidentul a avut loc în apropierea satului Demydiv. O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite.

ACTUALIZARE 06.50 Fondatorul Virgin Galactic, miliardarul Richard Branson, a vizitat orașul Gostomel, din regiunea Kiev.

Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Biden în luna mai, relatează AFP.

Londra acordă Ucrainei un ajutor de 1,16 miliarde de euro, care include sisteme de apărare antiaeriană şi drone.

Ucraina a anunţat miercuri seară un schimb de prizonieri cu Rusia – 144 de soldaţi, dintre care 95 de apărători ai oţelăriei Azovstal din Mariupol, relatează AFP.

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează AFP.

Rusia reprezintă o „ameninţare directă” pentru securitatea ţărilor NATO, ai căror lideri s-au reunit în cadrul unui summit la Madrid, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care îşi va consolida flancul estic ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.

Aliații au decis noul Concept strategic, planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și imprevizibilă, cum a spus secretarul general Jens Stoltenberg. Rusia devine din partener strategic, o amenințare directă și pentru, prima oară în conceptul NATO, China este menționată ca provocare pentru valorile occidentale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut o conferință de presă miercuri seara, în care a declarat, printre altele, că aliații au primit rapoarte încă din toamna trecută privind invazia Ucrainei de către Rusia. Dar Alianța se pregătea încă din 2014 pentru o astfel de posibilitate, a adăugat oficialul NATO.

Miercuri, NATO a invitat Suedia și Finlanda să devină membre ale alianței militare, potrivit unui comunicat publicat de summitul NATO de la Madrid.

Președintele rus Vladimir Putin a transmis noi avertismente despre faptul că Rusia va răspunde în aceeași manieră dacă NATO va instala infrastructură militară în Finlanda și Suedia, după ce acestea s-au alăturat alianței conduse de SUA. Dacă Suedia și Finlanda doresc să se alăture NATO, atunci să „continue”, a spus Putin. „Dar trebuie să înțeleagă că nu a existat nicio amenințare înainte, în timp ce acum, dacă contingente și infrastructură militară vor fi instalate acolo, va trebui să răspundem în natură și să creăm aceleași amenințări pentru teritoriile din care sunt create amenințările la adresa noastră.”

Vladimir Putin a denunţat miercuri ”ambiţiile imperiale” ale NATO, care încearcă, potrivit lui, să-şi afirme ”hegemonia” prin conflictul ucrainean, relatează AFP.

Frecvența bombardamentelor asupra orașului Lisiciansk, din estul Ucrainei, este „enormă”, a declarat miercuri guvernatorul regional din Lugansk. Lisiciansk „este bombardat în mod constant cu calibre mari. Luptele continuă la periferia orașului. Armata rusă încearcă să atace în mod constant”, a spus Serhii Haidai.

Ucraina și Uniunea Europeană au semnat un acord prin care se care liberalizează transportul rutier. Potrivit acordului, transportatorii ucraineni nu mai trebuie să obțină permise pentru a intra în Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă