Ziua 126 de război. Punctul 41 din noul Concept Strategic NATO vizează posibilitatea ca Ucraina să se alăture Alianței – DOCUMENT. Rusia, considerată „o amenințare”. Militari de la Azovstal, eliberați

29 iunie 2022, 06:58

HARTA ZILEI

Forțele rusești înaintează lent, vrând să încercuiască orașul Lisiciansk, notează Ministerul britanic al Apărării în analiza zilnică. Există o probabilitate foarte mare ca atacul de la Kremenciuk să fi vizat de fapt o țintă din apropierea mall-ului plin cu oameni, lovit de ruși.

Cei care fac planurile militare la Moscova sunt dispuși să accepte un nivel ridicat de victime colaterale.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 23.35 Au apărut imagini de la schimbul de prizonieri efectuat miercuri, cel mai mare de când Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

ACTUALIZARE 23.00 95 de apărători de la Azovstal se întorc acasă, a confirmat președintele Volodimir Zelenski, în mesajul video obișnuit.

În total, 144 de soldați ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă, în urma unui schimb de prizonieri. 59 dintre aceștia sunt din Garda Națională, 30 din Marină, 17 sunt polițiști de frontieră.

Cel mai în vârstă dintre cei recuperați are 65 de ani, iar cel mai tânăr 19.

„Sunt recunoscător Agenției Centrale de Informații și tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Vom face totul pentru a aduce acasă fiecare bărbat și fiecare femeie din Ucraina”, a declarat Zelenski.

ACTUALIZARE 22.19 Imaginile cu o fetiță rănită în atacul cu rachete de la Mykolaiv au devenit virale.

Fetița cântă Imnul Ucrainei în timp ce medicii îi îngrijesc piciorul rănit. Micuța este încurajată de asistenta medicală, care cântă împreună cu ea în timp ce îi înfășoară bandajul peste ghips.

Când ajunge la finalul Imnului, fetița își aduce aminte de refrenul piesei „Stefania”, care a câștigat Eurovisionul de anul acesta.

ACTUALIZARE 21.57 Ucraina și Uniunea Europeană au semnat un acord pentru liberalizarea transportului rutier, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit acordului, transportatorii ucraineni nu mai trebuie să obțină permise pentru a intra în Uniunea Europeană.

Acordul preconizează și recunoașterea permiselor de conducere ucrainene de către UE.

ACTUALIZARE 20.48 Participarea Ucrainei la G20 va depinde de ”componenţa” summitului, afirmă președintele Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 20.37 Jens Stoltenberg: Am avut rapoarte din toamna trecută că Rusia planifică să invadeze Ucraina. Dar ne-am pregătit pentru asta încă din 2014

ACTUALIZARE 20.01 Miliardarii ruși, tot mai sceptici în privința strategiilor lui Putin. Liderul de la Kremlin, în prima deplasare externă de la începutul războiului din Ucraina și de la impunerea sancțiunilor.

ACTUALIZARE 19.55 EXCLUSIV Jurnaliști TVR în Ucraina | Orașul Mykolaiv, atacat din nou cu rachete.

Orașul Mykolaiv e unul dintre bastioanele apărării ucrainene – un reportaj de Alina Grigore, Mihai Florea și Claudiu Petringenaru.

ACTUALIZARE 19.24 Omul de afaceri Richard Branson, fondatorul Virgin Group, se află la Gostomel.

Următoarea destinație a magnatului: Kiev.

ACTUALIZARE 19.00 Aflat în vizită la Kiev, președintele Indoneziei, Joko Widodo, s-a oferit să transmită un mesaj de la omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, către Vladimir Putin, într-o nouă încercare de reluare a negocierilor de pace.

Președintele Widodo – cunoscut și sub numele de Jokowi – urmează să meargă în capitala Rusiei, pentru a-l întâlni pe liderul de la Kremlin.

Jokowi este actualul președinte al G20 și unul dintre cei 6 lideri numiți de ONU ai unui grup global de răspuns, format ca reacție la criza alimentară declanșată de războiul din Ucraina.

ACTUALIZARE 18.29 În cel mai mare schimb de prizonieri de când Rusia a declanșat invazia în Ucraina, 144 de soldați ucraineni s-au întors acasă, transmite Ministerul Apărării de la Kiev.

95 dintre ei sunt soldați care au apărat uzina Azovstal din Mariupol. 43 sunt din Batalionul Azovstal, potrivit mass-media.

Mulți au fost grav răniți.

ACTUALIZARE ORA DE ȘTIRI Bombardamentele s-au intensificat și în centrul Ucrainei. Guvernatorul din Krivoi Rog a anunțat că mai multe sate au fost efectiv rase de pe fața pământului.

Președintele Zelenski a avertizat NATO și a cerut susținere mai mare din partea Occidentului: „Ucraina are nevoie de rachete şi sisteme antiaeriene. Voi le aveţi! Dacă ni le furnizaţi puteţi opri strategia Rusiei de a ne distruge oraşele şi de a-i teroriza pe ucraineni. Este un lucru fundamental! Distanţa de la Kiev la Madrid este mai mică decât cea a rachetelor lansate împotriva noastră. Poate o ţară să reziste unei astfel de ameninţări fără ajutorul partenerilor?”.

Zelenski a adăugat că Ucraina are nevoie de rachete moderne și de sisteme antiaeriene moderne.

Liderul de la Kiev a avertizat că următoarea țintă ar putea fi Lituania.

Analiști occidentali au estimat că Rusia suferă pierderi grele și că își consumă rapid resursele pentru război. Totuși, Moscova a avertizat că va organiza un referendum privind independența în regiunea Herson, pe care a ocupat-o.

ACTUALIZARE 18.10 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a apreciat NATO pentru „poziția sa clară” față de Rusia.

Kuleba a subliniat pe Twitter că liderii NATO au luat „decizii dificile, dar esențiale” la Summitul de la Madrid. „O poziție la fel de puternică și de activă în privința Ucrainei va contribui la protejarea securității și stabilității euro-atlantice”, a declarat Kuleba.

ACTUALIZARE 18.02 Siria a anunțat că recunoaște oficial independența și suveranitatea teritoriilor controlate de ruși în estul Ucrainei – Luhansk și Donețk. Președinția siriană și-a afirmat intenția de a construi relații cu cele două autoproclamate republici.

Între timp, la Moscova, Maria Zakharova, secretar de presă al Ministerului de Externe, a spus că Rusia nu exclude confiscarea bunurilor occidentale în interiorul granițelor sale.

Potrivit Reuters, ea a anunțat că Rusia este pregătită să „acţioneze în consecinţă” în cazul în care Occidentul decide să folosească activele îngheţate ale statului.

„Nu trebuie să uităm de activele străine ale țărilor occidentale, de întreprinderile și cetățenii care se află pe teritoriul țării noastre”, a amenințat Zakharova.

ACTUALIZARE 17.39 Parlamentarii ruşi au adoptat un proiect de lege care înăspreşte restricţiile la adresa persoanelor şi a organizaţiilor desemnate drept „agenţi străini”.

Duma, camera inferioară a Parlamentului rus, a indicat că acest nou text va face posibilă „apărarea intereselor şi asigurarea securităţii Federaţiei Ruse”.

Conform noii legi, „agenţilor străini” li se va interzice de acum să predea în şcolile publice, să producă „informaţii” destinate minorilor şi să primească fonduri publice.

ACTUALIZARE 17.10 Amenințarea pe care o reprezintă Rusia este portretizată în noul Concept Strategic al NATO:Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate. Invazia sa brutală și ilegală, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar și atacurile și atrocitățile odioase au cauzat suferințe și distrugeri de nerostit. O Ucraina puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice. Comportamentul Moscovei reflectă un model de acțiuni agresive ale Rusiei împotriva vecinilor săi și a comunității transatlantice mai largi„.

Viziunea noastră este clară: ne dorim să trăim într-o lume în care suveranitatea, integritatea teritorială, drepturile omului și dreptul internațional sunt respectate și în care fiecare țară își poate alege propria cale, liberă de agresiune, constrângere sau subversiune. Lucrăm cu toți cei care împărtășesc aceste obiective. Suntem împreună, ca Aliați, pentru a ne apăra libertatea și pentru a contribui la o lume mai pașnică„, se arată în finalul introducerii.

ACTUALIZARE 16.50 Punctul 41 din din noul Concept Strategic adoptat de NATO vizează direct posibilitatea ca Ucraina să se alăture Alianței în viitor.

„Securitatea țărilor care aspiră să devină membre ale Alianței este împletită cu a noastră. Susținem cu fermitate independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acestora. Vom consolida dialogul politic și cooperarea cu cei care urmăresc să se alăture Alianței, să contribuie la întărirea rezistenței lor împotriva interferențelor maligne, să le construim capacitățile și să ne sporim sprijinul practic pentru a-și promova aspirațiile euroatlantice. Vom continua să dezvoltăm parteneriatele noastre cu Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina pentru a promova interesul nostru comun pentru pacea, stabilitatea și securitatea euro-atlantică. Reafirmăm decizia pe care am luat-o la Summitul de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina”, se arată în document.

ACTUALIZARE 16.33 Volodimir Zelenski, intervenție la Summitul NATO: Ucraina are nevoie de bani și de arme.

ACTUALIZARE 16.11 Ministrul rus adjunct al Afacerilor externe, Serghei Riabkov: Rusia nu este intimidată de consolidarea prezenţei militare americane în Europa.

ACTUALIZARE 15.15 Președintele rus Vladimir Putin are sindromul „omului mic” și o viziune macho asupra lumii, a spus ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

ACTUALIZARE 15.07 Decizii la summitul istoric de la Madrid. A fost adoptat noul Concept Strategic al NATO. Finlanda şi Suedia sunt invitate oficial să devină membre ale Alianței.

ACTUALIZARE 14.06 Administraţia militară prorusă care conduce zona din jurul oraşului ucrainean ocupat Herson a anunţat că se pregăteşte să organizeze un referendum de alipire la Rusia.

ACTUALIZARE 13.41 Ucraina poartă negocieri cu Rusia pentru eliberarea atât a combatanţilor ucraineni, cât şi a voluntarilor străini care sprijină Kievul în lupta sa împotriva trupelor ruse, a confirmat preşedintele Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 12.29 Şeful statului rus, Vladimir Putin, suferă într-adevăr de o gravă maladie, iar aceasta constă în lipsa de respect faţă de poporul ucrainean, a apreciat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a subliniat că de această boală suferă mulţi din anturajul liderului rus, potrivit media ucrainene Unian şi Rbc.ua, care citează miercuri un fragment dintr-un interviu mai amplu acordat de acesta unui post de televiziune american.

ACTUALIZARE TELEJURNAL TVR2 Imagini surprinse de o cameră de supraveghere din Kremenciuk arată momentul în care o rachetă lovește mall-ul din oraș. Imaginile au fost prezentate de președintele Zelenski în cadrul mesajului zilnic către ucraineni.

Anterior, șeful statului s-a adresat Consiliului de Securitate ONU, unde a acuzat Rusia de terorism.

Este imperativ să privăm delegaţia Rusiei de oportunitatea de a manipula ONU. Este imperativ să facem imposibil pentru Rusia să rămână în Consiliul de Securitate atâta timp cât continuă acţiunile teroriste. Este imperativ să fie creat un tribunal pentru anchetarea a tot ce a făcut armata rusă împotriva ucrainenilor„.

La finalul alocuțiunii, Zelenski a cerut un moment de reculegere pentru victimele războiului.

Toți membrii Consiliului s-au ridicat în picioare, inclusiv reprezentantul Rusiei.

Când a luat însă cuvântul, oficialul Moscovei a criticat prezența lui Zelenski la discuții.

Dmitry Polyanskiy, reprezentantul Rusiei la ONU: Consiliul de Securitate ONU nu trebuie transformat într-o platformă de PR de la distanţă prin care preşedintele Zelenski să ceară mai multe arme de la participanţii la summitul NATO. În acest fel se subminează autoritatea Consiliului ca organism responsabil pentru decizii colective privind menţinerea securităţii şi păcii internaţionale„.

Cel puțin 36 de oameni sunt și acum dispăruți, la două zile după atacul asupra mall-ului din Kremenciuk, în care 18 civili și-au pierdut viața și 60 au fost răniți.

În ciuda evidențelor, Rusia neagă atacul, susținând că a lovit un depozit de muniție și afirmă că mall-ul care a luat foc ar fi fost dezafectat.

Atacurile asupra civililor continua însă. În această dimineață, un bloc din Nikolaev a fost lovit de o rachetă și 2 oameni au murit.

Potrivit ONU, cel puțin 4.700 de civili au fost uciși de la începutul invaziei.

ACTUALIZARE 12.18 Preşedintele indonezian Joko Widodo, care prezidează grupul G20, a început o călătorie care îl va purta la Kiev şi Moscova, într-un rol în mare parte auto-asumat de negociator de pace între cele două state, transmite miercuri dpa, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 11.34 Rusia reprezintă o „ameninţare directă” pentru securitatea ţărilor NATO, ai căror lideri se reunesc în cadrul unui summit la Madrid, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care îşi va consolida flancul estic ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.

ACTUALIZARE 11.33 Oficiali de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea vreodată să recupereze toate terenurile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni de război, au declarat oficiali americani pentru CNN, chiar și cu armamentul mai greu și mai sofisticat pe care SUA și aliații săi intenționează să îl trimită.

ACTUALIZARE 09.50 Forțele ucrainene pregătesc cel mai probabil retragerea din Lisiciansk și regiunea Lugansk în viitorul apropiat și care probabil urmărește să forțeze o ofensivă rusă prematură, notează Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american.

Forțele ruse au continuat să lanseze operațiuni de asalt la sud și sud-vest de Lisiciansk, transmite Institutul pentru Studiul Războiului.

ACTUALIZARE 09.30 Luptele continuă în toate așezările comunității Lisiciansk, potrivit lui Serhii Haidai, guvernatorul din Lugansk.

Acesta a transmis că, deși forțele ucrainene sunt depășite numeric, ele continuă să-și apere teritoriul.

Forțele ucrainene încercă să apere linia frontului în estul orașului Lisiciansk, astfel încât să câștige timp pentru sosirea armelor vestice și pentru a pregăti fortificarea zonei, a spus guvernatorul provinciei Lugansk.

„Situația din Lisiciansk este foarte dificilă”, a spus Gaidai mai devreme la televizor. „Rușii folosesc toate armele pe care le au la dispoziție… și fără a distinge dacă țintele sunt militare sau nu – școli, grădinițe, instituții culturale”, a spus el. „Totul este distrus. Aceasta este politica pământului pârjolit.”

ACTUALIZARE 09.00 Cel puțin trei persoane au fost ucise și cinci rănite după ce o rachetă rusească a fost lansată asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, miercuri, au declarat autoritățile locale.

Primarul Oleksandr Senkevych a declarat că opt rachete au lovit orașul și a îndemnat locuitorii să părăsească zona. Clădirea pare că a fost lovită de o rachetă de croazieră rusă X-55.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat marți pe liderul rus Vladimir Putin că a devenit „un terorist” care conduce un „stat terorist” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite. Într-un discurs online adresat consiliului de securitate, Zelenski a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă Rusia la răspundere.

Volodimir Zelenski a publicat momentul în care o rachetă rusă a lovit centrul comercial Amstor din Kremenciuk.

Rusia a bombardat din nou Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, lovind blocuri de apartamente și o școală primară, a spus guvernatorul regional. Obuzul a ucis cinci persoane și a rănit alte 22 de persoane, inclusiv copii.

CITEȘTE ȘI: Frații Kliciko, apariție de marcă la Summitul NATO de la Madrid. Vitali, primarul Kievului: Important e să oprim războiul! Să oprim armata lui Putin! Dacă Ucraina va cădea, veți fi următorii, Moldova va fi următoarea.

Jens Stoltenberg  a anunțat în mod oficial, marți seara, un acord trilateral Turcia-Finlanda-Suedia pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO. „Suedia și Finlanda vor deveni oficial candidate invitate”, a afirmat secretarul general al NATO.

În orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, rușii bombardează zilnic. Peste jumătate dintre locuitori au părăsit orașul. În zonele atacate nu există electricitate. Și nici apă potabilă nu există pentru că instalațiile au fost și ele bombardate. În zona au ajuns și jurnaliștii TVR trimiși în Ucraina – Alina Grigore, Mihai Florea și Claudiu Petringenaru.

Germania și Țările de Jos vor livra Ucrainei șase obuziere blindate autopropulsate, au declarat marți miniștrii apărării din ambele țări în capitala spaniolă, Madrid.

Ministerul german de Externe a declarat că fiecare țară va furniza trei dintre armele de artilerie peste cele 12 obuziere pe care țările le-au trimis deja în Ucraina.

„Obuzierul autopropulsat 2000 este una dintre cele mai avansate piese de artilerie din lume”, a adăugat ministerul de la Berlin.

Forțele ucrainene au reușit să atace un depozit de arme pe teritoriul controlat de Moscova în regiunea Lugansk. Forțele separatiste susținute de ruși din Lugansk au transmis că armata ucraineană a folosit pentru acest atac sistemul de lansare multiplă HIMARS (MLRS) donat de SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite