Război în Ucraina, ziua 123 | Kievul a fost atacat cu rachete de croazieră. Tatăl unei fete rănite și-a pierdut viața

26 iunie 2022, 07:39

CITEȘTE ȘI: Summitul G7. Crearea un front unit în faţa Rusiei şi situaţia economiei globale, pe agenda reuniunii. Joe Biden către Olaf Scholz: „Trebuie să rămânem împreună”

ACTUALIZARE 19.20: Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în cursul săptămânii viitoare în Tadjikistan şi în Turkmenistan, două foste republici sovietice din Asia Centrală, a informat duminică televiziunea de stat rusă, citată de Reuters şi media oficiale ruse, citate de Agerpres.

ACTUALIZARE 19.00: Mii de copii ucraineni care au fugit din calea războiului cu familiile lor au pierdut şansa de a învăţa în conditii normale, la şcolile şi liceele de acasă. Cei mici care ar fi trebuit sa fie in clasa intai sunt nevoiti să invete alfabetul prin ţări străine. Un psihoterapeut din Bucuresti a găsit o metodă inedită să-i ajute. Foloseste jetoane magnetice colorate şi vorbeşte cu ei în română şi în rusa, iar rezultatele se văd după mai puţin de o lună şi jumătate.

ACTUALIZARE 18.00: Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a oferit informații despre victimele atacului asupra unui bloc rezidențial cu nouă etaje din oraș. El a confirmat că o persoană a fost ucisă și cel puțin șase rănite și a spus că racheta a lovit foarte aproape de locul unui atac similar de la sfârșitul lunii aprilie.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că între patru până la șase rachete cu rază lungă de acțiune au fost lansate duminică din bombardiere rusești la mai mult de o mie de kilometri distanță, în regiunea Astrakhan, din sudul Rusiei, cu ieşire la Marea Caspică.

ACTUALIZARE 17.00: Rachete rusești au lovit duminică în apropierea orașului Cherkasy din centrul Ucrainei. O persoană a murit, iar podul care ajută la conectarea regiunilor vestice cu zonele de luptă estice a fost avariat, potrivit Reuters, care citează oficiali ucraineni.

ACTUALIZARE 16.43: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că loviturile cu rachete ale Rusiei asupra orașului au distrus peste 220 de apartamente. El a mai spus că momentul atacului pare să fie „simbolic”.

ACTUALIZARE 16.20: Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, spune că atacurile Rusiei asupra clădirilor rezidențiale din Kiev arată importanța unității internaționale în sprijinirea Ucrainei, relatează AP.

Putem spune cu siguranță că Putin nu a luat în calcul acest lucru și încă îi dă bătăi de cap, marele sprijin internațional pentru Ucraina, dar desigur și curajul ucrainenilor în apărarea propriei țări. Că acesta este un război brutal pe care îl poartă Putin, l-am văzut acum încă o dată cu atacuri cu rachete asupra caselor din Kiev – asta arată că este corect să fim uniți și să sprijinim ucrainenii să-și apere țara, democrația, libertatea”, a spus Scholz.

ACTUALIZARE 13.20 O persoană a fost ucisă în atacul cu rachete asupra Kievului, potrivit Iuliei Mendel, fostă purtătoare de cuvânt a președintelui. În atac a fost rănită și o femeie cu cetățenie rusă.

Deputata ucraineană, Lesia Vaylenko, a declarat că victima era tatăl unei fetițe de șapte ani care a fost rănită în atac.

ACTUALIZARE 13.00 „Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina”, a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la „înfrângerea imperialismul bolnav” rus.

ACTUALIZARE 12.30 Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centrele de antrenament ale armatei ucrainene din regiunile Cernihov, Jîtomîr și Liov din Ucraina, au informat agențiile de presă ruse, relatează Reuters.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că încearcă să-și anuleze istoria rusă. Ambasada Rusiei la Londra a postat pe Twitter Lavrov spunând că Ucraina nu are istorie deloc fără Rusia.

ACTUALIZARE 12.15 Președintele american Joe Biden l-a lăudat duminică pe cancelarul Germaniei Olaf Scholz pentru implicarea Germaniei în războiul din Ucraina și a îndemnat Occidentul să rămână unit, relatează AFP. „Trebuie să rămânem împreună”, a spus Biden lui Scholz la o întâlnire înaintea summitului G7 din Alpii germani.

ACTUALIZARE 12.00 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele ruse care luptă în Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova a difuzat duminică un video arătându-l pe Şoigu coborând dintr-un avion în haine militare de culoare verde închis şi apoi discutând cu oficiali militari.

ACTUALIZARE 09.25 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că două persoane au fost transportate la spital după loviturile cu rachete de duminică dimineață, iar operațiunile de căutare și salvare continuă. Într-o postare Telegram, Klitschko a spus că oamenii ar putea fi prinși sub moloz într-o clădire rezidențială din districtul Shevchenkivskyi.

Un bloc de locuințe a fost parțial distrus și a luat foc în Kiev. Mai multe persoane au fost rănite și o fetiță de 7 ani a fost scoasă de sub dărâmături în viață.

Între timp estul Ucrainei este aproape cucerit de rusi, după ce au ocupat și orașul Severodonețk. În zona de est, rușii au lansat 45 de atacuri în ultima zi.

ACTUALIZARE 09.00 Capturarea orașului Severodonețk de către Rusia în estul Ucrainei a fost o „realizare semnificativă” pentru ambițiile Moscovei în regiunea Donbas, precizează Serviciile secrete ale armatei britanice în cel mai recent raport.

ACTUALIZARE 08.35 Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, a transmis, potrivit The Kyiv Independent, că sistemul local de apărare antiaeriană a doborât o rachetă rusească în dimineața zilei de 26 iunie. Fragmente de rachetă au căzut la marginea unuia dintre satele din regiune.

ACTUALIZARE 07.50 Liderii G7 vor conveni asupra interzicerii importurilor de aur rusesc, potrivit Reuters. Exporturile de aur sunt cea mai mare sursă de profit a Rusiei după exporturile de energie.

ACTUALIZARE 07.40 Comandouri din diferite țări NATO continuă să opereze în Ucraina, inclusiv cele din Marea Britanie, Lituania, Canada și Franța. La Kiev, rămân și agenți speciali ai CIA. Toți lucrează pentru a lupta împotriva ocupanților, scrie New York Times.

ACTUALIZARE 07.25 Mai multe explozii au avut loc duminică dimineața în districtul Shevchenkivskiy, din Kiev, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko, într-un mesaj transmis pe Telegram. „Echipaje de ambulanță și salvatori au fost trimiși la fața locului. Informații mai detaliate – mai târziu”, a spus Klitschko.

„Locuitorii sunt salvaţi şi evacuaţi din două clădiri”, a adăugat el.

Kievul a fost atacat cu 4 rachete de croazieră. Cel puțin una a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidențiale din cartierul Shevchenkivskyi.

Zona a fost atacată în urmă cu aproape două luni, pe 28 aprilie, în timp ce secretarul general al ONU vizita orașul și la câteva ore după ce Joe Biden anunțase dublarea ajutorului militar și economic al SUA pentru Ucraina. La acea vreme, jurnalista Vira Hyrych, care lucra pentru Voice of America și care locuia într-un bloc lovit de o rachetă rusească, a fost ucisă în atac.

Cartierul istoric, se află în zona centrală a Kievului și găzduiește un grup de universități, restaurante și galerii de artă.

ACTUALIZARE 07. 10 YouTube a blocat aproape 500 de canale pro-ruse cu o audiență de peste 15 milioane de oameni la solicitarea Serviciului de Securitate al Ucrainei, transmite Nexta Tv.

Forțele ruse încearcă să izoleze orașul Lisiceansk, din estul Ucrainei, după ce a distrus Severodonețk. Lisiciansk urmează să devină următorul obiectiv principal al luptei, deoarece Moscova a lansat bombardamente masive de artilerie și lovituri aeriene în zonă. Ucraina și-a numit retragerea din Severodonețk o „retragere tactică” pentru a lupta în zone mai înalte din Lisiceansk, pe malul opus al râului Siverskyi Doneț.

Lisiciansk rămâne ultimul oraș neocupat din toată regiunea Lugansk, dar este înconjurat de trupele ruse și lovit constant. Locuitorii care au mai rămas acolo pleacă acum terorizați.

Și nordul Ucrainei a fost ținta atacurilor, și cel puțin o rachetă a lovit centrul orașului Harkov. O parte dintre atacuri au venit de pe teritoriul statului Belarus.

Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare, a afirmat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, retransmisă de televiziunea rusă, informează Reuters şi AFP.

În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară’, a spus Putin în debutul întrevederii desfăşurate la Sankt Petersburg.

Aleksander Lukașenko i-a spus lui Putin că acțiunea Lituaniei de a bloca orașul Kaliningrad este de fapt o declarație de război.

Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei, a transmis că țara sa nu va face nicio concesie Rusiei în legătură cu interdicția privind tranzitul mărfurilor vizate de sancțiuni pe teritoriul său, către și dinspre regiunea rusă Kaliningrad.

Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează să discute cu aliaţii săi cu privire la un un front unit în faţa Rusiei şi la situaţia economiei globale, relatează AFP.

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu ”abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei ”oboseli” în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că Ucraina va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Sievierodonețk. „Toate orașele noastre – Sievierodonetsk, Donețk, Luhansk – le vom lua înapoi”, a spus el sâmbătă noaptea într-un discurs video. Zelenski a recunoscut, de asemenea, că războiul devine greu de gestionat din punct de vedere emoțional.

Trei civili au fost uciși de armata rusă sâmbătă, în Bakhmut, New York și Pervomaiske, din regiunea Donețk, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko. În plus, în urma loviturilor cu rachete rusești, cel puțin trei oameni au fost uciși și alți patru, răniți în Sarny, un oraș din Rivne, o regiune din vestul Ucrainei.

SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei 18 bărci de patrulare, ca parte a celui de-al 13-lea pachet de securitate promis joi. „În pachetul anunțat joi sunt incluse două ambarcațiuni fluviale cu unități mici; șase ambarcațiuni maritime de luptă  și zece bărci de patrulare Dauntless Sea Ark de 34 de picioare”, a informat Departamentul de Apărare joi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă