Război în Ucraina, ziua 105 | Forţele ucrainene, împinse de ruși la periferiile oraşului industrial Severodoneţk, după lupte de stradă aprige. Rusia vrea referendum pentru alipirea regiunii Zaporojie

8 iunie 2022, 06:19

Lupte grele s-au dat în ultimele ore pentru Severodonețk. Împărțit practic în două de beligeranți, orașul e pe punctul de a intra sub control rusesc.

Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk însă, retragerea luptătorilor ucraineni nu ar fi decât una strategică, pe poziții mai puternice, neexistand nicio intenție de a ceda orașul.

Războiul se apropie de Sloviansk, unde toate lumea face ultimele aprovizionări, înainte ca totul să se închidă. Oamenii sunt deciși să nu plece.

Irina, locuitoare din Sloviansk: „O să rămân aici, nu plec fără soţul meu. Lucrează aici. De aceea, am decis că rămânem aici. E greu, dar e mai uşor atunci când eşti acasă”.

Anna: „O să rămânem, că e foarte periculos să ne mai mişcăm. Se trage peste tot. Dar sperăm că va fi bine”.

Fostul cancelar german, Angela Merkel, a dezvăluit în primul interviu de la începerea războiului de ce s-a opus intrării Ucrainei în NATO.

Nu poţi intra în NATO peste noapte. Preşedintele Zelenski a spus recent că, dacă Ucraina ar fi fost membră NATO, noi am apăra-o cu soldaţii noştri. E vorba de un proces. Şi în acest proces am ştiut că Putin va face ceva ce nu va fi bine pentru Ucraina„, a declarat Merkel.

La summitul NATO de la București, din 2008, Ucraina a primit alături de Georgia promisiunea de a intra în Membership Action Plan, anticamera intrării în NATO. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, din cauza opoziției Federației Ruse din exterior, dar și a unor țări membre NATO, printre care și Germania.

HARTA ZILEI

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 18.35 Forţele ucrainene au fost împinse către periferiile oraşului industrial Severodoneţk, în faţa unui puternic asalt al trupelor ruse, a anunţat guvernatorul regional ucrainean, o nouă întorsătură majoră în evoluţia uneia dintre cele mai sângeroase bătălii în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

Rusia a concentrat efective importante şi o mare putere de foc în asaltul asupra acestui oraş din estul Ucrainei, pe care Kievul a promis că-l va apăra cât mai mult posibil, considerând că ar putea fi o bătălie hotărâtoare pentru cursul ulterior al războiului.

ACTUALIZARE 17.00 Ucraina anunță că a primit alte 50 de trupuri ale soldaților ucraineni omorâți de ruși, în schimbul de prizonieri cu Moscova. Schimbul a avut loc în regiunea Zaporojie.

37 de trupuri sunt ale luptătorilor care au murit la Azovstal, Mariupol, relatează BBC News.

ACTUALIZARE 15.55 Rusia anunță un referendum în regiunea Zaporojie, în care cetățenii vor fi întrebați dacă vor să se alipească Rusiei, transmite agenția rusă de stat TASS, citată de BBC News. Un oficial rus, instalat în regiune de Kremlin, a menționat că cel puțin 50 la sută din populația regiunii vrea să facă parte din Rusia, fără să indice vreo sursă pentru acest procent înaintat public.

Un oficial rus instalat în Herson a sugerat, ieri, că un demers similar ar urma să aibă loc și în această regiune.

ACTUALIZARE 15.35 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susținut miercuri, la conferința de presă susținută împreună cu omologul turc, că intențiile și scopul Rusiei în Ucraina sunt „clare” și că „referitor la grâne, nu este nici un obstacol sau provocare din partea Federației Ruse”, scrie CNN.

„Domnul Zelenski trebuie să dea ordine ca porturile ucrainene să fie sigure”, a mai spus Lavrov, susținând că „nu noi suntem de vină” și „mingea este în terenul lor (al ucrainenilor, n.r.).

ACTUALIZARE 15.10 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu despre cum ar putea fi exportat grâul ucrainean, însă discuția s-a încheiat fără o înțelegere, relatează BBC News.

Ucraina insistă să primească garanții că Moscova nu se va folosi de o rută deminată pentru a lansa noi atacuri asupra Ucrainei.

ACTUALIZARE 15.00 Circa 15 milioane de ucraineni vor avea nevoie de consiliere psihologică, din cauza războiului, estimează Ministerul Sănătății din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Rușii susțin că, în Donbas, Ucraina a „suferit pierderi importante: umane, în arme și echipamente militare”, notează BBC News, care precizează că  nu a putu verifica independent aceste afirmații.

Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere, pentru a o ajuta să „reziste atacurilor Rusiei”, a anunțat Ministerul Apărării din Norvegia.

ACTUALIZARE 14.40: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, pe Twitter, că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre creșterea sprijinului oferit Ucrainei pentru apărare și asigurarea securității alimentației globale, dar și despre modul în care Rusia tratează prizonierii de război. În aceeași convorbire, Zelenski a subliniat „importanța deciziilor privind aderarea Ucrainei la UE”.

ACTUALIZARE 14.30 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că au trimis trimise în judecată alte opt dosare privind crime de război săvâșite de soldați ruși în Ucraina, potrivit CNN.

„Nu este vorba despre luptători din teatrele de operațiuni, ci despre cei care au venit să omoare, să jefuiască, să violeze civili”, a subliniat procurorul general ucrainean.

În 23 mai, un soldat rus a fost condamnat la închisoare pe viață pentru omorârea unui civil neînarmat, iar alți doi soldați ruși au fost condamnați la închisoare pentru violarea legilor războiului, în Poltava, în 31 mai.

Ucraina a documentat deja circa 16.000 de crime de război.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că orice întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski trebuie să fie „productivă şi bine pregătită”, conform Reuters.

ACTUALIZARE 14.05 Ucraina refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul, a arătat astăzi purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk, citat de AFP.

ACTUALIZARE 14.00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cancelarul german, Olaf Scholz, au avut o discuție telefonică în care cei doi au convenit că trebuie făcut tot posibilul pentru a scoate exporturile de cereale ale Ucrainei din țară, în special pe rutele maritime, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german. Scholz a vorbit cu Zelenski despre convorbirea telefonică avută în 28 mai cu președintele rus, Vladimir Putin, a adăugat purtătorul de cuvânt. Zelenski a postat pe Twitter că a ridicat problema modului în care sunt tratați prizonierii de război preluați de Rusia, precum și a integrării Ucrainei în UE.

ACTUALIZARE 13 45 Turcia consideră „legitimă” cererea Rusiei de a fi ridicate sancţiunile aplicate exporturilor agricole ruseşti pentru a facilita exporturile ucrainene.

ACTUALIZARE 13.35 Ucraina a trimis instanțelor de judecată alte opt cazuri de crime de război.

ACTUALIZARE 13.25 În Zaporojie, oraș din sudul Ucrainei ocupat de ruși, va avea loc un referendum în acest an, potrivit autorităților locale impuse de Rusia. Acestea au transmis că „formularea întrebărilor va fi prezentată în viitorul apropiat. Marea majoritate a locuitorilor regiunii noastre doresc să se întoarcă în portul natal cât mai curând posibil și să devină parte a Marii Rusii.”

ACTUALIZARE 13.00 Aproximativ 600 de oameni sunt „ținuți ostatici” în „încăperi amenajate drept camere de tortură” și în unități de „detenție preventivă” din regiunea Herson ocupată de ruși, potrivit unui oficial ucrainean citat de CNN.

ACTUALIZARE 12.15 Forțele ucrainene din regiunea Herson, din sud-vestul Ucrainei, au obținut recent un anumit succes prin contraatacuri, inclusiv prin recâștigarea unui punct tactic pe malul estic al râului Ingulets, au informat serviciile de informații britanice.

ACTUALIZARE 11.30 Nimeni nu va preda Severodonețk, a scris Serhii Haidai, guvernatorul Ucrainei de Lugansk. El scrie că centrul regional Lugansk se confruntă cu cele mai intense lupte. „În Severodonețk, au loc bătălii aprige, apărătorii noștri luptă pentru fiecare centimetru al orașului”. În ultimul său mesaj, el susține că rușii „NU controlează ruta Lisichansk-Bakhmut, dar trag puternic cu arme. Nu folosim acest drum, este prea periculos.”

Haidai adaugă: Planurile rasiștilor nu s-au schimbat, ei „vor” să captureze Severodonețk și „modul de viață” de aici până pe 10 iunie. ”Toate forțele rasiste au fost alocate către îndeplinirea acestui scop. În plus, orcii [termen argotic pentru forțele ruse] plănuiesc din nou să traverseze râul Seversky Doneț pentru a crea un punct pentru ofensivă.

ACTUALIZARE 11.00 Ucraina lansează o „Carte a călăilor”, în care sunt adunare dovezi ale crimelor de război comise în timpul ocupației Rusiei, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 09.25 Banca Mondială va acorda Ucrainei un ajutor de 1,49 miliarde de dolari. Banii vor fi folosiți pentru salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali.

ACTUALIZARE 09.00 Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, inclusiv piese de schimb, muniție și alte echipamente, a anunțat Ministerul Apărării norvegian. „Guvernul norvegian a așteptat să anunțe public donația din motive de securitate. Donațiile viitoare nu pot fi anunțate sau comentate”, a spus într-un comunicat miercuri.

CITEȘTE ȘI: Zelenski: O ieșire din impasul cu Rusia în condițiile actuale „nu este o opțiune”, scopul este „eliberarea completă a întregului nostru teritoriu”

ACTUALIZARE 08.40 Rusia continuă să atace Severodonețk, iar apărarea ucraineană rezistă, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Încercarea de a captura orașele din apropiere Toșkivka și Ustinivka a eșuat, potrivit statului major al forțelor armate ale Ucrainei.

Forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene cu lovituri intense de artilerie, bombardamente aeriene și lupte de stradă, potrivit guvernatorului regional al provinciei Lugansk. Serhii Haidai a spus la începutul acestei săptămâni că luptele dure de stradă continuă cu grade diferite de succes. „Situația se schimbă constant, dar ucrainenii resping atacurile”, a spus el. Între 10.000 și 11.000 de civili rămân în oraș.

ACTUALIZARE 08.00 Armata rusă a devastat cel puțin două spitale din orașele ucrainene Severodonețk și Rubijne, arată noi imagini din satelit făcute luni de Maxar Technologies.

Porțiuni semnificative din Severodonețk au fost distruse de luptele dintre forțele ucrainene și ruse. Ucrainenii și-au menținut pozițiile defensive în oraș, zădărnicind până acum încercările rușilor de a ocupa orașul.

Nici măcar spitalele și zonele înconjurătoare nu au fost scutite de loviturile militare. În centrul orașului Severodonețk, o serie de clădiri dintr-un complex spitalicesc cu o cruce roșie mare este pictată pe acoperiș  au fost distruse.

În sudul Rubijine, un alt spital a fost distrus. Clădirile din jurul acestuia, inclusiv o companie farmaceutică, au fost de asemenea distruse.

CITEȘTE ȘI: Angela Merkel nu regretă modul în care a gestionat relația cu Vladimir Putin: Ucraina nu era pregătită pentru NATO în 2008, iar pentru Putin ar fi fost o declarație de război

ACTUALIZARE 07.40 Peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul-port Mariupol din sud au fost transferați în Rusia, unde sunt investigați de autoritățile juridice, potrivit agenției de presă de stat ruse, Tass. Mai mulți prizonieri de război ucraineni vor fi duși în Rusia „mai târziu”, potrivit autorităților ruse. Unii rezidenți care au reușit să evadeze spun că nu au avut de ales decât să meargă în Rusia.  Kievul a calificat aceste transferuri de oameni către Rusia drept „deportări”, transmite Agence France-Presse.

Președintele ucrainean Zelenski a declarat anterior că peste 2.500 de apărători Azovstal – inclusiv polițiști de frontieră – sunt reținuți de Rusia. Kievul solicită predarea tuturor apărătorilor preluați de Rusia într-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca unii dintre soldați să fie judecați.

ACTUALIZARE 07.20 Maxar Technologies a publicat imagini din satelit ale unui câmp plin de cratere create în urma exploziilor asupra satului Dolgenkoye, din regiunea Harkov. Dolgenkoe este situat între Izium și Slaviansk, unde au avut loc lupte grele în ultima lună.

ACTUALIZARE 07.10 Un număr de 4.253 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului în data de 24 februarie până la 6 iunie, a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

ACTUALIZARE 07.00 În Donețk, a început „procesul” împotriva cetățenilor britanici Sean Piner și Andrew Hill, precum și a marocanului Brahim Saadoun. Potrivit procurorilor din auto-proclamata republică Donețk, cei trei riscă pedeapsa cu moartea, fiind acuzați de „terorism” și pentru că au luptat ca „mercenari” împotriva rușilor.

ACTUALIZARE 06.50 Bombardamentele continuă la Nikolaev, potrivit lui Vitalii Kim, șeful administrației militare din regiune. Kim a spus că două persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore. O clădire administrativă, un ambulatoriu, un stadion și un consiliu districtual din orașul Bashtanka au fost, de asemenea, bombardate, a spus el. Kim a spus că în regiunea Nikolaev sunt peste 3.700 de proprietăți avariate sau distruse.

ACTUALIZARE 06.20 Zeci de detectoare de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiații pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

AIEA a declarat că rețeaua de monitorizare a radiațiilor din zonă a încetat să funcționeze când forțele ruse au ocupat situl de la Cernobîl în februarie și l-au ținut timp de cinci săptămâni înainte de a se retrage pe 31 martie.

Un pas înainte pentru siguranța nucleară: Directorul general al agenției, Rafael Grossi, a spus că măsurătorile pe care detectoarele le transmit acum indică niveluri de radiații care sunt în concordanță cu cele măsurate înainte de conflict.

Reluarea transmisiei de date privind radiațiile din Zona de Excluziune este un pas înainte foarte pozitiv pentru securitatea și securitatea nucleară în Ucraina. Se încheie o lungă perioadă de întrerupere  a informațiilor care a creat multă incertitudine cu privire la situația radiațiilor din zonă, mai ales când era sub ocupație rusă”, a spus Grossi în comunicat. „Felicit Ucraina pentru această etapă importantă, realizată cu ajutorul asistenței tehnice a AIEA.”

ACTUALIZARE 06.15 O „Cartea torționarilor” care documentează faptele „criminalilor de război și criminalilor din armata rusă” va fi lansată în Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul discursului său de seară de marți.

„Acestea sunt fapte specifice despre anumite persoane care se fac vinovate de anumite crime violente împotriva ucrainenilor”, a spus el. „Și o astfel de „Carte a torționarilor” este unul dintre fundamentele responsabilității nu numai a autorilor direcți ai crimelor de război – soldații armatei de ocupație, ci și comandanții acestora. Cei care au dat ordine. Cei care au făcut posibil tot ce au făcut în Ucraina. În Bucha, în Mariupol, în toate orașele noastre, în toate comunitățile în care au ajuns.”

Crearea acestui sistem este în derulare de ceva timp, a adăugat Zelenski.

ACTUALIZARE 06.10 Iarna viitoare va fi foarte dificilă pentru ucraineni, a avertizat președintele Volodimir Zelenski în timpul discursului său de seară de marți.

„În situația actuală din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai grea iarnă din toți anii de independență”, a spus el.

Zelenski a spus că a discutat într-o întâlnire cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai celor mai mari companii energetice de stat despre „înființarea unui sediu pentru a se pregăti pentru următorul sezon de încălzire”.

El a spus că există „probleme legate de achiziționarea unei cantități suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune și producția de energie electrică”.

„În acest moment, nu ne vom vinde gazul și cărbunele în străinătate. Toată producția internă va fi direcționată către nevoile interne ale cetățenilor noștri”, a adăugat el.

* Aproximativ 800 de civili s-au refugiat într-o fabrică de produse chimice din Severodonețk, potrivit unui avocat al lui Dmitro Firtash, a cărui companie deține instalația. „Acești 800 de civili includ aproximativ 200 din cei 3.000 de angajați ai fabricii și aproximativ 600 de locuitori ai orașului Severodonețk”, a menționat Lanny J. Davis, avocat american, într-o declarație publicată pe site-ul companiei.

* Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit rezidenți din regiunea Herson din sudul țării și că îi ține în „camere de tortură”.

Aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special echipate, în camere de tortură, în regiunea Herson. Aproximativ 300 de persoane se află „la subsol” în orașul Herson, iar restul se află în alte așezări din regiune, a spus Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea.

* Rusia susține că a deschis un coridor terestru către Crimeea ocupată de ruși, permițând civililor și bunurilor să treacă prin teritoriul ucrainean de est.

* Trupurile neînsuflețite a 210 de soldați ucraineni au fost repatriate marți în Ucraina, potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. „Procesul de returnare a cadavrelor apărătorilor căzuți ai Mariupolului este în desfășurare”. Majoritatea cadavrelor returnate în Ucraina sunt cele ale „apărătorilor eroici ai Azovstalului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite