Război în Ucraina |Severodonețk rezistă în fața ofensivei inamice. Armata rusă își intensifică operațiunile în Donbas. 234 de copii au murit de la începutul războiului

24 mai 2022, 07:07 (actualizat 4 decembrie 2023, 20:15)

Este a 90-a zi de război în Ucraina. Războiul intră în a patra lună și nu există semne că s-ar termina în curând. Sunt numeroase victime de ambele părţi, iar distrugerile sunt dezastruoase. Preşedintele Zelenski a declarat că toate deciziile din Rusia depind de liderul de la Kremlin. Armata rusa a lansat o ofensivă generală în Donbas pentru a încercui trupele ucrainene din Sieverodoneţk și Luhansk. De mersul acestei bătălii depinde succesul sau eșecul principalei campanii a Rusiei în estul Ucrainei. Atacurile sunt deosebit de intense și se bazează în special pe artilerie. 82% dintre ucraineni cred că Ucraina nu ar trebui să renunțe la teritoriu pentru pace, arată rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev. Aproximativ 200 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din Mariupol.

ACTUALIZARE 00.48 Militari ruși și mercenari din Grupul Wagner, acuzați că au ucis o femeie primar dintr-o suburbie a Kievului, pe soțul și pe fiul acesteia.

ACTUALIZARE 21.43 Bătăliile din est vor decide soarta Ucrainei. Orașele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk trebuie să reziste pentru ca rușii să nu controleze toată regiunea Luhansk. Tiruri infernale la Severodoneţk.

ACTUALIZARE 20.40 Croația și-a oferit ajutorul pentru transportul cerealelor ucrainene. Secretarul de stat al Ministerului croat de Externe, Andreja Metelko Zgombić, a declarat că țara deschide porturile de la Marea Adriatică pentru transportul cerealelor în Africa.

Croatia wants to help with the transportation of #Ukrainian grain

Croatian Foreign Ministry state secretary Andreja Metelko Zgombić said that the country offers ports on the Adriatic Sea to transport grain to #Africa. pic.twitter.com/KeXIDgobE0— NEXTA (@nexta_tv) May 24, 2022

ACTUALIZARE 20.34 Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Orban într-un mesaj video pe Facebook.

Vorbind la câteva ore după ce Parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

ACTUALIZARE 20.02 Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.  Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în două orașe din estul Ucrainei – Sievierodonetk și Lysychansk.

Motuzyanyk a spus că forțele ruse nu au renunțat la încercările de a traversa râul Donets, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 19.34 Rusia a anunţat că va interzice intrarea pe teritoriul său a 154 de membri ai Camerei Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, ca represalii la sancţiunile care vizează majoritatea membrilor Consiliului Federaţiei Ruse.

Printre personalităţile vizate se află William Hague, fost ministru de Externe conservator.

Pe de altă parte, pe listă nu apare omul de afaceri de origine rusă Evgheni Lebedev, fiul miliardarului rus şi fost agent KGB Alexander Lebedev, care a fost numit Lord în 2020.

ACTUALIZARE 19.23 Comunitatea internaţională caută contra cronometru o soluţie pentru transportarea grânelor ucrainene blocate în portul Odesa.

Guvernul de la Kiev a cerut deja ajutor disperat explicând că ar dura în jur de 7 ani ca producţia să fie exportată pe calea ferată sau cu transport rutier. Soluţia este transportul pe mare, dar pentru asta e nevoie de un coridor de transport naval securizat.

ACTUALIZARE 19.05 Forţele ruse au încheiat îndepărtarea minelor din portul Mariupol de la Marea Azov, a anunţat astăzi Ministerul Apărării, citat de agenția Reuters.

Minele au fost înlăturate din zona portului şi din apele din apropiere, a indicat ministerul, într-un comunicat.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că a preluat controlul total la Mariupol, după ce luptătorii ucraineni retraşi în combinatul metalurgic Azovstal s-au predat.

Astăzi, un oficial ucrainean local a indicat că 200 de cadavre au fost descoperite sub ruinele unei clădiri turn din Mariupol, oraș bombardat luni de zile de ruși.

ACTUALIZARE 18.54 Armata ucraineană a făcut publice imagini în premieră cu forțele speciale folosind drone kamikaze de fabricație străină.

„Utilizarea în luptă a UAV-urilor kamikaze este o practică constantă pentru trupele din Ucraina în războiul cu invadatorii ruși”, potrivit armatei ucrainene.

„Acesta este un bun exemplu al modului în care ajutorul partenerilor străini împreună cu pregătirea și profesionalismul soldaților noștri dau rezultate pozitive pe front”, mai arată armata.

ACTUALIZARE 18.42 Consiliul Uniunii Europene, a aprobat, marţi, eliminarea, timp de un an, a taxelor de import pentru toate produsele importate din Ucraina.

Decizia de astăzi se va aplica pentru o perioadă de un an şi va suspenda, în special, toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate.

Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârşitul anului 2022, fructele şi legumele care fac obiectul sistemului preţului de intrare, precum şi produsele agricole şi produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare.

ACTUALIZARE 18.27 Președintele Comisiei Europene a declarat că un embargo european asupra petrolului rus ar putea veni în curând.

„Lucrăm din greu chiar la asta acum, este o chestiune de săptămâni, dar chiar trebuie să găsim o soluție pentru nevoile de investiții.  Acest lucru este important, trebuie să facem astfel încât să nu ajungem la o situație în care Putin poate tăia petrolul. Să nu ni-l vândă și apoi să îl vândă la un preț mai mare pe piața mondială”, a spus von der Leyen, într-un interviu cu Richard Quest de la CNN, la Forumul Economic Mondial.

ACTUALIZARE 18.02 Rușii trec la următorul nivel și împing ideea constituirii unor baze militare în zonele ocupate din Ucraina. Pro-rușii din regiunea Kherson cer deja o astfel de bază în zonă.

„Ar trebui să fie o bază militară a Federației Ruse în regiunea Kherson. Vom cere asta și întreaga populație este interesată de acest lucru”, a declarat adjunctul administrației locale instalate de ruși, Kirill Stremousov.

Armata rusă a preluat controlul asupra unor părți din regiunea Kherson la mijlocul lunii martie. Oficiali susținuți de ruși au fost instalați în posturi locale.

Autoritățile de la Kiev estimează că aproximativ jumătate din populația din regiune a plecat de teama rușilor.

ACTUALIZARE 17.41 Marea Britanie nu intenționează să trimită nave de război pentru a ajuta Ucraina să-și transporte cerealele blocate în portul Odesa, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt a spus că Marea Britanie va continua să lucreze „intens” cu partenerii internaționali pentru a relua exportul de cereale pe fondul blocadei „disprețuitoare” a lui Putin. Dar a adăugat că Regatul Unit nu va desfășura nave de război în Marea Neagră.

Anterior, cotidianul The Times anunțase că Regatul Unit discută cu aliații despre perspectiva trimiterii navelor de război în Marea Neagră pentru a proteja cargourile care transportă cereale ucrainene. O „coaliție a celor dispuși” ar urma să rupă blocada Rusiei în câteva săptămâni prin asigurarea unui „culoar de protecție” de la Odesa prin Bosfor, preciza sursa citată.

ACTUALIZARE 17.10 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marți că a discutat cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken despre ajutorul militar și modalitățile de deblocare a exporturilor de alimente ale Ucrainei.

Spoke with @SecBlinken to thank the U.S. for its ironclad support of Ukraine. More weapons, including heavy, are headed to Ukraine as Russia continues its devastating attacks in the Donbas. We also discussed ways to unblock Ukraine’s exports and ensure global food security.— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 24, 2022

ACTUALIZARE 17.07 Diplomatul rus care și-a anunțat demisia în semn de protest față de invazia Ucrainei de către Moscova „nu mai este cu noi, este împotriva noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Tot ce putem să spunem este că domnul Bondarev nu mai este cu noi, mai degrabă este împotriva noastră”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„El condamnă acțiunile conducerii ruse, acțiuni care sunt sprijinite de aproape toată populația țării noastre”, a spus Peskov, întrebat ce înseamnă mai exact „împotriva noastră”.

ACTUALIZARE 16.19 Parlamentul Rusiei urmează să ia în discuție eliminarea limitei superioare de vârstă pentru înrolarea în armată, un alt semn că țara se confruntă cu o lipsă de infanterie pentru a-și continua ofensiva în Ucraina, notează The Guardian.

În prezent, rușii de 18-40 de ani și străinii de 18-30 de ani pot încheia un prim contract cu armata. Un proiect de lege pe ordinea de zi a Camerei inferioare a Dumei de Stat pentru astăzi ar elimina complet această limită superioară de vârstă.

ACTUALIZARE 15.38 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este încrezător în privința preocupărilor Turciei cu privire la cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos,  șeful NATO a adăugat că este optimist că NATO va primi în rândurile sale, ca noi membre, cele două țări.

ACTUALIZARE 14.37 82% dintre ucraineni cred că Ucraina nu ar trebui să renunțe la părți din teritoriu pentru pace, arată rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev. Doar 10% dintre ucraineni spun că Ucraina poate renunța la unele dintre teritoriile sale pentru a obține pacea și a-și păstra independența.

ACTUALIZARE 14.35 Aproximativ 200 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din Mariupol, a declarat Petro Andriuschenko, un consilier al primarului Mariupol. Cadavrele au fost găsite la subsolul unei clădiri de pe Bulevardul Myru (Pace).

ACTUALIZARE 14.22 Un număr de 234 de copii au murit, iar alți 433 au fost răniți de la începutul războiului, potrivit datelor furnizate de Procuratura Generală a Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.05 Guvernatorul din Lugansk a avertizat că este prea târziu pentru ca mii de civili să fie evacuați din orașul asediat Sievierodonetsk, care se confruntă cu efortul susținut al Rusiei de a cuceri orașul. Înconjurat pe trei părți de forțele ruse care au încercat să încercuiască orașul, Sievierodonețk, precum și orașele și satele din vestul acestuia au fost supuse unui bombardament intens în ultimele zile.

Aproximativ 15.000 de locuitori se aflau în oraș ascunși în adăposturi.

„În acest moment nu voi spune: ieșiți, evacuați. Acum voi spune: stați într-un adăpost”, a transmis Serhii Haidai.

ACTUALIZARE 13.50 Ofensiva rusă din Donbas este „cea mai mare de pe pământ european de la al Doilea Război Mondial”, a spus ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. El a scris pe Twitter că este „prea devreme” pentru a concluziona că Kievul are deja toate armele necesare pentru a se apăra de ofensiva rusă. El i-a îndemnat pe aliați să „accelereze livrările de arme și muniție, în special MLRS (sisteme de lansare de rachete multiple), artilerie cu rază lungă de acțiune, APC-uri (transporturi blindate de personal)”.

Ulterior, Kuleba i-a acuzat pe „hoții” ruși că au furat cereale ucrainene, că le-au încărcat pe nave și apoi au trecut prin Bosfor pentru a încerca să le vândă în străinătate. El a cerut țărilor să „refuze astfel de propuneri” și să nu cumpere cerealele furate, adăugând: Nu deveniți complici la crimele rusești. Furtul nu a adus niciodată noroc nimănui.

ACTUALIZARE 13.45 Armata rusă a distrus un depozit plin de muniție în Razdolovka, susține Ministerul Apărării de la Moscova. În depozit erau stocate obuze de 155 mm fabricate pentru obuzierele M-777 de fabricație americană care fuseseră furnizate Ucrainei.

ACTUALIZARE 13.30 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina și nu are ”termene limită”. „Toate obiectivele stabilite de președinte vor fi îndeplinite. Nu poate fi altfel”, a spus el.

ACTUALIZARE 12.50 Suedia și Finlanda vor participa luna viitoare la summitul NATO de la Madrid, a declarat prim-ministrul Spaniei Pedro Sanchez în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Ppotrivit Reuters. Summitul NATO va avea loc în perioada 28-30 iunie.

ACTUALIZARE 12.45 Marea Britanie discută cu aliații despre perspectiva trimiterii navelor de război în Marea Neagră pentru a proteja cargourile care transportă cereale ucrainene. O „coaliție a celor dispuși” ar urma să rupă blocada Rusiei în câteva săptămâni prin asigurarea unui „culoar de protecție” de la Odesa prin Bosfor, relatează The Times.

ACTUALIZARE 12.30 Marea Britanie discută cu Ucraina cum ar putea ajuta la transportarea cerealelor în afara ţării, după ce Rusia a blocat principalele porturi maritime ucrainene, a afirmat marţi ministrul Transporturilor, Grant Shapps, transmite Reuters

ACTUALIZARE 12.00 Autoritățile pro-moscovite din regiunea Herson, din Ucraina, vor solicita înființarea unei baze militare rusești în regiune, au informat marți agențiile de presă de stat ruse, citate de CNN.

Armata rusă a preluat controlul unor părți din regiunea Herson la mijlocul lunii martie, iar oficialii susținuți de ruși susțin că au ocupat o serie de posturi guvernamentale.

Oficialii ucraineni estimează că aproximativ jumătate din populația din Herson a părăsit acum regiunea, mulți dintre ei spunând că au fugit de sub dominația rusă.

ACTUALIZARE 11.30 Delegațiile la nivel înalt din Suedia și Finlanda urmează să sosească în Turcia marți seară pentru discuții cu ministerul de Externe despre cererile lor de aderare la NATO, relatează canalul de știri NTV, citat de BBC.

Vizita este o urmare a obiecției gazdei față de aderarea celor două țări la NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în urmă cu câteva zile că niciuna dintre țări nu ar trebui să se obosească să vină în vizită pentru a încerca să convingă Turcia de ofertele lor.

Fără sprijinul tuturor membrilor NATO – inclusiv Turcia – Suedia și Finlanda nu pot adera la alianța militară.

ACTUALIZARE 11.10 ”Patru civili au murit în Sievierodonetsk. Rușii bombardează centrul regional haotic și neîntrerupt. Tragedia a avut loc în zonele vechi ale orașului”, a transmis Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk. ”Am primit informații că inamicul a bombardat din nou clădirea internatului regional pentru copii din Hirske. Există, de asemenea, rapoarte constante despre locuințe distruse în Popasna și Rubizne”, a adăugat oficialul.

ACTUALIZARE 10.35 Guvernatorul Roman Starovoit a prelungit alerta „galbenă” a unei amenințări teroriste cu încă două săptămâni, până pe 8 iunie în regiunea Kursk, din Rusia. Autoritățile ruse au susținut în repetate rânduri că satele de pe partea rusă a graniței cu Ucraina au fost atacate. Regiunile rusești vecine Bryansk și Belgorod și-au ridicat, de asemenea, nivelurile de amenințare teroristă la „galben” în aprilie.

ACTUALIZARE 10.25 Rusia a dus cu forța 1,4 milioane de ucraineni pe teritoriul său, a declarat Avocatul poporului pentru drepturile omului de la Kiev, Liudmila Denisova, potrivit agenției de presă Interfax. Există „dovezi convingătoare” că Rusia a pregătit aceste deportări în avans și că se aștepta să ducă cu forța pe teritoriul său peste două milioane de ucraineni, a adăugat ea.

ACTUALIZARE 10.20 „O oră întunecată în istoria noastră comună” – a declarat președinteșle american Joe Biden despre războiul din Ucraina.

Războiul este o „problemă globală”,  a spus Biden subliniind importanța apărării ordinii internaționale, a spus el.

Biden se întâlnește la Tokyo cu liderii Japoniei, Australiei și Indiei în prima sa vizită în Asia în calitate de președinte.

Cele patru țări, cunoscute în mod colectiv sub numele de Quad, discută probleme de securitate și economice, inclusiv influența tot mai mare a Chinei în regiune, precum și diferențele dintre acestea cu privire la invazia rusă.

ACTUALIZARE 10.15 Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Gaidai, și-a prezentat raportul de dimineață despre Severodonețk, orașul care a fost centrul operațiunilor rusești și care se află la aproximativ 110 km (70 de mile) de orașul Lugansk. Gaidai a postat pe Telegram: ”Severodonețk se apără în continuare  – orașul se află sub controlul complet al autorităților ucrainene. Rușii și-au concentrat aproape toate forțele, și anume 25 de grupuri tactice  pentru a lua orașul. Numărul bombardamentelor a crescut de multe ori. În satele din jur au loc bătălii. Este foarte greu să evacuezi oamenii.”

ACTUALIZARE 10.10 O echipă de soldați columbieni va călători în Europa pentru a-și instrui omologii ucraineni cu privire la tehnicile de deminare, a declarat ministrul apărării din America de Sud.

ACTUALIZARE 09.45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat în cel mai recent discurs național de noapte, că cele mai grele lupte din Ucraina au loc în regiunea Donbas, transmite The Guardian.

”Săptămânile următoare de război vor fi dificile și trebuie să fim conștienți de asta. Totuși, nu avem altă alternativă decât să luptăm. Să luptăm și să câștigăm! Eliberați pământul și poporul nostru pentru că ocupanții nu vor să ne ia doar ceva, ci tot ce avem inclusiv dreptul la viață al ucrainenilor.”, a spus preșdintele Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.20 Rusia își intensifică operațiunile în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea zilnică a informațiilor. Forțele ruse încearcă să încercuiască Severodonețk, Lyschansk și Rubijne. A existat o puternică rezistență ucraineană în tranșee „Rusia a obținut însă unele succese localizate, în parte datorită concentrării unităților de artilerie”, adaugă acesta. Prin capturarea Severodonețkului, întreaga regiune Lugansk va fi plasată sub ocupație rusă, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

The illegal and unprovoked invasion of Ukraine is continuing.

The map below is the latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 24 May 2022

Find out more about the UK government39;s response: https://t.co/jtTcuPCs66

StandWithUkraine pic.twitter.com/fAw6Dj1aPm— Ministry of Defence (DefenceHQ) May 24, 2022

ACTUALIZARE 08.45 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

ACTUALIZARE 07.50 Noi imagini din satelit arată că Rusia a furat cereale ucrainene. Imaginile publicate de Maxar Technologies par să vină în sprijinul afirmațiilor lui Zelenski conform cărora alimente au fost furate treptat din țară, transmite CNN. În fotografiile realizate între 19 și 21 mai, se pot vedea două nave sub pavilion rusești pe care sunt încărcate cereale din silozurile unde sunt andocate.

Russia39;s theft of Ukrainian grain appears to be ramping up as it continues its war on the country, according to new satellite photos of the Crimean port of Sevastopol https://t.co/rTrTZg5f3l— CNN (@CNN) May 24, 2022

ACTUALIZARE 07.20 Uniunea Europeană va conveni probabil asupra unui embargo privitor la importurile de petrol din Rusia în câteva zile”, a declarat luni ministrul german al economiei. Robert Habeck a mai spus postului german ZDF că SUA și Comisia Europeană lucrează la o propunere de a plafona prețurile globale ale petrolului, în loc să plătească „orice preț”.

ACTUALIZARE 07.00 Războiul din Ucraina ar putea provoca o recesiune în economiile mai slabe, a avertizat șeful FMI. Kristalina Georgieva a prezis că 2022 va fi un an dificil și nu a exclus  posibilitatea unei recesiuni globale dacă condițiile se înrăutățesc semnificativ.

ACTUALIZARE 06.50 Estonia și-a transferat o treime din bugetul său militar către Ucraina în trei luni de război. Este una dintre cele mai mari contribuții dintre cele oferite de țările care ajută Ucraina, a spus consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

ACTUALIZARE 06. 40 Rusia a deportat 232.000 de copii din Ucraina din 24 februarie, potrivt Nexta TV. Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a declarat, citând surse rusești, că peste 2.000 de copii exilați sunt fie orfani, fie separați de părinții lor.

ACTUALIZARE 06.35 Rachetele rusești au lovit infrastructura feroviară din Dnipropetrovsk, provocând pagube grave, a declarat Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale . „O zi tulbure cu alarme nesfârșite”, a spus Reznichenko pe Telegram. ”Rachetele au lovit infrastructura feroviară din districtele Pavlograd și Synelnykiv. Există daune grave la calea ferată și liniile aeriene. Nu este clar când ne vom relua circulația acolo.” Forțele ruse au vizat infrastructura feroviară a Ucrainei într-o încercare aparentă de a întrerupe aprovizionarea forțelor ucrainene.

ACTUALIZARE 06.30 Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a raportat „lupte grele” în direcția orașului Liman, unde rușii au presat o ofensivă în ultimele zile. „În direcția orașului Liman, sunt lupte grele”, a spus Kyrylenko. „În ultimele 12 ore, în rândul populației civile, s-a înregistrat un mort și patru persoane au fost rănite”. Kyrylenko a spus că alte câteva orașe — Avdiivka, Sviatohorsk, Bakhmut și Soledar — au fost supuse bombardamentelor puternice sau atacurilor cu rachete și bombe. Guvernatorul militar regional a raportat în ultimele zile bombardamente grele rusești pe toată linia frontului regiunii, forțele ruse încercând să avanseze în mai multe zone.

ACTUALIZARE 06.20 Discuții „preliminare” au avut loc cu privire faptul dacă o baza militară americană ar putea fi plasată în Ucraina și cum ar trebui SUA să ajusteze pregătirea forțelor ucrainene, a declarat generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun.

ACTUALIZARE 06.15 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a anunțat luni că lansează un program național de sprijin psihologic, având în vedere criza de sănătate mintală și șocul din Ucraina.

„Niciun ucrainean, adult sau un copil nu poate fi sigur că se va trezi mâine”, a spus Zelenska într-o declarație video postată pe rețelele de socializare. „Toate lucrurile pe care le-au trăit ucrainenii în timpul ocupației, pe front, la adăposturile anti-bombe, sub bombardamente, în străinătate, au nevoie de vindecare, la fel ca și rănile fizice.”

Guvernul ucrainean va dezvolta „rapid” programul de sprijin pentru sănătatea mintală în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, potrivit declarației sale.

„Războiul Rusiei a arătat orori pe care nu le-am fi putut imagina”, a spus Zelenska.

„OMS se angajează să protejeze cele mai importante drepturi ale omului – la viață și sănătate. Acum, ambele sunt încălcate în Ucraina.” Ea a adăugat că țara intenționează să dea un exemplu pentru a consolida sprijinul global pentru bunăstarea psihologică a supraviețuitorilor războiului.

ACTUALIZARE 06.10 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de Contact al Ucrainei, că 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate” pentru țară. Danemarca a fost de acord să ofere Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să se apere coasta sa.” De asemenea, Republica Cehă a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a declarat Austin într-o conferință de presă la încheierea întâlnirii. „Alții au prezentat noi angajamente pentru antrenamentul Armatei Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat Austin. Un total de 47 de țări au participat la cea de-a doua întâlnire a grupului de contact, a declarat generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun.

Danemarca s-a angajat să trimită rachete antinavă Harpoon care ar putea fi folosite pentru a împinge marina rusă departe de porturile Ucrainei la Marea Neagră, permițând reluarea exporturilor de cereale și alte produse agricole.

ACTUALIZARE 06.05 Președintele Vladimir Putin a declarat luni că economia rusă „rezistă impactului sancțiunilor” în ciuda perspectivelor economice sumbre pentru țară după invazia Ucrainei din 24 februarie. „În ciuda tuturor dificultăților, economia rusă rezistă impactului sancțiunilor și îi rezistă destul de bine”, a spus Putin într-o întâlnire cu președintele belarus Alexandru Lukașenko în stațiunea Soci, la Marea Neagră.

ACTUALIZARE 06.00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta cum să pună capăt războiului. „Președintele Federației Ruse decide totul”, a spus el într-o adresă video la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu pot accepta nici un fel de întâlnire cu nimeni din Federația Rusă, în afară de președinte.”

  • Metroul din Harkov va funcționa din nou, după ce timp de 3 luni a fost folosit ca adăpost de cei care au fugit de bombardamentele rusești, relatează CNN, care îl citează pe primarul orașului, Igor Terehov.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova analizează o propunere de plan de pace venită din partea Italiei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

„Am primit-o recent și o studiem (propunerea, n.r)”, le-a spus Rudenko reporterilor, potrivit The Guardian, care citează agențiile ruse de presă preluate de AFP.

Oficialul rus a adăugat că nu au avut loc discuții între Rusia și Italia și a spus că partea rusă va face comentarii ulterior.

La ora actuală, avem peste 13.000 de cazuri (în curs de investigare) doar cu privire la crimele de război’, a spus Venediktova într-un interviu pentru Washington Post.

‘La această categorie au fost comunicate suspiciuni referitoare la 49 de persoane împotriva cărora am deschis dosare penale pentru crime de război’, a afirmat Venediktova în cadrul deschiderii luni a expoziţiei Russia War Crimes House în clădirea care a fost timp de mai mulţi ani ‘casa Rusiei la Davos’, unde în prezent se desfăşoară Forumul Economic Mondial.

Venediktova a precizat că în dosarul de bază împotriva Federaţiei Ruse figurează peste 600 de suspecţi.

Oficiali locali şi ruşi au vorbit totuşi despre posibilitatea ca întreaga regiune să fie anexată într-un final la Rusia.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

În interviu, Kirilo Budanov, șeful direcției principale de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că tentativa de asasinat a avut loc în februarie, la începutul invaziei ruse.

Conform oficialului ucrainean, liderul de la Kremlin ar fi fost atacat de persoane din regiunea Caucazului.

  • Starbucks părăsește piața rusă, punând capăt celor aproape 15 ani de activitate. Compania americană are 130 de magazine și aproape 2.000 de angajați în Rusia. Și McDonalds se retrage, eliminând „arcadele de aur” de la Moscova înainte de a pleca definitiv.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite