Război în Ucraina, ziua 85. Procesul soldatului rus judecat pentru crime de război continuă la Kiev. Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie, dacă Kievul nu plătește

ONU avertizează că invazia Ucrainei riscă să provoace o foamete mondială care va dura mulţi ani de acum încolo. Şi asta pentru că zeci de milioane de tone de grâne pentru export sunt blocate. Moscova cere în schimbul reluării traficului maritim ridicarea sancţiunilor internaţionale. Între timp alţi 700 de militari de la Azovstal s-au predat şi au fost duşi în centre de detenţie.

19 Mai 2022, 07:05 (actualizat 19 Mai 2022, 21:46) Știrile TVR |
Aproape 1800 de soldați de la Azovstal s-au predat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE 21.34 Belarusul a achiziționat din Rusia sisteme antiaeriene S-400 și rachete Iskander.

ACTUALIZARE 21.00 Serghei Lavrov a informat statele BRICS despre campania militară rusă în Ucraina.

ACTUALIZARE 20.39 Banca de semințe a Ucrainei ar putea fi adăpostită în țara noastră.

Salvate cu greu după bombardamentele rușilor, o parte dintre semințele băncii de gene din Ucraina ar putea fi adăpostite la Buzău.

Finanțarea primită de la stat asigură acum condiții pentru păstrarea tezaurului genetic vegetal. Mai sunt necesare însă și alte fonduri pentru construirea unor spații noi de depozitare, dotate corespunzător.

ACTUALIZARE 20.11 Prima convorbire dintre Șeful Statului Major al SUA și omologul său rus de la invadarea Ucrainei.

„Liderii militari au discutat pe tema securităţii în contextul conflictului din Ucraina și au convenit să mențină deschise liniile de comunicare”, transmite CNN. "Conform practicilor de până acum, detaliile exacte ale conversaţiei lor vor fi păstrate confidenţiale", a adăugat oficialul de la Pentagon.

ACTUALIZARE 19.55 12 civili uciși în regiunea Lugansk, a anunțat administrația militară din regiune. Şeful administraţiei, Serhi Haidai, a declarat că toate victimele sunt din oraşul Severodoneţk. Haidai a descris bombardamentele ruşilor ca fiind haotice.

ACTUALIZARE 19.36 Țările din G7 intenționează să aloce 18,4 miliarde de dolari ca sprijin financiar pentru Ucraina, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 19.27 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că a vorbit cu omologul său britanic, Liz Truss, despre cum să „tragă Rusia la răspundere pentru agresiunea în Ucraina și să deblocheze exporturile de alimente ale Ucrainei”.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate nu numai pentru uciderea, torturarea și violarea ucrainenilor, ci și pentru înfometarea oamenilor din întreaga lume, inclusiv în Africa.”

 

ACTUALIZARE 18.29 În portul Odesa sunt blocate 25 de milioane de tone de cereale. Din cauza blocării porturilor de către ruşi, Ucraina nu poate exporta 90 de milioane de tone de cereale, pierzând zilnic 170 de milioane de dolari.

ACTUALIZARE 18.10 Premierul britanic Boris Johnson și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat joi despre sprijinul militar și securitatea alimentară globală, a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street.

„Liderii au discutat despre progresul negocierilor și au convenit să intensifice cooperarea cu aliații, inclusiv SUA, Franța și Germania, pentru a defini arhitectura de securitate pe termen lung pentru Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt.

 

 

ACTUALIZARE 17.50 Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut Rusiei să permită acces în siguranţă în zonele din Ucraina pe care le controlează trupele sale sau care sunt sub asediul rușilor, pentru a permite acordarea de asistenţă medicală populaţiei civile.

Tedros Ghebreyesus a declarat că a discutat cu ministrul de Externe rus despre situaţia din Ucraina şi despre rolul Rusiei în chestiunile de sănătate globală. ''Am cerut acces sigur la Mariupol, Herson, sudul zonei Zaporojie şi în alte zone asediate pentru a oferi ajutor umanitar. Civilii trebuie protejaţi'', a scris Ghebreyesus pe Twitter, enumerând de fapt zone din Ucraina aflate sub controlul trupelor ruse.

ACTUALIZARE 16.20 Rusia s-a pregătit încă de la sfârşitul lui 2021 pentru criza alimentară care a afectat lumea odată cu declanşarea războiului din Ucraina, a precizat Consilierul Kremlinului Maksim Oreşkin.

"Principala cauză a foametei din lume care va avea loc în acest an este reprezentată de măsurile economice necugetate ale SUA, ale Uniunii Europene", a spus consilierul, în cadrul unui forum pentru tineri de la Moscova, cu referire la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei.

ACTUALIZARE 16.16 Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că este mai optimistă că se va ajunge la un acord prin care G7 va furniza Ucrainei finanţare pentru noul buget şi ţara ar putea evita hiperinflaţia.

"Ştiţi ce se întâmplă dacă o ţară ajunge la finanţare monetară. Un război aduce hiperinflaţie şi apoi pagube teribile, teribile, pe care cred că le putem evita", a afirmat oficialul FMI.

ACTUALIZARE 15.29 Evacuarea luptătorilor ucrainene din Mariupol continuă, potrivit unui general ucrainean. Oleksi Gromov, șeful adjunct al Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei, citat de Reuters: Se iau măsuri pentru evacuarea eroilor noștri.

 

 

ACTUALIZARE 14.43 Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie, dacă Kievul nu plătește Moscovei pentru electricitatea produsă, a declarat vicepremierul rus Marat Khusnullin.

ACTUALIZARE 14.37 Elveția își redeschide ambasada la Kiev, transmite CNN. Ambasada a fost închisă din 28 februarie -- la patru zile după ce Rusia a început invadarea Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.26 Ministerul rus de Externe a declarat că va lua în considerare redeschiderea porturile Ucrainei de la Marea Neagră doar dacă se ia în considerare eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei, transmite agenția de presă Interfax, citată de The Guardian.

Declarația vine după ce şeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, l-a implorat pe Vladimir Putin să redeschidă porturile, spunând că milioane de oameni vor muri în întreaga lume din cauza blocadei ruse. „Dacă ai inimă pentru restul lumii, indiferent de ce simți pentru Ucraina, trebuie să deschizi acele porturi.” a spus Beasley.

ACTUALIZARE 14.18 Rusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina, dacă Kievul îşi exprimă disponibilitatea de a face acelaşi lucru, a declarat joi viceministrul de externe rus Andrei Rudenko, citat de EFE şi Interfax.

"Nu noi am întrerupt procesul de negociere, ci partenerii noştri ucraineni sunt cei care l-au pus pe pauză. De îndată ce îşi vor exprima disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor, în mod firesc vom răspunde afirmativ", a declarat Rudenko într-o conferinţă de presă la Moscova.

ACTUALIZARE 13.57 Rusia a expulzează cinci diplomați portughezi, transmite The Guardian. Personalul ambasadei trebuie să părăsească Moscova în termen de 14 zile.

 

 

ACTUALIZARE 13.20: Pisica Stepan din Harkov a câștigat marele premiu la World Influencers and Bloggers Awards. Pisica dungată şi-a câștigat popularitatea în întreaga lume pe rețelele sociale pentru natura sa calmă și postura obosită. Stepan este cea mai populară pisică din Ucraina. Are peste un milion și jumătate de urmăritori pe Twitter și Instagram, iar din 2019, Stepan are și un cont de TikTok. Alături de stăpâna sa, Stepan a trebuit să fugă de războiul din Ucraina și a ajuns pe Coasta de Azur la jumătatea lunii martie.

ACTUALIZARE 13.16: Nexta informează astăzi despre afişe care pot fi văzute în Herson, oraş aflat sub ocupaţie rusă. Pe afişele, care par a fi o formă de rezistenţă a ucrainenilor, scrie: „Pregătește-te! Știm toate rutele de patrulare! Herson este Ucraina”.

ACTUALIZARE 13.08: Nexta remarcă modificarea percepţiilor în războiul din Ucraina, prin două titluri de presă din revista Forbes, date la distanţă de trei luni. Pe 12 februarie, unul dintre articolele revistei avea titlul: "Va invada Rusia Ucraina?", iar pe 16 mai, un alt articol încearcă să răspundă la întrebarea: "Va invada Armata Ucrainei Rusia?".

ACTUALIZARE 12.50: Finlanda nu doreşte ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianţei, a afirmat prim-ministrul Sanna Marin, într-un interviu apărut joi în cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 12.48: Critical Threats şi Institutul pentru Studierea Războiului au cartografiat primele 80 de zile ale războiului din Ucraina şi au construit un vizual care arată evoluţia luptelor şi mişcările de trupe. Harta surprinde ofensiva agresivă a Rusiei în primele săptămâni ale războiului, dar şi modul în care ucrainenii au reuşit să respingă atacurile şi să împingă trupele ruse, în nord, dincolo de graniţă.

ACTUALIZARE 12.25: O mică localitate din Suceava s-a transformat peste noapte în cel mai important nod logistic din regiune, în timp ce în porturile româneşti, zeci de nave ucrainene aşteaptă la coadă să descarce marfa.

ACTUALIZARE 12.23: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară în faţa posibilităţii ca războiul cu Rusia să se prelungească, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax-Ukraina.

ACTUALIZARE 12.08: Un tribunal de la Kiev a început, pe 13 mai, primul proces pentru crime de război împotriva unui soldat rus. Miercuri, 18 mai, acuzatul, Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat pentru că a împușcat mortal un civil în regiunea ucraineană Sumî.

Site-ul Meduza a intervievat-o pe mama soldatului, Lyubov, care locuiește în orașul Ust-Ilimsk din regiunea rusească Irkuțk. Aceasta a cerut ca numele ei, care nu este același cu cel al fiului ei, să nu fie dezvăluit. Până la declanșarea invaziei, Vadim lucrase într-o vulcanizare din Moscova.

ACTUALIZARE 11.50: Statele Unite refuză să furnizeze mai multe sisteme de lansare de rachete Ucrainei. Conform Politico, care citează surse de la Casa Albă, SUA se tem că astfel de arme vor fi folosite pentru lovituri pe teritoriul rus, ceea ce nu ar face decât să extindă și să prelungească conflictul.

ACTUALIZARE 11.40: Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că națiunea sa ar apăra Suedia și Finlanda dacă ar fi atacate chiar înainte de a se alătura NATO. „Consider că aderarea Suediei și Finlandei la NATO este un semnal important de consolidare a securității în Europa. în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul aderării lor, Polonia le va veni în ajutor”, a spus el în cadrul unei conferințe, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 11.33: Un proiect de lege privind crearea unei mișcări pentru copii și tineret sub numele „Marea Schimbare” a fost înaintat în parlamentul rus, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 11.20: Invazia din Ucraina a distrus un mit al invincibilității legat de sistemele rusești de bruiaj, scrie The Economist într-o analiză.

ACTUALIZARE 11.15: Comitetul Internațional al Crucii Roșii a început marți, 17 mai, înregistrarea combatanților care părăsesc uzina Azovstal, inclusiv a răniților. Operațiunea a continuat miercuri și era încă în curs de desfășurare joi. CICR nu transportă prizonierii în locurile în care sunt deținuți.

"Procesul de înregistrare pe care l-a facilitat CICR implică completarea unui formular cu detalii personale precum numele, data nașterii și cea mai apropiată rudă. Aceste informații permit CICR să-i urmărească pe cei care au fost capturați și să îi ajute să păstreze legătura cu familiile lor. În conformitate cu mandatul acordat de către statele semnatare, în temeiul Convențiilor de la Geneva din 1949, CICR trebuie să aibă acces imediat la toți prizonierii de război în toate locurile în care sunt deținuți. CICR trebuie să aibă voie să intervieveze prizonierii de război fără martori, iar durata și frecvența acestor vizite nu ar trebui să fie limitate în mod nejustificat", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

ACTUALIZARE 11.08: Bombardamentele ruseşti fără încetare împotriva combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat în prezent aproape complet sub controlul forţelor ruse, ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă, trage un semnal de alarmă joi Consiliul municipal (ucrainean) al Mariupolului, într-un comunicat citat de Interfax-Ukraina şi EFE.

ACTUALIZARE 10.55: Medici: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală.

ACTUALIZARE 10.45: Rusia susține că un total de 1.730 de luptători s-au predat până acum de la Azovstal. Ministerul rus al apărării spune că 1.730 de luptători s-au predat din Azovstal din 16 mai. 771 s-au predat, spun ei, în ultimele 24 de ore. 80 au fost răniți. Ministerul rus al Apărării spune că „cei care au nevoie de tratament în spital primesc asistență în instituțiile medicale” din Novoazovsk și Donețk.

Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie a declarat că a înregistrat „sute” de prizonieri ucraineni care au părăsit uzina siderurgică Azovstal în această săptămână.

ACTUALIZARE 10.20: Comandantul adjunct al Regimentului Azov, Svyatoslav Palamar ("Kalina"), ar fi părăsit aseară uzina Azovstal, scrie Nexta, care îl citează pe propagandistul rus Dmitri Steshin. În acelaşi timp, Nexta arată că nu există altă confirmare a acestei informații.

ACTUALIZARE 10.18: Regizorul, producătorul și magnatul media ucrainean Alexander Rodnîanski lucrează la un serial de televiziune bazat pe cartea „Toți oamenii Kremlinului” a apreciatului jurnalist rus Mihail Zîgar, potrivit revistei Variety.

ACTUALIZARE 10.16: Fostul preşedinte american George W. Bush a calificat, din greşeală, invazia în Irak drept "brutală" şi "nejustificată", înainte de a se corecta spunând că a vrut să se refere la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 10.11: Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei arată ce este Putin dispus și capabil să facă. Este o amenințare pentru noi toți și trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea unui comportament similar și în imediata noastră vecinătate. Suedia schimbă tradiția politică de 200 de ani a neutralității și neparticipării la alianțe militare, afirmă Excelența Sa, Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România.

ACTUALIZARE 10.02: Autoritățile ruse au confiscat conturile bancare ale Google Rusia. În aceasta situație, filiala gigantului motor de căutare nu mai poate funcționa și este pregătită să-și declare falimentul. Măsura vine după mai multe luni de presiuni eșuate ale autorităților ruse, care au cerut ștergerea conținutului considerat ilegal de Moscova, și după restricționarea unor media rusești pe YouTube.

ACTUALIZARE 09.50:  Alți doi soldați ruși vor apărea în instanță acuzați de crime de război. Cei doi militari, ale căror nume nu au fost făcute publice, vor fi audiaţi în această dimineață la tribunalul districtual Kotelevskii din Poltava, scrie news.sky.com . Militarii ruşi sunt acuzați că au tras în clădiri rezidențiale din regiunea Harkov a Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.31: Ministerul rus de Externe a declarat că peste 900 de soldați ucraineni care s-au predat la uzina de oțel Azovstal din Mariupol din 16 mai au fost trimiși într-un centru de arest preventiv, scrie CNN.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, a declarat miercuri că un total de 959 de soldați ucraineni, inclusiv 51 cu răni grave, s-au predat în decurs de două zile.

ACTUALIZARE 09.23: Ministerul britanic alApărării se concentrează, în buletinul său zilnic de informaţii, asupra situației din cadrul armatei Rusiei. Ministerul susține că generalul-locotenent Serhiy Kisel a fost suspendat pentru că nu a capturat Harkovul, iar viceamiralul Igor Osipov a fost suspendat de la comanda Flotei Mării Negre.

"O cultură a mușamalizărilor și a țapului ispășitor este probabil răspândită în sistemul militar și de securitate rus. Mulți oficiali implicați în invazia Ucrainei vor fi probabil din ce în ce mai distrași de eforturile de a evita vinovăția personală pentru eșecurile operaționale ale Rusiei", se arată în raport.

ACTUALIZARE 09.10: Președintele Joe Biden se întâlneşte joi cu liderii Finlandei și Suediei, după ce cele două națiuni și-au depus cererile oficiale de a deveni membre NATO.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat miercuri că întâlnirea cu președintele finlandez Sauli Niinistö și prim-ministrul suedez Magdalena Andersson de la Washington va permite celor trei națiuni să-şi coordoneze strategiile de apărare.

ACTUALIZARE 08.56: Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război.

ACTUALIZARE 08.39: Președintele rus Vladimir Putin face din proviziile globale de hrană o armă în război, ordonând forțelor sale să distrugă în mod deliberat proviziile de cereale și echipamentele agricole din Ucraina pentru a crea penurie, potrivit unui articol din ediţia de print a Daily Telegraph.

Potrivit unor oficiali occidentali citaţi în articol, armata Rusiei a vizat „silozuri și alte infrastructuri de producție alimentară în orașe precum Herson, Luhansk și Donețk”.

ACTUALIZARE 08.29: Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut miercuri Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală, transmite AFP.

ACTUALIZARE 07.30: Forțele ucrainene au bombardat joi în zorii zilei un sat rusesc aproape de granița dintre țări, ucigând cel puțin un civil, a declarat guvernatorul regional. Obuzele au lovit o fabrică de alcool din satul Tyotkino din regiunea Kursk și alte câteva clădiri, a scris Roman Starovoit pe aplicația de mesagerie Telegram.

 

Cele mai importante informaţii din ziua precedentă:

Rusia spune că încă 694 de militari ucraineni de la uzina de oțel Azovstal s-au predat în ultima zi, aducând numărul total la aproape 1.000. Ministerul rus al Apărării a declarat că 29 dintre soldați au fost răniți. Soarta soldaților care părăsesc uzina rămâne neclară și, de asemenea, nu este clar câți au rămas înăuntru.

Soldatul rus judecat în Ucraina pentru crime de război a pledat vinovat pentru că a împușcat un civil pe o bicicletă. Vadim Shysimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost acuzat că a tras cu AK-47 asupra unui bărbat de 62 de ani de la geamul unei mașini în regiunea de nord-est Sumy la sfârșitul lunii februarie.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererile de aderare la alianța militară NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acceptat cererile de aderare ale vecinilor nordici. Statele Unite vor colabora cu Finlanda și Suedia în cazul „amenințării de agresiune”, în timp ce aderarea celor două țări la NATO este luată în considerare, a spus președintele Joe Biden.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că Suedia nu ar trebui să se aștepte că va fi acceptată în NATO fără a returna „teroriștii”. Ankara a acuzat Suedia și Finlanda că adăpostesc persoane despre care spune că sunt legate de grupuri pe care le consideră teroriste. Un purtător de cuvânt al lui Erdogan a declarat ulterior că progresele privind candidaturile pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO vor fi posibile numai dacă se iau măsuri concrete pentru a aborda preocupările de securitate națională ale Turciei.

Comisia Europeană a propus împrumuturi suplimentare de 9 miliarde de euro acordate Ucrainei pentru a menține țara în funcțiune, precum și un plan de 210 de miliarde de euro pentru ca Europa să înceteze dependența de combustibilii fosili ruși până în 2027. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că pachetul de sprijin de 9 miliarde de euro „ar ajuta Ucraina să câștige războiul, să depășească consecințele agresiunii forțelor ruse și să accelereze mișcarea către aderarea la UE”.

Rusia a expulzat un total de 85 de angajați diplomatici din Franța, Spania și Italia, ca răspuns la mișcări similare ale acestor țări, a declarat ministerul său de externe.

Ambasada SUA la Kiev și-a reluat operațiunile, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după aproape trei luni de la închidere. Un număr mic de diplomați se va întoarce inițial să lucreze cu personalul ambasadei, potrivit unui purtător de cuvânt.

Forțele ruse care ocupau părți din nord-estul Ucrainei la începutul războiului au supus civilii la execuții sumare, torturi și alte abuzuri grave care sunt aparent crime de război, arată Human Rights Watch. Organizația pentru drepturile omului a documentat 22 de execuții sumare aparente, alte nouă crime ilegale, șase posibile dispariții forțate și șapte cazuri de tortură în 17 sate și orașe mici din regiunile Kiev și Cernihiv.

Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși de forțele ruse din Donețk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko. Alte șapte persoane au fost rănite, a spus el.

În discursul său de noapte, Zelenski a spus că presupusa utilizare de către Rusia a sistemelor de arme cu laser „indică eșecul complet al invaziei”. Rusia a susținut că folosește arme laser de nouă generație pentru a arde dronele.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI