Război în Ucraina, ziua 82. Militarii ucraineni au ajuns la granița de est cu Federația Rusă. „Ocupanţii nu vor în continuare să admită că au ajuns într-o fundătură”. Militarii grav răniți din Azovstal, evacuați

16 mai 2022, 06:43

Într-o înregistrare dată publicității de Ministerul Apărării de la Kiev, militari ucraineni au ajuns la granița de est a Ucrainei cu Federația Rusă după ce ar fi respins forțele ocupante în Federația Rusă.

Ofensiva rusească în partea de est a Ucrainei pierde viteză în mod constant, în condițiile în care armata ucraineană câștigă poziții după poziții de la ocupanți.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ne pregătim pentru noi încercări ale Rusiei de atac în Donbas, la o intensificare a mişcărilor de trupe în sudul Ucrainei. Ocupanţii nu vor în continuare să admită că au ajuns într-o fundătură, că aşa-numita ‘operaţiune specială’ este deja falimentară. Va veni însă momentul care îi va forţa pe invadatori să recunoască pe deplin această realitate. În sud, la Azovstal, situația continuă să fie extrem de complicată pentru soldații ucraineni baricadați în interiorul combinatului chimic„.

Luni seară, Rusia anunțat că a început evacuarea militarilor ucraineni grav răniți de la Azovstal.

Atacurile rușilor sunt extrem de dure.

În Ucraina ar fi tras inclusiv cu flechette, proiectile folosite încă din Primul Război Mondial, dar interzis în zonele locuite. Și combinatul Azovstal a fost atacat cu bombe cu fosfor. Sunt obuze incendiare, care provoacă pagube teribile.

Pentru a infirma informațiile privind eșecul ofensivei din sud-estul Ucrainei, armata rusă afirmă că ar fi doborât trei avioane de luptă ale Ucrainei în zona Insulei Șerpilor, dar și la Mikolaiv și Harkov, fără ca informația să fi putut fi verificată.

HARTA ZILEI

FILMUL ZILEI

ACTUALIZARE 22.53 Rusia anunță că a început evacuarea militarilor ucraineni grav răniți de la Azovstal. Imagini cu soldați scoși pe targă din ambulanță. Regimentul Azov: „Apărătorii din Mariupol au îndeplinit ordinul”.

ACTUALIZARE 22.27 Războiul din Ucraina afectează toate sectoarele economice. Estimările Comisiei Europene: Întregul bloc comunitar se va confrunta în acest an cu cea mai mare inflaţie din toate timpurile.

ACTUALIZARE 21.55 Numărul refugiaţilor ucraineni cazaţi în centrele din Capitală scade de la o zi la alta.

Dacă în primele două săptămâni de la începerea războiului a fost înregistrat un vârf de 17 mii de refugiați din Ucraina în centrele din Capitală, acum mai sunt puţin peste 3.000 de ucraineni.

Centrul Romexpo, pregătit iniţial ca spaţiu de cazare, a devenit loc unde se pot primi dar şi ridica donaţii.

ACTUALIZARE 20.55 Președintele Turciei avertizează că nu va aproba aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

ACTUALIZARE 20.50 Onoruri militare pentru un soldat de etnie română din regiunea Cernăuți, căzut pe frontul din Ucraina.

ACTUALIZARE 19.54 Ministrul de Interne al Letoniei demisionează după ce poliția nu a putut împiedica o manifestație pro-sovietică.

ACTUALIZARE 19.05 Drumul grânelor din Ucraina până în nordul Africii. O criză alimentară, evitată la nivel european cu ajutorul României. În fiecare zi, în vagoanele CFR sunt încărcate, în medie, 3 mii de tone de cereale din țara vecină.

ACTUALIZARE 18.48 Kalush Orchestra, câștigătorii Eurovision 2022, s-au întors acasă. Spectacol pe peronul gării.

ACTUALIZARE 18.24 Vladimir Putin susţine că are probe despre activităţi biologice în Ucraina cu sprijinul SUA.

ACTUALIZARE 17.43 Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat o declaraţie comună, în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate.

”Împreună cu Danemarca şi Islanda, Norvegia este pregătită să îşi ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare dacă ar fi victimele agresiunii pe teritoriul lor înainte de a obţine statutul de membru al NATO”, a afirmat premierul norvegian, Jonas Gahr Store.

ACTUALIZARE 17.14 Soțiile ultimilor soldați ucraineni rămași în Mariupol fac apel la întreaga lume să le salveze partenerii de viață.

Soțiile a 5 soldați din oțelăria Azovstal – Hanna Naumenko, Kateryna Prokopenko, Yuliia Fedosiuk, Olha Andrianova, and Daria Tsykunova – au cerut, într-o conferință de presă pe Zoom, ajutor pentru extragerea soților din uzina înconjurată, scrie The Kyiv Independent.

„Cel mai important este să le fie salvate viețile eroilor din Ucraina, nu să le fie acordate postum medalii. Tot auzim ce tragedie ‘s-a întâmplat’ la Azovstal. Dar nu s-a terminat. Credem că este posibil ca apărătorii să fie scoși de acolo”, a declarat Fedosiuk.

Între timp, Vladimir Putin a apărut la summitul OTSC. Presa italiană relatase anterior că ar fi fost operat de cancer duminică noaptea.

Summitul Organizaţiei de Securitate Colectivă a fost convocat la Moscova. Este o formă de cooperare cu fostele republici sovietice care au rămas fidele Rusiei: Belarus, Armenia, Kazahstan, Kirghizstan şi Tadjikistan.

Tema discuţiilor a fost, evident, legată de Ucraina şi de ceea ce Kremlinul continuă să numească „operaţiunea specială” de acolo.

Putin a vorbit încă o dată despre „nazism” în ţara pe care a invadat-o și a reiterat că tot ce se întâmplă e însoţit „de o explozie a rusofobiei în ţările aşa-zis civilizate”.

ACTUALIZARE 17.04 Ar putea folosi Rusia opțiunea nucleară?

Utilizarea armelor nucleare de către Rusia este puțin probabilă, dar nu complet exclusă, este de părere Pyotr Topychkanov, analist al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) din Stockholm.

ACTUALIZARE 16.32 Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial premierul Magdalena Andersson.

Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei”, a declarat Andersson într-o conferinţă de presă. ”Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a adăugat şefa executivului de la Stockholm.

ACTUALIZARE 16.02 Europarlamentar Fidesz: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală.

ACTUALIZARE 15.51 Kremlinul se teme că SUA încearcă să recruteze agenţi din rândul personalului ambasadei ruse la Washington.

Kremlinul a afirmat astăzi că presupusele tentative ale Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite de a recruta agenţi din rândul personalului ambasadei Rusiei la Washington sunt inacceptabile, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 14.18 Vladimir Putin ar fi fost supus unei operații de urgență, în noaptea de duminică spre luni, anunță cotidianul italian Il Tempo, precizând că președintele rus ar suferi de o formă gravă de cancer și a fost internat recent în mare secret.

ACTUALIZARE 14.00 Gigantul american de fast-food McDonald’s va ieși de pe piața rusă și își va vinde afacerea în țara din ce în ce mai izolată, a anunțat luni compania, scrie The Guardian. Multe companii occidentale s-au retras din Rusia de la invazia acesteia în Ucraina în februarie.

ACTUALIZARE 13.36 Kremlinul s-a pregătit de zeci de ani de o confruntare cu modelul socio-economic al Occidentului. În prezent, asistăm la primul război economic mondial din epoca modernă, consideră Antonia Colibășanu, expertă în geopolitică.

ACTUALIZARE 13.25 După o creştere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile, se arată în previziunile economice de primăvară, publicate luni de Comisia Europeană (CE).

ACTUALIZARE 13.20 Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus revizuirea prognozelor de creştere pentru UE şi zona euro, atât în 2022 cât şi în 2023, în timp ce inflaţia este prognozată să ajungă la valori record, a anunţat luni Comisia Europeană în noile sale previziuni, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 13.00 Separatiştii proruşi din autoproclamata republică Doneţk au declarat luni că au evacuat peste 300 de cetăţeni din Mariupol în ultimele 24 de ore în două oraşe aflate sub controlul forţelor ruse, relatează EFE.

ACTUALIZARE 12.15 Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o „gravă eroare”, ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

ACTUALIZARE 12.04 Moscova este ocupată să le vândă bosniacilor propria versiune asupra războiului din Ucraina, recurgând cinic la analogii cu genocidul din 1995 de la Srebrenica, pentru ca în același timp să-și justifice invazia și să destabilizeze Bosnia, se arată într-o analiză din Balkan Insight.

ACTUALIZARE 11.53 Minele antipersonal reprezintă principala ameninţare la adresa locuitorilor din teritoriile ucrainene eliberate de sub ocupaţia armatei ruse. Sute de persoane, atât din localităţile situate la Nord-Vest de Kiev, cât şi în cele de la Nord-Est de Harkov, de unde invadatorii au fost obligaţi să se retragă, au murit după ce au călcat sau au trecut cu maşinile sau utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldaţi ruşi.

ACTUALIZARE 11.35 Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare raportează că 9 din 10 ucraineni ar putea fi împinși în sărăcie sau aproape de sărăcie din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei.

ACTUALIZARE 11.33 Rusia a naționalizat o fabrică importantă care a aparținut producătorului francez Renault și intenționează să o folosească pentru a reînvia celebra marcă Moskvitch din epoca sovietică, a declarat luni primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

ACTUALIZARE 11.30 Armata rusă este posibil să fi pierdut, de la începutul invaziei, o treime din forțele sale din cauza morților înregistrate și-a răniților de pe front, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 11.22 Rusia a refuzat duminică să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării combatanţilor ucraineni ai batalionului naţionalist Azov, baricadaţi de mai multe săptămâni în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept „criminali de război”.

ACTUALIZARE 11.18 Oficialii ucraineni spun că educatorii din zonele nou ocupate de ruși au raportat tot mai multe cazuri de intimidare, amenințări și presiuni de a adapta programele școlare pentru a se alinia cu retorica pro-rusă. Pe măsură ce războiul cuprinde Ucraina, educația a devenit o victimă a conflictului, dar și un potențial câmp de luptă pentru controlul țării.

ACTUALIZARE 10.31 Forțele ruse bombardează o zonă rezidențială din Mykolaiv. Primarul Oleksandr Sienkevych spune că un magazin local și o mașină au luat foc, iar o conductă de gaz a fost avariată în urma atacului de astăzi dimineaţă. Nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE 10.20 „Stefania”, piesa câștigătoare a Eurovisionului, a fost interpretată de un soldat ucrainean în oțelăria Azovstal.

ACTUALIZARE 10.09 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit un nou comandant al Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU).

ACTUALIZARE 09.30 Câștigătorii Eurovision 2022, formația Kalush Orchestra, au postat, duminică, pe YouTube videoclipul melodiei „Stefania”, care le-a adus victoria sâmbătă seară la Torino. Clipul este filmat printre ruinele lăsate în urmă de război la Bucea, Irpin, Borodianka și Hostomel.

ACTUALIZARE 09.15 Rusia amenință că va desfășura arme nucleare tactice la granița sa europeană „când bazele NATO vor apărea în Suedia și Finlanda”, după ce Stockholm s-a raliat politicii de la Helsinki confirmându-și dorința de a se alătura Alianței.

ACTUALIZARE 08.40 Forțele ruse au abandonat probabil obiectivul de încercuire a unităților ucrainene din oraşele din Doneţk până la Izyum în favoarea completării trupelor care să confişte Lugansk, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport.

De asemenea, forțeleruse îşi întăresc probabil poziţiile ocupate din sudul Ucrainei, ceea ce indică faptul că rușii încearcă să stabilească controlul permanent în regiune.

ACTUALIZARE 08.23 Ucraina se pregăşte luni pentru o nouă ofensivă a Rusiei în regiunea Donbas, în est, în timp ce Kievul a declarat că contraatacul armatei sale în jurul Harkovului a luat amploare, scrie The Guardian.

După ce nu a reușit să cucerească Capitala la începutul invaziei, controlul asupra Donbasului a devenit unul dintre obiectivele principale ale Moscovei, campania s-ar putea bloca pe fondul pierderilor grele și al rezistenței acerbe.

„Ne pregătim pentru noi încercări ale Rusiei de a ataca în Donbas, de a-și intensifica cumva mișcarea în sudul Ucrainei”, a spus președintele Volodymyr Zelensky în discursul său de astă-noapte.

„Ocupanții încă nu vor să admită că se află într-o fundătură și așa-numita lor operațiune specială a dat deja faliment”, a adăugat el.

Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovich a declarat pentru televiziunea locală că trupele ruse au fost transferate în direcția Donbasului, după ce s-au retras din Harkov în urma contraofensivei ucrainene.

Trupele Kievului au făcut atât de multe progrese în regiunea de nord, încât aproape au ajuns la granița cu Rusia, potrivit consilierului ministerului de interne Vadim Denisenko, deși sirenele de raid aerian încă au sunat luni dimineața în orașul Harkov.

Arestovich a mai spus că forțele ruse în retragere au fost trimise spre Lugansk. „Misiunea lor este să ia Severodonețk”, a spus el. Severodonețk este cel mai estic oraș deținut încă de Ucraina, iar căderea acestuia ar acorda Kremlinului controlul de facto asupra Lugansk, una dintre cele două regiuni – împreună cu Donețk – care formează Donbasul.

Dar încercarea Rusiei de a traversa un râu pentru a-l încercui a fost respinsă cu pierderi mari de echipamente, potrivit guvernatorului de la Lugansk, Sergii Gaiday.

Pentru a descuraja și mai mult atacul, podurile feroviare care duceau la Severodonețk au fost aruncate în aer, a declarat armata ucraineană pe pagina sa de Facebook.

ACTUALIZARE 08.00 Germania plănuiește să stopeze importul de petrol rusesc până la sfârșitul anului.

ACTUALIZARE 07.00 Armata ucraineană a susținut că unitățile ruse „au suferit pierderi semnificative de forță de muncă și echipamente” în timp ce încearcă să avanseze spre vest, până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate.

Reperele zilei de duminică

Premierul suedez Magdalena Andersson va cere luni sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO, a anunţat ea duminică, după ce Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a renunţat la opoziţia faţă de aderarea la alianţa militară, transmit Reuters şi AFP.

Finlanda vrea să devină membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens, au anunţat duminică preşedintele şi premierul acestei ţări nordice, o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, informează agenţiile de presă internaţionale.

Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters. „Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO”, a declarat Baerbock reporterilor la sfârşitul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai NATO.

Forțele ruse au atacat spitalul din Severodonețk duminică, a postat Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, pe canalul său oficial Telegram, potrivit CNN. Nouă civili au fost răniți și au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcționeze în timpul bombardamentelor, a spus oficialul ucrainean.

Mai mulţi cetăţeni ucraineni care au fost răniţi de armata rusă după ocuparea unor raioane din regiunea Harkov au fost preluaţi de militarii ruşi şi duşi pe teritoriul Federaţiei Ruse, a declarat duminică şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Berlin, în urma căreia a anunţat că „mai multe arme şi alte ajutoare sunt în drum spre Ucraina”.

Obuze primite recent de Ucraina de la Țările de Jos poartă inscripția „Wraak vorr MH17” (Răzbunare pentru MH17), potrivit NEXTA TV. Referirea este la avionul care, în iulie 2014, a fost lovit de o rachetă rusească, incident care a dus la moartea a 298 de oameni, majoritatea olandezi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite