Război în Ucraina, ziua 79. Luptele continuă în sudul şi estul Ucrainei. A fost aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. 25 de milioane de tone de grâne, blocate în Odesa

13 mai 2022, 06:27

ACTUALIZARE 19.28 Trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko, au lansat vineri un apel către comunitatea internaţională pentru a salva civilii şi soldaţii baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, din oraşul asediat Mariupol, calificând atacurile forţelor ruse împotriva oţelăriei drept o „tentativă de răzbunare sângeroasă”, potrivit EFE.

ACTUALIZARE 17.00 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său rus, Serghei Șoigu, o încetare imediată a focului în Ucraina, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 16.25: Încă un vas rusesc a fost scufundat în apropiere de Insula Șerpilor, într-un atac cu rachete al Ucrainei, relatează BBC News. Șeful serviciilor secrete ucrainene, Kiril Budanov, a declarat că Ucraina va lupta pentru insulă „oricât este necesar”, spunând că forțele ucrainene o vor recupera din mâinile rușilor.

Insula Șerpilor este un punct strategic atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că se așteaptă ca Rusia să plătească daune Ucrainei: „Comunitatea internațională va forța Rusia să plătească daune pentru a reconstrui ce a fost distrus în Ucraina”, potrivit NEXTA.

ACTUALIZARE 15.20: Marea Britanie impune sancțiuni care le vizează pe Alina Kabaeva, fostă gimnastă și presupusă amantă a lui Vladimir Putin, și pe Liudmilla Ocheretnaia, fosta soție a lui Vladimir Putin, de care a divorțat în 2014, scrie The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 14.55: NEXTA publică primele imagini de la procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina. Vadim Șișimarin, un militar de 21 de ani, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaya, este acuzat că ar fi omorât un civil de 62 de ani, în Sumî.


ACTUALIZARE 14.45: Rușii ar fi pierdut un batalion întreg în încercarea eșuată de a traversa râul Siverskyi Doneț. Râul curge prin zonele separatiste Donețk și Luhansk, în estul Ucrainei, care sunt țintele militare recente ale Rusiei, scrie BBC News.

Ministerul britanic al Apărării arată că Rusia își concentrează acum eforturile în Izium și Sievierodonețk, două orașe aflate în apropierea râului pe care n-au reușit să-l traverseze soldații. De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului arată că forțele ruse ar plănui lansarea unui atac asupra orașului Sievierodonețk, mai scrie BBC.

ACTUALIZARE 14.39: Poveste tulburătoare: Un copil de 14 ani, supraviețuitor al masacrului de la Bucea, Ucraina, caută dreptatea pentru el și pentru tatăl lui, omorât de soldații ruși. Povestea sa a fost documentată de agenția Associated Press, în cadrul unui proiect care prezintă crime de război ale rușilor asupra copiilor ucraineni.

ACTUALIZARE 14.20: Conturile ambasadei Rusiei din Polonia sunt blocate până pe 2 septembrie, anunţă Nexta.

ACTUALIZARE 14.05: Recolta Ucrainei de cereale va fi mult mai redusă anul acesta decât în 2021, deoarece jumătate din terenul însămânţat cu grâu este în zone unde se desfăşoară lupte intense sau sunt ocupate de forţele ruseşti, a declarat vineri ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 14.03: Ambasadorul României la Moscova a fost convocat astăzi la ministerul rus de externe pentru a i se aduce la cunoștință că un număr de diplomați români vor fi expulzați. Regimul de la Moscova a luat aceasta decizie după ce Ministerul de externe de la București a expulzat luna trecută 10 diplomați ruși, reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România, ca răspuns la crimele comise în orașul Bucea și în alte localități din Ucraina, „pentru care răspunderea aparține Rusiei”.

ACTUALIZARE 13.45Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator şi va fi benefică pentru ţările riverane Mării Baltice, potrivit unui raport oficial publicat vineri la Stockholm, la o zi după ce vecina sa Finlanda s-a angajat să solicite aderarea la alianţa militară occidentală.

ACTULIZARE 13.33: Rusia a negat afirmația Departamentului american de Stat potrivit căreia detenția jucătoarei de baschet Brittney Griner este „ilegală”’ și a declarat că arestarea ei s-a bazat „pe fapte și dovezi obiective”.

ACTUALIZARE 13.15: Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, îl imploră pe președintele rus Vladimir Putin să permită redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră înainte să fie prea târziu și să ne confruntăm cu o calamitate la scară mondială, scrie CNN.

„Milioane de oameni din jurul lumii o să moară din cauză că porturile astea sunt blocate”, a spus joi Beasley pentru CNN în timpul unei conferințe.

ACTUALIZARE 13.10: Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat vineri Uniunea Europeană că s-a transformat într-un „actor agresiv şi belicos” şi şi-a exprimat îndoielile că dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar ar fi „inofensivă”, transmite EFE.

„De la a fi o platformă constructivă, conform ideii cu care a fost creată, UE s-a transformat într-un actor agresiv şi belicos, care îşi declară deja ambiţiile care merg cu mult dincolo de frontierele continentului european”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse din Duşanbe, capitala Tadjikistanului, într-o intervenţie la televiziunea rusă. Lavrov participă în Tadjikistan la reuniunea miniştrilor de externe ai Comunităţii Statelor Independente (CSI), notează Agerpres.

ACTUALIZARE 13.08: În timp ce miniștrii de externe G7 s-au întâlnit în Germania, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său din Belarus.

ACTUALIZARE 13.00: Cea mai mare corporație energetică din Japonia, ENEOS, a încetat să mai cumpere petrol rusesc.

ACTUALIZARE 12.24: Uniunea Europeană va oferi 521 de milioane de dolari (500 de milioane de euro) sprijin militar Ucrainei, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

ACTUALIZARE 12.10: Bulgaria a acceptat să cumpere gaz natural lichefiat din SUA la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom, relatează Nexta, care citează Euractiv. Primele livrări sunt așteptate în iulie. Bulgaria intenționează să cumpere și gaz din Azerbaijan.

ACTUALIZARE 11.47: Wrs, cu piesa Llamame, s-a calificat, joi seară, în Finala Eurovision 2022. Reprezentantul României a concurat cu numărul 13, în a doua semifinală, care a fost transmisă în direct la TVR 1 și TVR Internaţional.

ACTUALIZARE 11.39: Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au lovit rafinăria de petrol Kremenchug din centrul Ucrainei, distrugându-i capacitatea de producție și rezervoarele de combustibil. Reuters relatează că ministerul a mai spus că forțele sale au doborât o aeronavă ucraineană Su-27 în regiunea Harkov. Informările nu au fost verificate independent, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 11.32: Ministerul Apărării al Marii Britanii spune că Rusia „investește eforturi semnificative în apropiere de Izium și Severodonetsk, în încercarea de a-şi contrui o ieşire spre Sloviansk și Kramatorsk”.  Obiectivul principal pe această axă este învăluirea forțelor ucrainene în zona Operațiunii Forțelor Comune, izolându-le de sprijinul sau întărirea unităților din vestul țării.

ACTUALIZARE 11.00: Un birou de recrutare militară a fost atacat cu cocktail-uri Molotov în orașul siberian Omsk în noaptea de joi spre vineri, potrivit presei locale, relatează The Moscow Times.

ACTUALIZARE 10.40: Ocupanții ruși au distrus Casa de Cultură din Derhachi, regiunea Harkov. Acolo era amplasat un sediu umanitar, de unde se distribuia ajutor populației.

ACTUALIZARE 10.33: Amelie Mauresmo, directoarea turneului de tenis de la Roland Garros, a avertizat joi că dacă un jucător care va participa la competiţia de Mare Şlem de la Paris îl va elogia pe preşedintele rus Vladimir Putin, va face obiectul sancţiunilor.

ACTUALIZARE 10.20: Forțele ruse ar putea renunța la axa Izyum ca să-şi concentreze eforturile în încercuirea trupelor ucrainene lângă Sievierodonetsk și Lysychansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

 

 

ACTUALIZARE 10.16: Un contraatac ucrainean în nord continuă să perturbe liniile de aprovizionare rusești.

Forțele ruse „nu au desfășurat operațiuni ofensive în direcția Harkov. Principalele eforturi s-au concentrat pe prevenirea înaintării trupelor noastre în zona așezării Vesele”, a declarat vineri Statul Major ucrainean.

Ucrainenii au recăpătat controlul în mai multe sate situate la est de Harkov.

CNN a relatat vineri că două poduri din zonă au fost demolate, potrivit imaginilor din satelit. Se pare că unitățile ruse au distrus podurile în efortul de a-și proteja liniile de aprovizionare de progresele ulterioare ucrainene. Într-o altă zonă din regiunea Harkov, rușii par să folosească artileria sporadic, dar cu efect mortal.

Joi, bombardamentele din orașul Derhachi au ucis două persoane, potrivit administrației locale, și au distrus centrul umanitar și unitățile medicale.

Derhachi se află la aproximativ 16 kilometri la nord de Harkov, care este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

ACTUALIZARE 10.00: Imaginile din satelit ale uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol arată amploarea distrugerii de către bombardamentele rusești asupra complexului. Imaginile de la Maxar Technologies, din 12 mai, arată de sus uzina puternic avariată.

Azovstal a fost bombardată constant de către forțelor ruse în utimele două luni.

ACTUALIZARE 09.55: După săptămâni de rezistență, trupele ucrainene s-au retras din orașul Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit mai multor relatări din zonă, scrie CNN. Imagini filmate din oraș arată lupte intense în zona industrială de la marginea localităţii.

Un pod care leagă Rubijne de Severodonețk a fost distrus, sugerând că ucrainenii preiau noi linii defensive. Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Statului Major ucrainean că trupele ucrainene au părăsit periferia Rubizhne.

Statul Major a raportat vineri doar că „inamicul continuă să-și concentreze eforturile pe stabilirea controlului deplin asupra așezării de la Rubijne”, descriere repetată de administrația militară regională.

Oficialii ucraineni au raportat joi că un oraș din apropiere a căzut în fața forțelor ruse înaintate. Și în cea mai recentă analiză, Institutul pentru Studiul Războiului a spus că „forțele ruse probabil controlează aproape toată Rubijne începând cu 12 mai și probabil că au capturat orașul Voevodivka, la nord de Severdonețk”.

ACTUALIZARE 09.31: Flota rusă în Marea Baltică a început joi manevre navale pentru a studia capacităţile NATO în această regiune chiar în ziua în care Finlanda şi-a anunţat decizia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

ACTUALIZARE 09.25: Armata Ucrainei încearcă să apere sudul ţării, bombardat masiv de forţele Rusiei, iar în acest sens, în ultimele 24 de ore, unităţi de rachete, artilerie şi avioane ale Kievului au lansat peste 100 de atacuri împotriva poziţiilor ruse, a informat vineri Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.18: La Kiev începe azi primul proces pentru crime de război de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 09.14: Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie joi ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 09.05: Autoritățile din Transnistria nerecunoscută raportează o tentativă de incendiere cu un cocktail Molotov la un centru de recrutare militar și un depozit de petrol, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 09.00: Japonia interzice exporturile de bunuri high-tech către Rusia, relatează Nexta, care citează RIA Novosti. Imprimantele 3D, computerele cuantice și microscoapele electronice se află printre produsele care nu vor mai fi exportate în Rusia.

ACTUALIZARE 08.59: Mai mult de şase milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, a informat joi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

ACTUALIZARE 08.22: O nouă imagine din satelit de la Maxar Technology pare să arate o lovitură de rachetă lângă Insula Șerpilor, în sudul Ucrainei.

ACTUALIZARE 08.15: Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina, profund afectată de războiul din ţara sa, a anunţat că nu va participa la ediţia din acest an a turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, desfășurat în perioada 22 mai-5 iunie. Fostul număr 3 mondial a spus într-un interviu că jucătorilor ruşi şi belaruşi care denunţă invadarea ţării sale de către Moscova ar trebui să li se permită să participe la Wimbledon.

ACTUALIZARE 07.45: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, e ”dispus să discute” cu omologul său rus, Vladimir Putin, ”dar fără ultimatumuri”

ACTUALIZARE 07.01: Apărătorii Mariupolului de la uzina Azovstal continuă să atace inamicul. Nexta publică imagini cu eforturile soldaţilor de a-şi apărea teritoriul.

Reperele ultimelor 24 de ore:

Statele Unite au acuzat joi armata rusă că a transferat cu forţa „mai multe mii” de ucraineni în Rusia de la începutul războiului la sfârşitul lui februarie, adesea prin „lagăre de filtrare” unde sunt supuşi unui tratament „brutal”.

Armata rusă continuă să folosească o bază aeriană ucraineană în afara orașului ocupat Melitopol, arată imaginile din satelit de la BlackSky. Cel puțin șapte elicoptere sunt văzute la baza aeriană într-o imagine prin satelit făcută pe 12 mai.

Ucrainenii continuă să respingă înaintarea Rusiei peste râul Siverskyi Doneț, lângă Bilohorivka, arată o imagine din satelit de la BlackSky. Luptele au loc de-a lungul aceluiași cot al râului unde rușii au construit două poduri de pontoane, pe care ucrainenii le-au aruncat în aer.

Președintele rus Vladimir Putin a spus joi că Occidentul are de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancțiunilor pe care le-a impus Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin s-a lăudat cu o mare rezistență a economiei rusești în fața „provocărilor externe”.

Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană a declarat că invazia Ucrainei de către Moscova este pe drumul cel bun, dar nu se desfășoară cu viteza dorită de anumiți oameni din țară. Numind invazia o „operațiune militară specială”, ambasadorul Vladimir Cijov a declarat pentru Sky News că Rusia ar fi putut „smulge” Ucraina până acum dacă ar fi vrut.

Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a lăudat răspunsul Germaniei la războiul cu Rusia, spunând că Germania s-a îndreptat acum în „direcția corectă” în urma tensiunilor dintre Kiev și Berlin.

Rusia „poartă un război împotriva copiilor noștri”, spune prima doamnă din Ucraina după ce cel puțin trei persoane au murit și 12 au fost rănite după ce o școală și un internat au fost bombardate noaptea de forțele ruse în orașul Novhorod-Siversky, din nordul Ucrainei.

Familiile luptătorilor din regimentul Azov ascunși în uzina Azovstal din Mariupol au trimis un apel emoționant președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, îndemnându-l să „fie un erou” și să inițieze o extracție pentru toți luptătorii rămași la fabrică. La un briefing de presă la Kiev, un tată al unui luptător de 18 ani l-a îndemnat pe liderul turc să profite de „oportunitatea de a intra în istorie ca un făcător de pace, ca un erou”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite