Război în Ucraina, ziua 77. Soldații ucraineni au început să-i respingă pe ruși din zonele pe care aceștia le controlau în regiunea Harkov. Primele dosare pentru crime de război, gata să intre în instanță

Ucraina trece la contraofensivă în regiunea Harkov și reușește să respingă avansul trupelor rusești. De asemenea, a fost tăiat o parte din fluxul de gaze rusești către Europa și se duc lupte intense cu rușii care ocupă Insula Șerpilor. Referitor la informațiile serviciilor secrete americane potrivit cărora Vladimir Putin ar viza să intre și în Transnistria, autoritățile de la Chișinău subliniază că este puțin probabil ca războiul să se extindă pe teritoriul Moldovei.

11 Mai 2022, 06:20 (actualizat 11 Mai 2022, 23:53) | Marinela Panaite, Mihaela Carpea |
$article.media.images[0].description
Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova/ FOTO: https://twitter.com/VenediktovaIV"

Dacă până acum armata ucraineană a susținut linia frontului din Donbas astfel încât rușii să nu avanseze, de astăzi, soldații ucraineni au început să respingă ocupanții ruși din zonele pe care le controlau în regiunea Harkov.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Forţele armate ale statului nostru ne-au adus tuturor veşti bune din regiunea Harkov. Ocupanţîi sunt gradual împinşi în afara Harkovului. Sunt recunoscător tuturor apărătorilor noştri care menţin linia frontului şi dau dovadă de o putere super-omenească pentru a goni armata invadatorilor, odată a doua armată din lume ca putere".

Lupte aprige se dau și în zona Insulei Șerpilor, aflată în proximitatea țării noastre.

Rușii ocupă această insulă de la începutul ostilităților, însă ucrainenii le atacă în mod constant pozițiile și navele de aprovizionare cu drone Bayraktar.

Situația rămâne dramatică la combinatul Azovstal.

Apărătorii din Batalionul Azov au dat publicității fotografii cu camarazii lor răniți și au făcut apel la comunitatea internațională pentru evacuarea lor și îngrijirea într-un spital.

Soțiile a doi dintre ultimii apărători ai combinatului Azovstal au ajuns chiar la Papa Francisc, pentru a-l implora să se implice în salvarea soților lor.

"Nu mai au nici mâncare, nici apă, mulţi sunt răniţi şi unii dintre ei sunt morţi. Sunteţi ultima noastră speranţă, sper că le puteţi salva vieţile, vă rog să nu îi lăsaţi să moară".

În contextul războiului, Ucraina a suspendat fluxul de gaze ruseşti printr-un punct care livrează aproape o treime din gazele ce tranzitează teritorul ucrainean către Europa.

Compania care gestionează transportul gazelor pe teritoriul Ucrainei a invocat forța majoră. Printre cei afectați de această decizie se numără și regiunile separatiste Donețk și Luhansk.

Reperele zilei

ACTUALIZARE 22.45 Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Vyacheslav Gladkov, susține că o persoană a fost ucisă și 3 au fost rănite în satul Solokhi, în urma unui bombardament inițiat din Ucraina.

Satul Solokhi se află la 10 km de granița cu Ucraina.

În regiunea Belgorod au fost semnalate mai multe explozii în ultimele săptămâni, care ar fi fost cauzate de rachete dinspre Ucraina.

Autoritățile de la Kiev nu au confirmat, dar nici nu au infirmat ipoteza.

Guvernatorul regiunii a spus săptămâna trecută că 5 case au fost distruse într-un alt sat, Nekhoteevka.

ACTUALIZARE 22.07 Kievul propune Moscovei ca apărătorii grav răniți de la Azovstal să fie preluați de autoritățile ucrainene în cadrul unui schimb de prizonieri, a anunțat vicepremierul Iryna Vereshchuk, potrivit Reuters.

"Încă nu există niciun acord. Negocierile continuă", a anunțat Vereshchuk, într-o postare online.

"Este imposibilă ridicarea blocadei prin mijloace militare. Apărătorii din Azovstal nu se vor preda. Ăsta este un lucru demn de respect. Rușii nici nu vor să audă de o extracție. Este o realitate, dar venind din partea rușilor, nu este surprinzător", a subliniat Vereshchuk.

Guvernul lucrează la mai multe opțiuni pentru a-i scoate pe soldați din Azovstal, dar niciuna nu este "ideală", potrivit vicepremierului.

"Nu căutăm o soluție ideală, ci una care să funcționeze", a mai arătat vicepremierul.

ACTUALIZARE 18.30 Ucraina va trebui "să se lupte timp de 100 de ani" cu consecinţele războiului actual, a declarat astăzi cancelarul german Olaf Scholz, făcând o paralelă cu efectele celui de Al Doilea Război Mondial în ţara sa.

"Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial sunt încă descoperite astăzi şi că alertele cu bombă continuă", a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, citat de AFP și preluat de Agerpres.

"Ucraina va trebui deci să se pregătească de acum să se lupte timp de 100 de ani cu consecinţele acestui război", a avertizat el.

"Ştim că astfel de războaie au consecinţe de lungă durată, toate bombele care sunt lansate acum vor rămâne multă vreme" în sol, a declarat cancelarul, care a precizat că ţările occidentale vor trebui "să lucreze împreună la reconstrucţia" Ucrainei.

Germania rămâne plină de bombe care nu au explodat şi care sunt adesea descoperite pe şantierele de construcţii, la 77 de ani după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

ACTUALIZARE 18.28 Zelenski: "A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie fără a ţi se oferi un scaun"

Preşedintele Ucrainei a deplâns lipsa unui termen concret în ceea ce priveşte promisiunea aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi a spus că ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă.

ACTUALIZARE 17.50 Noi detalii dezvăluite în exclusivitate de The Guardian despre primele procese pentru crime de război comise în Ucraina: Trei prizonieri de război ruși acuzați de țintirea și de uciderea deliberată a civililor și un soldat care a ucis un bărbat și i-a violat soția vor fi primii acuzați de crime de război în Ucraina, în dosarul invaziei declanșate pe 24 februarie, după cum a anunțat procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova.

Peste 10.700 de infracțiuni au fost înregistrate de când Putin a declanșat acest război.

O mulțime de cazuri au fost documentate și sunt pregătite să fie depuse în instanță.

ACTUALIZARE 17.40 Papa Francisc s-a întâlnit cu soțiile a doi apărători ucraineni care luptă la Azovstal. Mesajul lor: "Vă rugăm, nu-i lăsați să moară!"

ACTUALIZARE 17.01 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că va veni o vreme când negocieri de pace în Ucraina vor avea loc, dar nu vede o astfel de perspectivă în viitorul apropiat.

ACTUALIZARE 16.40 Va începe procesul primului soldat rus trimis în judecată pentru crime de război în Ucraina, a anunțat Biroul Procurorului General, citat de The Kyiv Independent.

VEZI Cine este primul militar rus acuzat de crime de război care va fi judecat în Ucraina. Victima sa: un bărbat neînarmat, care mergea pe bicicletă, pe marginea unui drum din zona Sumy

Soldatul rus este acuzat că ar fi omorât un locuitor din regiunea Sumî, de 62 de ani. Suspectul este în arest în prezent.


ACTUALIZARE 16.10 Guvernatorul regiunii Harkov a anunțat miercuri că armata ucraineană a reușit să împingă forțele ruse și mai departe de oraș, relatează The New York Times.

ACTUALIZARE 15.30 Un comandant al batalionului Azov  a declarat că forțele ruse au distrus un al doilea spital subteran improvizat în oțelăria Azovstal, într-un atac care a omorât încă zece soldați, relatează Hromadske, citat de The Kyiv Independent. Potrivit oficialilor guvernamentali, peste o mie de soldați ucraineni, inclusiv răniți, sunt în continuare în oțelărie.

De asemenea, Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că dacă ar mai fi vreo posibilitate să intervină în Mariupol, ar folosi-o. Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că Ucraina are nevoie de mai mult armament greu pentru a putea opri asediul asupra orașului.

ACTUALIZARE 15.00 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că UK va sprijini Suedia și Finlanda dacă vor fi atacate, dacă vor decide să se alăture NATO, relatează BBC News.

„Când Europa a celebrat Ziua Victoriei în 1945, o victorie parțial asigurată de eroismul poporului rus, am sperat că va fi o pace de lungă durată pe continentul nostru. Campania sângeroasă a lui Putin împotriva unei națiuni suverane a distrus această speranță și a creat o nouă realitate pe care trebuie să o înfruntăm împreună”, a declarat Boris Johnson.

ACTUALIZARE 14.45 Economia Ucrainei se va contracta cu 30 la sută anul acesta, conform unei previziuni a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De asemenea, peste opt milioane de oameni au fost obligați să-și părăsească casele, arată un raport al Organizației Internaționale pentru Migrație, potrivit The New York Times.

Un atac cibernetic a oprit sateliții în Ucraina cu cîteva ore înainte de invazia Rusiei din 24 februarie. În spatele atacului s-a aflat guvernul rus, scrie The New York Times.

ACTUALIZARE 14.30 Autoritățile pro-ruse din Herson, ocupat de armata rusă de la începutul lunii martie, îi vor cere lui Vladimir Putin ca regiunea să facă parte din Rusia, susține agenția TASS, preluată de BBC News.

Agenția rusă TASS îl citează pe adjunctul șefului administrației militare din Herson, susținând că va fi promulgat un decret pentru ca regiunea Herson să fie „membră cu drepturi depline în Federația Rusă”.

În replică, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că locuitorii din Herson își vor decide singuri soarta. Cu toate acestea, autoritățile militare din Rusia l-au îndepărtat pe primarul ales al orașului, au introdus rubla și au blocat transmisiunile de la televiziunile ucrainene.

BBC arată că Herson este singurul mare oraș pe care rușii au reușit să îl ocupe, iar regiunea se învecinează cu Crimeea.

ACTUALIZARE 14.20 De la începutul războiului în Ucraina, au murit cel puțin 226 de copii, iar cel puțin 417 copii au fost răniți, a anunțat Biroul Procurorului General al Ucrainei, potrivit NEXTA.

Tot NEXTA publică imagini cu dezastrul pe care îl lasă în urmă rușii în casele în care intră.

 

 

ACTUALIZARE 14.00 Peste 10.000 de oameni sunt în pericol să moară în Mariupol, estimează primarul orașului, Vadim Boicenko, citat de The Kyiv Independent. În orașul-port distrus de ruși se mai află până la 170.000 de locuitori, iar numărul victimelor va crește, avertizează edilul.

Ambasada Germaniei la Kiev se va redeschide din 10 mai. Ambasadorul german Anka Feldhusen a declarat că ea și alți diplomați germani au revenit la Kiev pentru a „arăta lumii că noi credem în victoria Ucrainei în acest război teribil”.

ACTUALIZARE 13.50 Rusia bombardează satele de la granița cu Ucraina din regiunea Cernihiv. Rusia a bombardat districtul Gorodnyansky, regiunea Cernihiv, de 16 ori, cu mortare, astăzi, a declarat poliția de frontieră a Ucrainei. Nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE 13.17 Rusia a deschis alte nouă centre de cazare temporară pentru a primi oameni din Ucraina și din republicile autodeclarate, a informat miercuri agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.

ACTUALIZARE 12.53 Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat marţi în Algeria că Uniunea Europeană ''nu are o politică externă'', ca reacţie la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, de a confisca rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.

ACTUALIZARE 12.52 Oficialii americani încearcă să-și dea seama ce cale de ieșire ar putea găsi președintele rus Vladimir Putin din războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, în cazul în care ar intenționa să facă acest lucru. Discursul liderului de la Kremlin din Piața Roșie din Moscova nu le-a dat prea multe indicii, scrie CNN într-o analiză.

ACTUALIZARE 12.40 „Jocurile foamei” la Odesa. Cum a devenit Marea Neagră epicentrul unei iminente tragedii globale.

ACTUALIZARE 12.37 O femeie din Rusia care a venit la muncă cu o panglică galbenă și albastră atașată de sacou a fost reținută la Moscova.

ACTUALIZARE 12.13 Iryna Danylovich, activistă pentru drepturile omului și asistentă medicală din Crimeea a dispărut în timp ce se îndrepta spre serviciu. Femeia nu a mai fost văzută de o săptămână, iar avocatul acesteia suspectează că ar fi fost reţinută de forţele ruse, scrie CNN.

ACTUALIZARE 11.47 Liderul regiunii separatiste Doneţk cere „eliberarea” mai multor teritorii şi salută independenţa teritoriului.

ACTUALIZARE 10.23 Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei a anunţat în această dimineaţă că "au respins 12 atacuri inamice în regiunile Donețk și Lugansk, au distrus 12 tancuri, patru sisteme de artilerie, 19 unități de vehicule blindate de luptă, șapte mașini și două unități de echipamente inginerești speciale ale inamicului.

Forţele ucrainene au mai spus că „inamicul rus folosește sisteme de război electronic pentru a suprima canalele radio de comunicaţie”, informează The Guardian.

ACTUALIZARE 10.13 Sute de ucraineni din localitatea Borodianka, situată la nord-vest de Kiev, stau la cozi interminabile pentru a primi alimente de strictă necesitate.

ACTUALIZARE 10.09 Rusia a adunat aproximativ 20 de grupuri tactice de batalion la Belgorod, un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, și este îngrijorată de posibilitatea unor contraatacuri ucrainene, potrivit unui înalt oficial ucrainean, scrie CNN.

„Potrivit Statului Major [al forțelor armate ucrainene], aceștia sunt foarte îngrijorați de contraofensiva noastră din regiunea Harkov, în nordul regiunii, mai exact”, a declarat pentru televiziunii ucrainene Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

Forțele ruse au însă suficientă forță pentru un alt atac asupra zonei, a mai spus el.

ACTUALIZARE 10.00 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zakharova,spune că rezoluția lituaniană Seimas cu privire la presupusele activități teroriste ale Rusiei este extremistă.

ACTUALIZARE 09.59 Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în ţară marţi a crescut cu 25% faţă de ziua precedentă, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

ACTUALIZARE 09.39 Dilema actuală a lui Putin a fost cea mai mare temere a lui JFK. Cât de departe ar merge liderul rus?

ACTUALIZARE 09.30 Luptele între forţele ucrainene şi cele ruse pe Insula Şerpilor continuă, Rusia încercând să-şi consolideze trupele, care sunt expuse, a anunţat miercuri Londra, informează Reuters.

ACTUALIZARE 09.03 Camera Reprezentanților SUA a aprobat un ajutor de peste 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind cheltuielile Ucrainei marți seară. Măsura se îndreaptă acum spre vot în Senat. Președintele Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina în urmă cu două săptămâni, dar parlamentarii au decis să mărească finanțarea militară și umanitară.

„Acest proiect de lege va proteja democrația, va limita agresiunea Rusiei și va întări propria noastră securitate națională, în timp ce, cel mai important, va sprijini Ucraina”, a declarat reprezentantul democrat Rosa DeLauro, care a prezidat şedinţa.

ACTUALIZARE 08.21 Nexta publică imagini cu luptătorii răniţi din Mariupol, alături de o petiţie deschisă de mai mulţi activişti anonimi şi ONG-uri care cer salvarea oamenilor din oraşul asediat de trupele ruse.

ACTUALIZARE 08.12 Bombardamentele trupelor ruse asupra uzinei Azovstal continuă, scrie Nexta care publică imagini ale luptătorilor ucraineni.

Iată ultimele evoluţii din Ucraina:

Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat marţi seara "puterea supraomenească" a trupelor ucrainene în lupta ţării împotriva armatei ruse invadatoare. "Sunt recunoscător tuturor protectorilor noştri care ripostează şi dau dovadă de o putere cu adevărat supraomenească pentru a alunga armata invadatorilor", a afirmat preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic în care a menţionat că ucrainenii se luptă împotriva a ceea ce a fost "cândva a doua cea mai puternică armată din lume". În discursul său, Zelenski a subliniat, de asemenea, că forțele ucrainene au reluat controlul satelor din regiunea Harkov, ceea ce ar putea semnala o nouă fază a războiului.

Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor. Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, a declarat marţi şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines. "Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a afirmat ea în cadrul unei audieri în Congres.

Liderul rus nu va folosi o armă nucleară până nu va vedea o amenințare existențială la adresa Rusiei sau a regimului său, a susținut Haines. Dar a adăugat că el ar putea vedea perspectiva înfrângerii în Ucraina ca fiind o astfel de amenințare. „Credem că [percepția lui Putin despre o amenințare existențială] ar putea fi situaţia în care el percepe că pierde războiul din Ucraina și că NATO, de fapt, fie intervine, fie este pe cale să intervină în acest context, ceea ce în mod evident ar contribuie la percepția că el este pe cale să piardă războiul din Ucraina”, a declarat Haines în audierea comisiei.

Locuitorii Kievului sunt consultaţi într-un proces de vot online pentru a schimba denumirile staţiilor de metrou care amintesc de Rusia, inclusiv de personalităţi precum scriitorul Lev Tolstoi. După cum a relatat Bucha Live pe canalul său Telegram, propunerea de schimbare vizează, pentru început, cinci staţii ale reţelei de metrou din capitala ucraineană, iar noile denumiri au fost deja alese. Procedura de schimbare a denumirilor nu este încă oficială, rezultatele urmând să fie prezentate pentru ratificare consiliului local.

Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat marţi forţele armate, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evidenţiat rolul rachetelor de producţie rusească în consolidarea apărării ţării.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 34°C
IASI 34°C 32°C
CLUJ 33°C 34°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 34°C 33°C
BRASOV 29°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI