Război în Ucraina, ziua 62 | Explozii în Zaporojie și Transnistria. Discuții oficiale despre ajutorul militar pentru Kiev. Rusia oprește livrările de gaz către Polonia (surse). Întrevedere Guterres – Putin

26 aprilie 2022, 07:48 (actualizat 4 decembrie 2023, 20:11)

Armata rusă îşi continuă campania de atacuri şi bombardamente asupra Ucrainei. Două rachete au trecut, marți, pe deasupra centralei nucleare de la Zaporojie. În Transnistria au avut loc explozii și oficialii de acolo au transmis ca două antene ale unor posturi sovietice au fost distruse. Republica Moldova a convocat de urgență consilul de securitate. Oficiali din peste 40 de țări s-au întâlnit la baza aeriană Ramstein din Germania, pentru discuțiile găzduite de SUA, care se concentrează asupra ajutorului militar care va fi acordat Kievului. Moscova consideră că armamentul occidental trimis în Ucraina este o ţintă legitimă. Secretarul general ONU, aflat la Moscova, a avut întrevederi cu Vladimir Putin și Serghei Lavrov.

ACTUALIZARE 21.15 Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a efectuat, marți, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.

ACTUALIZARE 20.00 Întrevederea de la Moscova dintre secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele rus, Vladimir Putin, s-a încheiat. Liderul de la Kremlin a afirmat că situația din Mariupol este ‘complicată și tragică’.

#UN Secretary General António Guterres is meeting with Vladimir Putin right now

Before that, Guterres met with Sergey Lavrov, and after that he plans to go to #Kyiv for negotiations with Volodymyr Zelenskyy. pic.twitter.com/NZVUpj1Ja2— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 19.45 La Kiev a fost demontată statuia cunoscută sub numele de „Prietenia popoarelor”, ridicată în 1982 și care simboliza legăturile istorice dintre poporul rus și poporul ucrainean. Operațiunea a început marți după-amiază, după cum a anunțat Nexta.

In #Kyiv, the dismantling of the monument under the arch of „Friendship of Nations” began. pic.twitter.com/3OXk4PWucG— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 19.20 ‘Aşa cum am avertizat, Forţele armate ruse sunt pregătite 24 de ore din 24 să lanseze atacuri de represalii cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune împotriva centrelor decizionale din Kie. Dorim să subliniem că incitarea directă de către Londra a regimului de la Kiev de a întreprinde astfel de acţiuni va avea – în cazul unei încercări de a le pune în aplicare – un răspuns proporţional imediat’, a atenţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că va lansa atacuri împotriva Kievului dacă trupele ucrainene vor utiliza arme furnizate de Marea Britanie împotriva teritoriului rus, după ce un înalt oficial britanic a susţinut o astfel de posibilitate, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 19.15 Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a susținut, într-un interviu acordat oficiosului rus Rossiiskaia Gazeta, că Ucraina s-ar putea dezintegra „în mai multe state din cauza politicii țărilor occidentale”.

Fermierii ucraineni din Zaporojie au început să poarte veste antiglonţ atunci când merg la arat, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 18.45 Rusia oprește livrările de gaze naturale către Polonia, anunță presa poloneză, citată de Reuters.

Polsat News și Onet.pl scriu că rezervele de gaz, contractate de Polonia pentru a fi livrate prin conducta Yamal, au fost oprite, citând surse anonime. PGNig SA, compania care deține contractul pe termen lung de achiziție de la Gazprom, a refuzat să comenteze informația.

ACTUALIZARE 18.25 Germania aprobă livrarea de tancuri anti-aeriene „Gepard” către Ucraina, conform unei declarații a ministrului Apărării din Germania, Christine Lambrecht, relatează The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 17.30 ‘Rusia vrea să destabilizeze regiunea Transnistriei, ceea ce sugerează că Moldova trebuie să se aştepte să primească ‘oaspeţi”, a scris pe Twitter consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoleak, citat de AFP.

ACTUALIZARE 17.20 ”Am propus crearea unui grup de contact care să reunească Rusia, Ucraina şi ONU, pentru a căuta posibilităţi de deschidere de culoare umanitare”, a declarat Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres la Moscova, la o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe rus.

Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia este dispusă să coopereze cu ONU ”pentru a diminua suferinţa populaţiei civile”, dar a respins ideea implicării unor mediatori internaţionali în negocierile cu Ucraina. ”Dacă cineva are vreo idee interesantă, suntem dispuşi s-o ascultăm”, a adăugat ministrul rus de externe, referindu-se la eventuale propuneri de a scoate din impas aceste negocieri.

ACTUALIZARE 17.00 Undeva, în Mariupol: dragostea e mai puternică decât războiul:

Somewhere in #Mariupol. Love is stronger than war. pic.twitter.com/XJtdBrZzqN— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 16.55 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut lui Vladimir Putin să sprijine eforturile pentru o ‘pace durabilă’ în conflictul din Ucraina. Menţinerea coridoarelor umanitare şi a evacuărilor este esenţială, i-a mai transmis Erdogan lui Putin. Președintele Erdogan s-a oferit să găzduiască negocierile dintre delegaţiile rusă şi ucraineană, de data aceasta cu o întâlnire între Putin şi Zelenski.

ACTUALIZARE 16.35 Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri ale valorilor normale, iar măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, a anunţat Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

ACTUALIZARE 16.30 „Credem că Rusia a deportat 40.000 de locuitori din Mariupol”, a declarat adjunctul primarului din Mariupol, citat de BBC News. BBC menționează că nu a putut verifica independent acest număr.

În prezent, ucrainenii mai controlează doar Azovstal, complexul din sud-estul Mariupolului. Irina Vereșciuk a declarat că încă sunt circa 1.000 de civili blocați în Azovstal, care au nevoie disperată de ajutor.

Totodată, consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a declarat că soldații ruși îi forțează pe bărbații ucraineni să sape gropi comune ca să primească mâncare, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 16.00 Frustrată de deciziile lui Putin, armata rusă cere acum un „război total”. O analiză scriu într-o analiză CEPA Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse, și Irina Borogan, jurnalist de investigații.

ACTUALIZARE 15.43 Vladimir Putin nu are în vedere vreo discuţie cu Maia Sandu, în contextul situaţiei din Transnistria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE 15:30 Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după şedința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu recentele incidente din regiunea transnistreană: Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară.

ACTUALIZARE 15.30 Militarii ruși au atârnat steagul în Vasilyevka, zona ocupată din regiunea Zaporojie, trasnmite Nexta.

The invaders hung their flag in the occupied #Vasilyevka in the #Zaporozhye region. pic.twitter.com/qijEtE9gKy— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 15.30 Experți, despre exploziile din Transnistria: Acţiuni subversive ale Rusiei, menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova

ACTUALIZARE 15.15 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre mediere în discuțiile dintre Rusia și Ucraina.

Dar el a adăugat că Moscova este angajată la o soluție diplomatică prin discuții cu Kiev.

Adresându-se jurnaliştilor, Lavrov a spus că situația din Ucraina este „un semnal de alarmă periculos pentru Naţiunile Unite”.  Rusia trebuie să reamintească lumii de „suveranitatea egală” a diferitelor state membre ONU, a spus Lavrov.

ACTUALIZARE 15.00 Lloyd Austin, la reuniunea din Germania: SUA sunt decise să ”mute munţii din loc” pentru a face ca Ucraina să câştige împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 15.00 Rachete rusești au lovit podul de peste Limanul Nistrului, în regiunea Odesa. Podul a fost distrus, traficul este blocat.

ACTUALIZARE 14.20 Premierul britanic Boris Johnson a scris pe contul său de Twitter că Marea Britanie trimite noi ambulanțe, mașini de pompieri și fonduri pentru experții în sănătate pentru a ajuta poporul ucrainean să ofere îngrijiri medicale vitale și să salveze vieți.

Marea Britanie ajută la întărirea capacității Ucrainepentru a se asigura că invazia brutală a lui Putin eșuează.

We are sending new ambulances, fire engines and funding for health experts to help the Ukrainian people deliver vital healthcare and save lives.

The UK is helping to strengthen Ukraine’s capability to make sure Putin’s brutal invasion fails.https://t.co/xazHcVUvFB pic.twitter.com/CepywALDcC— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 26, 2022

ACTUALIZARE 14.10 Putin i-a conferit lui Adam Delimkhanov titlul de Erou al Rusiei, transmite Nexta.

El este unul dintre ”măcelarii” personali al lui Kadyrov (de asemenea „erou”). El este responsabil pentru asasinarea jurnaliştilor, a activiştilor din opoziţie şi a mii de civili ucişi în Ucraina.

One more „hero” in Russia

Putin conferred the title of Hero of #Russia on Adam Delimkhanov.

He is a personal butcher of Kadyrov (also a „hero” by the way). He is responsible for the murders of journalists, opposition activists and thousands of civilians killed in #Ukraine. pic.twitter.com/reIYSSTd9V— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 14.00 Casa Albă schimbă strategia privind Rusia. Obiectivul: un „eșec strategic” care să neutralizeze armata rusă pentru „următorii 10 ani” – analiză CNN

ACTUALIZARE 13.50 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a întâmpinat la Moscova pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spunând că a „răspuns prompt” la inițiativa lui Guterres „de a avea o altă discuție pe o serie de probleme, inclusiv cu privire la situația din jurul Ucrainei, care a devenit un catalizator pentru o serie de probleme”, potrivit BBC.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat, înaintea discuțiilor cu Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, necesitatea de a face tot posibilul pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Avem nevoie de o încetare a focului „cât mai curând posibil”, iar prioritatea trebuie să fie reducerea la minimum a suferinței umane din țară, a adăugat oficialul ONU.

ACTUALIZARE 13.30 Un ministru britanic şi-a exprimat sprijinul pentru loviturile ucrainene asupra unor ţinte militare din spatele liniilor ruse, chiar dacă armele utilizate ar fi furnizate de Londra, relatează marţi Press Association şi dpa.

ACTUALIZARE 13.00 O dronă rusească a fotografiat satul Novotoshkivske de unde trupele ucrainene s-au retras ieri. După bombardarea constantă a artileriei, casele au fost spulberate.

(w500) Sat spulbe

Russian drone has pictured Novotoshkivske village from where Ukrainian troops retreated yesterday. After constant artillery shelling, the houses were leveled.

Russians, however, claim Ukrainians allegedly destroyed the village before retreating.pic.twitter.com/ZNRa94kdR9— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) April 26, 2022

ACTUALIZARE 12.30 Așa-numitul Consiliu de Securitate al Transnistriei și-a anulat parada planificată pe 9 mai, transmite televiziunea transnistreană.

ACTUALIZARE 12.00 Consiliul de Securitate al Republicii Moldova a transmis că regiunea separatistă Transnistria a raportat un „atac terorist” asupra unei unități militare din apropierea orașului Tiraspol.

Potrivit Reuters, este unul dintre cele trei astfel de atacuri asupra regiunii, după ce exploziile au afectat sediul securității de stat și alte două explozii au deteriorat vechile antene radio din epoca sovietică.

(w500) Antenele r

ACTUALIZARE 11.30 Președintele din Republica Moldova, Maia Sandu, convoacă o ședință a Consiliului de Securitate din cauza situației tensionate din Transnistria ocupată. La ieșirea din Transnistria s-au format cozi mari.

Large queues formed at the exit from #Transnistria. pic.twitter.com/lVKGzedeyl— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 11.25   În urma atacurilor cu rachete asupra Zaporojie, o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită.

As a result of the rocket attacks on #Zaporizhzhya, one person was killed and another was wounded. pic.twitter.com/ZtakzHGbwb— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 11.20 Preşedintele rus Vladimir Putin îl primeşte marţi, la Moscova, pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, la două luni de la declanşarea agresiunii militare ruse contra Ucrainei, informează DPA şi AFP.

ACTUALIZARE 11.20 Premierul Kiril Petkov le cere bulgarilor să doneze salariul pe o lună pentru Ucraina

ACTUALIZARE 11.10 Reuniune importantă pentru Ucraina, care a intrat într-o fază şi mai periculoasă a războiului.

La Baza militară americană Ramstein din Germania, Statele Unite au organizat o întâlnire ce vizează un nou sprijin militar pentru ţara invadată de ruşi.

Printre cele 40 de state participante este şi România, ministrul Vasile Dîncu fiind prezent la discuţii, iar Ucraina este reprezentată de Ministrul Apărării.

ACTUALIZARE 11.00 Ministerul rus al Apărării a emis cel mai recent briefing operațional pe canalele de social media, inclusiv Telegram.

Susține că au fost distruse în atacurile de peste noapte:

  • Patru facilități militare ucrainene au fost lovite de rachete aeriene de înaltă precizie, inclusiv două depozite de muniții din Harkov.
  • Rusia a lovit 87 de unități militare din Ucraina, distrugând 59 de vehicule blindate, piese de artilerieși a ucis „aproximativ 500 de personal inamic”.
  • Două lansatoare ucrainene ale sistemelor de rachete antiaeriene Buk-M1 și Osa AKM au fost distruse.
  • Două sisteme de rachete antiaeriene S-300 ucrainene, un lansator de rachete tactice Tochka-U și o stație de război electronic au fost distruse în apropierea satului Barvinkove.
  • Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât 13 drone ucrainene.

Afirmațiile nu au fost verificate independent.

ACTUALIZARE 10.50 Ministerul chinez de Externe: China nu este interesată de al Treilea Război Mondial și sprijină rezolvarea pașnică a conflictului din Ucraina.

ACTUALIZARE 10.30 Două noi explozii ar fi avut loc marți dimineața în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, potrivit Newsmaker. Incidentele s-ar fi petrecut în orașul Maiak, din regiunea Grigoripol.

Conform așa-zisului Minister de Externe transnistrean, exploziile ar fi provocat deteriorarea a două antene de telecomunicații care retransmiteau semnalul unor televiziuni și radiouri din Rusia.

A photo of the two most powerful towers of the radio center in #Transnistria, which used to broadcast #Russian radio which were knocked out. pic.twitter.com/QDJhDYYOWv— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 10.20 Preşedintele rus Vladimir Putin îl primeşte marţi, la Moscova, pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, la două luni de la declanşarea agresiunii militare ruse contra Ucrainei, informează DPA şi AFP.

A photo of the two most powerful towers of the radio center in #Transnistria, which used to broadcast #Russian radio which were knocked out. pic.twitter.com/QDJhDYYOWv— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 10.10 Fum negru deasupra uzinei Azovstal din Mariupol, transmiste Nexta.

Black smoke over the #Azovstal plant in #Mariupol. pic.twitter.com/Zqtpqh7CAc— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 10.00 Energoatom a raportat că două rachete au zburat deasupra celei mai mari centrale nucleare din Europa din Zaporojie.

ACTUALIZARE 10.00 Ucraina va lansa un timbru în onoarea celui mai mare avion din lume, distrus de bombardamentele rusești. „Visul Ucrainean”, desenat de o fetiţă

ACTUALIZARE 09.15 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că există un pericol real ca un al treilea război mondial să izbucnească. În replică, omologul său ucrainean Dmytro Kuleba a transmis că înseamnă doar că Moscova „simte înfrângerea în Ucraina”.

ACTUALIZARE 09.10 Ministerul Apărării Naționale a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației astfel încât statul român să poată dona direct armament Ucrainei,

ACTUALIZARE 08.50 De la începutul războiului din Ucraina, 217 copii au murit și 391 au fost răniți, spune Procuratura Generală, potrivit Nexta.

Since the beginning of the war in #Ukraine, 217 children have died and 391 have been wounded, says the Office of the Prosecutor General. pic.twitter.com/zCvM1ctWqL— NEXTA (@nexta_tv) April 26, 2022

ACTUALIZARE 08.45 Explozii în Zaporojie sunt raportate de administrația militară a regiunii.

ACTUALIZARE 08.40 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a recunoscut luni că ţara sa a trimis tancuri în Ucraina, fără a preciza însă câte, transmite AFP.

ACTUALIZARE 08.40 Serghei Lavrov, despre un posibil război nuclear: Riscul este grav, este real şi nu poate fi subestimat.

Riscul unui război nuclear nu trebuie subestimat, a declarat ministrul rus de Externe. Lavrov a spus că dacă ar avea loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare și ar fi distructiv, scrie Ukrainskaia Pravda.

ACTUALIZARE 08.25 Potrivit ONU, în timpul războiului pe scară largă din Ucraina au fost uciși 2.665 de civili și alți 3.053 au fost răniți, transmite Nexta.

According to the #UN, during the full-scale war in #Ukraine 2,665 civilians were killed and 3,053 more were wounded pic.twitter.com/Q76xaZHNWP— NEXTA (@nexta_tv) April 25, 2022

ACTUALIZARE 08.20 Producătorul german de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate, potrivit unor documente obţinute de dpa.

#German concern Rheinmetall has officially requested acceptance from the government to supply #Ukraine with 88 Leopard 1A5 tanks, Die Welt reported.

According to Die Welt, the concern can send the first 22 tanks within a few weeks, and the rest – before the end of the year. pic.twitter.com/I4PmWye4ub— NEXTA (@nexta_tv) April 25, 2022

ACTUALIZARE 08.00 Livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianţa NATO este „în esenţă implicată în război cu Rusia”, iar Moscova consideră aceste arme ca fiind ţinte legitime, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu difuzat luni

ACTUALIZARE 7.45 Rusia își întărește securitatea la frontieră și punctele de control din regiunile Bryansk, Kursk și Belgorod care se învecinează cu Ucraina, au anunțat oficiali ucraineni

Incendii puternice au izbucnit, luni, la două depozite de petrol din orașul rusesc Bryansk, la mai puțin de 100 de mile de granița cu Ucraina.

Rusia blochează în continuare forțele ucrainene în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a spus șeful statului major din Ucraina, și efectuează, de asemenea, supraveghere aeriană în regiunea Odesa, un port important de pe coasta Mării Negre și principala bază a marinei ucrainene, transmite The Guardian.

Acesta a spus că șase atacuri inamice au fost respinse în regiunile Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, și că patru tancuri și cinci sisteme de artilerie au fost distruse, printre alte echipamente.

ACTUALIZARE 07.40 Soarta Europei și a securității globale se decide în Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelesnki în ultimul său discurs din noaptea de luni spre marți.

”Toată lumea din lume – și chiar și cei care nu ne susțin în mod deschis – sunt de acord că în Ucraina se decide soarta Europei, soarta securității globale, soarta sistemului democratic. Și mai presus de toate, se decide cum va fi viața în centrul și estul continentului nostru și dacă va exista viață.  În toate orașele și comunitățile Ucrainei, Rusia a arătat ce își dorește cu adevărat și ce poate aduce în Europa. Ce poate aduce la Chișinău, Tbilisi, Helsinki, Vilnius, Varșovia, Praga, toate orașele și țările pe care propagandiștii de stat ruși le-au identificat de mult timp drept presupuși inamici ai Moscovei.”

______

• Soarta Europei și a securității globale se decide în Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelesnki în ultimul său discurs din noaptea de luni spre marți.

• O altă groapă comună a fost descoperită la 5 kilometri de Mariupol în regiunea Donețk, în satul Starîi Krîm. Primele tranșee au fost săpate, potrivit imaginilor din satelit, pe 24 martie, satul intrând sub ocupația forțelor ruse după 10 martie, potrivit Nexta.

• Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a confirmat că Marea Britanie va trimite  vehicule de lansare a rachetelor Stormer în Ucraina și că suma totală a ajutorului militar ar putea ajunge la 500 de milioane de lire sterline.

• Aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, a declarat Wallace parlamentarilor britanici. El a adăugat că, pe lângă numărul morților, au fost distruse sau capturate 2.000 de vehicule blindate, inclusiv 530 de tancuri. Se crede că Rusia a pierdut peste 60 de elicoptere și avioane de luptă.

• Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a expulzat 40 de angajați diplomatici germani într-o mișcare de represalii după ce Berlinul a expulzat același număr de diplomați ruși.

• Dmitri Polyanski, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU, a declarat: „Ucraina ne subminează eforturile de a deschide coridoare umanitare, așa că nu credem că încetarea focului este o opțiune bună acum”.

Suedia și Finlanda au convenit să depună cereri simultane de aderare la alianța NATO condusă de SUA încă de la jumătatea lunii viitoare, relatează presa nordică. Povestea a fost dezvăluită de ziarul finlandez Iltalehti, iar surse guvernamentale suedeze au părut să confirme știrea presei interne din țară.

• Biroul procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) s-a alăturat unei echipe susținute de UE care investighează crimele din Ucraina într-o mișcare fără precedent. Karim Khan QC a anunțat luni că ICC a devenit un participant în echipa comună de investigație (JIT), ai cărei membri sunt Lituania, Polonia și Ucraina. JIT implică cooperare internațională în materie penală sub auspiciile Eurojust, agenția UE pentru cooperare în justiție penală.

• Ministerul rus al Apărării anunțase că va deschide  luni un coridor umanitar pentru ca toți civilii să părăsească uzina siderurgică Azovstal din orașul-port asediat Mariupol. Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că Kievul nu a ajuns la un acord cu Moscova privind crearea unui coridor umanitar și a spus că ONU ar trebui să acționeze ca „inițiator și garant” al oricărui acord cu Rusia privind evacuarea civililor din centrală.

• Cinci gări din centrul și vestul Ucrainei au fost lovite luni de atacuri aeriene ruse în timp de o oră. Oleksander Kamyshin, șeful Căilor Ferate Ucrainene, a declarat că cinci gări au fost atacate, provocând un număr nespecificat de victime, deoarece cea mai mare parte a Ucrainei a fost plasată luni dimineață sub o avertizare de raid aerian neobișnuit de lungă timp de două ore.

• Rusia ar trebui să fie „slăbită până la punctul în care nu poate face lucruri precum invadarea Ucrainei”, a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după ce el și secretarul de stat, Antony Blinken, au vizitat Kievul și au promis încă 713 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina. Blinken a spus că Rusia „eșuează” în obiectivele sale de război, în timp ce Ucraina reușește.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite