Război în Ucraina, ziua 57 | Joe Biden spune că e „discutabil” dacă Rusia controlează orașul Mariupol. Rusia spune că deţine controlul asupra oraşului-port, Ucraina neagă

21 aprilie 2022, 06:39

ACTUALIZARE 23.00 Forțele ruse au capturat joi zeci de sate din estul regiunii Donețk, a declarat un consilier al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 22.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat joi Parlamentului portughez pentru a solicita sprijinul acestei ţări care va marca luni 48 de ani de la Revoluţia Garoafelor, care a pus capăt mai multor decenii de dictatură fascistă şi unui război colonial, relatează AFP.

ACTUALIZARE 21.16 Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, vine mâine în România. Dmitro Kuleba se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă și cu omologul său, Bogdan Aurescu.

ACTUALIZARE 20.38 Un bărbat a fost arestat la Moscova pentru că avea adidași în culorile steagului Ucrainei

ACTUALIZARE 19.43 Trei autobuze școlare pline cu oameni din orașul ucrainean asediat Mariupol au sosit în Zaporojie, după ce au traversat teritoriul deținut de forțele ruse.

ACTUALIZARE 19.20 Imagini de satelit din apropierea orașului ucrainean asediat Mariupol arată o groapă comună care s-a extins în ultimele săptămâni, relatează Reuters. Maxar Technologies MAXR.N a analizat imaginile de la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii aprilie şi a observat că extinderea a început în perioada 23 – 26 martie. Locul se află lângă un cimitir existent în satul Manhush, la 20 de kilometri vest de Mariupol.

Potrivit unui oficial guvernamental ucrainean, soldații ruși au dus în această locație cadavrele persoanelor ucise la Mariupol.

 

 

ACTUALIZARE 18.47 Rusia a extins joi interdicția de intrare a oficialilor americani în ţară. Este vorba despre vicepreședinta SUA Kamala Harris și alți 28 de oficiali americani, oameni de afaceri și jurnaliști, relatează Reuters. Lista sancțiunilor, publicată de Ministerul rus de Externe, îi include de asemenea pe fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, secretarul adjunct al apărării Kathleen Hicks și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

ACTUALIZARE 18.07 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său american pentru sprijinirea poporului Ucrainei, după declaraţiile lui Joe Biden de astăzi.

 

 

ACTUALIZARE 17.40 Preşedintele Biden a anunțat un ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Noul pachet va include artilerie grea, 144.000 de cartușe de muniție și drone tactice.

Președintele american a mai declarat că nu sunt dovezi că oraşul Mariupol a căzut.

„Nicio navă care a navigat sub pavilion rusesc sau care este deținută sau operată de ruși nu va avea voie să andocheze în portul Statelor Unite sau să acceseze țărmurile noastre”, a mai spus Biden în declarațiile de la Casa Albă.

ACTUALIZARE 17.08 Ucraina prelungește legea marțială până pe 25 mai. Ucraina a impus legea marțială la nivel național după ce Rusia și-a început ofensiva pe scară largă asupra Ucrainei pe 24 februarie.

ACTUALIZARE 16.51 Premierul ucrainean a sosit la Casa Albă înainte de declarațiile lui Joe Biden. Denis Șmihal este însoţit de Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite.

Președintele american va face astăzi declaraţii cu privire la războiul din Ucraina.

ACTUALIZARE 16.25 Primarul orşului Mariupolului spune că autobuzele pentru evacuare nu au sosit încă. Potrivit lui Vladimir Boichenko aproximativ  200 de civili așteaptau să fie evacuați în cursul zilei de joi, însă, deocamdată, niciun autobuz nu a venit pentru preluarea acestora. El a exclus posibilitatea unor evacuări de la combinatul Azovstal.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că „mii” de civili rămân blocați în Mariupol.

ACTUALIZARE 16.15 Peste 7,7 milioane de persoane sunt strămutate pe plan intern în Ucraina, după ce au fost forțate să-și părăsească casele din cauza invaziei Rusiei, potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație.

ACTUALIZARE 16.02 Estonia şi Letonia recunosc oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid şi îndemnă alte țări să facă același lucru.

 

 

ACTUALIZARE 15.53 Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sancțiuni care vizează „atât generalii care comit atrocități în prima linie, cât și persoanele și companiilor care susțin armata lui Putin”, potrivit Ministerului britanic de Externe.

„Armata rusă vizează în mod deliberat spitalele, școlile și nodurile de transport din Mariupol și nu numai, așa cum au făcut-o în Cecenia și Siria”, a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, într-un comunicat.

„Marea Britanie este neclintită în sprijinul său pentru Ucraina și în tragerea la răspunderea la răspundere a lui Putin și regimului său. Noul pachet de sancțiuni de astăzi se adresează generalilor și companiile din domeniul Apărării care au mâinile pătate de sânge”, a adăugat Truss.

Așa-zisul ”Măcelar din Bucha”, locotenent colonelul Azatbek Omurbekov, se află pe lista persoanelor vizate de noile sancțiuni anunțate joi de guvernul britanic, transmit The Guardian.

ACTUALIZARE 15.39 Peste 1.000 de cadavre ale civililor uciși sunt în morgile din zona Kievului, a declarat pentru AFP viceprim-ministrul Ucrainei, Olga Stefanishina. Comentariile ei au venit după ce poliția a spus că a descoperit rămășițele a nouă civili în orașul Borodianka, la aproximativ 54 de kilometri de capitală, îngropate în morminte comunale și care păreau torturate.

Victimele au fost „fie ucise, fie torturate până la moarte în timpul ostilităților”, potrivit guvernatorului regional de la Kiev, Oleksandr Pavliuk, care a adăugat: Experții criminaliști examinează acum cadavrele, dar am văzut mâini legate la spate, picioare legate, cadavre împușcate în membre și în ceafă.

ACTUALIZARE 15.25 Irina Vereşciuk anunţă un nou schimb de prizonieri cu Rusia. 19 ucraineni, 10 militari şi 9 civili, au fost eliberaţi. „De această dată printre persoanele eliberate se numără şi răniţi şi acest lucru este important. Acum vor putea beneficia de îngrijiri complete”, a precizat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

ACTUALIZARE 14.27 Premierii Spaniei și Danemarcei au sosit la Kiev. Cei doi demnitari se vor întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. După sosirea în capitala Ucrainei, premierul spaniol Pedro Sanchez și premierul danez Mette Frederiksen au apărut împreună într-un scurt videoclip postat pe Twitter de contul oficial al lui Sanchez.

„Ucraina are sprijinul, solidaritatea și angajamentul Spaniei”, se spune în postare.

 

 

ACTUALIZARE 14.21 Administrația regională a declarat că Rusia continuă să atace infrastructura orașului Zaporojie. Partea de sud a regiunii Zaporojie este ocupată de Rusia.

ACTUALIZARE 13.05: Şeful echipei de negocieri a Ucrainei, Mihail Podolyak: Războiul se poate încheia prin discuții directe între Zelenski și Putin.

ACTUALZARE 12.46: Ucraina intenționează să distrugă podul Crimeea pe care îl folosesc trupele ruse ca principală rută logistică pentru livrările de armament. „Dacă există o oportunitate de a face acest lucru, cu siguranță o vom face”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Oleksiy Danilov.

ACTUALIZARE 12.40: Vladimir Putin a declarat astăzi că forțele ruse au „eliberat” Mariupol şi deţin controlul asupra oraşului. Situația e însă confuză în oraşul asediat, deoarece oficialii ucraineni au negat că orașul a căzut în mâinile Rusiei.

Uzina de oțel Azovstal a devenit una dintre ultimele rezistențe semnificative ale forțelor ucrainene. Complexul industrial adăpostește sute de soldați și civili.

ACTUALIZARE 12.02: De ce nucleara lui Vladimir Putin, denumită Satan II, poate fi o cacealma şi cum explică analiştii ameninţările Rusiei.

ACTUALIZARE 11.40: Teoria celor „Patru Rusii”. Din ce lume provin soldații ruși care au comis atrocități în Ucraina.

ACTUALIZARE 11.02: Preşedintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadaţi 200 de militari ucraineni, pentru a salva vieţi, însă va fi menţinută blocada asupra zonei industriale.

ACTUALIZARE 10.40: Liderul cecen Ramzan Kadîrov a promis că combinatul siderurgic Azovstal din oraşul asediat Mariupol, în estul Ucrainei, va fi sub control rusesc în cursul zilei de joi.

ACTUALIZARE 10.07: Lumea se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza crizei alimentare apărute în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, pentru BBC. De asemenea, putea exista o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente, care i-ar afecta cel mai mult pe cei foarte săraci.

ACTUALIZARE 10.02: 4 autobuze au plecat din Mariupol prin coridorul de evacuare, anunţă vicepremierul Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.36: Inflaţia anuală din Rusia a accelerat la 17,62% până pe 15 aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002 şi peste nivelul de 17,49% atins cu o săptămână mai devreme, volatilitatea rublei provocând creşterea preţurilor pe fondul sancţiunilor occidentale, a declarat miercuri Ministerul Economiei.

ACTUALIZARE 09.20: Poliția din regiunea Kiev a descoperit încă două gropi comune în Borodianka, oraş care a fost ocupat de ruşi apoi eliberat de trupele ucrainene.

ACTUALIZARE 08.39: Armata ucraineană susţine, în cel mairecent raport zilnic, că trupele ruse plănuiau să „mobilizeze forțat” populația din orașul Herson, din sud. Raportul, citat de BBC, mai arată că:

  • Forțele ruse opresc sprijinul umanitar în regiune.
  • Trupele ruse continuă să desfășoare o operațiune în partea de est a Ucrainei pentru a stabili controlul deplin asupra Lugansk și Donețk.
  • În orașul Balakleya din estul Ucrainei, trupele ruse și-au adus colegii răniți la o clinică locală, în loc să-i ducă la un spital de campanie. Aceasta arată o „creștere semnificativă” a numărului de soldați ruși răniți în regiune.
  • Forțele aeriene ucrainene au lovit patru ținte – trei UAV și o rachetă de croazieră.
  • În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a distrus un tanc, 10 unități blindate și două vehicule, un sistem de artilerie, două unități speciale de inginerie, un sistem de rachete antiaeriene și un depozit de muniții inamice.

ACTUALIZARE 08.25: Steagul victoriei sovietice din cel de-Al Doilea Război Mondial, care poartă însemnele secerei şi ciocanului, începe să apară în mai multe localităţi ocupate ale Ucrainei înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei din 9 mai a Rusiei.

ACTUALIZARE 07.13: Forțele ruse din regiunea Lugansk au ocupat centrul oraşului Rubijne și satul din apropiere Kreminna, arată videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare ţi răspândite de presa pro-rusă, scrie CNN. În videoclipurile de la Rubijne, se observă distrugeri semnificative în centrul orașului și cartierele nordice. Forțele ruse și separatiștii susținuți de ruși par să se miște liber în oraş.

Iată rezumatul ultimelor 24 de ore:

Coridorul de evacuare din Mariupol „nu a funcționat conform planului”: Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat miercuri că evacuarea din Mariupol „nu a funcționat conform planului”, oferind puține detalii, dar promițând că va relua eforturile joi. „Din cauza lipsei de control asupra propriei armate la sol, ocupanții nu au putut asigura o încetare adecvată a focului. De asemenea, din cauza dezorganizării și neglijenței inerente, ocupanții nu au putut asigura transportul în timp util al oamenilor până în punctul în care zeci dintre autobuzele și ambulanțele noastre așteptau”, a spus ea.

Pregătiţi pentru negocieri în Mariupol: Liderul majorității parlamentare ucrainene, David Arakhamia, și consilierul șefului de cabinet al președintelui, Mihail Podolyak, sunt pregătiți să se îndrepte spre orașul asediat Mariupol pentru a negocia evacuarea soldaților și a civililor prinși în oraș, a declarat miercuri căpitanul Svyatoslav Palamar de la Regimentul Azov al Ucrainei într-un comunicat video. În acelaşi timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că este dispus să îi elibereze prizonierii ruși dacă armata lui Vladimir Putin va garanta evacuarea în siguranță a civililor și luptătorilor din Mariupol.

Zelenski spune că forțele ucrainene nu au suficiente arme „serioase și grele” pentru a învinge Rusia la Mariupol: președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că forțele țării nu au suficiente arme „serioase și grele” pentru a învinge armata rusă în Mariupol. El a subliniat două posibile modalități de a pune capăt conflictului din oraș: „În primul rând, implică arme serioase și grele […] în momentul de față nu avem suficient din aceste arme pentru a elibera Mariupol. A doua cale este cea diplomatică. Până acum, Rusia nu a fost de acord cu acest lucru.”

SUA dezvăluie o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei: Statele Unite au dezvăluit miercuri cea mai recentă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, de data aceasta vizând o bancă comercială cheie și „o rețea globală de peste 40 de persoane și entități”. Într-un comunicat de presă, Departamentul de Trezorerie al SUA a spus că vizează, de asemenea, „companii care operează în industria minieră a monedei virtuale din Rusia, a treia ca mărime din lume”, menționând că este prima dată când „desemnează o companie minieră în monedă virtuală”.

Au ieșit de la întâlnirea G20 cu Rusia: Miniștrii de Finanțe din Marea Britanie, SUA, Canada și Franța au părăsit reuniunea G20 de miercuri în timp ce reprezentanții ruși au vorbit, a declarat cancelarul britanic al fiscului Rishi Sunak, demonstrând astfel disensiunile tot mai adânci cu privire la prezența continuă a Rusiei în organism

Rusia a adăugat 17 grupuri de batalioane în Ucraina în ultima săptămână: forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalioane (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, cu încă patru BTG-uri în doar ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. În total, SUA evaluează că acum există 82 de BTG-uri în interiorul Ucrainei. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, a adăugat oficialul.

Președintele Consiliului European după vizita în Ucraina: „Nu există cuvinte” pentru a explica ceea ce simt”. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că „nu există cuvinte” pentru a explica ce simte după ce a vizitat miercuri Ucraina, adăugând că Rusia „trebuie pedepsită”. „Nu există cuvinte pentru a explica ceea ce simt, nu ca președinte al Consiliului European, ci ca tată, ca ființă umană. Sunt atrocități. Sunt crime de război. Trebuie pedepsit. Va fi pedepsit. Ei trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut în multe orașe din Ucraina”, a spus Michel într-o conferință de presă la Kiev.

FMI spune că Ucraina estimează că are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a menține economia funcțională: Ministerul de Finanțe al Ucrainei a estimat că va fi nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a menține economia să funcționeze, a declarat miercuri directorul Fondului Monetar Internațional Kristalina Georgieva.

Germania va elimina treptat importurile de petrol rusesc „până la sfârșitul anului”: Germania va elimina treptat importurile de petrol rusesc „până la sfârșitul anului”, a declarat miercuri ministrul german de externe Annalena Baerbock. „Importurile de petrol se vor reduce la jumătate până în vară” și vor fi eliminate în întregime până la sfârșitul anului”, a adăugat ea. Baerbock a reiterat că importurile de cărbune vor fi eliminate treptat până la sfârșitul verii. Importurile de gaze vor fi eliminate treptat pe o perioadă mai lungă de timp, a adăugat ea.

80% din teritoriul Lugansk este sub control rusesc: Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, a declarat că 80% din teritoriul regiunii sale se află sub controlul Rusiei. Dacă Ucraina nu rezistă, oficialul a spus: „Rusia cu siguranță nu se va opri aici și va continua mai departe”. Haidai a spus la CNN că a doua fază a războiului a început, dar a avertizat că nu este încă o „invazie completă și totală”.

Armata rusă efectuează un test de rachetă balistică intercontinentală: Ministerul rus al apărării a anunțat miercuri că a efectuat o lansare de probă a rachetei sale balistice intercontinentale, Sarmat. Racheta a fost trasă dintr-un lansator de siloz la ora 15.12, ora Moscovei la cosmodromul de testare de stat Plesetsk din regiunea Arhangelsk din nordul Rusiei către locul de testare Kura din peninsula Kamchatka, în estul îndepărtat al Rusiei. SUA au fost notificate înaintea testului de rachetă și l-au urmărit îndeaproape. „O astfel de testare este de rutină și nu a fost o surpriză”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite