Război în Ucraina, ziua 56 | Zelenski propune eliberarea prizonierilor ruși în schimbul evacuării în siguranță a civililor și soldaților din Mariupol

Zelenski propune eliberarea prizonierilor ruși în schimbul evacuării în siguranță a civililor și soldaților din Mariupol. Liderul ucrainean susţine că nu a primit documentul pe care Kremlinul susţine că l-ar fi trimis Ucrainei în legătură cu negocierile de pace. Forțele ruse şi-au intensificat bătălia pentru Donbas în estul Ucrainei. Situația de la uzina Azovstal, unul dintre ultimele bastioane ale orașului aflat încă sub controlul Ucrainei, este „critică”, deoarece mulţi dintre luptători şi civili sunt răniți. Rusia a anunțat că și-a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, despre care Vladimir Putin a susținut că este „o armă unică”: „Îi va face pe dușmanii Rusiei să reflecteze”.

20 Aprilie 2022, 06:30 (actualizat 21 Aprilie 2022, 00:10) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 00.07 Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak vrea să vină la Mariupol pentru negocieri cu rușii privitoare la evacuarea civililor și a soldaților.

ACTUALIZARE 23.39 Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA „lucrează non-stop pentru a oferi asistență de securitate Ucrainei”. În cadrul briefing-ului de miercuri după-amiază, Psaki a spus că cinci zboruri cu asistență militară au sosit în regiune în ultimele zile și că mai sunt peste o jumătate de duzină de zboruri din SUA programate să sosească în curând, cu și mai multe echipamente.

ACTUALIZARE 22.18 Miniștrii de finanţe ai Marii Britanii, SUA și Canadei au părăsit o reuniune a G20 pentru a protesta față de participarea Rusiei

ACTUALIZARE 22.00 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat miercuri la Kiev pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face "tot ce îi stă în puteri" pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa, transmite AFP.

ACTUALIZARE 20.43 Japonia ridică statutul comercial de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia din cauza invaziei Ucrainei.

Acum Japonia va putea impune taxe mai mari la majoritatea mărfurilor importate din Rusia, cu excepția țițeiului, a gazelor naturale lichefiate și a paladiului.ACTUALIZARE 20.36 Statele Unite au fost informate în mod corespunzător de Rusia înainte de lansarea rachetei balistice intercontinentale, a spus Pentagonul. Pentagonul a spus că a văzut testarea rachetei balistice intercontinentale Sarmat ca pe o rutină și nu ca pe o amenințare pentru SUA.

ACTUALIZARE 20.32 Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, corectându-şi astfel o declaraţie eronată făcută în ziua precedentă, transmite AFP.

''Eu înţelesesem că oferta unei alte ţări din regiune de a furniza avioane întregi Ucrainei (...) a fost pusă în practică. Dar nu este cazul'', a rectificat oficialul american. ''Regret această eroare'', a completat el.

ACTUALIZARE 20.21 Capul Bisericii ortodoxe din Ucraina, mitropolitul Epifanie, le-a cerut miercuri preoţilor şi credincioşilor să evite participarea la slujbe în noaptea de Înviere în zonele unde au loc lupte, existând temerea că bombardamentele ruse vor continua în perioada Paştelui ortodox, relatează Reuters.

Mitropolitul a afirmat într-o alocuţiune televizată că nu are prea mare încredere că pauza în bombardamente propusă de biserica ucraineană în această perioadă va rezista.

ACTUALIZARE 20.11 Administrația Regională Lugansk: 80% din teritoriul regiunii Lugansk este ocupat de invadatorii ruşi.ACTUALIZARE 20.01 Guvernatorul regiunii Donețk Pavlo Kirilenko a spus că miercuri au ajuns mai puține autobuze decât erau planificate pentru civilii din Mariupol și nu au fost evacuați mulți oameni.

Primarul Mariupolului declarase în cursul zilei că speră ca 90 de autobuze să poată intra în oraș și să scoată aproximativ 6.000 de femei, copii și bătrâni.

ACTUALIZARE 20.00  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că este dispus să îi elibereze prizonierii ruși dacă armata lui Vladimir Putin va garanta evacuarea în siguranță a civililor și luptătorilor din Mariupol, potrivit The Guardian.

Liderul ucrainean a mai spus că nu a văzut sau auzit despre un document pe care Kremlinul l-ar fi trimis Ucrainei în legătură cu negocierile de pace.

 

ACTUALIZARE 19.00 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a susţinut miercuri la Sofia că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ''agresiunea rusă şi exterminarea'' ucrainenilor, transmite agenţia EFE.

''Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri'', a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară ce refuză să ofere arme Ucrainei.

Ministrul ucrainean a sosit luni seară în Bulgaria cu maşina, trecând prin România, într-o vizită care nu a fost anunţată public în prealabil. El a încercat la Sofia să convingă politicienii bulgari să livreze arme ţării sale, dar fără succes.

ACTUALIZARE 18.39 Rusia a anunțat că și-a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, despre care Vladimir Putin a susținut că este „o armă unică”: „Îi va face pe dușmanii Rusiei să reflecteze”, potrivit The Guardian

Putin a apărut la posturile de televiziune în timp ce era informat de către armată că racheta a fost lansată cu succes de la Plesetsk și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.

ACTUALIZARE 18.29 Peste 400 de copii ucraineni bolnavi de cancer au fost evacuați pentru tratament în străinătate de la începutul războiului, potrivit Președinției ucrainene, citată de CNN.

Zborurile pentru transferul copiilor ucraineni bolnavi de cancer care se aflau în zonele de luptă au fost organizate cu sprijinul conducerii țărilor străine și prin acorduri între prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska și primele doamne ale altor țări, se arată într-un comunicat al președinției.

ACTUALIZARE 17.43 Aliații NATO ar putea fi implicați în crearea unui coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol, transmite CNN. „Există o oarecare speranță că rușii ar putea permite” trecerea în siguranță a civililor și a soldaților răniți din Mariupol, a declarat miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că înțelege că „aliaţi NATO vor fi implicați în asta dacă se va întâmpla”.

Cu toate acestea, un astfel de aranjament „s-a destramat de mai multe ori înainte” și, în cele din urmă, depinde de ruși să permită trecerea în siguranță, a avertizat subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland.

ACTUALIZARE 17.04 Președintele Ucrainei a postat un videoclip cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care se află astăzi în vizită la Kiev. Zelenski: S-au discutat probleme legate de sancțiuni împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru.

 

 

ACTUALIZARE 16.38 Berlinul a ales să nu facă publice toate armele pe care le-a trimis pentru a susţine Ucraina, a afirmat miercuri şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

"Am livrat rachete antitanc, stingere şi alte echipamente despre care nu am discutat niciodată public pentru ca livrările să se poată face rapid", a explicat Baerbock într-o conferinţă de presă la Riga cu omologul său leton, Edgars Rinkevics.

ACTUALIZARE 16.20 Un protest faţă de violențai sexuală și crimele de război din Ucraina a avut loc lângă ambasada Rusiei din Riga. Potrivit estimărilor presei locale, aproximativ 200 de femei cu pungi negre pe cap, cu mâinile legate la spate și sânge fals pe picioare au stat în stradă în fața ambasadei.

 

 

ACTUALIZARE 16.02 Ultimatumul dat de forțele militare ruse luptătorilor ucraineni din Mariupol a expirat și nu există semne ale predării în masă, transmite Reuters. Separatișii ruși susțin că 5 persoane s-ar fi predat, relatează Tass.

ACTUALIZARE 15.52 Rusia a predat Ucrainei un proiect de pace, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse de presă.

„În prezent, proiectul nostru de document care include formulări absolut clar elaborate a fost înmânat părții ucrainene. Mingea este în curtea lor, așteptăm un răspuns”, a declarat Peskov miercuri, potrivit Interfax.

ACTUALIZARE 15.40 Preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat miercuri că Rusia va cere compensaţii Occidentului pentru sancţiunile impuse după invazia Ucrainei şi pe care oficialul rus le-a descris drept ilegale, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

''Vom reveni asupra acestei chestiuni şi vom calcula pagubele pe care le-aţi produs economiei noastre. În orice caz, va trebui să plătiţi'', a ameninţat Volodin pe canalul său de Telegram.

ACTUALIZARE 15.35 Organizatorii de la Wimbledon urmează să anunțe interdicția totală a tuturor jucătorilor din Rusia și Belarus la turneul din acest an. Marele absent ar urma să fie Daniil Medvedev, care se luptă cu Novak Djokovic pentru fotoliu de lider mondial.

Prezența sportivilor ruși și a celor belaruși a fost interzisă în majoritatea sporturilor, însă nu și în tenis, unde ei au voie să joace în turneele ATP și WTA, dar sub steag neutru. Wimbledon este primul turneu de tenis care va interzice prezența lor. În schimb, ei pot participa Openul Francez de luna viitoare.

ACTUALIZARE 14.46 "Istoria nu va uita crimele de război'' din Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită la Borodianka, în apropiere de Kiev, unde civili au fost victime ale "masacrelor"comise de trupele ruse, potrivit autorităţilor ucrainene.

"La Borodianka, la fel ca la Bucea şi în atâtea alte oraşe din Ucraina, istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici", a subliniat Michel într-o postare pe Twitter, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie care îl arată îmbrăţişând o femeie.

 

ACTUALIZARE 14.41 Peste cinci milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse, transmite Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Pe lângă cei 5.012.708 de refugiați înregistrați, cel puțin șapte milioane de persoane au fost strămutate pe teritoriul Ucrainei. Majoritatea celor care au fugit din Ucraina au ajuns în Polonia vecină, în timp ce alții au ajuns în Ungaria, Slovacia, România, Moldova, Rusia și Belarus.

ACTUALIZARE 12.40: Președintele Consiliului European, Charles Michel, a călătorit în această dimineață la Kiev. A sosit cu trenul și a fost întâmpinat de vicepremierul ucrainean pentru afaceri europene și integrare euro-atlantică, Olga Stefanishyna. Michel este de așteptat să se întâlnească astăzi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 11.47: Rachetele rusești care au distrus casele şi vieţile oamenilor din Hostomel erau lansate dintr-o bază militară ascunsă în pădure la aproximativ 4 kilometri distanță, scrie CNN. Acum, rămășițele taberei se pot vedea printre copaci, iar mărturiile localnici amintesc de teroarea pe care au revărsat-o trupele ruse peste Ucraina.

ACTUALIZARE 11.05: Polonia a devenit liderul Europei, spune George Friedman. Principalele „metamorfoze” produse de invazia rusă.

ACTUALIZARE 10.20: Mii de ucraineni aşteptau la o coadă kilometrică în faţa poştei principale din Kiev, din centrul capitalei ucrainene, pentru a intra în posesia unor timbre care celebrează scufundarea navei amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, crucişătorul „Moscova”, care - potrivit autorităţilor de la Kiev - a fost lovit de două rachete de croazieră Neptun, de fabricaţie ucraineană.

ACTUALIZARE 10.08: Magnatul rus Oleg Tincov a denunţat „masacrul” organizat de Moscova în Ucraina şi a cerut Occidentului să ajute la încheierea acestui „război nebunesc”.

ACTUALIZARE 09.42: Coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol, convenit pentru astăzi, a anunţat vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk.

ACTUALIZARE 09.15: Două soprane din Ucraina se alătură Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Instituția își arată astfel susținerea pentru poporul ucrainean și pentru artiștii din această țară, la fel că multe alte instituții culturale de la noi. Una dintre soliste a fost distribuită deja în rolul Tatianei din opera Evgheni Oneghin.

ACTUALIZARE 08.53: Doi angajați ai unei grădini zoologice din Harkov, care în ultima lună de bombardamente au rămas alături de animale pentru a le hrăni, au fost găsiți morți, a anunțat instituţia într-un comunicat.

ACTUALIZARE 08.47: Rușii au lansat atacuri asupra unor zone rezidențiale din alte două orașe din regiunea Lugansk. Atacuri, și asupra conductei de gaze, a anunțat guvernatorul regiunii, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 08.30Tanc petrolier rusesc confiscat în apropierea unei insule grecești.

ACTUALIZARE 08.00: Zeci de tineri etiopieni s-au adunat la ambasada Rusiei din capitala Addis Abeba, în urma zvonurilor că ar fi recrutaţi soldați pentru a lupta în războiul din Ucraina.

ACTUALIZARE 07.00: Soldaţii asediaţi "îşi trăiesc poate ultimele zile", afirmă unul dintre ei.

ACTUALIZARE 06.45: Rusia dă un nou ultimatum luptătorilor din Mariupol să se predea până astăzi la 14.00.

Într-o declarație emisă miercuri dimineață devreme, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au deschis un coridor umanitar de la uzina Azovstal „pentru retragerea militarilor ucraineni și a militanților formațiunilor naționaliste” pentru a „depune voluntar armele”, precum și pentru a evacua civili. „În 19 aprilie 2022, până la ora 22.00 (ora Moscovei), nimeni nu a folosit coridorul specificat”, a adăugat ministerul.

Iată cele mai recente informaţii despre situaţia din Ucraina:

Controlul Kreminnei pierdut: Controlul asupra Kreminnei, un oraș din regiunea Lugansk din Ucraina, a fost „pierdut” și luptele grele continuă în oraș, potrivit lui Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk. Declaraţia a venit în timp ce forțele ruse au să spargă rezistența ucraineană din estul țării, iar Haidai a cerut civililor marți să evacueze regiunea Lugansk.

Discuţii despre noi garanţii de securitate pentru Ucraina: SUA, Franţa şi alţi aliaţi, printre care şi România, au discutat marţi despre cum să furnizeze garanţii de securitate Ucrainei în timpul şi după războiul cu Rusia, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze citat de Reuters.

Nu mai este niciun loc sigur în Ucraina: Ihor Zhovkva, consilier diplomatic șef al lui Zelenski, a declarat pentru Wolf Blitzer de la CNN că „nu mai e niciun singur loc, un oraș sau un sat” în care să fii în siguranță în Ucraina, în urma loviturilor cu rachete rusești la Lvov de luni. Marți, viceprim-ministrul Ucrainei a declarat că nicio rută de evacuare pentru civili nu a fost convenită cu forțele ruse.

Niciun plan ca Biden să viziteze Ucraina: secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a reiterat luni că nu există planuri ca președintele american Joe Biden să călătorească în Ucraina, în urma comentariilor lui Zelenski care l-au încurajat să facă acest lucru. Președintele SUA a sugerat săptămâna trecută că vrea să meargă, deși a spus că oficialii americani sunt încă „în discuții” dacă această vizită a unui înalt oficial american este oportună.

Bombardamente fără oprire în Harkov: Cartierele civililor sunt bombardate fără oprire încă de duminică, spune primarul Igor Terekhov pentru CNN. Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat în estul țării, lângă granița cu Rusia, Harkovul a fost vizat de atacurile rusești de la începutul invaziei, însă "în ultimele zile, obuzele rusești au avut ca ţintă civili pașnici”, a completat Terekhov.

Mariupol este bombardat puternic, dar forțele ucrainene continuă să apere orașul: Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare a regiunii Donețk, a declarat că forțele ruse „schimbă tactica”, dar orașul asediat Mariupol continuă să fie sub controlul Ucrainei. După capturarea Kreminnei, forțele ruse caută să avanseze spre Kramatorsk și Sloviansk în partea de nord a regiunii Donețk, a spus Kyrylenko.

Dacă rușii reușesc în estul Ucrainei, s-ar putea „întoarce” la Kiev: Rusia va încerca să se îndrepte spre vest dacă va prelua controlul asupra teritoriului de est al Ucrainei, spune Wladimir Klitschko, fratele primarului Kievului. "Ne așteptăm la orice, mai ales în ceea ce privește capitala. Desigur, așteptăm să se întoarcă. Ne așteptăm la asta. Dacă invadezi țara, evident că țintești spre capitala țării. Ajutorul este crucial acum", a spus Klitschko pentru CNN.

Miniștrii de finanţe ai Marii Britanii, SUA și Canadei au părăsit o reuniune a G20 pentru a protesta față de participarea Rusiei

 

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI