Război în Ucraina, ziua 52 | Uzină militară bombardată la Kiev. Morți și răniți după bombardamente într-o zonă rezidențială din Harkov. Ucraina are nevoie de arme

16 aprilie 2022, 07:44

ACTUALIZARE 19.36 Peste 300.000 de ruși au plecat din țară din cauza războiului început de Vladimir Putin în Ucraina. Aproximativ 10% dintre ei au ajuns în Georgia, unde nu sunt însă priviți cu ochi buni din cauza conflictului din 2008.

„Cu aşa mulţi ruşi aici, este un risc mare pentru o ţară mică aşa cum este Georgia. Ştim că Putin vrea să-şi ‘elibereze’ cetăţenii din alte ţări. Se poate folosi de acest pretext ca să invadeze iar Georgia”.

ACTUALIZARE 19.20 Sute de refugiate din Ucraina au protestat în fața reprezentanțelor diplomatice ale Rusiei din Constanța și București.

Cu lacrimi în ochi și cu dor de casă, sute de refugiate din Ucraina au manifestat alături de copiii lor în faţa reprezentanțelor diplomatice ale Federaţiei Ruse din Constanţa şi Bucureşti. Vor ca războiul să ia sfârşit şi să se poată întoarce în oraşele lor, la soţii şi la taţii care au rămas să apere ţara.

ACTUALIZARE 18.42 EXCLUSIV Echipa TVR, la uzina militară bombardată din Kiev. Mărturii din cartierul Darnițki. Boris: „Eu m-am născut la Cernobîl. Mulți din cartier s-au născut la Cernobîl. Ei sunt hotărâți și nu se sperie de nimic”

Un material de Alexandru Costache, Bogdan Militaru și Dorel Oancă.

ACTUALIZARE 18.23 Operațiune de stingere a unui uriaș incendiu la Lisiceansk, unde forţele ruse au lovit o rafinărie de petrol. „Dimineaţa au bombardat rafinăria de petrol, a izbucnit un incendiu (…) şi stingerea continuă în acest moment”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serghi Gaidai, pe canalul său de Telegram.

ACTUALIZARE ORA DE ȘTIRI Armata rusă și-a intensificat sâmbătă atacurile asupra mai multor localități din estul și sudul Ucrainei. Se dau lupte grele la Mariupol, unde, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, rușii continuă să cheme întăriri. BBC, care citează oficiali ucraineni, spune că orașul în care mai sunt aproape 120 de mii de civili ar putea fi închis de ruşi în următoarele zile. Moscova a avertizat Statele Unite și aliații săi că, dacă vor continua să furnizeze armament Ucrainei, vor exista consecințe imprevizibile.

Orașul port, asediat săptămâni, arată ca după apocalipsă. O echipa de la Reuters a intrat în Mariupol, unde se aude continuu sunetul exploziilor.

De ce ne omoară? De ce ne distrug? De ce casele noastre sunt țintele lor? Trei clădiri cu 10 etaje au ars complet. Oamenii stăteau ascunși în subsoluri. Au luat foc niște tuburi de plastic. 19 oameni au murit când s-a prăbușit blocul„.

ACTUALIZARE 18.09 Încă 40 de mii de oameni au părăsit Ucraina în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Națiunilor Unite.

ACTUALIZARE 18.05 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că distrugerea apărătorilor din Mariupol va pune capăt negocierilor cu Rusia, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit lui Zelenski, Rusia a vrut ca apărătorii să se predea, dar Ucraina nu poate pune preț pe vorbele Rusiei. În 2014, la Ilovaisk, forțele Moscovei au masacrat soldați ucraineni dezarmați.

Un apărător din Mariupol luptă împotriva a 6 ruși, potrivit lui Zelenski, iar ucrainenii au nevoie de arme cât mai rapid cu putință.

ACTUALIZARE 17.56 Moscova spune că Germania a fost implicată în laboratoarele biologice din Ucraina.

ACTUALIZARE 17.20 Exporturile de produse agricole spre România şi Polonia, restricţionate de căile ferate ucrainene.

Ukrainian Railways, compania naţională de căi ferate din Ucraina, a restricţionat, temporar, livrările pentru anumite produse agricole prin punctele de trecere a frontierei spre Polonia şi România. Nu au fost oferite explicaţii pentru aceste restricţii.

ACTUALIZARE 17.18 Mykhailo Podolyak, șeful echipei de negociere a Ucrainei și consilierul președintelui Volodimir Zelenski, și-a exprimat frustrarea privind evoluția transferului de arme dinspre Uniunea Europeană.

Podolyak a transmis pe Twitter că Ucraina nu a primit armele pe care le-a cerut și că echipamentele sosesc într-un timp prea îndelungat.

ACTUALIZARE 17.10 Parlamentul Ucrainei a emis o atenționare sâmbătă după-amiază, avertizând că Rusia plănuiește să lanseze un material „deepfake” cu președintele Volodimir Zelenski.

În declarația fictivă, regizată de Rusia, președintele Ucrainei ar urma să își exprime „atitudinea negativă față de orașele Ucrainei, în special față de Mariupol”, transmite Parlamentul de la Kiev, citând Centrul pentru informații de securitate.

ACTUALIZARE 16.54 Oficial american: Îngrijorare privind inventarul de muniție al Ucrainei.

Tot mai multe îngrijorări apar legat de nevoia de a aduce rapid mai multă muniție în Ucraina – și în special muniție de artilerie, pe măsură ce se apropie momentul confruntărilor terestre pentru est. Se preconizează că luptele intense vor avea loc în următoarele zile, potrivit unui oficial american citat de CNN.

ACTUALIZARE 16.30 Ultimul procuror de la Nürnberg a vorbit la CNN despre situaţia din Ucraina: Inima mea este frântă. Sigur că Putin poate fi tras la răspundere! Nu poți justifica în niciun fel uciderea copiilor.

Benjamin Ferencz este ultimul procuror în viață care a participat la procesul uriaș în care au fost analizate faptele abominabile din Al Doilea Război Mondial. Acum are 103 ani și își amintește exact pledoaria de deschidere de la Nürnberg.

Criminalii nu vor vrea niciodată să existe un tribunal, dar depinde de public fie să îi bage la închisoare, fie să îi aducă în fața justiției sau să îi înlăture de la putere. Nu pot continua în acest fel – să aibă oameni importanți în administrație sau la conducere care să le spună trupelor să meargă și să ucidă oameni care nici nu știu cine sunt pentru crime pe care nici nu le pot descrie. Și îi ucid cu sutele și cu miile. Aceasta este lumea în care trăim. Și este o lume pe care încă încerc să o schimb la vârsta de 103 ani și nu sunt descurajat. Îmi spun: Nu renunța niciodată! Nu renunța niciodată! Nu renunța niciodată!„, a declarat Benjamin Ferencz.

ACTUALIZARE 15.30 Consiliul Local din Mariupol a dat publicităţii un nou videoclip în care se văd blocurile distruse dintr-un cartier din estul oraşului. de apartamente distruse din cartierul rezidențial de Est al orașului.

ACTUALIZARE 15.19 O persoană a fost ucisă și mai multe rănite după ce atacurile cu rachete care au lovit Kievul în cursul zilei de azi.

Într-o postare pe Telegram,  primarul orașului, Vitali Klitschko, a spus că apărarea antiaeriană încearcă să protejeze oamenii, dar, a adăugat, „inamicul este nemilos”.

ACTUALIZARE 15.10 La Roma, tradițiile de Paști au revenit după doi ani de pauză din cauza pandemiei. Papa Francisc a condus ceremonia Drumul Crucii în fața unui public numeros.  Pe ultima parte a traseului, crucea a fost purtată de două tinere femei – una din Ucraina, cealaltă din Rusia.

ACTUALIZARE 14.30 Alexandru Costache, corespondentul TVR în Ucraina, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 14.00 din apropierea uzinei militare din Kiev lovite de bombardamente ale rușilor: „Suntem în cartierul Darnițki, din sud-estul capitalei Kiev, pe malul stâng al Niprului. Fiind vorba de o uzină militară, de un obiectiv militar lovit cu rachete rusești, deocamdată nu sunt informații cu privire la victime și la pagube. Nici nu se poate filma. Militarii ne-au rugat să luăm cadre strânse, neutre, fără să localizăm nici măcar zona rezidențială. Unul dintre ei chiar a venit la noi și a stabilit el cadrul atunci când intervievam o doamnă poștăriță. E vorba de Tamara. Ea ne spunea plângând că dimineață la ora 7.00 a auzit două bubuituri foarte puternice. Spunea că nu vrea să plece de aici. Aici este casa ei și nu vrea să-și părăsească serviciul – e datoria ei să ducă banii la pensionari. Am discutat și cu Nadia, o tânără fotomodel. Ne spunea că și ea a auzit două explozii foarte puternice și, de la începutul războiului, au fost patru momente când s-a speriat extrem de tar, când s-au auzit explozii foarte puternice și s-a gândit să plece de aici, din Kiev.”

ACTUALIZARE 14.24 O femeie din Ucraina și o femeie din Rusia, alături, pe ultima parte a Drumului Crucii de la Roma. Rugăciunea Papei Francisc: „Dezarmează mâna fratelui ridicată împotriva fratelui”

ACTUALIZARE 13.28 Federaţia Rusă a anunţat sâmbătă că a decis interzicerea intrării pe teritoriul său pentru premierul britanic Boris Johnson, ministrul de externe Liz Truss, ministrul apărării Ben Wallace şi alţi zece membri ai guvernului şi politicieni britanici, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 12.58 Serviciul în limba rusă al  Moscow Times a fost blocat în Rusia din cauza modului în care a relatat despre războiul din Ucraina, anunță publicația, citată de The Guardian.

ACTUALIZARE 12.24 O uzină militară ce produce vehicule blindate a fost vizată sâmbătă dimineaţă de un bombardament al forţelor ruse în suburbiile capitalei Ucrainei, Kiev, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

ACTUALIZARE 11.54 În peste 50 de zile, rușii nu au cucerit practic nimic, dar au distrus orașe întregi și au pus pe fugă peste 5 milioane de ucraineni. Orașul port Mariupol, bombardat în continuu de peste o lună și jumătate, nu a căzut, deși rușii își intensifică atacurile. Urmăriți un reportaj la emisiunea Lumea Azi.

ACTUALIZARE 11.45 Corespondentul nostru, Alex Costache, a transmis de la Kiev pentru emisiunea Lumea Azi: „În această dimineață, un cartier din sud-estul orașului, de pe malul stâng al Niprului, Darnițki, a fost bombardat de forțele ruse. Acum acolo sunt salvatorii și paramedicii.  În acest moment, nu sunt informații despre ce a fost bombardat cu exactitate, nici despre victime.”

Echipa TVR urmează să meargă în zona bombardată după încheierea transmisiei.

ACTUALIZARE 11.25 Germania: Furnizarea de armament greu Ucrainei nu înseamnă intrarea în război. Livrarea de armament greu Ucrainei, precum tancuri, nu ar constitui intrarea în război împotriva Rusiei, a afirmat ministrul justiţiei german Marco Buschmann.

ACTUALIZARE 10.28 Kievul anunţă că au fost create nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat sâmbătă dimineaţă că au fost create nouă coridoare umanitare pentru a evacua civilii, inclusiv pentru maşini particulare dinspre oraşul Mariupol, port la Marea Azov asediat de forţele ruse,

ACTUALIZARE 09.57 Bombardamente la Kiev sâmbătă dimineața. Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, a anunțat că orașul a fost bombardat sâmbătă dimineața. „Exploziile au avut loc în districtul Darnytsky, la periferia orașului”, a spus edilul, citat de CNN. „La fața locului lucrează în prezent salvatorii și medicii. Informațiile despre victime sunt în curs de verificare”.

ACTUALIZARE 09.23 Ucraina va preda în curând răspunsurile la chestionarul privind aderarea la UE. Ucraina aproape a încheiat completarea răspunsurilor la chestionarul privind aderarea la Uniunea Europeană, document transmis de preşedinta Comisiei Europene în timpul unei vizite recente la Kiev, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat vineri seara.

ACTUALIZARE 08.55 Berlinul va furniza un ajutor de peste un miliard de euro Ucrainei. Guvernul german a anunţat vineri că doreşte să deblocheze peste un miliard de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, dar fără a preciza la ce vor fi folosiţi banii, în timp ce Kievul se plânge ca nu primeşte arme grele de la Berlin

ACTUALIZARE 08.19 O coloană uriașă de fum a fost filmată într-unul dintre cartierele capitalei Kiev. S-a auzit și o explozie.

ACTUALIZARE 08.12 AFP: Mii de credincioși au asistat vineri la slujba de rugăciune „Calea Crucii”, prezidată de Papa Francisc la Colosseumul din Roma, o ceremonie dedicată războiului din Ucraina.

ACTUALIZARE 08.00 În această noapte, sirenele de raid aerian s-au auzit  în mai multe orașe din centrul, estul și sudul Ucrainei, inclusiv în Dnipropetrovsk, Kryvyi Rih, Zaporojie, Cherkasy, Donețk, Odesa, Harkov, Poltava și Mykolaiv, potrivit canalelor oficiale ucrainene Telegram, citate de The Guardian.

ACTUALIZARE 07.55 Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov.

Evenimentele ultimelor ore:

– Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov.

– Într-un intervi acordat CNN prin videoconferinţă din biroul său prezidenţial de la Kiev, Zelenski a susţinut că Putin ar putea recurge la arme nucleare sau chimice pentru că nu-i pasă de vieţile ucrainenilor: ”Nu doar eu, ci toată lumea, toate ţările trebuie să fie îngrijorate, pentru că aceasta s-ar putea să nu fie o informaţie reală, dar ar putea să fie adevărul”, a spus preşedintele ucrainean. ”Trebuie să ne gândim să nu ne temem, să nu ne temem dar să fim pregătiţi. Însă aceasta nu este o problemă pentru Ucraina, nu doar pentru Ucraina, ci pentru lumea întreagă, cred.”

– Autoritățile de la Kiev au transmis vineri după-amiază că în explozia declanșată la bordul crucișătorului Moskva a murit și comandantul vasului amiral al Flotei ruse din Marea Neagră. Vineri seară, un oficial american a confirmat, citat de CNN, că nava s-a scufundat după ce a fost lovită de rachete ucrainene Neptun.

– Ucraina se pregătește acum de intensificarea atacurilor Rusiei ca represalii după scufundarea navei amiral din Marea Neagră.

Peste 900 de cadavre ale civililor au fost descoperite în regiunea Kievului după retragerea trupelor rusești.

De duminică, nicio navă înmatriculată în Rusia nu va mai putea să acosteze în porturile românești de la Marea Neagră sau de pe Dunăre.

Peste cinci milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit datelor difuzate vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Peste 725.000 au ajuns în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite