Război în Ucraina, Ziua 49 | Volodimir Zelenski: „Războiul nostru e departe de a fi încheiat”. Joe Biden îl acuză pe Putin de genocid. Luptele dure s-au mutat în sud-est

Înmormântare în Bucha
Înmormântare în Bucha
13 aprilie 2022, 06:27 (actualizat 4 decembrie 2023, 20:07)

Cu fiecare zi care trece vedem fața hidoasă, dură, criminală a războiului din Ucraina. Întreaga lume este îngrozită de imaginile cu miile de ucraineni iar supraviețuitorii abia reușesc să povesteacă prin ce au trecut și cum au văzut oameni fără vină care sunt executați de trupele trimise de Putin. Iar conflictul este departe de a se termina. Luptele dure s-au mutat în sud-est unde o mână de militari ucraineni încearcă să țină piept uriașei armate invadatoare. Încercuiți, izolați și ramași fără provizii, apărătorii Mariupolului nu cedează. Sunt bombardați zilnic de atacanții ceceni și ruși. Iar mare parte din oraș este deja la pământ. Extrem de dramatică este și situația zecilor de mii de civili care încearcă să supraviețuiască unui conflict care deja le-a luat totul. Mai puțin viața, eroismul și încrâncenarea. Pe lângă Mariupol, ofensiva rusă pare să se concentreze în aceste zile în regiunea Donbas și în apropierea Harkovului.

ACTUALIZARE 01.43 Crucișătorul rusesc „Moskva”, grav avariat după ce a fost lovit cu rachete Neptun, susține șeful administrației regionale Odesa.

Este cea mai puternică navă de război din Marea Neagră.

Presa rusă a confirmat că muniția a detonat la bord.

ACTUALIZARE 00.52 Volodimir Zelenski: Kievul nu a primit o cerere oficială pentru o vizită a președintelui german.

ACTUALIZARE 22.51 Ambasada Republicii Moldova în Ucraina își reia activitatea la Kiev de vineri.

ACTUALIZARE 22.06 Moscova amenință cu lovituri în Kiev. Anunță din nou că deține controlul asupra orașului Mariupol. Batalionul Azov a făcut joncțiunea cu Batalionul 36 Infanterie din Forțele armate ucrainene.

ACTUALIZARE 21.41 Preşedintele Lituaniei, la Borodianka: „Ocupantul ştie ce a făcut. Va veni timpul pentru judecată”. Patru șefi de stat, demonstrație de solidaritate la Kiev.

ACTUALIZARE 20.46 Preşedintele american Joe Biden l-a sunat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l „ţine la curent cu sprijinul continuu al SUA” pentru Ucraina, a indicat Casa Albă, potrivit AFP.

SUA vor furniza vehicule grele și sisteme de artilerie în valoare de 800 de milioane de dolari. Administraţia SUA a dat undă verde transferului de elicoptere.

ACTUALIZARE 20.30 Trupele ruse sunt în prezent complet pregătite pentru un nou asalt dinspre regiunea estică Doneţk şi dinspre cea sudică Herson, a anunţat miercuri comandamentul armatei ucrainene, relatează Reuters.

”Pe direcţiile Doneţk şi Tavria (Herson), conform informaţiilor disponibile inamicul este pregătit pentru acţiuni ofensive”, a menţionat armata ucraineană pe contul oficial de Facebook.

Zona de est a Ucrainei ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk a devenit ţinta prioritară a Rusiei după ce aceasta şi-a retras trupele din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei.

ACTUALIZARE 20.15 „Categoric nu suntem de acord cu ei”. Kremlinul respinge acuzaţiile de genocid în Ucraina formulate de președintele SUA, Joe Biden

ACTUALIZARE 20.00 Trimisul special al TVR, Dorel Onacă a realizat un foto reportaj în satul Andriivka, în care nicio casă nu a rămas întreagă după ocupaţia armatei ruse.

Trupele rusești au invadat satul Andriivka, districtul Makarov la sfârșitul lui februarie și au rămas acolo până la finalul lunii martie, semănând teroare si moarte. Apoi au minat terenul și au plecat. Sătenii încearcă acum să-şi reia viața și să-şi îngroape morții.

ACTUALIZARE 19.45  Volodimir Zelenski: Polonia, Moldova, România și țările baltice vor deveni următoarele ținte ale Rusiei dacă Ucraina cade

„Rusia încă are capacitatea de a ataca, și nu doar de a ataca Ucraina. Polonia, Moldova, România și țările baltice vor deveni următoarele ținte dacă va cădea libertatea Ucrainei”, a atras atenția Volodimir Zelenski în mesajul video publicat miercuri după-amiază. Mesajul este o pledoarie către guvernele lumii să sprijine Ucraina cu armament.

ACTUALIZARE 19:00 Ucraina este împărţită: sunt zone distruse, în care se dau lupte dure, dar şi locuri în care se pot adăposti refugiaţii oamenii care nu au reuşit încă să fugă din ţară. Un astfel de loc este Poltava, în centrul ţării. Aici armata rusă a ţintit cu rachete un depozit de combustibil şi aeroportul local. Dar tot la Poltava sunt şi foarte mulţi refugiaţi din zonele unde bombele au căzut zile în şir, iar totul este distrus. Sunt găzduiţi într-un liceu unde au filmat şi jurnaliştii TVR trimişi în Ucraina.

Viața refugiaților în centrul Ucrainei, la Poltava. O transmisiune în exclusivitate realizată de echipa TVR

ACTUALIZARE ORA DE STIRI  Rusia afirmă că puşcaşii marini care mai apărau oraşul Mariupol s-au predat. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase că armata invadatoare ar putea folosi arme chimice în acest oraş martir, pentru a determina o capitulare. În aşteptarea înfruntării din Donbas, forţele ucrainene l-au capturat pe Viktor Medveciuc, politician de opoziţie pro-rus, apropiat al lui Vladimir Putin, urmărit pentru trădare de autorităţile ucrainene.

ACTUALIZARE 17.30  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precizează clar ce tip de armament îi trebuie armatei sale. „Războiul nostru e departe de a fi încheiat. E doar prima rundă. Rusia nu plănuiește să se oprească aici”

ACTUALIZARE 17.20 Drona căzută la Zagreb transporta o bombă, dar aceasta nu conținea explozivi, ci o substanță neidentificată

ACTUALIZARE 17.15  Mark Galeotti: „Putin își devorează copiii”. Epurările din FSB anunță convulsia regimului

ACTUALIZARE 17.00  Procurorul Curţii Penale Internaţionale, la Bucha: Ucraina este „o scenă a crimei”. O echipă medico-legală a Curții se pregăteşte pentru investigații

ACTUALIZARE 16.20 Peste 1.500 de soldaţi ruşi zac în morgile din Dnipro. Adjunctul primarului: „Nimeni nu vrea să-i recupereze”

ACTUALIZARE 16.15  Ce afaceri au fiicele lui Putin, aflate pe lista de sancțiuni a UE

ACTUALIZARE 15.45 Refuzul lui Zelenski de a-l primi pe preşedintele Germaniei provoacă iritare la Berlin

ACTUALIZARE 14.57 În lenjerie intimă şi „pline de sânge”, protest inedit al femeilor din Estonia faţă de violurile soldaţilor ruşi în Ucraina.

Agresiunile sexuale ale soldaţilor ruşi în Ucraina nu le-au lăsat indiferente pe activistele din Estonia, care s-au adunat astăzi dimineaţă în faţa Ambasadei Rusiei într-un protest inedit, care face deja înconjurul lumii prin social media.

ACTUALIZARE 14.54 Bebelușii din maternitățile-surogat, blocați în Ucraina. „A fost destul de șocant la început”. O faţă mai puţin cunoscută a războiului din Ucraina este situaţia copiilor din maternităţile-surogat. Una dintre cele mai mari clinici ucrainene caută acum disperare să-şi protejeze bebelușii de violență până când părinții lor pot veni să-i ridice.

ACTUALIZARE 14.26 Echipa TVR în Ucraina merge la Poltava. Orașul natal al lui Gogol a fost bombardat, iar casa unde a locuit Ceaikovski, distrusă.

Echipa TVR, formată din Alexandru Costache, Bogdan Militaru şi Dorel Oancă, a plecat din Kiev şi se îndreaptă spre Poltava, aflată în centrul Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.14 Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus miercuri eventualitatea ca ţara sa să devină parte a Federaţiei Ruse.

ACTUALIZARE 13.36 Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia poate redirecționa cu ușurință exporturile vastelor sale resurse energetice dinspre Occident către țările care au nevoie de ele, relatează Reuters, preluată de The Guardian.

ACTUALIZARE 13.16 Preşedinţia de la Varşovia a anunţat miercuri că preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei se deplasează spre Kiev, unde se vor întâlni cu omologul lor ucrainean, Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 13.10 Utilizatorii de Netlix din Rusia vor despăgubiri după ce platforma de streaming a ieşit de pe piaţa rusească. Ei au demarat o acţiune colectivă în instanţă împotriva platformei de streaming, solicitând plata unor despăgubiri în valoare de 60 de milioane de ruble (726.000 de dolari),

ACTUALIZARE 13.00 Reconstrucția Ucrainei, o misiune dificilă. Cele trei mari provocări – analiză The Economist.  Până la 540 de miliarde de dolari ar putea urca prețul reconstrucției Ucrainei, estimează economiștii.

ACTUALIZARE 12.53 Ucraina a dejucat un atac cibernetic rus ce viza una dintre instalaţiile sale energetice.  Potrivit „pompierilor cibernetici” de la Computer Emergency Response Team din Ucraina, atacul a fost întreprins de Sandworm, un grup de piraţi informatici cu legături cu serviciile de informaţii ruse.  Atacul era menit să lase „milioane” de ucraineni fără electricitate şi urma să lovească în două valuri, a precizat marţi această agenţie guvernamentală. Un prim atac a avut loc în februarie, iar al doilea, dejucat, era prevăzut să aibă loc pe 8 aprilie.

ACTUALIZARE 12.15 Purtătorul de cuvânt al apărării Ucrainei spune că nu există informații despre predarea din  Mariupol. Potrivit Reuters, citat de The Guardian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că nu are nicio informație despre anunțul Rusiei potrivit căruia  1.026 de pușcași marini ucraineni s-au predat în Mariupol.

ACTUALIZARE 12.05 Macron respinge utilizarea termenului „genocid” pentru a descrie atrocitățile trupelor ruse din Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să descrie acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid” într-un interviu de televiziune acordat postului public France 2. Declaraţia vine după ce preşedintele SUA Joe Biden s-a referit clar la acţiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”.

ACTUALIZARE 12.00 Uniunea Europeană îşi propune să trateze problema creşterii preţului grâului şi al îngrăşămintelor, dar şi cea a penuriei aşteptate în Balcani, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, prin ”diplomaţie alimentară” pentru a combate discursul Rusiei privind impactul invaziei sale în Ucraina, susţin diplomaţi europeni, citaţi miercuri de Reuters. Insecuritatea alimentară a provocat ”resentimente” în ţările vulnerabile din regiunile menţionate, în timp ce Moscova consideră actuala criză o consecinţă a sancţiunilor occidentale contra Rusiei, a afirmat un diplomat UE.

ACTUALIZARE 11.39 1.026 de soldați ai Brigăzii 36 Marine a Ucrainei, inclusiv 162 de ofițeri, s-au predat în orașul-port asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al ministerului rus al Apărării, citat de The Guardian. Nu a existat nicio reacție imediată din partea biroului președintelui ucrainean, a statului major ucrainean sau a ministerului apărării.

ACTUALIZARE 10.55 Privind lumea prin ochii lui Putin. Mentalitatea lui este produsul unei experiențe KGB rasiste, elitiste și xenofobe din epoca Războiului Rece – analiză CNN.

ACTUALIZARE 10.52 Conflictul ruso-ucrainean propulsează inflația din SUA la maximumul ultimilor 40 de ani.

ACTUALIZARE 10.44 The Guardian: Ambasada Rusiei în SUA cere Washingtonului să „înceteze dezinformarea” privind armele chimice. Rusia a declarat miercuri că afirmațiile Statelor Unite și ale Ucrainei că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina sunt dezinformare, deoarece Moscova și-a distrus ultimele stocuri chimice în 2017

ACTUALIZARE 10.21 Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat marţi că nu este „în măsură să confirme” recentele acuzaţii potrivit cărora forţele ruse au folosit arme chimice la Mariupol. El a avertizat însă că acestea „ar putea utiliza diferiţi agenţi anti-revolte, în special gaze lacrimogene combinate cu agenţi chimici”, împotriva „combatanţilor şi civililor ucraineni în campania lor agresivă de cucerire” a oraşului ucrainean.

ACTUALIZARE 09.56 Ce viaţă duc odraslele liderilor de la Kremlin. Părinţii condamnă Occidentul, iar copiii le cheltuie averile în marile capitale din Vest.Avioane private, apartamente sau vile somptuoase în cele mai bogate cartiere din marile capitale ale lumii, obiecte luxoase, studii la universităţi de top din Occident. Aşa trăiesc copiii liderilor de la Kremlin. În timp ce părinţii lor, Vladimir Putin, Dmitri Peskov sau Serghei Lavrov, condamnă Occidentul, odraselele lor se bucură de toate avantajele acestuia. Copiii liderilor ruşi cheltuie averile suspecte ale părinţilor în Vestul atât de mult blamat, fiind un exempu de ipocrizie, arată o analiză a CNN.

ACTUALIZARE 09.44 Aproape 200 de copii au fost uciși și 350 răniți de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni citați de CNN.

ACTUALIZARE 09.30 Viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereshchuk a anunțat că nu vor exista coridoare umanitare pe 13 aprilie, deoarece trupele rusești încalcă încetarea focului în regiunea Lugansk. În plus, ocupanții au blocat autobuzele de evacuare în regiunea Zaporojie.

Deputy Prime Minister Iryna #Vereshchuk reported that there would be no humanitarian corridors on 13 April because #Russian troops were violating the ceasefire in #Luhansk region. In addition, the occupiers blocked evacuation buses in #Zaporizhzhia region.— NEXTA (@nexta_tv) April 13, 2022

ACTUALIZARE 09.00 Oficialii ucraineni l-au invitat pe cancelarul german Olaf Scholz la Kiev după ce au exclus o vizită a preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier.

ACTUALIZARE 08.50 Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele ruse retrase din zona Kiev nu au fost retrimise în Ucraina. Militarii sunt demoralizați și nu și-au primit plata. Rusia a continuat la o scară limitată operațiunile ofensive în estul Ucrainei, deoarece a încercat să refacă trupele retrase din Bătălia de la Kiev în vederea operațiunilor ofensive ample din zona Donbas, potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului. Forțele ruse retrase din regiunea Kiev nu au fost încă reintroduse în luptă, iar armata rusă a continuat să desfășoare operațiuni ofensive limitate pe axele Izyum și Severodonețk și nu a trecut încă la o campanie ofensivă extinsă.

ACTUALIZARE 08.20 Președintele american Joe Biden îl acuză pe Putin de genocid în Ucraina. „L-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă să șteargă însăşi ideea de a fi ucrainean”, a spus Biden într-un discurs ţinut în Iowa.

ACTUALIZARE 08.00 Kievul refuză vizita președintelui Germaniei din cauza legăturilor sale cu Rusia. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost nevoit să își anuleze vizita la Kiev după ce autoritățile ucrainene au anunțat în 12 aprilie că  nu este bine-venit din cauza presupuselor legături apropiate ale acestuia cu Kremlinul, notează Euractiv.

ACTUALIZARE 07.39: Rusia reorganizează deplasarea echipamentului militar, a armelor și a personalului în regiunile din estul Ucrainei, potrivit unui raport recent publicat de statul major al forțelor armate ucrainene.

Pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, soldații ucraineni au respins șase atacuri rusești în ultimele 24 de ore, au distrus două unități de echipamente auto și trei sisteme de artilerie inamice, au adăugat oficialii.

De asemenea, Rusia a „redus semnificativ utilizarea aviației din cauza condițiilor meteorologice”, se arată în raportul citat de The Guardian.

Mişcarea de trupe e vizibilă şi din satelit.

New satellite images from #Maxar Technologies show that #Russia is pulling troops into the #Belgorod region for an offensive in eastern #Ukraine. pic.twitter.com/flWuL8LKAr— NEXTA (@nexta_tv) April 13, 2022

ACTUALIZARE 07.15: Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, este în drum spre Kiev pentru a arăta un „mesaj puternic de sprijin politic”.

„Mă îndrept către Kiev cu un mesaj puternic de sprijin politic și asistență militară”, a postat Nausėda pe Twitter în această dimineață. „Lituania va continua să sprijine lupta Ucrainei pentru suveranitatea și libertatea acesteia”, a mai scris el.

Heading to Kyiv with a strong message of political support and military assistance.

Lithuania will continue backing Ukraine’s fight for its sovereignty and freedom.

Разом до перемоги! pic.twitter.com/WLb5yR5W69— Gitanas Nausėda (@GitanasNauseda) April 13, 2022

ACTUALIZARE 07.00: Pentagonul va găzdui miercuri liderii a opt dintre cele mai mari companii americane din producţia de armă pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile Ucrainei dacă războiul cu Rusia durează ani, au declarat două persoane familiare cu întâlnirea, scrie CNN.

Iată cele mai noi informaţii despre situaţia din Ucraina:

Cel mai apropiat aliat al lui Putin în Ucraina, Viktor Medvedchuk, a fost capturat de forțele de ordine ucrainene, a anunțat Volodomir Zelenski. Medvedchuk este liderul Platformei de opoziție pentru viață, cel mai mare partid de opoziție din Ucraina. Zelenski a propus să-l elibereze în Rusia în schimbul ucrainenilor capturați de forțele ruse.

Zelenski a spus că „încă nu este posibil” să tragem concluzii 100% despre ce fel de substanță a fost folosită în Mariupol. Anterior, el și-a exprimat îngrijorarea că forțele ruse pregătesc „o nouă etapă de teroare” care ar putea implica utilizarea armelor chimice în Ucraina. Andriy Biletsky, liderul regimentului de voluntari Azov, a susținut luni că trei persoane din orașul-port din sud au fost „otrăvite cu substanțe chimice de război, dar fără consecințe catastrofale”.

Cu toate acestea, unii observatori și-au exprimat scepticismul că dovezile disponibile indică un atac cu arme chimice. Este prea devreme pentru a spune definitiv ce s-a întâmplat, dar un expert a avertizat că nu este clar dacă au fost folosite substanțe chimice, ca să nu mai vorbim de arme chimice, pe baza dovezilor disponibile inițial. Un înalt oficial american al apărării a declarat că SUA nu poate confirma rapoartele privind utilizarea armelor chimice în Mariupol.

Civilii au fugit din estul Ucrainei înaintea unui atac pe scară largă, iar forțele ruse s-au apropiat de ruinele orașului Mariupol, din sud. Forțele ucrainene se pregăteau pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării, guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Gaidai, îndemnând locuitorii să plece cât mai curând posibil folosind coridoarele umanitare convenite.

Primarul Mariupolului, Vadym Boichenko, a declarat că cea mai recentă estimare a fost că aproximativ 21.000 de rezidenți civili au fost uciși în orașul-port ucrainean de la începutul invaziei ruse. Numărul deceselor în Mariupol ar putea ajunge până la 22.000, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, pentru CNN.

Primarul orașului ucrainean Bucha, lângă Kiev, a declarat că autoritățile au găsit până acum 403 cadavre de persoane despre care credeau că au fost ucise de forțele ruse în timpul ocupației zonei. Acest număr este în continuare în creștere, a spus Anatoliy Fedoruk, adăugând că este prea devreme pentru locuitorii să se întoarcă în oraș.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina s-a abătut de la acordurile încheiate la o conferință de pace de la Istanbul și că discuțiile sunt într-o „fundătură”. Întrebat despre comentariile lui Putin, un membru al delegației ucrainene, Mykhailo Podolyak, a spus că negocierile cu rușii sunt foarte grele, dar ele continuă.

Putin a susținut, de asemenea, că operațiunea militară a Rusiei decurge conform planului și că scopul Rusiei în Ucraina a fost să își atingă toate obiectivele și să minimizeze pierderile. „Ne vom atinge obiectivele, nu există îndoieli”, le-a spus Putin lucrătorilor de la cosmodromul Vostochny din estul îndepărtat al Rusiei. „Obiectivele sale sunt absolut clare și nobile”, a spus Putin despre campania militară a Rusiei. El a spus că Rusia „nu are altă opțiune” decât să lanseze ceea ce el numește o „operație militară specială” și a promis că „va continua până la finalizarea sa deplină și la îndeplinirea sarcinilor care au fost stabilite”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat miercuri insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine, întrebându-se cum a putut aproba preşedintele Vladimir Putin un plan care implică moartea a atâtor mulţi ruşi.

Președintele american Joe Biden a sugerat că Putin comite genocid. În timp ce a anunțat o nouă regulă cu privire la etanol, el a spus că bugetele americanilor și capacitatea de a plăti combustibilul nu ar trebui să „depindă de faptul dacă un dictator declară război și comite genocid la jumătate de lume distanță”. Ulterior, el a caracterizat acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, spunând că președintele rus Vladimir Putin „încearcă să șteargă ideea de a putea fi ucrainean”. „Vom lăsa avocații să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar cu siguranță așa mi se pare”, a adăugat el.

Banca Mondială plănuiește sprijin financiar Ucrainei în valoare de 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta la menținerea funcționării serviciilor esențiale în timp ce țara luptă împotriva unui nou atac al Rusiei. Banca a spus că fondurile vor fi folosite pentru a sprijini continuarea serviciilor guvernamentale cheie, inclusiv salariile angajaților din spitale, pensiile pentru persoanele în vârstă și programele sociale pentru persoanele vulnerabile.

Un britanic care a luptat cu forțele armate ucrainene în orașul asediat Mariupol a fost forțat să se predea rușilor, împreună cu unitatea sa, deoarece aceștia au rămas fără alimente și muniții. Aiden Aslin, din Newark, s-a alăturat pușilor marini ucraineni în 2018, dar le-a spus prietenilor și familiei că el și tovarășii săi nu mai pot rezista, deoarece rușii își întăresc treptat stăpânirea asupra orașului-port din sud.

Zelenski a respins cererea președintelui german, Frank-Walter Steinmeier, de a vizita Kievul împreună cu alți politicieni europeni miercuri. Potrivit unui raport din ziarul german Bild, motivul negării au fost legăturile strânse ale social-democratului german anterior cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și istoria sa de susținător al legăturilor economice strânse ruso-germane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite